Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Кератоконус: симптоми и третман

Кератоконус - главните симптоми:

Кератоконус - од гледна точка на офталмологијата се смета за исклучително ретка болест која ја зафаќа рожницата. Болеста се јавува во иста мера кај двата пола, но децата и адолесцентите ја сочинуваат главната група за ризик. Факторите кои предизвикуваат формирање на патологија се моментално непозната, но лекарите изнесоа неколку теории во врска со неговото потекло.

Клиничката слика на болеста се состои од сосема специфични симптоми - постепено намалување на визуелната острина, нарушување на сликата на предметите, болка во окото и замрзнување на рожницата.

За да се направи точна дијагноза, не е доволно да се спроведе темелно испитување на очите. Сепак, дијагнозата вклучува и широк спектар на инструментални испитувања.

Во најголем дел од случаите, третманот на кератоконус вклучува хирургија и носење специјални леќи. Прогнозата на патологија е често релативно поволна.

Меѓународната класификација на болестите од десеттата ревизија доделува посебно значење за таквата болест. Така, кодот за МКБ-10 ќе биде - N 18.6.

Етиологија

Во моментов, точните причини за кератоконус се непознати, но експертите од областа на офталмологијата изнесоа неколку хипотези кои можат да објаснат формирање на таква болест:

 • наследна;
 • ендокрин;
 • метаболички;
 • имунолошки.

Сепак, голем број лекари се склони кон фактот дека преовладува наследна и метаболичка хипотеза, што укажува на тоа дека наследената болест се промовира со наследна ферментопатија, која се претпоставува дека е активирана за време на ендокриниот прилагодување поради присуството на разни болести и намалување на отпорноста на имунолошкиот систем.

Покрај тоа, беше откриена врска помеѓу формирањето на слична болест на рожницата на окото и протокот во човечкото тело:

Исто така е забележано дека предиспонирачките фактори за појава на кератоконус очи може да бидат:

 • неселективната употреба на лекови, имено кортикостероиди;
 • корнеална микротраума;
 • продолжено изложување на ултравиолетово зрачење;
 • зголемена прашина на воздухот;
 • ефектот на зрачењето;
 • несоодветна имплементација на таква офталмолошка постапка, како што е корекција на визуелна ласерска визија.

Кератоконусот се карактеризира со таква патогенеза, која се состои во фактот дека рожницата станува потенка, што ја вклучува неговата деформација од типот конус. Кај оние кои страдаат од кератоконус, во најголем број случаи се забележува билатерално и асиметрично оштетување на очите.

Кератоконус

Класификација

Во зависност од причината за патологијата, кератоконусот е:

 • основно;
 • средно - формирањето е често поврзано со јатрогени извори.

Според преваленцата на патологијата е поделена на:

 • билатерален - дијагностициран во 95% од случаите;
 • еднострана - е ретка форма на болеста, забележана кај 5% од пациентите.

Исто така се разликуваат неколку фази на кератоконус:

 • Степен 1 е изразен во абнормален астигматизам, кој кај дете или возрасен може да се корегира со специјални леќи. Визуелна острина - 1.0-0.5;
 • Степен 2 - астигматизам, исто така, може да се коригира со кератоконус леќа, но ова ќе потрае многу повеќе време во споредба со претходната верзија на курсот. Намалување на визуелната острина на 0,4-0,1;
 • Степен 3 - изразен во проретчување и конусообразно протекување на корнеата. Корекцијата се врши само со помош на тврди контактни леќи. Визијата се намалува на 0,12-0,02.
 • 4 степен - се карактеризира со фактот дека не е подложен на приспособување. Во такви случаи, визуелната острина варира од 0,02 до 0,01.

Големината на закривеноста на рожницата одговара на следниве фази:

 • светлина - помалку од 45 диоптри;
 • умерена - од 45 до 52 диоптри;
 • развиен - од 52 до 62 диоптри;
 • тешки - повеќе од 62 dtpr.

Покрај тоа, болеста кератоконус е поделена според обликот на конусот, што овозможува да се разликуваат такви опции:

 • мастоиден - има мала големина, имено помалку од пет милиметри, и е локализиран поблиску до центарот на окото;
 • овална - има волумен од 5 до 6 сантиметри и е поместена од центарот надолу;
 • сферични димензии надминуваат шест сантиметри, а повеќе од 75% од корнеата се вклучени во патологијата.

Одделно, вреди да се потенцира акутен кератоконус - е таков кога развиената фаза напредува кон капење на рожницата, која е оптоварена со секундарната тешка лузна.

Симптоматологија

Клиничките манифестации на патологија почнуваат да се изразат од моментот кога рожницата се стега деформација на конусот, односно од третиот степен на сериозност на патолошкиот процес. Симптоми на кератоконус може да бидат претставени:

 • постепена миопија ;
 • неправилен астигматизам , кој се изразува во не-сферичната форма на рожницата. Ова предизвикува расејување на светлосни зраци и пренесување на искривената слика на мрежницата;
 • удвоете ја сликата пред твоите очи;
 • мулти-контурна слика на нешто;
 • искривување на писма, што го прави невозможно да се читаат книги, весници или списанија;
 • појавата на халоси околу секој извор на светлина;
 • намалување на видот на самрак;
 • намален вид дури и при нормално осветлување;
 • зголемена фотосензитивност;
 • обилно кинење;
 • брз замор на органите на видот;
 • сензација на чешање и горење.

Многу често, деформацијата во форма на конус е толку изразена што е забележлива на странци.

Симптоми на кератоконус

Вреди да се напомене дека патолошките промени се забележани прво во едно око на дете или возрасен, по што патологијата преминува во здрав орган на визија.

Во големо мнозинство случаи, keratoconus се карактеризира со бавно прогресија на симптомите - четвртиот степен на сериозност се јавува приближно 15 години по појавата на првиот.

Во 7% од ситуациите, болеста е придружена со акутен кератоконус - во овој случај се случува непредвиден пробив на мембраната на Децецетот, што резултира со проток на влага во слоевите на рожницата. Клинички ова се изразува во:

 • приклучување на болка сензации со различна тежина;
 • оток на рожницата.

По околу три недели, акутниот процес опаѓа, а на рожницата се јавува формирање на лузни. По некое време, деформацијата на површината на очите се намалува, а визуелната острина малку се подобрува.

Дијагностика

Поради присуството на специфични клинички манифестации, дијагнозата на кератоконусот не предизвикува никакви посебни тешкотии. Сепак, потребен е широк спектар на инструментални испитувања на пациентот за да се потврди дијагнозата.

Првата фаза на дијагноза вклучува:

 • студијата на офталмологот на медицинската историја - да се идентификува најкарактеристичната причина за појавата на болеста. Ова, исто така, вклучува информации за присуство на слична болест кај блиски роднини;
 • собирање и анализирање на историјата на животот на пациентот - во случаи кога појавата на кератоконус беше промовирана од фактори кои немаат патолошка основа;
 • темелно испитување на окото со офталмолошки инструменти, како и проценка на визуелната острина;
 • Детален преглед на пациентот - за лекарот да подготви комплетна симптоматска слика, која ќе овозможи да се разјасни тежината на болеста.

Кога инструменталната дијагноза на пациентот го покажува пасусот:

 • рефрактометрија;
 • скискапопија;
 • офталмометрија;
 • кератотографија;
 • компјутерска кератометрија;
 • биомикроскопија на засегнатиот орган на видот;
 • оптички КТ и КП на рожницата;
 • ендотелна корнеална микроскопија.
Рефрактометриска процедура

Лабораториските студии за човечките биолошки течности во овој случај немаат дијагностичка вредност.

Третман

Тактиката на лекување е одредена од тежината на болеста и прогресијата на намалената визуелна острина. Така, се разликуваат нехируршки и хируршки методи на третман.

Конзервативниот третман на кератоконусот подразбира:

 • корекција на видот со употреба на цврсти, полу-цврсти или меки леќи;
 • точка корекција на видот;
 • земајќи витамински комплекси, антиоксиданти и имуномодулатори;
 • употребата на локални лекови, ние зборуваме за капки во очите;
 • субконјунктивални и параболарни инјекции;
 • изведување на физиотерапевтски процедури, вклучувајќи магнетна терапија и фонофореза на лекови;
 • третман на народни лекови.

Терапијата со помош на народот подразбира употреба како капки за очи:

 • сок од алое;
 • decoctions врз основа на камилица и мудрец;
 • зелен чај;
 • инфузии на прополис.

Треба да се има на ум дека пред ваквиот третман треба да се консултирате со вашиот лекар, бидејќи може да имате среќни контраиндикации, особено алергиски реакции.

Во акутниот кератоконус е индицирано:

 • непосредна актуелна примена на мидријатиката;
 • наметнување на тесни завои кои нема да дозволат перфорација на рожницата.

Третманот на кератоконус со медицинска интервенција е насочен кон имплементација на:

 • корнеална вкрстена врска, во која се отстранува горниот слој на корнеата;
 • ексцемерна ласерска процедура - да се поправи астигматизмот, да се подобри визуелната острина и да се спречи слепило;
 • имплантација на корнеални прстени;
 • воведување кератобио имплант;
 • кератопластика - операцијата може да биде континуирана или слоевита.

Од сите погоре, следува дека одговорот на прашањето дали е можно да се излечи кератоконусот ќе биде позитивен, но само со навремен третман за квалификувана помош и благодарение на адекватниот и сеопфатен третман.

Превенција и прогноза

До денес, нема специјализирани мерки насочени кон спречување на развојот на таква болест. Општата превенција на кератоконусот вклучува:

 • рано откривање и целосна елиминација на овие нарушувања што доведуваат до овој вид на деформитет на корнеата;
 • спречување на корнеална микротраума;
 • употреба на заштитна опрема при работа во правлива просторија;
 • земајќи ги само оние лекови кои ќе бидат препишани од лекарот што посетува, со строго придржување кон дневната стапка и времетраењето на третманот;
 • редовни посети на офталмолог, со што ќе се овозможи откривање на патологијата во раните фази на курсот и да се избегне хируршка интервенција.

Болеста има релативно поволна прогноза, која се постигнува поради бавното прогресија на патолошкиот процес. Во некои ситуации, стабилизацијата на државата и отсуството на развој на патологија може да се појават во било која фаза од нејзиниот тек. Покрај тоа, оваа болест се карактеризира со фактот дека колку повеќе кератоконус се јавува на постара возраст, толку е поспор на неговиот тек и позитивен исход.

Попреченоста и кератоконусот се прилично компатибилни концепти. Инвалидноста му се заканува на пациентот само во случаи на развој на главната компликација на патологијата - слепило.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Кератоконус и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш оптометристот може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Склеритис (појавување симптоми: 7 од 13)

Склеритис е тешка болест на визуелниот апарат, во кој воспалителниот процес влијае на протеинскиот школка на окото (склера). Болеста може да се изрази како мали црвеникави нодули и да ја окупира целата склера. Речиси секогаш е зафатено само едно око, но во зависност од видот, може да се прошири на две одеднаш, или да се појавува наизменично во двете очи. Таа се јавува кај жени неколку пати почесто отколку кај мажите. Во детството, ретко се јавува, најчесто поради друг воспалителен процес во телото. Комплицирано од фактот дека е многу болно и може да доведе до влошување на видот.

...
Астенопија (појавување симптоми: 6 од 13)

Астенопија е состојба или оштетување на видот во која сликите или буквите се замаглуваат и стануваат нејасни, што е предизвикано од силен вирус на очите. Промените може да бидат краткотрајни, да исчезнат по одмор, но тие можат да бидат постојани, а подоцна и да се развијат во очни болести.

...
Мидриаза (појавување на симптоми: 5 од 13)

Mydriasis (syn. Дијалација на учениците) е болест која може да има и физиолошка и патолошка основа. Од ова произлегува дека апсолутно секој човек е предмет на ова нарушување, без оглед на возрасната категорија и полот.

...
Синдром на суво око (симптоми на појавување: 4 од 13)

Синдромот на суво око е патолошки процес кој се карактеризира со сушење на површината на рожницата. Со долготрајно кршење на стабилноста на филмот солза почнува да се јавува како компликација како конјунктивитис. Синдромот на суво око е дијагностициран кај 9-18% од популацијата. Најчесто, болеста влијае врз луѓето по 30 години. Третманот на болеста обично е насочен кон елиминирање на воспалителниот процес, кој предизвикува овој патолошки процес.

...
Кератоконјуктивитис (појавување симптоми: 4 од 13)

Кератоконјуктивитис е болест на воспалителна природа, која влијае на рожницата и конјунктивата на окото. Оваа болест е една од најчестите кај сите болести на очите. Ова се објаснува со фактот дека конјунктивата е високо реактивна - брзо и лесно реагира на егзогените и ендогените фактори. Некои видови на кератоконјуктивитис се многу заразни. Акутен и хроничен кератоконјуктивит се разликува по природата на патолошкиот процес.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Окулист прифаќа
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, Волгоградский пр., 42, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Трехгорный Вал, 12, бул
Телефон : +7 (499) 116-82-19
Адреса : Москва, 2-ри Сиромятнически лента, 11
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Ландышевая, д. 14, корп. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Сергиј Радонеж, д. 5/2, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Воротынская, 4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .