Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Офталмоплегија: Симптоми и третман

Офталмоплегија - главни симптоми:

Офталмоплегија е парализа на очните мускули, која се јавува поради дефект на нервните влакна одговорни за регулирање на движењата на очите. Оваа патологија може да биде знак за сериозни невролошки заболувања, развивајќи ги позади различните лезии на централниот нервен систем.

Кога офталмоплегија забележала парализа на една или повеќе мускули кои се одговорни за движењето на очите.

Причините за болеста се доста разновидни, а главната е компликација по заразни болести, што се јавува кај 85% од пациентите. Нераспространетата сорта е супрануклеарната офталмоплегија, која се забележува кај едно лице од 16 илјади.

На болеста се дијагностицира за време на посетата на офталмолог и голем број на хардверски студии. Третманот ќе биде конзервативни мерки, а во тешки случаи се врши хируршка интервенција.

Етиологија

Офталмоплегија може да биде вродена и стекната. Вториот се развива како резултат на невролошки патологии, кога е нарушен кранијалниот нерв, нарушувајќи го невромускулниот пренос. Притоа, надворешните мускулни влакна со нивниот тон се оштетени, што предизвикува нарушување на движењето, додека окото станува имобилизирано.

Кога се нарушува внатрешниот мускул, тоа предизвикува недостаток на рефлексно стеснување или проширување на ирисот во окото, нарушувајќи го физиолошкото сместување.

Главните причини за болеста се следните:

Вродена форма на патологија се должи на абнормалности во развојот на фетусот, кога има недостаток на нерви или повреда влијае врз самата структура на мускулите. Оваа форма може да биде придружена со други патолошки процеси во визуелниот орган.

Класификација

Офталмоплегија може да биде вродена и стекната, со тоа што е засегната една или двете очи.

Вродената болест најчесто е придружена со придружни абнормалности во органите на видот, а стекнатото заболување може да се појави во акутна и хронична форма.

Болеста ги има следниве сорти:

 • Надворешна офталмоплегија - поврзана со оштетување на мускулите, кои се наоѓаат на надворешната страна на окото, додека окото се претвора во здрав мускул, предизвикува двојност на предметите, делумно или целосно е имобилизирано.
 • Внатрешен - кога влијае на внатрешните мускули, ученикот се проширува со силна светлина.
 • Делумната форма влијае на двете мускулни групи, но тие се различно погодени.
 • Целосна офталмоплегија - сите видови на мускули се погодени на ист начин, се појавува парализа на очите.
 • Супрануклеарната форма е придружена со комплетна парализа на окото, кога не може да врши хоризонтални или вертикални движења. Почесто се дијагностицира кај постарите лица.
 • Интерна нуклеарна форма. Се карактеризира со патолошко нарушување на нервните врски. Очното јаболко се отклонуваат во различни насоки, едното око е ограничено со внатрешно движење, додека втората има несакани осцилации ( нистагмус ). Овој тип на болест често се јавува кај мултиплекс склероза на млада возраст.

Во тешки случаи, текот на болеста е забележана целосна офталмоплегија, кога погледот е целосно парализиран, а недостасува способност да се движи окото. Заедно со неа, дијабетичната офталмоплегија е изолирана, која се карактеризира со акутен тек со силни главоболки и парези. Во овој случај, дијабетесот се јавува во латентна форма.

Во синдромот Толоза-Хант се дијагностицира болна офталмоплегија, што предизвикува воспалителни процеси во ѕидот на крвниот сад.

Симптоматологија

Офталмоплегија има симптоми кои директно зависат од видот на болеста, а главните карактеристики вклучуваат:

 • недостаток на мобилност на еден или двата визуелни органи;
 • губење на осетливоста на светлината на ученикот;
 • отекување на очите;
 • црвенило на белото на окото;
 • подпухнатост;
 • двоен вид;
 • тешка кинење;
 • ученик проширен;
 • намалена визуелна острина;
 • болка сензации;
 • недостаток на фокус;
 • тешки главоболки.

Кога болеста станува сериозна, окото станува целосно имобилизирано: вака се манифестира вкупната офталмоплегија. Кога видот е оштетен, може да се додадат и поврзани симптоми, кои директно зависат од причината за болеста.

Симптоми на офталмоплегија

Дијагностика

Почетната дијагноза се изведува со надворешен визуелен преглед на визуелниот орган од страна на специјалист. Во овој случај, се открива проширена зеница, асиметрично движење на очите, црвенило или оток.

После тоа, се вршат дополнителни студии за потврдување на болеста:

 • периметрија - со помош, се утврдува границата на видното поле (кога се намалува надворешната форма на болеста);
 • Висометрија - со помош се мери визуелната острина (внатрешната офталмоплегија предизвикува визуелна дисфункција);
 • компјутеризирана томографија - помага да се испита мозокот и празнината на орбитите за отстапувања;
 • ултразвучна дијагностика - ви овозможува да ја истражувате орбиталната празнина и да откриете неправилности во окото;
 • ангиографија на главата - открива аневризма во садовите, тромбоза и други патолошки нарушувања во мозокот;
 • прозеринова тест - со негативен резултат, дијагностицирана офталмоплегија;
 • Х-зраци испитување на черепот за скриени трауматски повреди на мозокот, ја проверува состојбата на коските.

Доколку, како резултат на студиите, се открие присуство на неоплазми, тогаш пациентот се упатува на онколог, кој ќе ги пропише следните тестови: донација на крв за биохемија, општа анализа, анализи за хормони, шеќер и тумор маркери.

После тоа, пациентот е пропишан третман во согласност со видот и причините за развојот на болеста.

Третман

Терапевтски процедури ќе бидат да се елиминираат причините кои ја предизвикаа дијагнозата на офталмоплегија.

Третманот се состои од терапија со лекови:

 • витамини од групата Б и Ц;
 • антиинфламаторни лекови;
 • лекови кои го обновуваат тонусот на мускулите;
 • ако е потребно, коригирана хормонална позадина;
 • лекови кои ја подобруваат срцевата функција и циркулацијата на крвта;
 • васкуларни агенси.

Оперативните активности се вршат ако туморот се најде во кавернозниот синус или во орбиталната пукнатина. Повредите на главата што предизвикале промени исто така се корегирани со хируршки методи.

По хируршките интервенции е пропишана рехабилитациона терапија, која вклучува лекови и физиотерапија - акупунктура, електрофореза или фотофореза. Прогнозата е поволна.

Можни компликации

Офталмоплегија може да доведе до пречки во сместувањето, намалена визуелна острина. Интернуклеарната офталмоплегија може да биде комплицирана од нистагмусот. Со овој тип на болест, постои висок ризик од заразен и воспалителен патолошки процес, бидејќи функцијата на кинење и очен капак е оштетена.

Патологијата може да биде комплицирана:

Навремена помош и спречување на причината за нарушување во органите на видот ќе помогне да се избегнат компликации и долготраен третман.

Превенција

Превентивни мерки ќе бидат да се минимизира можниот ризик од болест:

 • следете го вашето здравје;
 • за повреди на главата да бидат испитани;
 • елиминирање на заразни болести и спречување на компликации;
 • во случај на болести на срцето и крвните садови, дијабетес, неопходно е да се помине соодветен третман, кој помага да се стабилизира состојбата.

По третманот, пациентот треба да одржува здрав начин на живот, да се движи повеќе, да практикува лесни спортови или да зема дневни прошетки, да јаде правилно и правилно.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате офталмоплегија и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш вашиот очен доктор може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Астенопија (појавување симптоми: 6 од 12)

Астенопија е состојба или оштетување на видот во која сликите или буквите се замаглуваат и стануваат нејасни, што е предизвикано од силен вирус на очите. Промените може да бидат краткотрајни, да исчезнат по одмор, но тие можат да бидат постојани, а подоцна и да се развијат во очни болести.

...
Склеритис (појавување симптоми: 5 од 12)

Склеритис е тешка болест на визуелниот апарат, во кој воспалителниот процес влијае на протеинскиот школка на окото (склера). Болеста може да се изрази како мали црвеникави нодули и да ја окупира целата склера. Речиси секогаш е зафатено само едно око, но во зависност од видот, може да се прошири на две одеднаш, или да се појавува наизменично во двете очи. Таа се јавува кај жени неколку пати почесто отколку кај мажите. Во детството, ретко се јавува, најчесто поради друг воспалителен процес во телото. Комплицирано од фактот дека е многу болно и може да доведе до влошување на видот.

...
Ретинобластома (појавување симптоми: 5 од 12)

Ретинобластомот е малигна неоплазма на мрежницата. Овој тип на онкологија најчесто ги зафаќа децата, најчесто помлади од пет години. Случаи кога болеста била дијагностицирана кај адолесценти постари од петнаесет години, не е евидентирана. Тоа се случува со иста фреквенција кај бебињата на двата пола. Манифестацијата на ова нарушување кај возрасните не е фиксна.

...
Езофталмоса (Буглас) (појавување симптоми: 5 од 12)

Езофталмосот или пухитисот е патологија на окото, во кое се протега напред надвор од нивото на орбитата, а понекогаш и настрана. Обично, оваа состојба е симптом на други болести - офталмолошки или не-офталмолошки, така што кога езофталмосот се појавува кај некоја личност, веднаш треба да се консултирате со лекар и да бидете испитани за да ги утврдите причините за повредата.

...
Мидријаза (појавување симптоми: 5 од 12)

Mydriasis (syn. Дијалација на учениците) е болест која може да има и физиолошка и патолошка основа. Од ова произлегува дека апсолутно секој човек е предмет на ова нарушување, без оглед на возрасната категорија и полот.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Окулист прифаќа
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Волгоградский пр., 42, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Воротынская, 4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .