Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Средни кариеси: симптоми и третман

Средни кариес - главните симптоми:

 • Лош здив
 • Грубост на забната глеѓ
 • Темни дамки на забите
 • Забоди за време на јадење
 • Недостаток на забна забна глеѓ

Средниот кариес е патолошки процес кој се развива поради деминерализација на забната глеѓ, како и влијанието врз структурата на забот со органски киселини. Оваа фаза на развој на кариесниот процес почнува да напредува по почетната фаза или од стадиумот "место".

Во почетната фаза, патолошкиот процес влијае само на емајл, така што кај луѓето не се појавуваат непријатни симптоми. Но, просечниот кариес продира многу подлабоко и влијае на дентин - ова е порозниот дел од забот, кој е локализиран под емајлот. Оваа структура нема густа конзистентност, па дури и обратно. Во дентин има многу мали шуплини. Тоа е за него дека просечната кариес продира во длабочините на забот и влијае на сите нејзини структури.

Причини

Главните фактори кои придонесуваат за прогресија на кариесниот процес:

 • несоодветна орална хигиена;
 • соматски патологии со кои лицето веќе страда;
 • абнормален развој на дентицијата. Ова вклучува губење на забите (особено во фронталната област), како и погрешен залак;
 • крварење на непцата;
 • просечниот кариес може да се развие ако телото нема доволно калциум, фосфор и флуор;
 • слаб имунитет.

Форми

Постојат 2 форми на просечен кариес - хроничен и акутен.

Хронично просечно кариес може да се види веднаш, бидејќи емајлот може да се види дупка со цврсти ѕидови. Карието трае долго време и не дава апсолутно никакви симптоми. Во него лежи неговата опасност, бидејќи средната фаза може непречено да помине во длабоки кариеси. Патолошкиот процес е локализиран главно на површината за џвакање на забите.

Кај акутната средна кариес , формирањето на шуплината е исто така карактеристично, но неговите рабови се многу кревки и се полни со омекнат дентин. Овој патолошки процес е локализиран во вратот на забот, како и во фисурите.

Симптоми

Може да се посомневаме во прогресијата на просечниот кариес поради следните симптоми:

 • во областа на локализација на "шупливи", се појавува темна дамка, емајлот станува груб, а исто така го губи својот природен сјај;
 • брза поминување на забоболка. Се јавува почесто кога јаде топла или ладна храна, додека се пие вода. Понекогаш тоа може да се прослави ако некое лице доаѓа во собата од мраз - тогаш забот почнува малку да "прогонува";
 • непријатен мирис од устата. Овој симптом сугерира дека остатоците од храна почнаа да гнијат во кариозната празнина. Хигиената, дури и секојдневно, со четка не може целосно да ги отстрани од таму. Затоа, наскоро постои мирис на распаѓање. Исто така е опасно, бидејќи микроорганизмите кои живеат во устата почнуваат да се развиваат во овие честички на храна и ослободуваат органски киселини, со што се отежнува патолошкиот процес.
Симптоми на просечен кариес

Дијагностика

За да не се развиваат просечни кариеси кај деца и возрасни, треба постојано да ја следите општата состојба на забите и редовно да го посетувате стоматологот за стручен преглед. На овој преглед, можно е да се идентификуваат болестите на забите во почетната фаза на нивниот развој, кога лекувањето не е тешко.

Ако се сомневате дека е развиен секундарниот кариес, веднаш треба да контактирате со стоматолошката клиника за дијагноза и третман на оваа патологија. Главните методи за дијагностицирање на болеста се следните:

 • палпација и прислушување. Исто така, лекарот ги слуша приговорите на пациентот, ја проценува состојбата на усната шуплина, доколку е потребно, ја проучува неговата медицинска историја;
 • втората фаза е звук. Оваа дијагностичка техника е понапреден метод на палпација или палпација. Користејќи специјална стоматолошка сонда, докторот ја одредува состојбата на забната емајл, како и дентин. Во оние области каде што ќе се омекне поради прогресијата на патолошкиот процес, сондата ќе заглави. Со помош на огледало, лекарот ќе може да ја процени состојбата на оние површини на забите кои се недостапни за окото;
 • Најформативниот дијагностички метод за денес е радиографија на забната вилица или засебни заби. Во панорамската слика можете да ги видите апсолутно сите заби, нивната положба во редот за заби, општата состојба и така натаму. Целна слика овозможува подетално да го проучи забот, да ја процени длабочината на шуплината, неговата локација во однос на комората за пулпа и така натаму.

Диференцијална дијагностика

Исто така, важно е да се спроведе компетентна диференцијална дијагноза со цел точно да се одреди типот на болеста што влијаела на лицето, бидејќи во текот на просечниот кариес е многу сличен со некои други заболувања:

 • Првата болест, која ја споредува просечната кариес во диференцијалната дијагноза, е дефект во облик на клин. Се наоѓа во вратот на забот, има густи ѕидови и облик на клин;
 • хроничен апикален периодонтитис. Оваа болест е исто така вклучена во диференцијалната дијагноза, бидејќи може да се појави апсолутно без ниту еден симптом. Разликата е во тоа што кога пародонтот не е забележана болка, дури и кога е изложена на стимули. За време на подготовката на кариесот со кариес, постои остра болка, а со периодонтитис е отсутен, бидејќи пулпата е веќе мртва.

Диференцијалната дијагностика се прибегнува ако клиниката со просечен кариес е слабо изразена и лекарот се сомнева дека токму овој патолошки процес го погоди забот на пациентот.

Третман

По главната и диференцијалната дијагноза, лекарот продолжува директно на елиминацијата на патологијата. Третманот на кариесот е прилично комплициран и одземаат многу време, а неговиот успех во голема мера зависи од професионалноста на самиот стоматолог. Тој мора целосно да ја исчисти кариозната празнина од мртви ткива, остатоци од пломби или храна, и само тогаш квалитативно го запечатува. Само почитувањето на овие правила служи како гарант за успешен третман на просечниот кариес.

Третман на просечен кариес:

 • спроведување на анестезија. Доколку е потребно, се прават алергиски тестови за да се открие дали пациентот е алергичен на анестетикот. За возрасни, инфилтрацијата или спроводната анестезија ќе бидат доволни, а децата понекогаш се третираат со седација (општа анестезија);
 • чистење на кариозната празнина од некротичното ткиво со помош на вежба;
 • чистата празнина се третира со специјални антисептички раствори;
 • наметнување изолациски заптивка;
 • воведување на лепило во кариозна форма - посебен лепак кој е неопходен за постојаното полнење да се чува како што е цврсто и цврсто;
 • запечатување на пломби. Во оваа фаза, важно е стоматологот да избира материјал за полнење за да одговара на бојата на сопствените заби на пациентот. Ова е особено важно ако сакате да го вратите забот, сместен во фронталната област;
 • полирање и мелење.

Превенција

Превенцијата има за цел:

 • зајакнување на тешко ткиво на забите;
 • елиминација на кариогени фактори;

Мерки за спречување на развојот на болеста:

 • правилно четкање на забите;
 • употребата на специјални пасти со флуор;
 • нормализација на вашата исхрана. Треба да се збогати со витамини и минерали;
 • редовни посети на стоматолог за проф. инспекција, како и за професионална орална хигиена.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате просечни кариеси и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш вашиот стоматолог може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Кариес (појавување симптоми: 4 од 5)

Кариесот е патолошки процес кој води до уништување на емајлираниот слој на дентин, што резултира со "дупка". Ако не започнете третман навремено, овој патолошки процес може да доведе до целосно губење на заб.

...
Длабоки кариеси (појавување симптоми: 2 од 5)

Длабокиот кариес е честа болест на забите која се развива како резултат на емајл деминерализација предизвикана од активноста на патогени микроорганизми. Овој патолошки процес влијае на сите тврди структури на забите. Околу 90% од луѓето се соочуваат со болеста. Тоа може да влијае на пациенти од различни возрасни категории.

...
Почетна кариес (појавување симптоми: 2 од 5)

Почетната кариес е патолошки процес кој се развива како резултат на деминерализација и омекнување на тврди забни ткива. Ова е првата фаза на штета од ваков вид. Исто така во медицината се нарекува фаза на боење. Патолошкиот процес речиси секогаш напредува незабележано од луѓето. Тоа може да се најде при посета на стоматолог за рутински преглед. Со развојот на почетната кариес, забот го губи својот природен сјај, што укажува на деминерализација на емајлот.

...
Флуороза (појавување симптоми: 2 од 5)

Флуорозата е патолошка состојба во која се јавува повреда на структурниот интегритет на емајлот. Во повеќето случаи, болеста се дијагностицира кај деца. Главната причина за развојот на ова нарушување е тоа што голем број флуориди влегува во телото подолго време. Во зависност од тоа кој е етиолошкиот фактор на болеста, неговиот тип ќе се разликува.

...
Генерализиран периодонтитис (појавување симптоми: 2 од 5)

Генерализиран периодонтитис - влегува во категоријата на најкомплицираните стоматолошки проблеми, во кои постои широко распространета пародонтална лезија. И покрај фактот дека болеста влијае на забите, нејзините компликации се однесуваат на внатрешните органи.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Добијте совет за стоматолог онлајн
Бесплатно!
Постави прашање
стоматолог зема
Адреса : Москва, ул. Ландышевая, д. 14, корп. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Училиште, 11/3
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Davydkovskaya, 5
Телефон : +7 (499) 116-82-08
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .