Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Далечност: Симптоми и третман

Далечина - главните симптоми:

Долготрајноста (или хиперметропијата) подразбира офталмолошка болест во која визуелната острина е оштетена при испитување на предметите во непосредна близина. Долготрајноста, чиишто симптоми во висок степен на нејзина манифестација се состојат од нарушување на предметите не само на растојание од 20-30 сантиметри, туку и во визијата на растојание поголемо од 10 метри, се дијагностицира во просек за секој втор жител на Земјата на возраст од 30 години .

Општ опис

Долготрајноста е придружена со систематско претегнување на мускулите на очите, што, пак, предизвикува појава на систематски главоболки кај пациентите, како и изразен визуелен замор, горење очи и други карактеристични симптоми.

Ако го разгледаме ова нарушување на ниво на карактеристиките на неговиот механизам, тогаш сликата е како што следува. Кога далекусежноста развива рефрактивна нарушување, предизвикувајќи фокусот на сликата на предметите во рамнина лоцирана надвор од мрежницата, а не на предмети кои нормално се фокусираат на мрежницата. Хиперопијата е придружена со значително влошување на способноста да се разликуваат оние објекти кои се блиски.

Во однос на преваленцата на ова нарушување врз основа на усогласеност со специфични возрасни групи, може да се разликуваат следниве податоци: долгорочноста кај 18 години и постари лица се наоѓа во просек кај 45% од популацијата, долгорочноста кај децата од 7 до 12 години се смета за физиолошки феномен кај деца до три години, се дијагностицира кај 90%, во 13-14 години - околу 35%.

Причината за далекувидноста (една од опциите) се смета за намалување на големината на окото од неговата предна-задна оска. Неверојатно, скоро сите бебиња имаат далекоседство, а подоцна, со текот на времето, овој дефект исчезнува, што се објаснува, повторно, со промена на окото - тоа е, со неговиот раст.

Посебна карактеристика на далекувидноста е слаба рефракција, во која дури и далечниот вид бара напон на сместување поради слаба рефракција. Рефракција, особено, се подразбира како рефракција, сместувањето е способност на орган (во наш размислување, како што е јасно, очи) да се прилагоди на промените во еколошките услови. Така, со далекусежност според оваа шема, рефракцијата е слаба, што е предизвикано од нарушување на способноста на окото да се прилагоди на условите за адекватно гледање на предметите на одредено растојание. Конвергенцијата на светлосни зраци со далекусежност е фокусирана, како што беше нагласено претходно, зад мрежницата, бидејќи пациентот со далекусежност (во хиперметроза) гледа објекти како нејасни и малку нејасни.

Вреди да се забележи дека постои мислење во врска со особеностите на видот на пациентите со долгоочекуваност, врз основа на тврдењето дека тие јасно гледаат што е далеку. Сепак, ова не е случај, бидејќи со далекусежност, видливоста може да биде иста за она што е близу и што е далеку. Во исто време, пациентите со визуелна визија често го гледаат доброто на растојание, кое е предизвикано од отсуството на аномалии во смисла на рефракција и кога леќата е во нормална, релаксирана состојба. Работата со материјали во близина на пациенти со далекувидноста, на пример, може да биде придружена со главоболки, што пак, се должи на тензијата на леќата.

Хиперопија: принципот на прикажување на предмети

Далечност: Причини

Слично на тоа, со такво оштетување на видот како миопија, хиперопијата е придружена со несовпаѓање на силата од страната на апаратот за прекршување до димензијата на предната и задната оска, која окото има. Во меѓувреме, далекоседоста во таква шема се одредува или со релативната слабост на апаратот за прекршување или со скратување на anteroposterior оската (abbr. PZO) на окото. Овие механизми можат да дејствуваат како причини за фокусирање на рефрактираните зраци во точка над рамнината на мрежницата. Некои пациенти со долговидливост имаат недостаток на оптичка моќ на леќата и рожницата, истовремено комбинирани со скратување на надолжната оска на окото.

Претходно споменатите физиолошки далекувиденства (до +4 dptr) се јавуваат кај новороденчињата, поради незначителни надолжни димензии на окото, тука должината на ПСД соодветствува со просек од 17 мм. Индикатор 4 диоптрес укажува на зрелоста на фетусот, со зголемување на степенот на долгоочекуваност, микрофталмосот е главно релевантен (патологија во која гласното око се намалува на значителна големина) или друг тип на конгенитални аномалии со оштетување на очите (предиспозиција за глауком, катаракта и др.) И развојни дефекти ( расцеп на непца, расцеп на усна, итн.).

Постепениот раст на детето доведува до фактот дека големината на очното јаболко започнува да ја достигне нормата, што го одредува ПЗО во опсег од 25 мм. Ова, пак, ја одредува поволната прогноза за далекувидноста кај децата под 12 години, врз основа на кои ова нарушување исчезнува независно, со последователно формирање на пропорционален степен на рефракција (емметропија). Прогресијата на растот на очите предизвикува последователен развој на миопија, а доцнењето на неговиот раст, соодветно, доведува до хиперопија. На крајот на краиштата, завршувањето на растот на телото утврдува кај пациентите во околу 50% од случаите дијагнозата на хиперопија, а во останатите 50% - миопија или емметропија.

Причините за застој во однос на растот на окото не се целосно утврдени. Во меѓувреме, поголемиот дел од пациентите со хиперопија на возраст од 35-40 имаат способност целосно да ја компензираат слабоста на рефракцијата која е релевантна за нив, поради постојаната напнатост на цилијарниот мускул на окото, поради што леќата е во малку конвексна состојба, со што се обезбедува зголемување на рефрактивниот способности.

Во иднина, ова доведува до намалување на степенот на сместување, со тоа што таквите компензаторски способности се речиси целосно исцрпени со достигнување на околу 60 години, што, соодветно, ја намалува јасноста на видот и во однос на предметите што се наоѓаат далеку и во однос на објекти во непосредна близина. Развојот на ваков вид далекоседост ја одредува дефиницијата што е соодветна за тоа - ова е пресбиопија (пресбиопија). Во овој случај, можно е да се постигне реставрација на видот само поради постојаноста на носењето очила со употреба на собирање на леќи, па затоа долгорочноста е означена со диоптерите со "+" знак (т.е. позитивни диоптерки).

Хиперопијата, исто така, може да биде придружена со таква патологија како афазија, со што се подразбира состојбата со отсуство на леќата, а оваа состојба може да биде или вродена или стекната. Во основа, апакијата е предизвикана од претходно отстранување на леќата (како што се прави за време на екстракција на катаракта) или со претходна повреда (на пример, дислокација на леќата). Апакија е придружена со значително намалување на рефрактивната моќ, во врска со која визуелната острина одговара на приближно 0,1, врз основа на што корекцијата станува можна само преку употреба на многу силни позитивни леќи. Алтернатива може да биде имплантација на интраокуларна леќа.

Нормална визија и визија за далекусежност, споредба

Далечност: класификација

Далековидноста, во зависност од позадината на конкретните ефекти од кој механизам има развиено, може да биде аксијална или аксијална, што е предизвикано од скратување на PHD, како и рефракција, развивање во однос на позадината на намалување на рефрактивната моќност од оптичкиот уред.

Слабоста на далекувидноста се разгледува доколку индикаторите достигнат максимум +2 dptr, средно - со стапки до +5 и со висок степен на далекоспитност - со стапки над +5 dptr.

Во согласност со карактеристиките на манифестацијата, хиперопијата може да биде отворена, скриена или целосна. Со очигледна далекувидост, цилијарниот мускул е под постојан напнатост, релаксација не се јавува не само со визуелниот оптоварување што е релевантно во одреден момент, туку и во мирување. Ваквата далекосечност може да се нарече и аспонирана астенопија. Со латентна далекост, нема симптоми, но медицинската парализа на сместувањето се развива, всушност, далекувидноста и предизвикува. И, конечно, целосна далекост, тоа е придружено со присуство на карактеристики својствени за двете форми.

Далечност: Симптоми

Симптомите на хиперопија се во согласност со голем број на главни точки, ги избираме на следниов начин:

  • Во отсуство на корекција на видот кај далекувидноста, погоденото око ја губи својата вродена функционалност, односно престанува да функционира целосно, наспроти позадината на која се развива амблиопија - прогресивна и ненаменлива состојба во која визуелната острина почнува да се намалува; главно намалена визуелна острина во едно око;
  • Постојаниот напон на сместување води до фактот дека се развива конвергенција - патологија во која се развива редукцијата на очите кон регионот на средната оска, што пак, се појавува кога се обидува да ги испита предметите на различни растојанија (блиски и далечни). Така, се развива акумулативната коска. Како и во претходниот пасус, доцниот третман доведува до развој на амблиопија.
  • Најизразената форма на сместувачки напон се развива како резултат на продолжената работа додека се концентрира на блиско растојание. Поради долгорочното оптоварување, се појавуваат повеќе симптоми на "око", а тоа е чувството на "песок" во очите, чувството на "пукање", нивниот брз замор и главоболки.

Имајте на ум дека на млада возраст, симптомите на далекувидноста во рамките на слабиот степен на развој на ова визуелно нарушување може целосно да се отсуствуваат, бидејќи, поради дејството на веќе забележаниот механизам на сместување, зачувувањето на видот е обезбедено до одредени фази. Среднопревираната далекоспитност е исто така придружена со виртуелен недостиг на визија, иако забрзана замор е веќе присутна поради работата со блиска концентрација на видот на материјалите (компјутер, документи, итн.).

Покрај тоа, се развива и визуелна неудобност, буквите и линиите се појавуваат нејасни, можат да се "спојат" пред очите, поради што постои потреба за одредено растојание од предметот на испитувањето. Тука исто така се појавуваат болни сензации, концентрирани во областа на носот, веѓите и челото, нејасност и визуелен нелагодност, за што е потребно многу осветлување за работа. И, конечно, висок степен на хиперопија, се карактеризира со веќе забележаната сензација на песок во очите, забележително намалување на видот (на различни растојанија), тежок и брз визуелен замор, главоболка (гадење). Фундусот на окото е исто така предмет на промени, со дијагноза на хиперемија и нејасност на границите на оптичкиот диск.

Така, сумирајќи, можно е да се идентификуваат голем број на симптоми, кои делуваат како прилично сериозно оправдување за последователна посета на доктор. Особено, овие се следните симптоми: заматен вид (во овој случај тоа е дури и ситуација со влошување на едното око); замор и главоболки против ова; болка во окото (во очите); чувство на песок во очите; развој на страбизам.

Дијагностицирање

Главниот знак на далекувидноста е оштетувањето на видот при испитување на предметите во близина и во исто време вообичаено испитување на оние објекти кои се на растојание. Дијагнозата на далекувидноста врз основа на овој симптом лесно се прави во услови на канцеларија на офталмолог, за што се користи таблицата на Сивцев. Читателот најверојатно знае како генерално гледано - ова се букви од различни големини во неколку реда, тие се репродуцираат гласно со наизменично криење на очите (десно / лево) како дел од стандардните испитувања со лекар.

Утврдувањето на визуелната острина со користење на леќите се врши во рамките на таквата постапка како визометрија, што подразбира истовремена корекција (или исклучување на исправката како потреба за време на оваа постапка). Може да се спроведе и периметриска процедура, која се состои во утврдување на визуелните полиња со користење на соодветен апарат (периметар) со проучување на предмети од различни бои. Скијаскопија се користи при дијагностицирање, се состои во проучување на рефракција со помош на индиректен офталмоскоп, како и користење на владетели во согласност со движењето во сенката на ученикот. За да се одредат рефрактивните сили на окото, се изведува рефрактометрија. Покрај наведените дијагностички процедури, може да се изведе и ултразвук на окото.

Третман

Третманот на далекувидноста во главната насока е корекција, а главен услов за нејзино спроведување е навременоста и соодветноста на мерките применети за ова. Третманот на далекувидноста кај децата се прави со помош на очила (со индикатор за повеќе од 3 диоптри), очилата се носат постојано, носењето треба да биде задолжително - инаку детето може да развие страбизам или амблиопија. Кога се постигнува училишна возраст во такви услови, потребата за корекција може да се отстрани поради постигнување на успешен резултат на неговата примена.

Развојот на астенопија може да бара постојано носење очила со собирање на леќи. Методот за корекција на контактот не се најде широко распространета употреба во корекција на видот како резултат на зголемувањето поради употребата на очила за очи на ретината, додека употребата на контактни леќи не доведува до такви промени, поради што многу луѓе почнуваат да се чувствуваат непријатно кога ги носат. Во меѓувреме, контактните леќи имаат неколку предности, бидејќи тие можат успешно да се искористат во корекцијата на долгоочигледноста, особено ако зборуваме за развој на страбизам кај пациент или за релевантноста на разни рефракции. Значи, поради нивната употреба, сликата се покажува како контрастна, степенот на интензитетот на астигматизмот се намалува и, генерално, целокупното ниво на квалитетот на животот е предмет на подобрување поради нивното носење.

Како дел од преглед на податоци во текот на изминатите неколку години, забележано е дека ортокератолошките леќи станаа популарни во употреба. Поради нивното носење е дозволена можноста за корекција на хиперопија на број од 3 диоптри. Употребата на овие леќи ја елиминира појавата на било какви несакани ефекти кои се релевантни при носење контактни леќи (овде може да се потенцира нетолеранција, појава на алергиски реакции, поголем степен на хигиена, без кислородно гладување за рожницата итн.).

Не последната улога се дава на физиотерапијата во третманот на хиперопија, врз основа на употребата на такви мерки како масажа на вратот, ласерска и магнетна терапија. Прикажани да добиваат додатоци и витамини. Напонот на сместување при гледање телевизија дома може да се намали преку употреба на очила (карактеристики на употреба се одредуваат врз основа на препораките на лекарот). Во одредени случаи, хируршките методи, исто така, може да се користат во третманот на хиперопија.

Ако се појават симптоми кои укажуваат на можен развој на далекувидноста, консултирајте се со офталмолог.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате хиперопија и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш вашиот очен доктор може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Астигматизам (појавување симптоми: 7 од 9)

Астигматизмот е прекршување на рефракцијата поврзана со неправилноста на обликот на рожницата или леќата на окото. Астигматизмот, чиишто симптоми лежат во закривената визија на линии и предмети, е најчестата причина за слабиот вид и може да биде кратковидо, долгоочекувана или дури и комбинирана. Во вториот случај, хиперпија е забележана долж една оска на перцепција, и миопија долж другиот.

...
Синдром на суво око (симптоми на појавување: 4 од 9)

Синдромот на суво око е патолошки процес кој се карактеризира со сушење на површината на рожницата. Со долготрајно кршење на стабилноста на филмот солза почнува да се јавува како компликација како конјунктивитис. Синдромот на суво око е дијагностициран кај 9-18% од популацијата. Најчесто, болеста влијае врз луѓето по 30 години. Третманот на болеста обично е насочен кон елиминирање на воспалителниот процес, кој предизвикува овој патолошки процес.

...
Мидријаза (појавување симптоми: 4 од 9)

Mydriasis (syn. Дијалација на учениците) е болест која може да има и физиолошка и патолошка основа. Од ова произлегува дека апсолутно секој човек е предмет на ова нарушување, без оглед на возрасната категорија и полот.

...
Chalazion (појавување симптоми: 4 од 9)

Халијазин или градски град - бенигнен тумор, локализиран во дебелината на горниот или долниот очен капак. Секој човек може да страда од проблемот, без оглед на полот и возраста, но најчесто се дијагностицираат луѓе на возраст над 30 години.

...
Конјуктивитис (појавување симптоми: 3 од 9)

Конјуктивитис е болест која се карактеризира со воспаление во областа на мукозната мембрана на окото. Овој вид на воспаление се јавува поради влез на микроби, вируси или габи на неа. Во некои случаи, името на болеста се дефинира како "зајаци очи", бидејќи конјунктивитисот, симптомите на кои пациентот се соочува, еден од оние вклучува значајна црвенило на очните капаци.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Окулист прифаќа
Адреса : Москва, ул. Тестовска, д. 10, 1 влез
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Ландышевая, д. 14, корп. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Сергиј Радонеж, д. 5/2, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Училиште, 11/3
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .