Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Глауком: Симптоми и третман

Глауком - главни симптоми:

Глауком е дефиниција за група на болести чии карактеристики се во периодична или константна состојба на зголемен интраокуларен притисок, што е придружено со последователен развој на дефекти поврзани со видното поле. Глауком, симптоми на кои исто така имплицира оштетување на видот и развој на атрофија на оптичкиот нерв, е моменталната дијагноза за повеќе од 70 милиони луѓе. Недостатокот на третман на оваа болест може да доведе не само до прогресија на падот на видот, туку и до целосна загуба.

Општ опис

Според традиционалната дефиниција за глауком, како што веќе забележавме, се подразбира волуменска група на очни болести во кои интраокуларниот притисок е во периодично или постојано покачена состојба, што се должи, особено, на кршење на одливот на воден хумор.

Разбирањето на суштината на оние процеси кои обезбедуваат развој на глауком со нивно влијание се заснова на читателот кој има некое знаење за структурата на очите. На пример, фактот дека човечкото око е запечатена слика на затворена празнина, во која има течност. Оваа течност не може да биде надвор од интраокуларен простор на друг начин, освен преку одреден дренажен систем. Во здрава состојба кај луѓето, интраокуларната течност соодветствува со постојаните строги показатели на притисокот, во просек, нормалните вредности на овој притисок се околу 16-26 mm жива. Производството на интраокуларната течност се случува со бавно темпо, а специјалната структура на окото е директно вклучена во овој процес, чие анатомошко место е концентрирано во регионот зад ирисот.

Функциите на интраокуларната течност се во постојана циркулација долж предниот дел од окото. Ова подразбира миење на леќата и рожницата со неа за време на последователниот одлив назад низ најмалата форма на решетката (особено, тоа е аголот на предната комора на очите), а функциите на оваа формација, пак, се состојат од обезбедување на еден вид систем за дренажа за окото.

Во истиот случај, ако настане дефект на овој дренажен систем (кој, на пример, може да се предизвика со затворање на неговите отвори), постои нерамнотежа во протокот на течност кон окото и во неговиот одлив. Како резултат на тоа, акумулацијата на течност предизвикува зголемување на интраокуларниот притисок, поради што се јавува компресија на околните ткива. Оптичкиот нерв се определува како најслаб за таков ефект, тој се наоѓа од задниот окуларен столб и со негова помош се обезбедува процесот на пренесување на визуелните импулси (визуелните информации кои ги примаме) до мозокот.

Глауком, кој се развива против позадината на долготрајниот зголемен интраокуларен притисок, доведува до развој на карактеристични патологии поврзани со видот. Значи, ова вклучува паѓање од делови на полето (кое се манифестира во форма на темни дамки кои се појавуваат пред очите), постепено прогресивно губење на видот, како и атрофија, во која оптичкиот нерв е подложен на уништување. Атрофијата на глауком, следејќи ги наведените процеси и доведувајќи до смрт на нервните клетки, ја одредува последователната неможност за елиминирање на ваквите последици поради сериозноста и неповратноста на лезиите. Со оглед на тоа, од исклучително значење е навремено да се детектираат промените во притисокот (неговото зголемување) пред да се постигне таква фаза во вистинските процеси на кои оптичкиот нерв е подложен на деструктивни ефекти.

Според современите лекари, примарен глауком се развива во однос на позадината на склеротичните и дистрофичните промени кои се јавуваат во садовите и ткивата, што неизбежно се јавува со возраста. Во случај на развој на глауком, оштетувањето на очите се случува од оние производи кои се формираат како резултат на метаболички процеси, овие производи се нарекуваат пероксидани.

Сумирајќи, забележуваме дека причините за развојот на глаукомот се главно во зголемувањето на интраокуларниот притисок, како и во прекршување на оваа позадина на начините за одлив на течност. Поради зголемениот интраокуларен притисок, каналичките се подложени на механичка деформација, поради што, според тоа, се нарушуваат оптичките нервни влакна, а тоа веќе доведува до атрофија, поради што болниот го губи видот.

Структура на очите

Глауком: причини

Главните фактори на ризик поврзани со развојот на глауком се следниве:

 • зголемен интраокуларен притисок;
 • етничка припадност - забележано е дека расата Негроид е најмногу подложна на развој на глауком;
 • присуство на хронични заболувања на очите ( катаракта , иридоциклитис, итн.);
 • историја на повреди на око / око;
 • присуство на заеднички тип на болест (дијабетес, атеросклероза, дебелина, хипертензија, итн.);
 • возраст по 40 години (глауком до 40 години се дијагностицира релативно ретко, одредувајќи околу 3% од случаите од вкупниот број на пациенти со оваа дијагноза);
 • долгорочна употреба на одредени видови лекови (антихистаминици и психотропни лекови, антидепресиви и сл.);
 • стрес;
 • тешка далекувидост;
 • одредени професии (работа со наклонета позиција на телото, ноќни смени итн.);
 • лоши навики (алкохол, пушење);
 • наследност (присуство на глауком во следниот род).

Глауком: видови

Во согласност со природата на појавата, глаукомот може да биде конгенитален или стекнат. Вроден глауком е поврзан со итноста на развојните нарушувања на окото во рамките на ембрионскиот период на развој. Често, овие прекршувања се поврзани со одредени интраутерини инфекции, како што се грип, паротитис, токсоплазмоза, рубеола итн. Покрај тоа, ова вклучува болести кои мајката ги пренесува во текот на бременоста, ефектите од негативните фактори (зрачење, висока температура, тешки ендокрини патологии).

Вроден глауком

Што се однесува до втората варијанта, во која забележавме стекната глауком, таа може да биде примарна, што подразбира такви варијанти на него како глауком затворање на агол, глауком со отворен агол и глауком, како и секундарна, а ова е глауком фахогеничен, воспалителен глауком, постоперативен глауком, глауком е васкуларен и трауматски глауком, дистрофичен глауком и неопластичен глауком.

Факогениот глауком се развива во позадина на болести релевантни за леќата на окото (на пример, дислокација на леќата). Воспалителниот глауком (вклучувајќи го и глаукомот по воспалителни) се јавува на позадината на окуларните воспалителни процеси кои претходат (увеитис, итн.). По оперативниот глауком се развива кај пациентите по операцијата за отстранување на катаракта. Васкуларниот глауком се јавува како резултат на вистински оштетувања на очните крвни садови како резултат на, на пример, дијабетес и тн. Трауматски глауком се појавува по изгореници, контузии и рани на очите. Дистрофичниот глауком се развива на позадината на аномалии поврзани со промени во структурата на очите. Неопластичен глауком се појавува во присуство на тумор на орбитата и самиот око.

Развојот на примарен глауком се јавува во форма на независна болест, односно развива во здраво лице. Што се однесува до секундарниот глауком, тоа е последица на други болести релевантни за пациентот, поврзани и директно со очите и со внатрешните органи.

Главните форми на болеста се глауком со отворен агол и глауком со затворен агол, а ние ќе ги разгледаме нивните карактеристики и симптоми.

Глауком со отворен агол: симптоми

Глауком со отворен агол е претежно дијагностициран кај постари пациенти. Глауком со отворен агол, чии симптоми честопати отсуствуваат целосно, се карактеризира со постепено зголемување на интраокуларниот притисок, што се јавува како резултат на бавноста на процесот на стареење на каналот преку кој се обезбедува одливот на течност. Со оглед на недостатокот на симптоми, пациентите, соодветно, воопшто не се свесни дека развиваат глауком. Во меѓувреме, текот на болеста понекогаш е придружено со симптоми како што се некои нејасни визии, како и појава на кругови на виножитото, додека се фокусираат на изворите на светлина. Што се однесува до другите видови субјективни сензации, повеќето од нив се отсутни кај пациентите.

Карактеристична особина на глауком со отворен агол е развојот на дистрофични промени кои влијаат на ткивата на каналите, и овие промени може да одговараат на различни нивоа на сериозност. Во прилог на ова, каналот Шлем се преклопува, кој делува како канал кој го обезбедува одливот на интраокуларната течност. Глауком со отворен агол, исто така, може да се манифестира во форма на варијанта во која интраокуларниот притисок е низок, често доволно во комбинација со ваква заедничка болест како перзистентна васкуларна дистонија. Врз основа на карактеристиките на развојот на глауком со отворен агол се разликуваат следните фази:

 • Фаза I Оваа фаза е почетна, не се почитуваат промени во периферната визија во рамките на нејзината рамка, но во рамките на централната визија за мал тип на промени се присутни, забележано е ископување кое ја зафаќа брадавицата на оптичкиот нерв (ова се манифестира во форма на појава на депресија формирана на нејзиниот диск). за време на офталмоскопија;);
 • Фаза II Оваа фаза е дефинирана како развиена, се карактеризира со стеснување во периферното поле на гледање, надминувајќи 10 ° на назалната страна или концентрично стеснување, чии граници не надминуваат 15 ° од точката на фиксација.
 • Фаза III. Оваа фаза е дефинирана како фаза која е далеку. Се карактеризира со контракција, или во сегменти (во еден или во повеќе), при што е забележано зголемување од 15 ° од точката на фиксација или концентрична констрикција која е карактеристична за визуелното поле.
 • Фаза IV. Оваа фаза е дефинирана како терминал, што подразбира во одреден случај, или апсолутно губење на видот, или светлосна перцепција кога проекцијата е неточна. Со транспарентноста на медиумите на окото и со можноста за испитување на фундусот, можеме да зборуваме за атрофија на оптичкиот нерв.

Стеснувањето кое е релевантно за периферното видно поле може да се објасни со промена на видот на ваква варијанта, во која пациентите можат добро да го разгледаат само просторот кој се наоѓа непосредно пред нив, но со исклучок на видливоста на остатокот од просторот околу неговиот видлив дел. Во рамките на разгледувањето на доцните фази на болеста, може да се забележи дека кај пациентите се задржува само тубуларен вид, при што видливата површина се смета за мала слика, а според дефиницијата за овој вид визија може да се изведе аналогија со перцепцијата на видливите области во кои пациентот може да ги погледне, користејќи долга цевка.

Во согласност со нивото на вистинскиот интраокуларен притисок кај пациент, може да се разликува еден од следните степени: нормален интраокуларен притисок (A) - во рамките на 27 mm Hg. v.; умерен интраокуларен притисок (Б) - во рамките на 28-32 мм; висок (C) - притисок над ознаката од 33 mm Hg. ул.

Одделно, вообичаено е да се алоцира глауком, при што интраокуларниот притисок одговара на нормалните вредности. Симптоматологијата е придружена со губење на видно поле, развој на ископување и понатамошна атрофија на оптичкиот нерв, што е карактеристично за глаукомот, кој исто така е придружен со нормален интраокуларен притисок.

Како негативни фактори кои влијаат на текот на разгледуваната форма на глауком и нејзиниот понатамошен развој, може да се идентификува следново:

 • цервикална остеохондроза како придружна болест;
 • висок крвен притисок;
 • присуството на склеротични промени во садовите кои не се директно поврзани со снабдувањето со кранијално крв.

Поради овие фактори, снабдувањето со крв во мозокот се влошува, како и снабдувањето со крв во окото, и како резултат на тоа, влијае и на визуелните функции.

Глауком со отворен агол

Глауком затворање на агол: симптоми

Следната форма на глауком е затворениот аголен глауком, чии симптоми се јавуваат приближно во 1/5 од вкупниот број на случаи на дијагноза на примарен глауком. Развојот на оваа форма на болеста е забележан кај пациенти на возраст од 40 години, додека пациентите со долговидност се најчесто во ризичната група. Последната опција се објаснува со фактот дека далекусекументарното око има такви анатомски карактеристики кои придонесуваат за развој на оваа форма на глауком, особено овие карактеристики се состојат од голема кристална леќа и во предната комора што е мала по големина. Како резултат на тоа, аголот на предната комора е многу тесен, затоа внесот на течност во него е во голема мера тежок. Поради преклопувањето на аголот на ирисот на предната комора, постои зголемување на притисокот, поради што, пак, може да се развие акутен напад на глауком.

Глауком со затворање на агол се карактеризира со појава на главоболки и болки кои се појавуваат во окото. Всушност, исто така, заматен вид во комбинација со формирање на стагнација во предниот дел на окото. Во чести случаи, почетокот на болеста е придружен со акутен напад посочен претходно, што, пак, е проследено со силна главоболка (особено во задниот дел на главата), исто така концентрирана во окото, како и гадење и повраќање, како и општа слабост.

Акутен напад на глауком е секогаш проследен со намалување на визуелната острина, додека интраокуларниот притисок во индикаторите достигнува максимални вредности.

Во прилог на примарниот глауком, како што веќе забележавме, во некои случаи се развива секундарен глауком. Во оваа варијанта, зголемениот интраокуларен притисок дејствува само како последица на одредена состојба, повреда или болест, што може да влијае на окото и организмот како целина. Со оглед на тоа дека глаукомот делува само како последица на друга болест, и не е самата главна болест, третманот првично беше фокусиран на болеста што предизвикала глауком.

Врз основа на карактеристиките на прогресијата на оваа форма на глауком, изолираниот стабилизиран глауком и глауком не се стабилизираат. Во зависност од компензаторните карактеристики на глаукомот, компензира за глауком (во овој случај се исклучува веројатноста за негативна динамика), субкомпензиран глауком (негативна динамика е присутна), како и декомпензиран глауком (акутен напад на кој визуелните функции одеднаш се влошуваат).

Глауком затворање на агли

Дијагностицирање

Во дијагнозата на глауком, се користат два главни методи: офталмолошки преглед и општо истражување.

Следниве процедури се применуваат при офталмолошки преглед:

 • Висометрија (визуелната острина може да достигне апсолутен показател дури и во случај на тубуларна визија);
 • периметрија - користењето на овој метод овозможува да се одреди релевантноста на дури и најмалите промени во природата на манифестацијата кои се во рамките на полето на гледање;
 • Капиметрија - во овој случај, студијата се фокусира на подрачјето на слепа точка (т.е. областа која е исклучена од полето на гледање на лице во нормална визија);
 • биомакроскопија - ви овозможува да ја утврдите релевантноста на васкуларната дилатација во областа на конјуктивата, симптом на емисар (во кој пигментот се депонира на цилијарните фронтални крвни садови), дистрофија на ирисот, симптом на кобра (во која постои проширување на еписклералните вени во облик на инка пред склерочна перфорација)
 • тонометрија;
 • gonioscopy-инспекција (овозможува да се одреди димензиите кои соодветствуваат на аголот на предната комора);
 • топографија;
 • офталмоскопија (испитува глава на оптичкиот нерв за релевантноста на ископувањето) во врска со инспекцијата при користење на објективот на Голдман.
 • Ревиноматографија Хајделберг;
 • реофталмографија (овозможува да се утврди вистинскиот степен на хиперволемија или исхемија во секое око);
 • стрес-тестови (методот е фокусиран на дијагноза на глауком со затворање на агол, со дилатација на зеницата и затворање на аголот на предната комора за време на развојот на симптоми кои одговараат на акутен напад).

Што се однесува до општата студија, се состои во спроведување на стандардни тестови (донација на крв за шеќер и крв за биохемиска анализа), посета на општ лекар, невролог, ендокринолог, кардиолог и други специјалисти, со чија помош патологијата поврзана со глауком може да се идентификува како главна болест.

Третман

Невозможно е да се излечи глауком, сепак терапијата може да се искористи за да се забави прогресијата на болеста. Лечение глаукомы народными средствами и самолечение должны быть полностью исключены, потому как соответствующее особенностям заболевания, его течению и общей картине лечение может быть назначено только врачом. Выделим основные его виды:

 • Локален третман. Применяются производные простагланидов, за счет которых обеспечивается возможность увеличения оттока внутриглазной жидкости, бета-блокаторы, действие которых направлено на снижение процесса выработки влаги. Также применяются миотики (в лечении закрытой глаукомы), действие которых сужает зрачок, а также позволяет корню радужки сдвинуться от угла передней камеры, в результате чего он открывается. Применяются и ингибиторы карборангидразы – их действие способствует снижению выработки внутриглазной жидкости.

В начале лечения выбирается один из перечисленных препаратов (начинают зачастую с производных простагланидов). При отсутствии требуемого эффекта лечение дополняют другими препаратами, к примеру, бета-блокаторами. Повторимся, что лечение назначается исключительно врачом, как минимум по той причине, что некоторые из препаратов обладают токсичностью, а также рядом противопоказаний к применению.
В постоянном режиме используют гипотензивные капли, за счет которых замедляется развитие заболевания.

 • Нейропротекторы. Они в лечении необходимы из-за поражения глаукомой нервной ткани. Нейропротекторы бывают прямыми и непрямыми (способствуют улучшению микроциркуляции, а также опосредованным образом воздействуют на нейроны). Прямые нейропротекторы – это витамины групп A, B, C, нейропептиды, гистохром; непрямые нейропротекторы – ноотропы, гипохолестеринемические препараты, теофиллин и пр. Медикаментозная терапия необходима к прохождению в условиях стационара один-два раза в год.
 • Физиотерапевтическое лечение. Заключается в использовании методов такого типа как магнитотерапия, лазерная терапия, электростимуляция (ориентирована на воздействие на зрительный нерв).

В случае отсутствия эффективности от применения медикаментозной терапии, назначается хирургическое лечение, которое, в свою очередь, может быть традиционным или лазерным.

Лазерное лечение может применяться в двух видах. Так, это лазерная иридэктомия, при которой в радужке делается отверстие, а также трабекулопластика – в этом случае оказываемое воздействие позволяет улучшить проницаемость трабекулы.

Что касается традиционного хирургического лечения, то оно может применяться в различных вариантах. Так, чаще всего применяется синутрабекулэктомия, при которой формируется дополнительный путь оттока под конъюнктиву жидкости, откуда она, в свою очередь, всасывается в дальнейшем уже в ткани, окружающие эту область. Не исключается возможность применения и других операций. Так, это иридоциклоретракция, в процессе которой производится расширение угла передней камеры, циклокоагуляция, воздействие при которой позволяет снизить выработку жидкости и синусотомия, при которой обеспечивается возможность улучшения оттока.

Осложнения глаукомы заключаются не только в слепоте, но и к удалению глаза (при терминальной болящей стадии заболевания). Учитывая это выделим вновь: народные средства для лечения глаукомы в любом их виде неэффективны, самолечение также должно быть исключено! Оба эти варианта лишь приводят к потере времени, при котором сама болезнь, между тем, продолжает прогрессировать и, соответственно, усугубляться.

Профилактика глаукомы заключается в систематическом посещении офтальмолога, к нему же следует обратиться при появлении симптомов, указывающих на возможную актуальность этого заболевания.

Сподели го овој напис:

Если Вы считаете, что у вас Глаукома и характерные для этого заболевания симптомы, то вам может помочь врач окулист .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Миеломная болезнь (совпадающих симптомов: 4 из 8)

Миелом (мултипен миелом) е болест која се јавува во крвниот систем и спаѓа во групата на парапротеинемични леукемии. Миелом, чии симптоми се јавуваат како резултат на појава на тумор во Б-лимфоцитите, се забележува кај најчестите случаи кај постарите лица, и само во ретки случаи може да се појави пред возраст од четириесет години.

...
Гидроцефалия (совпадающих симптомов: 4 из 8)

Хидроцефалусот, кој исто така често се дефинира како капка од мозокот, е болест кај која се зголемува волуменот на коморите во мозокот, а честопати и во многу големи димензии. Хидроцефалусот, симптоми кои се појавуваат поради прекумерното производство на ЦСФ (цереброспинална течност помеѓу комуникациските комори на мозокот) и нејзината акумулација во областа на мозочните шуплини, главно се јавува кај новороденчиња, но ја има оваа болест и место во инциденцата на други возрасни категории.

...
Ишемический инсульт (совпадающих симптомов: 4 из 8)

Исхемичниот мозочен удар е акутен тип на нарушување на церебралната циркулација, што се јавува поради недостаток на снабдување со крв во одреден дел од мозокот или до комплетен прекин на овој процес, исто така, предизвикува оштетување на мозочното ткиво во комбинација со неговите функции. Исхемичен мозочен удар, симптомите на кои, како и самата болест, најчесто се забележуваат кај најчестите видови на цереброваскуларни болести, е причината за последователна попреченост и често смрт.

...
Мигрень (совпадающих симптомов: 4 из 8)

Мигрената е прилично честа невролошка болест, придружена со тешка пароксизмална главоболка. Мигрена, чии симптоми се всушност болни, концентрирани од една половина од главата главно во областа на очите, храмовите и челото, во гадење, а во некои случаи и во повраќање, се случува без упатување на мозочни неоплазми, мозочен удар и сериозни повреди на главата, иако и може да укаже на релевантноста на развојот на одредени патологии.

...
Энцефалопатия головного мозга (совпадающих симптомов: 4 из 8)

Енцефалопатија на мозокот е патолошка состојба во која, поради недостаток на кислород и крв во мозочното ткиво, неговите нервни клетки умираат. Како резултат на тоа, се јавуваат области на дезинтеграција, се појавува стагнација на крв, формираат мали локални области на хеморагии и се отекува менингите. Болеста е погодена главно од белата и сивата маса на мозокот.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Окулист прифаќа
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Воронцовская, д. 8, стр.5
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, 2-ри Сиромятнически лента, 11
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Davydkovskaya, 5
Телефон : +7 (499) 116-82-08
Адреса : Москва, ул. Бољшај Серпуховскаја, 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Училиште, 11/3
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .