Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Астигматизам: симптоми и третман

Астигматизам - главните симптоми:

Астигматизмот е прекршување на рефракцијата поврзана со неправилноста на обликот на рожницата или леќата на окото. Астигматизмот, чиишто симптоми лежат во закривената визија на линии и предмети, е најчестата причина за слабиот вид и може да биде кратковидо, долгоочекувана или дури и комбинирана. Во вториот случај, хиперпија е забележана долж една оска на перцепција, и миопија долж другиот.

Општ опис

За здраво око, нормалната состојба ја одредува сферичната и рамномерната површина на леќата и рожницата. Ако зборуваме за астигматизмот што го разгледуваме, тогаш во овој случај нивната вродена сферичност е предмет на одредени прекршувања, кои се манифестираат во различни степени на заоблување во однос на различни насоки.

Споредба на карактеристики на здраво око и око со астигматизам

Така, астигматизмот, во зависност од специфичниот меридијан на површината на рожницата, се карактеризира со разлика во рефрактивната моќ, и, следствено, во сликата на објектот, кој при преминување преку над корнеалните прекршувања на светлосните зраци се перцепира со соодветни нарушувања.

Причини за астигматизам

Главната причина за астигматизам е нарушување на конфигурацијата својствена на око оптичкиот систем. Најчесто предизвикува кршење на наследството, кое ја одредува последователната патологија на видот. Во овој случај, тој е поврзан со конгенитална нерамномерност при притисок врз очните капаци, окуломоторните мускули и коските на орбитата.

Покрај тоа, астигматизмот може да се стекне. Неговиот изглед особено придонесува за цикатриски промени кои се јавуваат кај рожницата и се предизвикани од повреда на окото. Офталмолошките операции, замрзнување на рожницата, дистрофични процеси и воспаленија ( кератитис ) исто така можат да придонесат за астигматизам.

Видови астигматизам

Прекршувањето на главните меридијани (нормално на рамнината на окото) ги одредува таквите видови астигматизам, како што е директниот астигматизам, во кој е забележана најголемата рефракција на вертикалниот меридијан, обратниот астигматизам со највисока рефракција во вертикалниот меридијан и обратниот астигматизам, во кој најголема рефрактивна моќ е забележана во хоризонталната меридијан. Покрај тоа, исто така, се разликува астигматизам, кој се карактеризира со коси оски.

Освен тоа, астигматизмот може да биде во право или погрешно. Правото астигматизам подразбира меѓусебна нормалност на двата главни меридијани, додека погрешната се карактеризира со нивната коси локација. Правилниот астигматизам, пак, е поделен на едноставен (еден од меридијаните се карактеризира со присуство на нормална рефракција, емметропија), комплексен (со карактеристична рефракција во истата форма, хиперопија или миопија за двата меридијани) и мешани (видовите на рефракција се различни за двете меридијани). Комбинацијата со патологија како што е миопија го одредува миопичниот астигматизам, а комбинацијата со хиперопија го одредува хиперметричниот астигматизам .

Во согласност со времето на појава на астигматизам, исто така, се определува од страна на неговите специфични видови. Особено, тоа е конгенитален (или точен астигматизам) и стекнат астигматизам (што е, неточен). Вродениот астигматизам , за кој индикаторите на диоптрите се околу 0,5-075, е физиолошки, односно не влијае на визуелната острина и затоа корекцијата во овој случај не е потребна. Што се однесува до стекнат астигматизам, тоа е веќе патологија.

Поради насоката на меридијаните, се одредува оската карактеристична за астигматизам, што е индицирано во степени. Разликата во прекршувањето на најсилните и најслабите меридијани е износот на астигматизам, кој се мери во диоптрите. Во согласност со последниот знак, се разликуваат слаби степени (до 3 диоптри), просечен степен (во рамките на 3-6 диоптри) и висок степен (над 6 диоптри) на астигматизам.

Нерегуларноста во рефрактивната моќ карактеристична за целата рожница укажува на корнеалниот астигматизам, присуството на дефект во рефракцијата на леќата, соодветно, укажува на астигматизам на леќата .

Астигматизам: симптоми

Претежно астигматизам во неговите главни манифестации се забележува во предучилишна возраст или во рана школска возраст. Значи, децата со оваа болест може да збунат слични букви или да ги променат со зборови во некои места. Покрај тоа, постојат и поплаки за слабиот квалитет на видот, предметите се гледаат во нејасна и изобличена држава. Многу често има главоболки, како и непријатни сензации, локализирани во регионот на веѓите.

Карактеристична особина на астигматизмот е астенопија, која се манифестира во многу брз визуелен замор, како и во чувството на присуство на "песок" во очите. Исто така постои и нетолеранција во носењето очила, ова е исто така причина за нивната честа замена.

Останатите симптоми на астигматизам се ниско-специфични. Така, раните фази на болеста често се карактеризираат со мало дефокусирање во видот, кое често се перципира само како замор на очите. Како знак што треба да се предупреди во врска со можниот астигматизам, постои губење на јасноста во видот, што ја одредува перцепцијата на предметите во нивната деформирана, заматена и нерамна форма. Треба исто така да се обрне внимание на болката и црвенило на очите, гори во нив. Освен тоа, може да има удвојување во очите, кое се забележува во случај на зголемено визуелно оптоварување (во процесот на работа на компјутер, со продолжено читање), како и тешкотии во визуелното определување на растојанија до објекти итн.

Дијагностицирање на астигматизам

Специјалист за консултации обезбедува во случај на сомневање за присуство на болеста која се разгледува, сеопфатна проценка на состојбата на видот. Покрај тоа, око структури се испитуваат, рефракција се испитува, дополнување со индиректни методи на визуелизација.

Висометријата (постапка за проверка на визуелната острина) може да ја исклучи корекцијата и може да биде дополнета со неа. Во случај на корекција, особено, пациентот се става на тест-рамка, едно око во кое е покриено со нетранспарентен екран, а за други цилиндрични леќи со различни степени на рефрактивна моќ се користат како секвенцијална замена која овозможува постигнување на максимален ефект во поглед на визуелната острина.

Што се однесува до определувањето на степенот на рефракција, се применува скијаскопија (или сенка тест). Се користи сферични леќи и цилиндрични леќи. За подетални информации во врска со рефракција, се применува рефрактометрија, која се произведува во состојба која бара претходно проширување на ученикот.

Биомикроскопијата на очите се користи за да се одредат можните причини за астигматизам (како резултат на дегенеративни или воспалителни болести). За да се исклучи патологијата на стаклестото тело и фундус, се изведува офталмоскопија. За да го проучи предниот-задниот дел од окото, се користи офталмометрија, како и ултразвук на окото.

Употребата на компјутерска кератоotopграфија овозможува да се утврди релевантноста на кератоконусот, како и рожницата астигматизам и степенот кој одговара на него.

Третман на астигматизам

Третманот на болеста која се разгледува е направена со помош на очила опремени со цилиндрични очила или со помош на контактни леќи. Вреди да се забележи дека степенот на астигматизам кај децата е често подложен на промени во согласност со растот на организмот, што ја одредува потребата за систематски посети на специјалист најмалку еднаш годишно.

Корекција на очила е прилично честа метода во корекцијата на нарушувањата кои се релевантни за видот. Изборот на очила се врши строго индивидуално, додека тие комбинираат цилиндрични и сферични леќи. Изборот на сферични леќи е направен во согласност со правилата за корекција на миопија или хиперопија, во согласност со степенот на астигматизам се одредуваат цилиндрични леќи со карактеристична рефрактивна моќност.

Треба да се забележи дека високиот степен на астигматизам често доведува до вртоглавица, визуелен непријатност и грчеви во очите при носење очила, што дефинира алтернатива во форма на астигматични (торични) контактни леќи. Предноста на методот за корекција на контактот е дека леќите со око, за разлика од употребата на очила, ви овозможуваат да креирате оптички систем во својата единствена перцепција, што, соодветно, не доведува до карактеристични просторни нарушувања.

Покрај тоа, ние забележуваме дека ниту чашите, ниту леќите не придонесуваат целосно да се ослободиме од астигматизмот - тие само ги поправаат вистинските визуелни дефекти за одредено време. Поради оваа причина, најефективниот метод до денес во неговите различни варијации е хируршка корекција.

  • Keratomy Овој тип на хируршка корекција се состои во примена на не-преку цилија директно на корнеата кај одредени меридијани. Резултатот е ослабување на корнеата во меридијанот посилно, што, пак, води кон рефрактивен ефект. Изводливоста на оваа хируршка интервенција е релевантна кај миопичен или мешан астигматизам.
  • Thermokeratocoagulation. Овој тип на хируршка интервенција вклучува коагулација во периферната зона на рожницата за соодветните меридијани, за која се користи загреана метална игла. Резултатот од оваа корекција е зголемување на кривината на рожницата со рефрактивната моќ. Овој тип на операција се користи во случај на релевантноста на таквата дијагноза како хиперметропен астигматизам.
  • Ласерска коагулација. Овој метод вклучува употреба на ласерски зрак наместо метална игла. Најпрогресивен и ефикасен метод за лекување на астигматизам, овозможувајќи да се влијае на централната периферија во оптичкиот систем на окото. Овој тип на третман е применлив за сите видови астигматизам.

Да се ​​дијагностицира, како и да се избере соодветен метод на корекција и соодветен третман на астигматизам треба да се консултира со офталмолог.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате астигматизам и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш оптометристот може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Далекотичност (појавување симптоми: 7 од 12)

Долготрајноста (или хиперметропијата) подразбира офталмолошка болест во која визуелната острина е оштетена при испитување на предметите во непосредна близина. Долготрајноста, чиишто симптоми во висок степен на нејзина манифестација се состојат од нарушување на предметите не само на растојание од 20-30 сантиметри, туку и во визијата на растојание поголемо од 10 метри, се дијагностицира во просек за секој втор жител на Земјата на возраст од 30 години .

...
Астигматизам кај деца (појавување симптоми: 5 од 12)

Астигматизмот на очите е визуелно оштетување, во кое се менува визуелниот фокус. Како резултат на таквата повреда, сликата на мрежницата на окото се пренесува со дисторзија - може да биде нејасна, искривена или двојно. Многу често се забележува астигматизам кај децата. Сепак, исто така вреди да се напомене дека астигматизмот кај деца под една година може да биде физиолошки по природа и не бара корекција.

...
Chalazion (појавување симптоми: 5 од 12)

Халијазин или градски град - бенигнен тумор, локализиран во дебелината на горниот или долниот очен капак. Секој човек може да страда од проблемот, без оглед на полот и возраста, но најчесто се дијагностицираат луѓе на возраст над 30 години.

...

Халијазин кај дете е раширена болест, која се карактеризира со формирање во горниот или долниот очен капак на мал јазол, склони кон постепено зголемување. Воспалителниот процес на органите на видот влијае подеднакво кај девојчињата и момчињата.

...
Конјуктивитис (појавување симптоми: 4 од 12)

Конјуктивитис е болест која се карактеризира со воспаление во областа на мукозната мембрана на окото. Овој вид на воспаление се јавува поради влез на микроби, вируси или габи на неа. Во некои случаи, името на болеста се дефинира како "зајаци очи", бидејќи конјунктивитисот, симптомите на кои пациентот се соочува, еден од оние вклучува значајна црвенило на очните капаци.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Окулист прифаќа
Адреса : Москва, ул. Бољшај Серпуховскаја, 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Трехгорный Вал, 12, бул
Телефон : +7 (499) 116-82-19
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4, бул. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Училиште, 11/3
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Волгоградский пр., 42, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .