Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Птоза: Симптоми и третман

Птоза - главните симптоми:

 • Црвени очи
 • Двојни очи
 • Сува очи
 • Намалена визија
 • Пропуст на горниот очен капак
 • Намалување на полето на гледање
 • Замор на очите
 • Скънт
 • Неможност целосно да ги затвори очните капаци
 • Фрлање на главата назад
 • Зголемена фотосензитивност
 • Неконтролирана контракција на очните мускули
 • Фронтална мускулна тензија
 • Подигнати веѓи
 • Поспано изразување на лицето

Птоза или пролапс на горниот очен капак е болест на органите на видот, во која горниот очен капак го покрива ирисот за 2 милиметри или повеќе. Таквото нарушување делува не само како козметички дефект, туку и го попречува нормалниот развој и функционирање на окото.

Главната причина за формирање на таква болест е претставена со нарушување на иннервацијата или абнормален развој на мускулите на горниот очен капак. Покрај тоа, лекарите исто така идентификуваат голем број други предиспонирачки фактори.

Симптомите на оваа болест се специфични и изразени, поради што често нема проблеми со утврдување на точна дијагноза. Клиничката слика вклучува специфично изразување на лицето, кривогледување, намалена визуелна острина и замор на органите на видот.

Дијагнозата се одвива во неколку фази - од темелно испитување на пациентот и завршување со спроведување на голем број инструментални испитувања. Покрај тоа, се потребни специјални офталмолошки тестови.

Птозата на третманот на горниот очен капак е интегриран пристап. Основата на терапијата е хирургија, дополнета со конзервативни методи, особено постапки за физиотерапија.

Етиологија

Птозата може да биде и конгенитална и стекната, поради што нејзините причини ќе се разликуваат малку. Во првиот случај, најчесто провокатори се:

 • генетска предиспозиција;
 • раѓање траума;
 • неразвиеност на мускулот, кој е одговорен за порастот на горниот очен капак;
 • нарушување на функционирањето на окуломоторниот нерв;
 • Gunn синдром - наспроти позадината на оваа патологија, пропуштањето на очниот капак се јавува додека мастетските мускули работат;
 • офталмопареза;
 • хемангиоми и неурофиброми ;
 • блефарофимоза - со оваа болест е забележано претерано тесен пресек на окото.

Што се однесува до стекнатиот облик на болеста, во најголем број случаи неговите провокатори се претставени со текот на болеста. Така, птозата на горните капчиња предизвикува следново:

 • парализа на окуломоторниот нерв;
 • формирање на тумори, и бенигни и малигни, со локализација во органите на видот;
 • хронични патологии на бубрезите или на кардиоваскуларниот систем;
 • текот на дијабетес;
 • широк спектар на повреди на очите;
 • лузни на органите одговорни за визуелна функција;
 • козметички процедури насочени кон подмладување на лицето. Птозата на горниот очен капак по ботоксот најчесто се јавува;
 • тумори и апсцеси на мозокот;
 • удар;
 • мултиплекс склероза;
 • пенетрација на туѓ објект во очите;
 • менингитис;
 • дијабетична невропатија ;
 • миастенија ;
 • мускулна дистрофија ;
 • Хорнер-овиот синдром - парализа на цервикалниот симпатичен нерв, повлекување на окото и констрикција на ученикот.

Покрај тоа, се разликува таков услов како псевдопотоза - таквото пореметување се јавува во следниве случаи:

 • вишок на кожата на горниот очен капак;
 • страбизам ;
 • хипотензија на очното јаболко.

Исто така вреди да се напомене дека оваа состојба е сосема нормална за постари лица.

Класификација

Во прилог на фактот дека постои стекната и вродена птоза, оваа болест, исто така, има неколку други поделби. На пример, во зависност од етиолошкиот фактор, патологијата е поделена на:

 • апоневротичен - за возврат, постои во следниве форми на инволуција (сенилна или сенилна), трауматична, предизвикана од предозирање со стероидни лекови;
 • невроген;
 • миогени или миастенични;
 • механички;
 • онкогени;
 • анофталмичен - се развива во случаи на целосно отсуство на човечко око. Во исто време, горниот очен капак нема потпора, против која се спушта;
 • неточно.

Вродената птоза кај децата има своја класификација, врз основа на причините за формирање на:

 • дистрофичен;
 • не-дистрофични;
 • невроген;
 • миогени;
 • во комбинација со Ган-ов синдром.

Врз основа на сериозноста на проблемот, пропустот на горниот очен капак може да се појави во следниве форми:

 • делумно - во вакви случаи, очниот капак покрива горната третина од ученикот;
 • нецелосно - со работ на векот се спушти на половина од ученикот;
 • целосна - е таква, ако горниот очен капак целосно го покрива целиот ученик.

Според нејзината распространетост, ptosis е:

 • еднострано - се јавува во 69% од случаите;
 • билатерални - најкарактеристични за вродената форма, како и постарите лица. Фреквенцијата на дијагноза е 31%.

Симптоматологија

Клиничките манифестации на оваа болест кај возрасен и дете ќе бидат идентични. Покрај изречениот пропуст на горниот очен капак, симптоматската слика ги комбинира следниве знаци:

 • поспан израз на лицето;
 • постојано превртена глава, која исто така се нарекува "позиција на астрологот";
 • подигнати веѓи;
 • неможност целосно да ги затвори очите;
 • брза заморност на органите на видот;
 • Сплит слики пред твоите очи;
 • континуирана напнатост на фронталниот мускул;
 • страбизам;
 • функционално намалување на визуелната острина;
 • црвенило на склерата;
 • сува мукозните мембрани;
 • неконтролирана контракција на мускулите во болното око, што може да се меша со нервниот систем;
 • значително стеснување на визуелните полиња;
 • оштетена рожница чувствителност;
 • зголемена подложност на светлина;
 • честа инфекција на очите.

Горенаведените симптоми не доведуваат до влошување на состојбата на пациентите, сепак, во прилично силен пад во нивниот квалитет на живот.

Птоза кај дете

Дијагностика

И покрај фактот дека болеста има изразени специфични симптоми, птозата на векот бара спроведување на цела низа дијагностички мерки.

Примарната дијагноза се изведува директно од страна на лекарот и вклучува:

 • проучување на медицинската историја на не само пациентот, туку и неговите блиски роднини - ова е потребно за да се потврди влијанието на оптоварената наследност или една од горенаведените патолошки причини;
 • собирање и анализа на животната историја;
 • темелно испитување на погоденото око - ова ќе му овозможи на лекарот да ја утврди сериозноста на текот на таквото нарушување;
 • вршење тестови насочени кон проценка на визуелната острина;
 • детален преглед на пациентот или неговите родители (во случаите кога се развива конгенитална или стекната птоза кај дете) - да изготви комплетна клиничка слика за текот на болеста.

Процесот на дијагностика подразбира имплементација на специјално дизајнирани офталмолошки тестови. Тие вклучуваат:

 • биомикроскопија;
 • периметрија;
 • конвергенција на учењето;
 • мерење на агол на стебизмус;
 • егзофталмометрија;
 • одредување на обемот на сместување;
 • Бинокуларен преглед на видот.

Како дополнителни дијагностички процедури се:

 • општа орбитална радиографија;
 • КТ и МРИ на мозокот;
 • консултација со невролог и неврохирург.

Лабораториските тестови во овој случај немаат дијагностичка вредност.

Третман

Прво, елиминацијата на оваа патологија подразбира елиминација на функционалниот етиолошки фактор, само после тоа корективниот дефект се корегира.

Вродената птоза на горниот очен капак се третира само со хируршки офталмолошки техники. Операцијата во такви случаи треба да се спроведува во предучилишна возраст (со целосна птоза) или до 16 години (со делумен пропуст на векот).

Во секој случај, медицинска интервенција може да биде насочена кон:

 • скратување на мускулите на горниот очен капак;
 • скратување на леватор апонеуроза;
 • создавање на дупликат;
 • зашивање на мускулите на очните капаци со фронталниот мускул;
 • отстранување на тенка шуплина на спојница од горниот очен капак.

Дополнителни методи на терапија, т.е. третман без операција, се презентирани:

 • поцинкована;
 • парафинска терапија;
 • UHF;
 • ултра висока фреквентна терапија;
 • масажа за очи;
 • гимнастички вежби, затегнување на ослабените мускули на очите;
 • вбризгување на инјектирање во болки во очните капаци кои содржат ботулински токсин.
Галванизација

Покрај тоа, можно е третман дома со помош на традиционалната медицина, која вклучува употреба како лосиони:

 • коцки за мраз;
 • газа натопена во супа подготвена врз основа на камилица, магдонос и бреза лисја;
 • мешавина на жолчка, сусам и маслиново масло;
 • суровини компири или краставици.

Овие алатки ќе помогнат во зајакнувањето на мускулното ткиво.

Превенција и прогноза

За да се избегне формирање на конгенитална птоза во моментов не е можно. Сепак, постојат неколку превентивни правила кои ја спречуваат птозата на горниот очен капак кај децата и возрасните. Овие препораки треба да вклучуваат:

 • Спречување на пенетрација на туѓите предмети во очите;
 • ако е можно, избегнување на прибегнување кон пластични процедури за подмладување на лицето;
 • навремено откривање и третман на сите патологии што доведуваат до спуштање на горниот очен капак;
 • редовен премин на целосен превентивен преглед во медицинска установа, со посети на сите лекари, вклучувајќи и офталмолог.

Птозата има поволна прогноза - хируршката операција помага да се постигне животно естетско и функционално закрепнување. Сепак, отсуството на терапија за таква болест кај дете или возрасен е полн со амблиопија , слепило и најсилен страбизам.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Птоза и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш докторите можат да ви помогнат: оптометрист , терапевт , педијатар .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Exophthalmos (Buglas) (појавување на симптоми: 5 од 15)

Езофталмосот или пухитисот е патологија на окото, во кое се протега напред надвор од нивото на орбитата, а понекогаш и настрана. Обично, оваа состојба е симптом на други болести - офталмолошки или не-офталмолошки, така што кога езофталмосот се појавува кај некоја личност, веднаш треба да се консултирате со лекар и да бидете испитани за да ги утврдите причините за повредата.

...
Мидријаза (појавување симптоми: 5 од 15)

Mydriasis (syn. Дијалација на учениците) е болест која може да има и физиолошка и патолошка основа. Од ова произлегува дека апсолутно секој човек е предмет на ова нарушување, без оглед на возрасната категорија и полот.

...
Астигматизам (појавување симптоми: 4 од 15)

Астигматизмот е прекршување на рефракцијата поврзана со неправилноста на обликот на рожницата или леќата на окото. Астигматизмот, чиишто симптоми лежат во закривената визија на линии и предмети, е најчестата причина за слабиот вид и може да биде кратковидо, долгоочекувана или дури и комбинирана. Во вториот случај, хиперпија е забележана долж една оска на перцепција, и миопија долж другиот.

...
Афакија (појавување симптоми: 4 од 15)

Апакија е вродена или стекната болест која се карактеризира со отсуство на леќа во органите на видот. Најчесто, патологијата е секундарна по природа и се развива претежно кај лица постари од 40 години. Недостатокот на терапија води до целосно губење на видот.

...
Chalazion (појавување симптоми: 4 од 15)

Халијазин или градски град - бенигнен тумор, локализиран во дебелината на горниот или долниот очен капак. Секој човек може да страда од проблемот, без оглед на полот и возраста, но најчесто се дијагностицираат луѓе на возраст над 30 години.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Окулист прифаќа
Адреса : Москва, 2-ри Сиромятнически лента, 11
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Ландышевая, д. 14, корп. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Сергиј Радонеж, д. 5/2, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
терапевтот прифаќа
Адреса : Москва, ул. Gamalei, 18
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Davydkovskaya, 5
Телефон : +7 (499) 116-82-08
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, проспект Вернадский, 37, бул.
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Zemlyanoy Val, 38/40, стр 6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, транс. Расковой, д. 14/22
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .