Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Хемианпсија: Симптоми и третман

Hemianopsia - главни симптоми:

 • Деградација на перформансите
 • Губење на области од полето на гледање
 • Тешкотија во препознавањето на лицата на луѓето
 • Оштетена чувствителност
 • Визуелни халуцинации
 • Губење на ориентација во вселената
 • Поправање поглед на еден предмет
 • Повреда на признавање на познати предмети

Хемианopsia е патологија, против која едно лице развива делумно слепило (некои полиња на видот се откажат). Болеста не се однесува на офталмолошки заболувања, туку на невролошки нарушувања - фокусот на нарушувањата е локализиран во мозокот.

Без оглед на формата на истекување, главниот активирачки фактор е оштетување на оптичкиот тракт, централниот дел на визуелниот тракт или кортексот на окципиталниот лобус. Често болеста има стекнато карактер.

Правостепената хемианопсија, како и левата страна хемиапија, има доста специфични клинички манифестации, вклучувајќи визуелни халуцинации и губење на способноста да се види одредена половина од окото. Овие и други симптоми значително го намалуваат квалитетот на животот.

Во дијагнозата учествуваат специјалисти од таквите области на медицината како неврологија и офталмологија. Основата на дијагнозата е инструментални процедури и проценка на визуелната острина.

Тактиката на терапија целосно зависи од основната причина, може да биде потребна хируршка интервенција. Треба да се забележи дека терапијата на вродената форма на патологија во моментов не е развиена.

Според меѓународната класификација на болестите на десеттата ревизија, отстапувањето има своја шифра. Код ICD-10 ќе биде H53.4.

Етиологија

Хемианopsia е конгенитална или стекнати патологија на органите на видот, чии причини се скриени во лезијата на една од мозочните структури.

Клучното место во развојот на болеста е окупирано од следните фактори:

 • нарушување на интегритетот на оптичкиот тракт;
 • оштетување на било која централна поделба на визуелните патишта;
 • траума на окципиталниот лобус.

Таквите промени можат да бидат предизвикани од такви фактори:

 • менингитис ;
 • малигни или бенигни мозочни тумори ;
 • тромбоемболизам ;
 • церебрална васкуларна аневризма;
 • формирање на апсцес во мозокот;
 • удар - клиничката слика може да се влоши со внатрешна хеморагија или интракранијална хипертензија;
 • трауматска повреда на мозокот;
 • неточни тактики на операцијата на мозокот;
 • исхемичен инфаркт кој се развива во задната церебрална артерија;
 • индивидуални карактеристики на снабдувањето со крв во мозокот.

Што се однесува до конгениталниот тип на болеста, патологијата во повеќето ситуации се развива против позадината на другите болести на централниот нервен систем, а во изолирана форма е исклучително ретка.

Проблемот може да биде проследен со такви тешки малформации:

Лекарите веруваат дека патологијата е полиетиолошка по природа - односно, неколку негативни фактори истовремено влијаат врз формирањето на болеста.

Главната група за ризик се состои од лица во возрасна категорија од 30 до 50 години. Кај жените, болеста е почеста отколку кај мажите. Препорачливо е да се земат предвид овие податоци само во смисла на стекната сорта на хемиопија.

Класификација

Болеста е поделена на неколку одделни сорти, кои се разликуваат во специфичноста на курсот и причините за формирање.

Во зависност од дистрибуцијата на патолошкиот процес, може да се појави хемиопсија:

 • лево-страна - се развива со патологии во десниот лобус на мозокот;
 • од десната страна - поради оштетување на левиот лобус на мозокот;
 • билатерална лезија.

Покрај постоењето на вродени и стекнати форми, патологијата е:

 1. Симетричен или хомоним. Нарушување во кое едно лице не може да забележи само една половина од видното поле. Главните видови се левострана или десна страна хомонимна хемианопсија. Линијата што ја дели видливата и паднатиот дел, јасно се протега по централниот вертикален меридијан.
 2. Хетероними. Перцепцијата на темпоралните или назалните половини на визуелните полиња е оштетена, но границата тече по централната хоризонтална паралела.

Хомонимниот тип има поинаква класификација, според која се издвојува:

 • целосна форма - дефектот ја зафаќа целата половина од видното поле;
 • кванирантна хемианопсија - само горниот или долниот квадрант може да испадне, дијагнозата е можна "низок квадрант или горниот квадрант хемианопсија", може да биде делумен и целосен;
 • делумна форма - која се карактеризира со фактот дека се повлекува повеќе ограничена област;
 • скотом - темно место кое може да има форма на круг, овален, прстен, лак.

Хетероидниот формулар ги сугерира следните опции:

 1. Битемпорална хемианопсија. Се изразува со губење на темпоралната, односно горната половина на видот, истовремено во две очи. Често се развива на позадината на лезии на хипофизата или на медијалниот дел од хијазмот.
 2. Бинасална хемианопсија. Едно лице ја губи перцепцијата за назалната или долната половина на полето, во две очи во исто време. Дијагнозата е направена ретко, бидејќи овој вид на патологија е последица на хијаматичен арахноидит, хидроцефалус и синдром на "празното турски седло".
Хетероними Бинасал Хемианопија

Хетериномичната хемианopsia исто така може да биде комплетна, делумна, квадратна и скотома.

Сите видови на болеста укажуваат на локализација на епидемијата:

 • париетален лобус - комплетна хоризонтална хемианопија;
 • темпорален лобус - целосен или горен квадрант;
 • окципитален лобус - трактус хемианопсија.

Одделно, хемианopsia се испитува во едно око со комплетно слепило на другото: постои целосна загуба на видот во едно око и делумна визија во втората. Постојат два вида:

 • временски - се јавува во изолирани случаи, што се карактеризира со фактот дека со делумно слепило паѓа само горната половина од погледот;
 • назална - главната разлика е последиците од долните полиња.

Билатералната хемианопсија има своја класификација:

 • со идентични дефекти;
 • со различни дефекти во двете очи.

Шкотом е поделен на:

 • позитивен - има појава на темно место;
 • негативен - останува невидлив;
 • атријален - изразен со контура на фликер.

Интензитетот на губење на визуелната функција на скотот е:

 • апсолутно - визијата е целосно изгубена;
 • релативно - постои намалување на видот со различна тежина.

Симптоматологија

Битемпоралната хемианопсија, како и другите видови на болеста, има специфични клинички манифестации.

Без оглед на текот на болеста, клиничката слика ќе биде претставена со следните симптоми:

 • визуелни халуцинации - често се јавуваат кога патологијата се случила за време на мозочен удар;
 • прекршување на процесот на препознавање на познати предмети, што е забележано со делумно складирана визуелна функција;
 • неспособноста на пациентите да препознаваат познати лица - оваа состојба се нарекува пропафоза;
 • одредување на погледот на еден објект, но лицето воопшто не ги гледа околните објекти.

Во прилог на карактеристичната клиника, симптомите вклучуваат општи знаци:

 • намалување на работниот капацитет;
 • појавата на проблеми на ниво на домаќинство;
 • дезориентација во вселената.

Во вродена форма, може да се забележи присуство на такви нарушувања:

 • парестезии ;
 • проблеми со чувствителност на болка;
 • аномалии во перцепцијата на температурата.
Квадрантна хемианопсија

Дијагностика

Бинасалната хемианопсија, како и другите видови на болеста, се открива со помош на резултатите од инструменталните испитувања. Пред спроведувањето на хардверските процедури, треба да се спроведат примарните дијагностички мерки:

 • проучување на историјата на болеста - да се идентификува основната болест;
 • собирање и анализа на животната историја - да се утврди присуство на повреди на главата;
 • проценка на визуелната острина;
 • очен преглед со помош на специјални офталмолошки инструменти;
 • Детално истражување на пациентот - за да се утврди првиот пат од почетокот на знаците и да се изготви комплетна симптоматска слика

Офталмолог може да прибегне кон посебен тест, но за нејзино спроведување важно е лекарот да нема проблеми со видот. Ова истражување се состои од неколку фази:

 1. Лекарот и пациентот седат надолу едни на други - така што нивните очи се на исто ниво.
 2. Едно око на пациентот е затворено со завој, и лекарот мора да ги покрие своите.
 3. Со отвореното око, испитуваниот изгледа во отвореното око на лекарот.
 4. Специјалистот го носи прстот од периферијата до центарот и во сите четири насоки. Растојанието помеѓу лекарот и прстот се менува. Кога пациентот почнува да гледа прст, тој треба да го пријави.

На овој начин се одредуваат границите на видот, кои се споредуваат со вредностите на лекарот.

За да се утврди причината поради која се појавила пониската квадрантска хемианопсија, потребни се следните инструментални постапки:

 • КТ и МРИ на мозокот;
 • КТ ангиографија;
 • USDG;
 • компјутерска периметрија
Доплер ултразвук на окото

Проблемот мора да се разликува од hemihypopsia и hemichromatopsia.

Третман

Терапијата има за цел да ја елиминира основната причина. Најчесто, левичната хомонимна хемианопсија се развива како резултат на невролошки патологии или малигни неоплазми на мозокот, па затоа е потребна помош од неврохирург.

Основата на третманот е:

 • хирургија;
 • радиотерапија;
 • хемотерапија.

Вреди да се напомене дека болеста не е подложна на конзервативни методи на лекување, но со помош на курс за обука во голема мера може да се подобри квалитетот на животот.

Кога елиминирањето на клиничките манифестации не е можно, пациентите треба да се опорават, чија цел е да се олесни интеракцијата со надворешното опкружување. Таквите тактики се собираат од страна на рехабилитаторот поединечно.

Превенција и прогноза

За да се избегне развојот на конгениталните проблеми со видот денес е невозможно, сепак, за да се намали веројатноста за стекнување на болеста треба да се следат неколку едноставни правила.

Превенцијата вклучува:

 • избегнување на трауматска повреда на мозокот;
 • рано откривање и целосна елиминација на болести кои можат да предизвикаат појава на патологија;
 • годишен преглед од офталмолог, невролог и други лекари за рутински преглед.

На прогнозата е под влијание на кој тип на хемианопсија е фиксиран. Исходот од болеста е диктиран од такви фактори:

 • тежината на основната болест;
 • карактеристики на третманот;
 • времетраењето на појавата на оштетување на видот;
 • индивидуалните карактеристики на пациентот;
 • возрасна категорија;
 • присуство на компликации на основната болест.

Прогнозата е неповолна, бидејќи едностраната или билатералната варијација во текот на патологијата може да доведе до целосна или делумна слепило, што е полн со хендикеп. Не ја исклучува можноста за смрт, особено кога се откриваат малигни тумори на мозокот.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Hemianopsia и симптомите карактеристични за оваа болест, тогаш може да ви помогне лекарите: оптометрист , невролог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Хернија на Шморл (појавување на симптоми: 2 од 8)

Шерловата хернија (синдром Шмолловиот јазол, Шорловиот мозочен јазол, узуривните дефекти) - болест која се карактеризира со внесување на 'рбетниот диск директно во телото на рбетниот столб, проследено со формирање дефект. Вреди да се забележи дека проблемот почесто се дијагностицира кај децата за време на брзиот раст на коскеното ткиво.

...
Прогресивна парализа (појавување на симптоми: 2 од 8)

Прогресивната парализа (сингл Бетловата болест) се смета за ретка форма на церебрален сифилис, бидејќи во просек се дијагностицира кај 5% од луѓето кои ја имале оваа болест. Вреди да се забележи дека машките претставници најчесто страдаат од оваа болест.

...
Венска дисгемија (појавување на симптоми: 2 од 8)

Венската дисгемија е патолошки процес во кој се нарушува обратниот проток на крв. Оваа состојба е многу опасна бидејќи невроните не добиваат потребен износ на кислород и хранливи материи. Во медицината, оваа состојба има поинаков име - венски циркулатор. Таквата патологија може да страда и од оние кои никогаш не се жалеле на здравјето. Ако се појават првите симптоми, веднаш треба да побарате помош од специјалист. Само искусен лекар ќе воспостави точна дијагноза и ќе пропише ефикасен третман.

...
Бигемини (појавување симптоми: 2 од 8)

Бигемини е име на форма на аритмија, во која се јавува предвремено возбудување на срцето по секое нормално чукање на срцето. Навремениот пристап за квалификувана помош ќе помогне да се избегне прогресијата на болеста и формирањето на компликации.

...
Amentia (појавување симптоми: 2 од 8)

Аментација (аментативен синдром, актимално затемнување на свеста) е патолошки процес во кој се јавува тешко оштетување на свеста, нарушување на ориентацијата во просторот и времето, изразено со конфузија, некохерентно размислување. Доста често, оваа патологија се манифестира наспроти позадината на други психијатриски нарушувања: алкохолизам, внесување на дрога.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Окулист прифаќа
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4, бул. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Тестовска, д. 10, 1 влез
Телефон : +7 (499) 519-32-81
невролог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Gamalei, 18
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Воротынская, 4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Сергиј Радонеж, д. 5/2, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .