Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Мидриаза: Симптоми и третман

Мидриаза - главните симптоми:

Mydriasis (syn. Дијалација на учениците) е болест која може да има и физиолошка и патолошка основа. Од ова произлегува дека апсолутно секој човек е предмет на ова нарушување, без оглед на возрасната категорија и полот.

Главната причина е намалување на тонот на кружни мускули или зголемување на тонот на радијалниот мускул лоциран во окото. Ова укажува дека патологијата може да биде унилатерална или билатерална.

Зголемените количини на зеницата предизвикуваат голем број на непријатни сензации, на пример, убод и горење во болно око. Покрај тоа, симптомите вклучуваат и недостаток на одговор на светлина и нарушена подвижност на окото.

Дијагнозата се поставува врз основа на офталмолошко испитување со помош на специјални алатки. Сепак, за да се утврди патолошки извор може да се бара сеопфатно испитување на телото.

Тактиката за тоа како да се отстрани таквата повреда целосно зависи од етиолошкиот фактор. Сепак, во повеќето случаи, се користат конзервативни методи на лекување.

Меѓународната класификација на болестите од десеттата ревизија доделува посебно значење за таквата болест. Кодот за ICD-10 е H57.0.

Етиологија

Како што споменавме погоре, мидријазата на ученикот е формирана против позадината на голем број на причини кои можат да бидат патолошки и физиолошки.

Безобѕирни провокатори се:

 • недоволно осветлување на собата;
 • емоционална и ментална возбуда;
 • реакција на неочекуван, силен звук;
 • длабок здив;
 • употреба на контактни леќи;
 • зголемено внимание на сè;
 • ирационална употреба на лекови;
 • радост или изненадување.

Често природното ширење на зеницата е симетрично и кратко. Во исто време, површината на таков дел од окото независно се враќа во нормала, а органите на видот не се повредуваат.

Втората категорија на провокатори, текот на една или друга болест, има многу поширока листа.

Во такви случаи, мидриазата предизвикува следново:

 • тешко труење со хемикалии или јаглерод моноксид;
 • малигни или бенигни неоплазми на мозокот;
 • патологии од централниот нервен систем;
 • офталмолошки заболувања - најчесто опишаниот проблем се јавува кај глауком ;
 • зголемен интракранијален притисок;
 • парализа на цилијарниот мускул;
 • фрактури на орбитата на черепот или на неговата основа;
 • туберкулоза ;
 • дијабетес мелитус ;
 • аневризма на задната комуникативна артерија;
 • дислокативен синдром;
 • ботулизам ;
 • акутен недостаток на кислород;
 • широк спектар на вирусни инфекции;
 • било каква штета на 'рбетниот мозок;
 • широк спектар на повреди на окото;
 • присуство на болести на одредени внатрешни органи, имено: бубрезите, црниот дроб, срцето, белите дробови, жолчното кесе и гастроинтестиналниот тракт;
 • симпатикотонија со малигнен или бениген тек;
 • миопија ;
 • Бумке-ов (Bumke) синдром;
 • воспаление на оптичкиот нерв или ирис;
 • одредени видови на слепило;
 • Паркинсонова болест ;
 • некои форми на епилепсија ;
 • невросифилис ;
 • мултиплекс склероза ;
 • состојба на коматозна или смртна постела;
 • мигрена ;
 • енцефалопатија ;
 • нарушување на функционирањето на тироидната жлезда;
 • Purfure du Petit синдром;
 • iridoplegia;
 • дифтерија ;
 • прееклампсија кај бремени жени;
 • уремија ;
 • Адиевиот синдром

Ваквата болест може да биде предизвикана од долготрајна зависност од лоши навики - во повеќето случаи, никотинот предизвикува опишано пореметување.

Што се однесува до предозирање со лекови, главните вклучуваат:

 • "Атропин";
 • "Ефедрин";
 • "Платфифилин";
 • Скополамин.

Секој лек треба да се користи само од очигледни причини и според пропишаниот лекар.

Провокаторите исто така вклучуваат труење со печурки, независна употреба на одредени растенија за медицински цели, продолжено користење на капки за очи, употреба на барбитурати и халуциногени, како и зависност од дрога на кокаин.

Класификација

Врз основа на горенаведените етиолошки фактори, постојат следниве видови патологија:

 • трауматска мидријаза;
 • паралитична форма;
 • симпатичен тип;
 • медицинска мидриазија;
 • спастична форма.

Според степенот на преваленција на отстапувањата, постојат:

 • билатерална мидријаза;
 • еднострана мидриаза.

Покрај тоа, патологијата може да биде:

 • симетрична;
 • асиметричен.

Природата на зголемувањето на учениците е поделена на постојани и привремени.

Симптоматологија

Главната клиничка манифестација е проширувањето на зеницата (вообичаено неговиот дијаметар е од 2 до 5 милиметри), наспроти позадината на која има дополнителни непријатни симптоми.

Знаци на мидриаза

Така, главните симптоми се:

 • зголемена фотосензитивност;
 • деформација на зеницата - во нормална состојба, тие имаат тркалезна или малку овална форма, меѓутоа, кога таквата болест напредува, тие стануваат круша или остро овални;
 • проблеми со мобилноста на органите на видот во однос на еден, неколку или сите авиони;
 • недостаток на одговор на објект што се движи по око;
 • намалена визуелна острина;
 • главоболки или вртоглавица;
 • горење и грчеви во оштетеното око;
 • нарушувања на спиењето;
 • зголемена анксиозност;
 • емоционална нестабилност;
 • недостаток на фотореакција;
 • птоза ;
 • страбизам ;
 • замор на очите;
 • болка сензации;
 • обилно кинење;
 • непријатност при читање, работа на компјутер или гледање телевизија за долго време.

Во прилог на горенаведените симптоми, клиниката вклучува појава на основната болест.

Генерално, ваквите симптоми се карактеристични и за возрасни и за дете. Единствената разлика може да биде во интензитетот на нивната тежина.

Дијагностика

И покрај фактот дека мидриазата има доста специфични симптоми, потребен е само сеопфатен пристап за да се идентификуваат причините и да се утврди точната дијагноза.

Прво, лекарот треба:

 • да се запознаат со историјата на болеста за да најдат патолошки извор;
 • собирање и анализирање на историјата на животот - тоа ќе помогне да се дијагностицира дрогата и да се појави трауматска мидријаза;
 • врши темелно испитување на очите;
 • детално го испитува пациентот за комплетна клиничка информација во врска со текот на таквата болест, која понекогаш помага да се идентификува основната болест.

Меѓу инструменталните процедури се издвојуваат:

 • КТ и МРИ на главата;
 • градна радиографија;
 • ултрасонографија на внатрешните органи;
 • офталмоскопија под мидриаза - за подетални информации за состојбата на фундусот.
Офталмоскопија

Што се однесува до лабораториските тестови, тие се ограничени на спроведување на:

 • општа клиничка анализа на крв;
 • хормонски тестови;
 • општа анализа на урината;
 • крвна биохемија.

Покрај офталмологот, во дијагностичкиот процес се вклучени:

 • невролог;
 • трауматолог;
 • ендокринолог;
 • неврохирург

Третман

Специфична терапија за оваа патологија не постои - третманот целосно зависи од етиолошкиот фактор. Единствен исклучок е физиолошката форма на болеста, која сама поминува без медицинска интервенција.

Во некои случаи, доволно е пациентите да го променат својот животен стил, имено: да се откажат од лошите навики, соодветно да користат лекови, особено "Атропин" и "Платфилин". Секој лек мора да биде пропишан од страна на лекарот, и траењето на внесот и дневната доза мора строго да се почитуваат.

Терапијата со лекови е избрана во согласност со основната болест - пациентите може да бидат препишани:

 • диуретици;
 • ноотропни супстанции;
 • невротрофичен;
 • антитромбоцитни агенси;
 • вазоактивни супстанции;
 • хипогликемични лекови.

Хируршка интервенција може да се изврши ако е формиран посттрауматскиот тип на болеста, а исто така и според следниве индикации:

Неопходно е да се земе предвид дека народни лекови нема да помогнат да се отстрани проширената зеница од очите, туку, напротив, тие само ќе го влошат проблемот.

Превенција и прогноза

Физиолошката мидријаза не подразбира употреба на какви било превентивни препораки и да се намалат ризиците од развивање на таква болест, неопходно е да се следат едноставни правила.

Спречувањето на таквата болест вклучува:

 • целосно отфрлање на алкохолни пијалаци, никотин и наркотични супстанции;
 • избегнувајте повреди на окото;
 • рационална употреба на лекови, особено како што се "Атропин", "Платифилин" и "Скополамин": не смее да се зема лекот без одобрение на лекар;
 • јадење само квалитетни производи;
 • рано откривање и комплексен третман на сите болести кои можат да доведат до развој на опишаното нарушување;
 • редовни посети на офталмолог и други специјалисти, како и донесување лабораториски и инструментални испитувања на клиниката.

Прогнозата на таквата патологија ќе биде поволна ако болеста е формирана врз основа на провокатори кои немаат патолошка основа. Инаку, исходот ќе зависи целосно од етиолошките фактори и нивниот навремен третман.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Мидријаза и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш оптометристот може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Склеритис (појавување симптоми: 6 од 20)

Склеритис е тешка болест на визуелниот апарат, во кој воспалителниот процес влијае на протеинскиот школка на окото (склера). Болеста може да се изрази како мали црвеникави нодули и да ја окупира целата склера. Речиси секогаш е зафатено само едно око, но во зависност од видот, може да се прошири на две одеднаш, или да се појавува наизменично во двете очи. Таа се јавува кај жени неколку пати почесто отколку кај мажите. Во детството, ретко се јавува, најчесто поради друг воспалителен процес во телото. Комплицирано од фактот дека е многу болно и може да доведе до влошување на видот.

...
Ретинобластома (појавување симптоми: 6 од 20)

Ретинобластомот е малигна неоплазма на мрежницата. Овој тип на онкологија најчесто ги зафаќа децата, најчесто помлади од пет години. Случаи кога болеста била дијагностицирана кај адолесценти постари од петнаесет години, не е евидентирана. Тоа се случува со иста фреквенција кај бебињата на двата пола. Манифестацијата на ова нарушување кај возрасните не е фиксна.

...
Chalazion (појавување симптоми: 6 од 20)

Халијазин или градски град - бенигнен тумор, локализиран во дебелината на горниот или долниот очен капак. Секој човек може да страда од проблемот, без оглед на полот и возраста, но најчесто се дијагностицираат луѓе на возраст над 30 години.

...
Астенопија (појавување симптоми: 6 од 20)

Астенопија е состојба или оштетување на видот во која сликите или буквите се замаглуваат и стануваат нејасни, што е предизвикано од силен вирус на очите. Промените може да бидат краткотрајни, да исчезнат по одмор, но тие можат да бидат постојани, а подоцна и да се развијат во очни болести.

...
Астигматизам кај деца (појавување на симптоми: 5 од 20)

Астигматизмот на очите е визуелно оштетување, во кое се менува визуелниот фокус. Како резултат на таквата повреда, сликата на мрежницата на окото се пренесува со дисторзија - може да биде нејасна, искривена или двојно. Многу често се забележува астигматизам кај децата. Сепак, исто така вреди да се напомене дека астигматизмот кај деца под една година може да биде физиолошки по природа и не бара корекција.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Окулист прифаќа
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Тестовска, д. 10, 1 влез
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Училиште, 11/3
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Ландышевая, д. 14, корп. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Трехгорный Вал, 12, бул
Телефон : +7 (499) 116-82-19
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .