Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Аметропија: Симптоми и третман

Аметропија - главните симптоми:

Аметропија - повреда на прекршувањето на окото, кое се карактеризира со неуспеси во фокусот на светлосни зраци на мрежницата. Нормално, светлосните зраци се фокусирани на мрежницата, кога фокусот е изгубен, тогаш овој процес се јавува зад мрежницата или пред него. Како резултат на тоа, човек го гледа светот околу нас со изобличување, заматен и нејасен.

Оваа офталмолошка патологија е многу честа кај луѓето, без оглед на полот и возраста. Постојат неколку варијанти на оваа болест која се дијагностицира кога се испитува од офталмолог. Во зависност од степенот и видот на болеста, ќе се преземат терапевтски мерки, леќите и капките ќе бидат испразнети. Методите се избираат поединечно, можно е користење на хируршка корекција.

Прогнозата на третманот е поволна - можно е нормализирање на постојните прекршувања на визуелната перцепција.

Етиологија

Аметропија кај деца може да биде конгенитална или стекната, често се јавува кај деца на возраст од 3-5 години.

Вродените абнормалности се поврзани со неповолни услови за правилно формирање на визуелниот апарат во ембрионот. Вакви услови се сметаат: пренесени заразни болести на бремена жена, недостаток на хранливи материи, стрес . Откриена болест во детството по посета на офталмолог.

Стекната патологија може да припаѓа на различни возрасни групи.

Постојат следните причини за болеста:

 • сите видови повреди на очите;
 • генетска предиспозиција;
 • воспалителни процеси;
 • преоптоварување на очите;
 • несоодветна нега на око;
 • нездрава исхрана;
 • недостаток на светлина.

Многу е важно да се открие патологијата со текот на времето и да се преземат мерки за да се отстрани, што ќе го зачува видот.

Кога се разгледува патогенезата на болеста, може да се разликува примарна и секундарна индуцирана амотропија. Првиот случај е формирање на оптички дефект поврзан со долга антеропостериорна оска и рефракција на корнеата. Вториот случај на патологија е поврзан со патолошки промени во оската или рожницата. Секундарната патологија се развива поради промени во рефракцијата на зраците или промени во антеропостериорната оска.

Промени на корнеалната рефракција поради нарушено функционирање поради воспаление, деформитет по повреда или дистрофија.

Класификација

Постојат следниве видови на амотропија:

 • миопија или миопија - предизвикува потешкотии при гледање на предмети кои се далеку од објектот, што е поврзано со отстапувања во фокусирањето на светлосни зраци на мрежницата на очите (зраците се фокусираат во овој случај пред мрежницата), често се јавува кај деца и адолесценти, е поврзан со кршење на хигиената на очите ;
 • хиперопија или хиперметропија - фокусирањето се јавува зад мрежницата, поради што предметите што се наоѓаат на блиски растојанија ја губат својата јасност и облик;
 • Астигматизмот - се карактеризира со рефракција на светлосни зраци со различни сили, како резултат на тоа, сите предмети се сфаќаат нејасно, со скршен контура, се замаглени или размачкани;
 • Пресбиопија е забележана кај возрасни по 40-годишна возраст и е поврзана со промена на еластичноста на леќата, што доведува до намалување на визуелната острина, патологијата има тенденција да се влоши.
Астигматизам визија

Хиперопија со миопија се дели на неколку степени на амотропија, во зависност од бројот на диоптрите:

 • слаб - не повисок од 3;
 • медиум - не повисок од 6;
 • силна - над 6.

Астигматизмот се мери со малку различни показатели:

 • слаб - до 2;
 • среден - до 4;
 • силна - повеќе од 4.

Постои комплицирана и некомплицирана амотропија на окото. Во вториот случај, болеста се манифестира во форма на намалување на некоректната сериозност на перцепцијата, но можноста за корегирање останува. Ако патолошката состојба се развие, тогаш болеста станува комплицирана - визуелниот анализатор се менува. Таквите патолошки процеси се јавуваат кога се дијагностицира страбизам , астенопија - ретината и оптичкиот нерв може да се променат.

Постојат стационарна и прогресивна амотропија, а втората вклучува миопија, која може да се влоши со проширување на склералната обвивка и зголемување на должината на предната-задна оска.

Симптоматологија

Симптомите на оштетување на видот вклучуваат следново:

 • очите се уморни брзо;
 • двоен вид се јавува во очите;
 • детето ги гледа објектите одблизу, и не обрнува внимание на далечните, или обратно;
 • заматете ги контурите на субјектот;
 • главоболки поради замор на очите;
 • гадење, се ниша во транспортот.

Сите горенаведени симптоми бараат итен одговор и соодветни мерки за подобрување и нормализирање на видот.

Дијагностика

На првата болест се дијагностицира болеста кај офталмолог за време на надворешно испитување на окото.

Дополнително, може да се закажат следниве настани:

 • автоматска рефрактометрија - помага да се одреди точката на најдобрата слика, земајќи ја предвид мрежницата;
 • визиметрија - со помош, се утврдува визуелната острина;
 • Циклоплегија - помага да се идентификува вистинската или лажна миопија;
 • офталмометрија - со помош на рожницата, неговата закривеност и рефрактивна моќ;
 • пахиметрија - дебелината на рожницата се одредува со користење на ултразвук;
 • офталмоскопија - користејќи ја за да ја провери состојбата на фундусот, оптичкиот нерв и васкуларната функционалност;
 • A-скенирање на очите - проверете ја должината на оската.
Пахиметрија

По сеопфатната студија на пациентот, се избираат основните принципи на корекција на амотропија.

Третман

Мерки за спречување на оштетување на видот може да се спроведат само кога е направена точна дијагноза и се утврди тип на болест. Често се случува астигматизам и миопија да се дијагностицира кај една личност, што може да предизвика одредени потешкотии во изборот на вистинските методи на лекување.

Корекцијата на амотропијата може да се изврши со користење на следниве методи:

 • со помош на леќите - не го ограничуваат визуелниот простор, не вршат притисок врз мостот на носот, тие се препишуваат само за возрасни за да не му наштетат на окото и да не ја носат инфекцијата;
 • со помош на очила, кога е забележана аметропија со висок степен на промена - користете очила со собирни леќи, а со миопија со дифузери, очилата се носат постојано ако отстапувањата во видот се повисоки од 3D (за астигматизам, сферични и цилиндрични леќи се користат);
 • со користење на ласер, обновувањето се пропишува само кога е отстранета причината што предизвикала отстапување, меѓутоа, овој тип на операција не се изведува до 18-годишна возраст, и ако патологијата е отежната, не е пропишана ласерска терапија;
 • со хируршка интервенција - хируршката корекција се изведува со фотореактивна кератектомија или со користење на ласерски кератомилеуси.

Реставрацијата или подобрувањето на видот со користење на оперативни методи е долга процедура.

Можни компликации

Амотропијата понекогаш може да се јави во комплицирана форма и предизвикува појава на патолошки процеси со окото.

Постојат следниве компликации:

 • рефрактивна амблиопија ;
 • астенопија;
 • заматен вид и страбизам.

Со цел да се спречи комплициран патолошки процес, неопходно е да им се посвети време на специјалисти за совет и квалитетен третман.

Превенција

Заради профилакса, најмалку двапати годишно треба да го посетувате офталмологот, да ги оставите вашите очи да се одморат, да не ги претерате, да го следите правилното осветлување на просторијата, да ги избегнувате директните светлосни зраци кои паѓаат во очите.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Аметропија и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш оптометристот може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Хетерофорија (појавување симптоми: 4 од 7)

Хетерофоријата е патолошка состојба на визуелниот апарат во кој се почитуваат дефекти на очните мускули, но бинокуларната визија продолжува. Таквиот дефект има поинакво име - латентен крик. Манифестацијата на патологија може да се види во релаксирана состојба на лицето, кога тој не ги фокусира своите очи на која било тема. Ако ова се случи во обратна состојба, тогаш патологијата се нарекува ортофорија. До денес оваа болест е дијагностицирана многу ретко.

...
Астенопија (појавување симптоми: 4 од 7)

Астенопија е состојба или оштетување на видот во која сликите или буквите се замаглуваат и стануваат нејасни, што е предизвикано од силен вирус на очите. Промените може да бидат краткотрајни, да исчезнат по одмор, но тие можат да бидат постојани, а подоцна и да се развијат во очни болести.

...
Исхемичен мозочен удар (појавување на симптоми: 3 од 7)

Исхемичниот мозочен удар е акутен тип на нарушување на церебралната циркулација, што се јавува поради недостаток на снабдување со крв во одреден дел од мозокот или до комплетен прекин на овој процес, исто така, предизвикува оштетување на мозочното ткиво во комбинација со неговите функции. Исхемичен мозочен удар, симптомите на кои, како и самата болест, најчесто се забележуваат кај најчестите видови на цереброваскуларни болести, е причината за последователна попреченост и често смрт.

...
Мигрена (појавување симптоми: 3 од 7)

Мигрената е прилично честа невролошка болест, придружена со тешка пароксизмална главоболка. Мигрена, чии симптоми се всушност болни, концентрирани од една половина од главата главно во областа на очите, храмовите и челото, во гадење, а во некои случаи и во повраќање, се случува без упатување на мозочни неоплазми, мозочен удар и сериозни повреди на главата, иако и може да укаже на релевантноста на развојот на одредени патологии.

...
Хипертензија (појавување симптоми: 3 од 7)

Што е хипертензија? Ова е болест која се карактеризира со показатели за крвен притисок над ознаката 140 mmHg. ул. Во овој случај, пациентот ќе доживее главоболки, вртоглавица и гадење. Елиминирање на сите симптоми може да биде само специјално избрана терапија.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Окулист прифаќа
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Училиште, 11/3
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, 2-ри Сиромятнически лента, 11
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4, бул. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Ландышевая, д. 14, корп. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .