Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Енофталмологија: Симптоми и третман

Енофталмосот - главните симптоми:

Енофталмосот е офталмолошка болест, која се карактеризира со неправилна позиција на очното јаболко во орбитата. Тоа е забележано како нејзино продлабочување и испакнување. Патологијата од овој вид може да биде предизвикана од траума, потоа зборуваат за посттрауматски енофталмоти или поради други етиолошки фактори.

Енофталмосот се однесува на такви патологии, чија елиминација само со спроведување на конзервативни терапевтски мерки е речиси невозможна. Во повеќето случаи, тие прибегнуваат кон оперативна интервенција, што овозможува не само да се елиминира патологијата, туку и да се минимизира ризикот од компликации.

Клиничката слика е добро изразена само во средната фаза на болеста. Во почетните фази, ако причината не е механичко оштетување, симптомите може да се појават само при надворешен дефект.

Треба да се забележи дека честопати овој патолошки процес е комбиниран со пропуштање на очните капаци и миоза. Ако лекувањето не започне веднаш, може да се развијат сериозни компликации. Прогнозата е индивидуална.

Етиологија

Енофталмосот може да биде и вроден и стекнат. Во зависност од тоа, исто така, се разликуваат причините за развојот на патолошкиот процес.

Вродениот може да се должи на следните етиолошки фактори:

 • аномалија на структурата на коските на черепот;
 • зголемување на големината на сагитталната оска;
 • липодистрофија ;
 • кршење на трофизам.

Во однос на стекнатите форми на развој на таков патолошки процес, тука се следните причини:

 • склеротични промени во коскеното ткиво;
 • намалување на окото;
 • фрактура на коскената структура на орбитата;
 • траума на орбитата, што доведува до атрофија на меките ткива;
 • микрофталмус;
 • субатрофија.

Исто така, развојот на таквата болест може да се должи на причини кои не се директно поврзани со органите на видот.

Тие вклучуваат:

 • дехидратација ;
 • тешко осиромашување на телото;
 • тешки инфламаторни заболувања кои ги носат во пресрет;
 • присуството на рак во историјата;
 • колера ;
 • перитонитис ;
 • напад на агонија;
 • паранеопластичен синдром;
 • пораз на цервикалниот 'рбет.

Треба да се напомене дека во такви случаи енофталмосот може да се карактеризира не само со продлабочувањето на окото во орбитата, туку и со испакнување. Ова, на пример, се јавува во агонија.

Класификација

Според природата на појавата, се разликуваат две форми на патолошкиот процес:

 • вродени;
 • стекнати.

За клинички и морфолошки карактеристики, се сметаат следните форми на текот на оваа болест:

 • рано enophthalmos - се развива веднаш по повреда на очите;
 • навидум - дијагностициран со оштетување на оптичкиот нерв, ткивна атрофија или конгенитални дефекти на окото;
 • доцниот enophthalmos - се развива на позадината на воспалителни очни болести, долготрајни хематоми, лезии на цервикалниот 'рбет.

Утврдувањето на природата на патолошкиот процес е можно само со спроведување на неопходните дијагностички мерки. Според резултатите од дијагнозата, лекарот може да го одреди најефективниот третман за таква болест на очите.

Симптоматологија

Симптоми на енофталмосот

Клиничката слика на оваа патологија може да се карактеризира како што следува:

 • овенати на очното јаболко - енофталмоса од 2 мм и повеќе;
 • асиметричен распоред на орбитите;
 • двоен вид;
 • губење на видот;
 • постојана констрикција на ученикот;
 • ограничена подвижност на окото;
 • намалена визуелна острина;
 • фотофобија;
 • зголемено кинење;
 • појавата на дамки, муви, обоени кругови пред очите;
 • стеснување на палпебралната фисура;
 • пропуст век.

Во случај патолошкиот процес да не биде предизвикан токму од оштетување на органите на видот, може да бидат присутни симптоми од општа природа, имено:

 • да се зголеми или намали до критични температурни ознаки;
 • губење на тежината;
 • гадење и повраќање што предизвикува дехидрација;
 • слабост, зголемена слабост;
 • бледило на кожата;
 • дисфункција на гастроинтестиналниот тракт;
 • нестабилен крвен притисок;
 • намалување на работниот капацитет;
 • главоболки, вртоглавица;
 • психолошки нарушувања - депресија , раздразливост, промени во расположението, апатија .

Во случај на слични клинички знаци, треба веднаш да побараат медицинска помош - само-третман или проблемот не може да се игнорира. Ова може да доведе до неповратни патолошки процеси, вклучувајќи целосно губење на видот.

Дијагностика

Дијагнозата се базира на физичкиот преглед и лабораториските и инструменталните методи на испитување на пациентот.

За време на почетниот преглед, лекарот треба да утврди следново:

 • ако причината е повреда, како и кога била примена;
 • природата на клиничката слика;
 • визуелна острина на пациентот;
 • присуство на хронични инфективни или воспалителни болести во личната историја;
 • присуство на онколошки заболувања од офталмологија.

Дополнително, се спроведуваат следните лабораториски и инструментални дијагностички методи:

 • комплетна крвна слика;
 • ХИВ тест , хепатитис ;
 • визиметрија;
 • Ултразвук во б-режим;
 • КТ, МНР на орбитата;
 • егзофталмометрија;
 • радиографија.
Езофталмометрија

Ако се претпостави абнормалност на структурата на коските на черепот, тогаш КТ или МРИ на мозокот се изведуваат. Лабораториските тестови обично не се задолжителни, бидејќи тие не претставуваат дијагностичка вредност.

Земајќи ги предвид резултатите од дијагнозата, како и податоците собрани за време на првичниот преглед на пациентот, докторот утврдува понатамошни терапевтски мерки во однос на елиминација на патолошкиот процес.

Третман

Конзервативниот третман се одвива само ако се дијагностицира раната фаза на развојот на патолошкиот процес и поместувањето на окото не е повеќе од 2 мм.

Во овој случај, се пропишани следниве лекови:

 • кортикостероиди;
 • антибактериски;
 • не-наркотични аналгетици;
 • витамин и минерален комплекс за зајакнување на имунолошкиот систем.

Ако воспалителниот процес се изговара, тогаш се врши дополнителна терапија со детоксикација.

Радикален третман може да се врши на следниов начин:

 • преку субцилијарниот пристап;
 • преку трансконјуктивален пристап;
 • со трансартален пристап.

Може да се воведат импланти од силикон, полимерни соединенија.

Прогнозата, ако третманот ќе почне брзо и правилно, е поволен - патологијата може целосно да се отстрани, со зачувување на видот.

Превенција

Не постојат специфични методи за превенција, па треба да ги следите општите препораки:

 • кога сте во потенцијално опасни подрачја, мора да ги почитувате безбедносните мерки - користете заштитна опрема за главата и лицето, следете ги правилата за движење околу територијата;
 • да се спроведе спречување на инфективни, воспалителни болести, и ако има, тогаш навремено започне со нивното лекување;
 • нормализирање на спиењето и работата;
 • јаде право - исхраната треба да биде балансирана, ги содржи потребните микронутриенти и витамини.

Ако сте повредени или развиете клинички знаци кои се опишани погоре, веднаш треба да побарате лекарска помош. Раниот третман значително ги зголемува шансите за целосно закрепнување.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Енофталмоти и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш оптометристот може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Невробластома (појавување симптоми: 7 од 20)

Невробластом - е патолошка формација, која спаѓа во категоријата на промени во туморот кои влијаат врз симпатичкиот нервен систем, имено, нервните клетки. Оваа неоплазма потекнува од невробластни ембриони и е една од најчесто дијагностицираните малигни неоплазми кај децата.

...
Кластерна главоболка (појавување на симптоми: 7 од 20)

Кластерот главоболка (зрак главоболка) е болен синдром кој се карактеризира со својата еднострана локација, а само кај 15% од пациентите болката се шири од едно до друго место. Обично најнепријатната болка е концентрирана во окото. Главоболските егзацербации често се спонтани: болката се зголемува со зголемување, нејзиниот врв трае околу 15 минути.

...
Ретинобластома (појавување симптоми: 6 од 20)

Ретинобластомот е малигна неоплазма на мрежницата. Овој тип на онкологија најчесто ги зафаќа децата, најчесто помлади од пет години. Случаи кога болеста била дијагностицирана кај адолесценти постари од петнаесет години, не е евидентирана. Тоа се случува со иста фреквенција кај бебињата на двата пола. Манифестацијата на ова нарушување кај возрасните не е фиксна.

...
Рабдомиосаркома (појавување симптоми: 6 од 20)

Рабдомиосарком - е неоплазма со малигнен тек и потекнува од скелетните мускули. Наспроти позадината на таквата патологија, се случува неконтролиран раст и поделба на клетки кои ги сочинуваат скелетните мускули и се нарекуваат миоцити.

...
Дијабетес кај деца (појавување симптоми: 6 од 20)

Дијабетес кај деца - нарушувања на метаболизмот, вклучувајќи и јаглени хидрати, базирани на дисфункција на панкреасот. Овој внатрешен орган е одговорен за производство на инсулин, кој кај дијабетес мелитус може да биде малку или може да доживее целосен имунитет. Стапката на инциденца е 1 дете на 500 деца, а кај новороденчиња - 1 новороденче до 400 илјади.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Окулист прифаќа
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Бољшај Серпуховскаја, 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Ландышевая, д. 14, корп. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Сергиј Радонеж, д. 5/2, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .