Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Атрофија на оптичкиот нерв: симптоми и третман

Атрофија на оптичкиот нерв - главните симптоми:

 • Заматен вид
 • Намален вид во едно око
 • Појавата на темни дамки во полето на гледање
 • Губење на области од полето на гледање
 • Нарушување на перцепцијата на боите

Атрофија на оптичкиот нерв е развој на таквата патологија во која оптичкиот нерв делумно или целосно е предмет на уништување во рамките на сопствените влакна, по што овие влакна треба да се заменат со сврзно ткиво. Атрофија на оптичкиот нерв, чии симптоми се состојат во намалување на визуелните функции во комбинација со општото бланширање на нервниот диск, може да биде вродена или стекната според природата на нејзиното појавување.

Општ опис

Во офталмологијата, болестите на оптичкиот нерв од еден или друг вид се дијагностицираат во просек во 1-1,5% од случаите, додека кај околу 26% од нивниот број оптичкиот нерв е предмет на целосна атрофија, што, пак, води до слепило, што не е предмет на лек. Генерално, во случај на атрофија, како што е јасно од описот на последиците кон кои води, се јавува постепена смрт на нејзините влакна во оптичкиот нерв, проследена со нивна постепена замена, обезбедена од сврзното ткиво. Ова е исто така придружено со трансформација на светлинскиот сигнал добиен од окуларна ретината во електричен сигнал, со понатамошен пренос на задните лобуси на мозокот. Наспроти ова, се развиваат разни видови на нарушувања, со стеснување на визуелните полиња и намалување на визуелната острина со претходно слепило.

Анатомска локација на оптичкиот нерв

Атрофија на оптичкиот нерв: причини

Како причини кои предизвикуваат развој на болеста која се разгледува, може да се разгледаат конгениталните или наследни патологии на пациентот кои се директно поврзани со видот. Атрофија на оптичкиот нерв може да се развие како резултат на пренос на било која болест на очите или одреден тип на патолошки процеси кои влијаат на ретината и самиот оптички нерв. Како примери на вториот фактор може да се идентификуваат повредите на окото, воспалението, дистрофијата, стагнацијата, едемот, оштетувањето предизвикано од токсични ефекти, компресија на областа на оптичкиот нерв, нарушувања на циркулацијата на одредена скала. Покрај тоа, значајна улога во бројот на причините се игра од вистински патологии со оштетување на нервниот систем, како и од општ тип на болеста.

Во чести случаи, развојот на атрофија на оптичкиот нерв се одредува со влијанието на патологијата на централниот нервен систем што е релевантно за пациентот. Како такви патологии можат да се сметаат сифилитични оштетувања на мозокот, абсцеси и мозочни тумори, менингитис и енцефалитис, черепна повреда, мултиплекс склероза итн. Алкохолното труење поради потрошувачката на метил алкохол и општата интоксикација на телото се исто така меѓу факторите што влијаат на централниот нервен систем. , и, во крајна линија, меѓу факторите кои предизвикуваат атрофија на оптичкиот нерв.

Болести како што се атеросклероза и хипертензија, како и состојби чиј развој е предизвикан од авитаминоза, труење со кинин, профузно крварење и глад, исто така, може да придонесе за развој на патологијата што ја разгледуваме.

Покрај овие фактори, атрофија на оптичкиот нерв може да се развие и во позадината на опструкцијата на периферните ретинални артерии и опструкцијата на централната артерија во неа. На сметка на овие артерии, се обезбедува моќта на оптичкиот нерв, односно неговата опструкција ги нарушува нејзините функции и општа состојба. Треба да се забележи дека опструкцијата на овие артерии исто така се смета за главен симптом што укажува на манифестација на глауком.

Атрофија на оптичкиот нерв: класификација

Атрофијата на оптичкиот нерв, како што во почетокот забележавме, може да се манифестира и како наследна патологија и како не-наследна, односно, стекнато патологија. Наследената форма на оваа болест може да се манифестира во такви основни форми како автозомно доминантна форма на атрофија на оптичкиот нерв, автосомно рецесивна форма на атрофија на оптичкиот нерв, како и митохондријална форма.

Вродената форма на атрофија се смета за атрофија која произлегува од генетски болести, поради што нарушувањето на видот на пациентот произлегува од неговото раѓање. Лебер-овата болест била идентификувана како најчеста болест во оваа група.

Што се однесува до стекнатиот облик на атрофија на оптичкиот нерв, тоа е предизвикано од особеностите на етиолошките фактори, како што е поразот на фиброзната структура на оптичкиот нерв (кој ја дефинира таквата патологија како атрафија на опаѓање) или оштетувањето на ретиналните клетки (ова, соодветно, ја одредува таквата патологија како што расте атрофија). Воспалението, глаукомот, миопијата, нарушените метаболички процеси во телото и други фактори што веќе се дискутирани погоре може да предизвикаат стекната форма на атрофија на оптичкиот нерв. Стекната атрофија на оптичкиот нерв може да биде примарна, секундарна или глаукомматозна.

Механизмот на примарна форма на атрофија на оптичкиот нерв се смета за ефект на кој компресијата на периферните неврони се јавува во визуелниот пат. Примарната форма (која е исто така дефинирана како едноставна форма) на атрофија е придружена со јасност на границите на дискот и неговиот бледило, стеснување на крвните садови во мрежницата и можниот развој на ископувањето.

Секундарната атрофија , која се развива на позадината на стагнација на оптичкиот нерв или на позадината на воспалението, се карактеризира со појава на знаци својствени на претходната, примарна форма на атрофија, но во овој случај, единствената разлика е нејасните граници кои се релевантни за границите на оптичкиот нерв.

Механизмот за развој на глаукоматозна атрофија на оптичкиот нерв, пак, се смета за колапс што се појави во склерата на страната на нејзината етмоидна плоча, која се должи на состојбата на зголемен интраокуларен притисок.

Покрај тоа, класификацијата на форми на атрофија на оптичкиот нерв, исто така, вклучува варијанти на оваа патологија, како што е делумната атрофија на оптичкиот нерв веќе забележана во општата ревизија и комплетната атрофија на оптичкиот нерв. Тука, како што читателот може грубо да сугерира, ова е специфичен степен на оштетување на нервните ткива.

Карактеристична особина на делумната форма на атрофија на оптичкиот нерв (или почетна атрофија, како што е утврдено) е нецелосното зачувување на визуелната функција (правилно видување), што е важно со намалена визуелна острина (затоа употребата на леќи или очила не го подобрува квалитетот на видот). Преостанатата визија, иако таа треба да се зачува во овој случај, е обележана со неправилности во однос на перцепцијата на боите. Зачуваните области на повидок остануваат достапни.

Покрај тоа, атрофијата на оптичкиот нерв може да се манифестира во стационарна форма ( т.е. во пополнета форма или непрогресивна форма), што укажува на стабилна состојба на визуелните функции, како и во спротивна, прогресивна форма, во која неизбежно се намалува квалитетот на визуелната острина. Во согласност со обемот на лезијата, атрофијата на оптичкиот нерв се манифестира и во еднострана форма и во билатерална форма (т.е. со оштетување на едното око или двете очи одеднаш).

Атрофија на оптичкиот нерв: симптоми

Главниот симптом на оваа болест е, како што веќе е забележано, намалување на визуелната острина, и оваа патологија не е подложна на било каква корекција. Манифестациите на овој симптом може да бидат различни во зависност од специфичниот тип на атрофија. Прогресијата на болеста може да доведе до постепено намалување на видот додека не се постигне комплетна атрофија, при што визијата ќе биде целосно изгубена. Времетраењето на овој процес може да варира од неколку дена до неколку месеци.

Делумната атрофија е придружена со запирање на процесот во одредена фаза, по достигнувањето кое визијата престанува да паѓа. Соодветно на тоа, овие карактеристики и распределени прогресивна или целосна форма на болеста.

Во случај на атрофија, визијата може да биде засегната на различни начини. Значи, полето на гледање може да се промени (во суштина тие се стеснуваат, што е придружено со исчезнување на таканаречената странична визија), што може да достигне развој на "тунел" видот на видот, што дава впечаток дека се чини дека сè се гледа преку цевка, видливоста на предметите директно пред човекот. Честопати, скотомите стануваат придружник на овој вид визија, а особено тие значат појава на темни точки во некоја од областите на видното поле. Исто така важно е нарушување на перцепцијата на боите.

Видното поле може да варира не само од видот на "тунел", туку и врз основа на специфичната локација на лезијата. Доколку се појават скотоми, т.е. темните дамки забележани погоре, во очите на пациентот, тоа укажува на тоа дека оние нервни влакна кои се концентрирани во најголема близина на централниот дел на мрежницата или директно во неа се засегнати. Полевите на гледање се стесни поради оштетување на нервните влакна, ако оптичкиот нерв е под влијание на подлабоко ниво, тогаш половина од видното поле (назален или темпорален) може да исчезне. Како што веќе беше забележано, поразот може да биде унилатерален и билатерален.

Така, можно е да се сумираат симптомите според следниве главни точки кои ја дефинираат шемата на проток:

 • појава на секторски и централни добиток (темни точки);
 • намален квалитет на централната визија;
 • концентрично стеснување на видното поле;
 • бланширање на главата на оптичкиот нерв.

Секундарната атрофија на оптичкиот нерв ги одредува следните манифестации за време на офталмоскопија:

 • проширени вени;
 • вазоконстрикција;
 • измазнување на областа на границите на оптичкиот нерв;
 • бланширање на дискот.

Дијагностицирање

Самодијагностиката, како и самотрадицијата (вклучувајќи го и третманот на атрофија на оптичкиот нерв со народни лекови) за болеста која се разгледува треба целосно да се исклучи. На крајот, поради сличноста на манифестациите карактеристични за оваа патологија, со манифестации на, на пример, периферна форма на катаракта (првично придружена со нарушување на страничната визија со последователно вклучување на централните одделенија) или со амблиопија (значително намалување на видот без можност за корекција), едноставно е невозможно самостојно да се одреди .

Она што е извонредно, дури и од горенаведените варијанти на болести, исто како што амблиопијата не е болест толку опасна, колку што атрофијата на оптичкиот нерв може да биде за пациентот. Покрај тоа, треба да се забележи дека атрофијата може исто така да се манифестира не само како независна болест или како резултат на изложеност на друг вид патологија, туку може да дејствува како симптом на одредени болести, вклучувајќи ги и болестите кои се фатални. Со оглед на сериозноста на лезијата и сите можни компликации, императив е веднаш да се продолжи со дијагнозата на атрофијата на оптичкиот нерв, да се разјаснат причините што го предизвикале, како и соодветниот третман за тоа.

Главните методи врз основа на кои се заснова дијагнозата на атрофија на оптичкиот нерв се:

 • офталмоскопија;
 • визиметрија;
 • периметрија;
 • боја визија истражувачки метод;
 • компјутеризирана томографија;
 • радиографија на черепот и турски седло;
 • NMR скенирање на мозокот и орбитата;
 • флуоресцеин ангиографија.

Исто така, се постигнуваат некои информации за да се состави општа слика за болеста со спроведување на лабораториски методи на истражување, како што се крвни тестови (општа и биохемиска), тестирање за борелиоза или за сифилис.

Третман

Пред да се свртиме кон карактеристиките на третманот, забележуваме дека тоа е само по себе исклучително тешка задача, бидејќи враќањето на оштетените нервни влакна само по себе е невозможно. Одреден ефект, се разбира, поради третманот може да се постигне, но само под услов да се обнови оние влакна кои се во активна фаза на уништување, односно со одреден степен на нивната витална активност во однос на позадината на таквиот ефект. Пропуштањето на овој момент може да предизвика финална и неповратна загуба на видот.

Меѓу главните области на третманот на атрофијата на оптичкиот нерв, може да се истакнат следните опции:

 • конзервативен третман;
 • терапевтски третман;
 • хируршки третман.

Принципите на конзервативен третман се сведуваат на имплементација на следните лекови во него:

 • вазодилататори;
 • антикоагуланси (хепарин, тиклид);
 • лекови чиј ефект е насочен кон подобрување на општото снабдување со крв на засегнатиот оптички нерв (папаверин, не-спа, итн.);
 • лекови кои влијаат на метаболичките процеси и ги стимулираат во областа на нервните ткива;
 • лекови кои ги стимулираат метаболните процеси и делуваат на решавачки начин на патолошки процеси; лекови кои го потиснуваат воспалителниот процес (хормони); лекови кои помагаат да се подобрат функциите на нервниот систем (ноотропил, кавинтон, итн.).

Физиотерапевтски третмани вклучуваат магнетосимулација, електростимулација, акупунктура и ласерска стимулација на зафатениот нерв.

Повторувањето на текот на третманот засновано врз спроведувањето на мерките во наведените области на влијание се јавува по одредено време (обично во рок од неколку месеци).

Постојат традиционални препораки во однос на исхраната, кои како и секоја друга болест треба да бидат разновидни и комплетни со соодветна содржина на витамини и супстанции потребни за телото.

Што се однесува до хируршкиот третман, тоа подразбира интервенција насочена кон елиминирање на оние формации кои го компресираат оптичкиот нерв, како и лигација на темпоралната артерија и имплантација на биогени материјали кои ја подобруваат циркулацијата на крвта во атрофираниот нерв и нејзината васкуларизација.

Случаите на значајно оштетување на видот на позадината на преносот на болеста која се разгледува, предизвикуваат потреба да се назначи пациент соодветниот степен на инвалидитет на групата со посебни потреби. Пациентите со оштетен вид, како и пациентите кои целосно го изгубиле својот поглед, се упатуваат на рехабилитационен курс кој има за цел да ги елиминира постојните ограничувања на животната активност, како и на нивниот надомест.

Повторуваме дека атрофијата на оптичкиот нерв, која се третира со употреба на традиционална медицина, има еден многу значаен недостаток: кога се користи, времето се губи, што е речиси скапоцено како дел од прогресијата на болеста. Во текот на периодот на активна самореализација од страна на пациентот од такви мерки е можно самостојно да се постигнат позитивни и значајни резултати поради поадекватни мерки на третман (и претходната дијагностика, патем, исто така), во кој случај третманот на атрофијата се смета за ефективна мерка во која враќањето на видот е прифатливо. . Запомнете дека третманот на атрофија на оптичкиот нерв со народни лекови ја одредува минималната ефективност на таквото влијание!

Појавата на симптоми што може да укажуваат на атрофија на нервите на нервите, се однесува на специјалисти, како офталмолог и невролог.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате атрофија на оптичкиот нерв и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш може да ви помогне лекарот: оптометрист , невролог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Глауком (појавување симптоми: 3 од 5)

Глауком е дефиниција за група на болести чии карактеристики се во периодична или константна состојба на зголемен интраокуларен притисок, што е придружено со последователен развој на дефекти поврзани со видното поле. Глауком, симптоми на кои исто така имплицира оштетување на видот и развој на атрофија на оптичкиот нерв, е моменталната дијагноза за повеќе од 70 милиони луѓе. Недостатокот на третман на оваа болест може да доведе не само до прогресија на падот на видот, туку и до целосна загуба.

...
Исхемичен мозочен удар (појавување симптоми: 2 од 5)

Исхемичниот мозочен удар е акутен тип на нарушување на церебралната циркулација, што се јавува поради недостаток на снабдување со крв во одреден дел од мозокот или до комплетен прекин на овој процес, исто така, предизвикува оштетување на мозочното ткиво во комбинација со неговите функции. Исхемичен мозочен удар, симптомите на кои, како и самата болест, најчесто се забележуваат кај најчестите видови на цереброваскуларни болести, е причината за последователна попреченост и често смрт.

...
Дистрофија на ретинал (појавување на симптоми: 2 од 5)

Дистрофия сетчатки глаза – опасный недуг, при котором поражается сетчатая оболочка глаза. Какой бы ни была причина возникновения этой болезни у человека, при несвоевременном и неквалифицированном лечении исход дистрофии один – атрофия или полное отмирание тканей, из которых состоит сетчатка. Из-за этого у больного появятся необратимые нарушения зрения, вплоть до слепоты. Стоит отметить, что сроки потери зрения напрямую зависят от типа заболевания. Дистрофия сетчатки глаза протекает довольно медленно, но по мере её прогрессирования состояние пациента только ухудшается.

...
Катаракта (совпадающих симптомов: 1 из 5)

Катаракта – одно из наиболее распространенных глазных заболеваний, которое встречается сегодня среди лиц пожилого возраста. Естественной линзой нашего глаза является хрусталик, который пропускает световые лучи через себя и преломляет их. Располагается он в глазном яблоке, между стекловидным телом и радужкой. Когда речь идет о таком диагнозе, как катаракта, симптомы которой проявляются за счет частичного или полного помутнения хрусталика, последний утрачивает собственную прозрачность, после чего глаз воспринимает лишь незначительную часть световых лучей.

...
Дислексия (совпадающих симптомов: 1 из 5)

Говоря о дислексии, важно отметить, что общепринятого определения данного заболевания на сегодняшний день не существует, между тем, Международной ассоциацией дислексии все-таки дается своя его расшифровка. Так, дислексия, симптомы которой заключаются в неспособности правильности и оперативности распознавания слов, осуществления декодирования и освоения навыков правописания, является специфической разновидностью нарушений в обучении. Данного типа затруднения имеют неврологическую природу и связаны они с неполноценностью, которой располагают фонологические компоненты языка.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Окулист прифаќа
Адреса : Москва, ул. Трехгорный Вал, 12, бул
Телефон : +7 (499) 116-82-19
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Воронцовская, д. 8, стр.5
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Ландышевая, д. 14, корп. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Сергиј Радонеж, д. 5/2, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
невролог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Тестовска, д. 10, 1 влез
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Вернадский пр., 93, бул. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .