Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Астенопија: Симптоми и третман

Астенопија - главните симптоми:

Астенопија е состојба или оштетување на видот во која сликите или буквите се замаглуваат и стануваат нејасни, што е предизвикано од силен вирус на очите. Промените може да бидат краткотрајни, да исчезнат по одмор, но тие можат да бидат постојани, а подоцна и да се развијат во очни болести.

Ваквата состојба често се јавува кај лицата кои се занимаваат со визуелни рецептори: програмери, компјутерски оператори, секретари, студенти, стругачи и заварувачи.

Честопати патологијата се јавува кај деца на училишна возраст, кога главното оптоварување паѓа на очите. Генерално, болеста е забележана кај 75% од популацијата.

Главната работа е да ја дијагностицирате оваа состојба навреме и да преземете мерки за целосно отстранување за да избегнете сериозни последици, по што ќе мора постојано да носите очила или леќи.

Етиологија

Астенопија на окото во офталмологијата е границата помеѓу функционалното оштетување на видот и формирањето на органско нарушување кое води до болеста.

Замор може да се појави во следниве случаи:

 • лошо затворен осветлување;
 • долга, континуирана работа од ист тип;
 • возење автомобил ноќе;
 • неусогласеност со правилата за хигиена на очите;
 • хронични болести кои можат да го зголемат астигматизмот .

Причините за астенопија се состојат од продолжена концентрација, која предизвикува спастична состојба на мускулниот систем и може да доведе до зголемен астигматизам, појавата на "суво око" води до миопија, со оглед на тоа што бројот на трепкања се намалува, а тоа помага да се намали секрецијата на меибомијата жлезда.

Класификација

Условно распределени болест која има три фази на развој:

 • компензација или визуелен замор - промените се краткотрајни, се појавуваат за време на вежбањето и исчезнуваат при одмор, но ако ги преоптоварите очите, може да се стекнете со патолошка состојба;
 • субкомпензација или напрегање на очите - забележано кај некои работници со визуелен стрес, не е откриено веднаш, но некое време по работа, може да трае долго време (до неколку дена), едно лице губи работен капацитет за некое време;
 • декомпензација или визуелен притисок - постојани промени се формираат со неповратни последици.

Во случај на пренапони, тие зборуваат за професионално заболување, што се случува:

 • myopic - забележано е во периодот од 18-30 години, развојот на доцната миопија или влошување на претходно стабилна миопија е карактеристика на таквата состојба;
 • хиперметропски - се јавува по 30 години, болеста е поврзана со промена во прекршувањето и води кон рана пребиопија;
 • се меша кога двете форми се комбинирани.

Во Меѓународната класификација на болестите, сите видови патологија се комбинираат во шифра - H 53.1 - "Субјективни визуелни нарушувања".

Типови на астенопија вклучуваат пет основни форми кои се распаѓаат во подвидови.

Сместувањето астенопија е најчеста форма на визуелен замор, ги има следните подвидови:

 • рефрактив - се манифестира во физиолошкиот грч на сместување во астигматизам и хиперопија;
 • астеничен - ослабен цилијарен мускул со нарушување на неговата инервација врз основа на вообичаени болести на телото;
 • спазматичен со спазам на сместување - е многу редок.

Овој тип на болест се среќава кај луѓе со далекоспитност, бидејќи тие имаат силно сместување при работа со предмети во непосредна близина. Во такви случаи, корекција на очи треба да се врши со помош на очила. Една од причините за оваа состојба може да биде слаб цилијарен мускул.

Мускулната астенопија се карактеризира со слабеење на окуларниот мускул: неговите контракции се ослабуваат. Со цел да се види нормално, пациентот прави одредени напори, што придонесува за зголемување на тензијата.

Оваа патологија е поделена на два типа:

 • рефракциона, кога е нарушена координацијата помеѓу сместувањето и конвергенцијата, се забележува со миопија и астигматизам, поретко со хиперопија и анизотропија;
 • астеничен, кога внатрешниот мускул на очите слабее поради нарушување или заеднички болести на телото.

Мешаната форма го комбинира сместувањето со замор на мускулите - се забележува визуелна нестабилност, се појавува замаглување при фокусирање.

Симптоматска астенопија се јавува при воспаление на оптичкиот орган и носот.

Нервната или ретиналната астенопија се јавува на нервите по продолжени бесмислици и во никој случај не се поврзува со присуството на вирус на очите. Сликите стануваат заматени и нејасни, често се појавува фотофобија.

Симптоматологија

Симптоми на астенопија

Болеста се забележува со заморливост на видот од монотона работа без одмор, што предизвикува сериозни главоболки поради вредно фокусирање на објектот.

Чести симптоми на астенопија се следниве:

 • бифуркација на субјектот;
 • заматен вид;
 • болка при движење на очите;
 • сериозно замор на очите;
 • постои чувство на печење и болка;
 • тешка кинење;
 • чад екран пред очите;
 • црвенило во двете очи.

Симптомите може да се изговараат и може да се појават нејасно и да исчезнат со одмор. Ако овие знаци се присутни често и не исчезнуваат долго време, без оглед на визуелната активност, потребна е висококвалитетна дијагностика и соодветна терапија.

Дијагностика

Кога пациентот посети специјалист, се испитуваат, се разгледуваат поплаки, се прави прелиминарна дијагноза - астенопија, по што се назначуваат дополнителни студии:

 • скискапопија;
 • аголот на стребизмот се мери на синоптофорот;
 • визуелната острина е одредена;
 • рефрактометријата се изведува во различни состојби на учениците;
 • се врши биомикроскопија, што овозможува да се испитаат предните делови на окото;
 • се испитува резервата на сместување - специјалниот непроѕирен екран е закачен пред едното око, а второто око треба да ги чита буквите со различни леќи, со што леќата со која пациентот може нормално да се чита ќе се смета за најсилна и ќе биде резерва за сместување.

Откако ќе се изберат истражувачки методи за корекција.

Третман

Третман на астенопија се врши со помош на комплексни мерки. Доколку се пронајде нормален замор без органски промени, на пациентот им се препишуваат посебни вежби, чија цел е да го заменат товарот со одмор. Ова е како визуелниот мускул е обучен, а очите не се толку уморни.

Во фазите на компензација и субкомпензација, третманот се пропишува со користење на следните апарати и процедури:

 • прилагодлив - ви овозможува да го елиминирате грчењето и да направите корективни мерки на миопија;
 • ласерска стимулација - придонесува за стабилизирање на рецепторниот апарат на мрежницата, го намалува тонусот, ја корегира нервната астенопија, миопија , астигматизам;
 • корекција со користење на Sidorenko очила е вакуум масажа на очите со околните структури, а масирањето помага да се стимулира циркулацијата и да се подобри трофизмот.

Во други случаи, при дијагностицирање на прилагодлива астенопија се наведуваат очила или леќи. Третманот со лекови ќе биде насочен кон олеснување на напнатоста, воспалението, црвенило на очите.

Лекарот може да препише облоги на очите на растителни измет, што ќе помогне во ублажувањето на замор и напнатост. Во првата фаза на отстапување, прогнозата на третманот е 100% позитивна, меѓутоа, во третата фаза, целосното опоравување повеќе не е можно.

Можни компликации

Кај било која болест, ако не се третира, постојат голем број на компликации.

Оваа болест може да предизвика:

Намалувањето на визуелната острина може да доведе до дијагноза на дисбинокуларна амблиопија , која е забележана кај страбизам. Состојбата може да се влоши за речиси целосно слепило.

Во првиот случај на повторувачки симптоми, неопходно е да се контактира со офталмолог и да се полага целосен преглед за да се спречи развојот на патолошкиот процес.

Превенција

Превенција на астенопија

Главните превентивни мерки на астенопија се:

 • правилно менување на товарот и одмор;
 • добро осветлување на работната површина;
 • земајќи витамини;
 • Пред работа која бара посебно внимание, закопајте ги капките за да натопете.

За да се борите против грчевите на очните мускули, треба да користите очила и да направите посебни вежби.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Астенопија и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш оптометристот може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Склеритис (појавување симптоми: 6 од 14)

Склеритис е тешка болест на визуелниот апарат, во кој воспалителниот процес влијае на протеинскиот школка на окото (склера). Болеста може да се изрази како мали црвеникави нодули и да ја окупира целата склера. Речиси секогаш е зафатено само едно око, но во зависност од видот, може да се прошири на две одеднаш, или да се појавува наизменично во двете очи. Таа се јавува кај жени неколку пати почесто отколку кај мажите. Во детството, ретко се јавува, најчесто поради друг воспалителен процес во телото. Комплицирано од фактот дека е многу болно и може да доведе до влошување на видот.

...
Астигматизам кај деца (појавување симптоми: 6 од 14)

Астигматизмот на очите е визуелно оштетување, во кое се менува визуелниот фокус. Како резултат на таквата повреда, сликата на мрежницата на окото се пренесува со дисторзија - може да биде нејасна, искривена или двојно. Многу често се забележува астигматизам кај децата. Сепак, исто така вреди да се напомене дека астигматизмот кај деца под една година може да биде физиолошки по природа и не бара корекција.

...
Кератоконус (појавување симптоми: 6 од 14)

Кератоконус - од гледна точка на офталмологијата се смета за исклучително ретка болест која ја зафаќа рожницата. Болеста се јавува во иста мера кај двата пола, но децата и адолесцентите ја сочинуваат главната група за ризик. Факторите кои предизвикуваат формирање на патологија се моментално непозната, но лекарите изнесоа неколку теории во врска со неговото потекло.

...
Мидријаза (појавување симптоми: 6 од 14)

Mydriasis (syn. Дијалација на учениците) е болест која може да има и физиолошка и патолошка основа. Од ова произлегува дека апсолутно секој човек е предмет на ова нарушување, без оглед на возрасната категорија и полот.

...
Офталмоплегија (појавување симптоми: 6 од 14)

Офталмоплегија е парализа на очните мускули, која се јавува поради дефект на нервните влакна одговорни за регулирање на движењата на очите. Оваа патологија може да биде знак за сериозни невролошки заболувања, развивајќи ги позади различните лезии на централниот нервен систем.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Окулист прифаќа
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Воронцовская, д. 8, стр.5
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Бољшај Серпуховскаја, 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .