Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Афакија: симптоми и третман

Афакија - главни симптоми:

Апакија е вродена или стекната болест која се карактеризира со отсуство на леќа во органите на видот. Најчесто, патологијата е секундарна по природа и се развива претежно кај лица постари од 40 години. Недостатокот на терапија води до целосно губење на видот.

Во повеќето ситуации, причините за болеста се абнормален развој на ембрионот, повреда на очите и претходни офталмолошки хируршки интервенции.

Болеста има специфични клинички манифестации, вклучувајќи намалена визуелна острина со различна тежина, треперење на ирисот и неможност за спроведување на сместување.

Дијагнозата ја спроведува офталмолог и се базира на резултатите од темелното испитување на органите на видот, вклучува пациентот кој поминува низ неколку инструментални процедури.

Методите за корекција на афакијата можат да бидат конзервативни и хируршки, но почесто третманот е комплексен. Преферираниот тип на корекција за унилатерална афакија е избран поединечно.

Според меѓународната класификација на болестите од десеттата ревизија, болеста има неколку шифри. На пример, во вродена форма на афакија, кодот МКБ-10 ќе биде Q12.3. Што се однесува до стекнатиот тип на болеста, болеста спаѓа во категоријата "Болести на окото и анексија" - шифра Х27.

Етиологија

Афакија може да биде или вродена или стекната. Првата опција е многу ретка. Во такви случаи, аномалиите на развојот на леќата се од клучно значење во фазата на ембриогенезата. Понекогаш појавата на болеста е промовирана со хромозомски нарушувања кои негативно влијаат на органите на видот:

Не ја исклучува веројатноста за ефект на комплициран тек на бременост - инфективни етиолошки болести кои биле пренесени од идната мајка, особено во првиот триместар од бременоста.

Во однос на секундарната форма на болеста, формирањето на афакија е под влијание на такви фактори:

 • спонтана мутација;
 • прекршување на интегритетот на основната мембрана;
 • дислокација и сублуксација на леќата;
 • пенетрирачки рани на органите одговорни за визија;
 • контузија на окото;
 • офталмолошка хирургија, особено екстракција на катаракта.

Апхакија е доста честа појава - околу 200 илјади луѓе секоја година прават слична дијагноза. Вреди да се напомене дека болеста е неколку пати почеста кај мажите. Главната група за ризик се состои од постарите лица и оние чии професионални активности се поврзани со висок ризик од повреда на очите.

Класификација

Специјалисти од областа на офталмологијата ги разликуваат вродените и стекнатите облици на болеста. Постојат уште неколку класификации.

Се случува вродена афакагија:

 • примарно - поврзано со аплазија на леќата;
 • секундарно - ако се појави интраутерина ресорпција на леќата.

Според нејзината распространетост, болеста е:

 1. Монокуларен - само едно око е засегнато. Оваа сорта е дијагностицирана почесто, често придружена со aniseikonia (објектите се чини дека се со различни големини), што во голема мера го намалува квалитетот на животот на пациентите.
 2. Бинокуларен - отсуството на леќа е забележано во двете очи. Често причината е тежок тек на катаракта. Постои изобличување на рефрактивната способност на визуелната структура, недостатокот на сместување, односно способноста за јасно гледање на предмети на различни растојанија.

Како што се развива афакијата, таа поминува низ неколку фази на прогресија:

 • Фаза 1 - видот е малку намален (варира од 0,4 до 1 диоптер). Во такви случаи, болеста е лесно подложна на конзервативни терапии.
 • Фаза 2 - се карактеризира со значително намалување на визуелната острина, но зачувување на можноста за нејзино закрепнување. Можно стеснување на визуелните полиња.
 • Фаза 3 - тежината на визуелната функција варира од 0,04 до 0,08 диоптер.
 • Фаза 4 - забележана е тешка промена во разни офталмолошки структури. Во такви случаи, пациентите имаат право на степен 1 ​​попреченост.

Во зависност од степенот на сериозноста на терапијата е избран.

Симптоматологија

Патологијата има специфични клинички манифестации кои не можат да се игнорираат. Знаците на афакија ќе бидат исти за луѓето од која било категорија полот и возраста.

Симптоми на болеста:

 • тремор на ирисот што се јавува при движење на очите - состојбата се нарекува иридодон;
 • прогресивно намалување на визуелната острина;
 • aniseikonia;
 • превез или магла пред очите;
 • интензивен синдром на болка ;
 • постојано зголемување на оток на болното око;
 • стеснување или паѓање од некои полиња;
 • Сплит слики пред твоите очи;
 • делумна атрофија на оптичкиот нерв ;
 • централна хириоретинална ретинална дистрофија ;
 • страбизам ;
 • далекусежни ;
 • главоболки;
 • општа слабост;
 • раздразливост и емоционална нестабилност.

Поради присуството на такви симптоми со инсталирање на точна дијагноза нема проблеми.

Симптоми на афакија

Дијагностика

Можно е да се идентификува проблемот веќе за време на првата посета на офталмолог, но дијагностичкиот процес треба да биде интегриран пристап, вклучувајќи и голем број лабораториски и инструментални испитувања.

Првата фаза на дијагностицирање е насочена кон имплементација од страна на лекарот за такви манипулации:

 • проучување на информации во врска со текот на бременоста;
 • запознавање со медицинската историја на пациентот;
 • собирање и анализа на животната историја;
 • проценка на визуелната острина на двете очи;
 • испитување на видни органи преку употреба на специјално дизајнирани офталмолошки помагала;
 • детален преглед на пациентот на темата на прв пат на појава и интензитет на сериозноста на симптомите.

Потоа спроведе лабораториски испитувања, вклучувајќи:

 • општи клинички испитувања на крв и урина;
 • крвна биохемија;
 • тест на крвта за шеќер.

Последниот чекор на дијагностицирање - инструментални испитувања:

 • визиметрија и периметрија;
 • тонометрија и биомикроскопија;
 • офталмоскопија и рефрактометрија;
 • гониоскопија и ултрасонографија на окото.
Гониоскопија

Третман

Очите на Aphakia можат да се елиминираат со употреба на конзервативни и хируршки методи.

Конзервативна корекција:

 1. Поени Показани кај пациенти со оштетување на двете очи. Често се потребни два пара - еден за да ги погледне предметите одблизу, вториот - за да може да гледаат објекти на далечина. За да се постигне позитивен ефект, стаклото мора да биде позитивно конвексен - од +8 до +18 диоптер.
 2. Контактните леќи се префериран тип на корекција за еднострана афакација. Предноста на методот е дека во моментов има леќи дури и за новороденчиња.

Со неефективноста на конзервативните методи се однесуваат на хирургија. Суштината на операцијата со афакија е имплантација на интраокуларна леќа со индивидуално избрана оптичка моќ.

При изборот на IOL се земаат предвид следните фактори:

 • дебелина на леќата;
 • рефрактивната моќ на корнеата;
 • длабочина на предната комора на заболеното око;
 • должина на окото.

Хируршките методи на корекција на видот се поделени на 4 типа и се разликуваат во методот на поставување на интраокуларен објектив:

 • фиксирање во аголот на предната камера;
 • ири-клип-леќа или пупиларна леќа;
 • екстракапиларниот ИОЛ;
 • задната комора ИОЛ се смета за најдобра опција за третман.

Треба да се напомене дека кај децата операцијата се изведува само кога пациентот ќе достигне две години.

Процесот на имплантација на вештачка леќа - интраокуларна леќа (IOL)

Во моментов, тие ретко се свртуваат кон таков метод на третман како epikeratofakiya - постапката вклучува употреба на површински ламеларен корнеален графт.

Можни компликации

Доколку ахакиската корекција не се изврши навремено, постои можност за развој на такви компликации:

 • далекусежни;
 • целосна загуба на видот на една или двете очи - слепило често води до фактот дека пациентот има инвалидност од 3 до 1 група;
 • кератитис ;
 • формирање на лузни на рожницата, екстремитетот или во корнеално-склералната зона;
 • привремена онеспособеност;
 • strabismus.

Превенција и прогноза

Конкретни мерки наменети за спречување на развојот на афакијата во моментов не се развиваат.

Постојат неколку едноставни превентивни мерки, вклучувајќи:

 • одржување на здрав начин на живот;
 • правилна и избалансирана исхрана;
 • обезбедување комплетен одмор на очите;
 • избегне каква било повреда на органите на видот;
 • редовни вежби за вежбање за очите;
 • почитување на безбедносни мерки на претпазливост при вршење на работа што може да им наштети на очите;
 • целосна заштита на органите на видот од ултравиолетово зрачење;
 • посетете го окулистот најмалку двапати годишно.

Апакија е прилично опасна патологија која предизвикува развој на компликации кои го намалуваат квалитетот на животот и предизвикуваат попреченост. И покрај ова, смртта не е забележана. Само раната дијагноза и целосна терапија можат целосно да го обноват видот.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Апхакија и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш вашиот очен лекар може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Дирофиларијаза (појавување симптоми: 6 од 17)

Дирофиларијаза - болест предизвикана од паразитирање на црв од родот Dirofilaria во човечкото тело. Кој е типичен, најчесто болеста влијае на миленичиња - мачки или кучиња. Едно лице се пренесува од угриз од комарци. Паразитот го започнува својот процес на живот под човечката кожа, но како што расте, се движи кон органите на видот. Дирофиларијазата е хронична бидејќи паразитот полека се развива во телото на случаен домаќин.

...
Ретинобластома (појавување симптоми: 6 од 17)

Ретинобластомот е малигна неоплазма на мрежницата. Овој тип на онкологија најчесто ги зафаќа децата, најчесто помлади од пет години. Случаи кога болеста била дијагностицирана кај адолесценти постари од петнаесет години, не е евидентирана. Тоа се случува со иста фреквенција кај бебињата на двата пола. Манифестацијата на ова нарушување кај возрасните не е фиксна.

...
Аневризма на церебрални крвни садови (појавување симптоми: 5 од 17)

Аневризма на церебрални крвни садови (исто така наречена интракранијална аневризма) е претставена како мала абнормална формација во садовите на мозокот. Овој печат може активно да се зголеми поради полнење со крв. Пред нејзиното прекинување, таквото испакнување не носи никаква опасност или штета. Тоа само врши мал притисок врз ткивата на органот.

...
Мидријаза (појавување симптоми: 5 од 17)

Mydriasis (syn. Дијалација на учениците) е болест која може да има и физиолошка и патолошка основа. Од ова произлегува дека апсолутно секој човек е предмет на ова нарушување, без оглед на возрасната категорија и полот.

...
Астенопија (појавување симптоми: 5 од 17)

Астенопија е состојба или оштетување на видот во која сликите или буквите се замаглуваат и стануваат нејасни, што е предизвикано од силен вирус на очите. Промените може да бидат краткотрајни, да исчезнат по одмор, но тие можат да бидат постојани, а подоцна и да се развијат во очни болести.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Окулист прифаќа
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, ул. Воротынская, 4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Ландышевая, д. 14, корп. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, Волгоградский пр., 42, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .