Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Конјуктивитис: Симптоми и третман

Конјунктивитис - главни симптоми:

Конјуктивитис е болест која се карактеризира со воспаление во областа на мукозната мембрана на окото. Овој вид на воспаление се јавува поради влез на микроби, вируси или габи на неа. Во некои случаи, името на болеста се дефинира како "зајаци очи", бидејќи конјунктивитисот, симптомите на кои пациентот се соочува, еден од оние вклучува значајна црвенило на очните капаци.

Општ опис на болеста

Како што веќе кажавме, бактериите се причина за конјунктивитис, а особено кламидија меѓу нив се опасни. Покрај тоа, може да предизвикаат болест, исто така, оние вируси кои обично предизвикуваат студ, мали сипаници или болно грло . Конјунктивитот кај децата е честа болест, бидејќи тие често ги допираат очите со своите раце, природно, без соодветна хигиена. Конјуктивитисот често е проследен со студ, но болеста како целина не е затегната - периодот на инкубација за конјунктивитис е по ред не повеќе од една недела. Исто така, детскиот конјунктивит, чии симптоми се појавуваат во зависност од специфичноста и формата на болеста, може да се манифестира во акутна или хронична форма, која исто така ќе се дискутира подолу.

Што се однесува до инциденцата на конјунктивитис кај возрасните, ситуацијата е малку комплицирана, бидејќи природата на оваа болест може да биде различна (вирусна, бактериска, алергиска). Дозволете ни да живееме во детали за сорти на конјунктивитис и нивните главни симптоми.

Акутен конјунктивитис

Како по правило, оваа форма на конјуктивитис има заразно потекло. Неговиот почеток се карактеризира со острина (што е, веднаш се појавува), нема прекурсори. Тоа главно влијае на двете очи истовремено. Главни симптоми:

 • Кинење;
 • Исечете ги очите;
 • Сензација на очите;
 • Фотофобија;
 • Отекување на очните капаци;
 • Оток на конјуктивата, остра црвенило;
 • Обично испуштање на гној, очни капаци;
 • Понекогаш може да се јави течење на носот и општи нарушувања (несоница, главоболки, треска);
 • Во некои случаи, симптомите имаат слаба природа на манифестации, изразени со мало црвенило на конјунктивата и недостаток на испуштање.

Хроничен конјунктивитис

Оваа форма на конјунктивитис се карактеризира со постепен почеток кога се придружени со непријатни и болни сензации за пациентот:

 • Тежок век;
 • Тријање очи;
 • Горење на песок врз очните капаци;
 • Зајакнување на манифестациите во вечерните часови, сложеноста на работата во присуство на вештачка сензација поради нив.

Хроничниот конјунктивитис се карактеризира со мали промени во конјунктивата: мала црвенило, грубост и заматеност и мало празнење. Што се однесува до спецификите на текот на болеста, се карактеризира со сопствено времетраење со наизменични промени на условите во насока на егзацербации.

Вирусен конјунктивитис

Најчесто, оваа форма на конјуктивитис се јавува кога инфекцијата се јавува во горниот респираторен тракт ( аденовирусна или херпетична), исто така, се јавува и со обична болка во грлото или студот. Вреди да се спомене дека вирусна форма на конјунктивитис е многу честа денес, таа е заразна, и затоа често станува скала на вистинска епидемија. Вирусен конјунктивитис кај деца и возрасни може да биде предизвикан од широк спектар на вируси.

Што се однесува до симптомите, тие се состојат од следниве манифестации:

 • Професионален кинење;
 • Иритација и црвенило на очите;
 • Често, поразот започнува со едно око во последователната транзиција кон другата.

Карактеристична особина на оваа форма е присуството на подтипови на болеста, како што се: аденовирален конјуктивитис, херпетичен конјуктивитис и епидемичен кератоконјуктивитис.

Прочитајте повеќе: вирусен конјунктивитис .

Аденовирусен конјунктивитис

Оваа форма на конјуктивитис е акутно инфективна по природа, при што најчестите патогени се аденовирусите од типот 3.4, 7 и 7а, како и 10 и 11 аденовируси. Најчесто, епидемии на оваа форма на болеста се случуваат на пролет / есен, а главно кај детските групи. Инфекцијата се изведува преку воздушен метод преку кашлање и кивање, во некои случаи - кога патогенот влегува во мукозната мембрана. Меѓу првичните симптоми на болеста:

 • Главоболка;
 • Течење на носот;
 • Слабост;
 • Болки во грлото;
 • Кашлица;
 • Треска;
 • Зголемување на температурата.

Потоа, постои воспаление на мукозната мембрана на окото, проследено со развој на конјунктивитис. Патем, кај децата оваа болест е многу полесна во споредба со возрасните. Вклученоста на рожницата во процесот е исклучително ретка, вкупната визуелна острина не е намалена.

Времетраењето на периодот на инкубација е до 8 дена. Почетокот на болеста се карактеризира со појава на изразен назофарингит во комбинација со зголемување на температурата. Вториот бран на неговото зголемување е проследен со манифестации на конјунктивитис во една од очите, а за неколку дена - во другиот. Постои отекување на очните капаци, црвенило на мукозните мембрани. Постои мукозен исцедок, зголемени регионални лимфни јазли.

Аденовиралниот конјуктивитис може да се манифестира во три форми:

 • Катарска форма . Воспалителни манифестации се изразени во мал размер, празнењето се појавува во мала количина, црвенило е мало. Времетраењето на болеста е околу една недела со лесен тек на тоа.
 • Мембранска форма . Се јавува во 25% од вкупниот број на случаи на аденовирален конјуктивитис. Како што станува јасно од името, мукозното око е покриено со тенки, лесно отстранливи филмови со сиво-бела боја. Во некои случаи, тие исто така можат да бидат прилично залепени на површината на конјуктивата, што е придружено со појава на изложена крвавечка површина. Овие манифестации бараат испитување за дифтерија. Исчезнувањето на филмовите, по правило, не остава траги, но некои случаи оставаат мали лузни.
 • Фоликуларна форма . Слузницата е покриена во овој случај, мали меурчиња, кои понекогаш може да бидат големи во големина.

Последиците од аденовиралниот конјуктивитис можат подоцна да се манифестираат во синдром на суво око , кој се формира поради дисфункција во функцијата за создавање на солза течност.

Прочитајте повеќе: аденовирусен конјунктивитис .

Херпетичен конјунктивитис

За оваа форма на конјуктивитис, извор на воспаление е контакт со вирусот на херпес симплекс на мукозната мембрана на окото. Децата се главно склони кон херпетичен конјунктивитис, и, како по правило, влијае само едно око. Болеста се карактеризира со времетраењето на курсот, во речиси сите случаи, главниот симптом, покрај традиционалната црвенило на очните капаци, лакримацијата и едемот, е осип на кожата на очните капаци со формирање на херпетични меури.

Како аденовирален конјуктивитис, херпетичниот конјунктивитис може да биде во катарлива или фоликуларна форма (со исклучок на мембранозната форма), што го одредува соодветниот тек на болеста.

Епидемиски кератоконјуктивитис

Оваа форма на конјунктивитис е многу заразна, со тоа што е зафатена возрасната популација. Цели групи и семејства се разболуваат, а кератоконјуктивитисот е предизвикан од еден вид аденовирус. Преносот на инфекција се врши преку контакт (предмети за домаќинството, раце, долна облека итн.). Од моментот на инфекција и до манифестациите на болеста трае околу една недела. Првите симптоми на конјунктивитис во оваа форма се изразени во следните состојби:

 • Главоболка;
 • Мала слабост;
 • Пореметувања во спиењето;
 • Првично, едното око се разболува, а потоа второто;
 • Постојат поплаки за "контаминација" на окото;
 • Отпуштање на очите;
 • Кинење;
 • Отекување на очните капаци, црвенило на мукозните мембрани;
 • Изглед во некои случаи на лесно отстранливи филмови на површината на мукозата.
 • Зголемен лимфен јазол блиску до увото, во субмандибуларниот регион;
 • Во некои случаи, постои чувство дека видот е влошена, што е предизвикано од воспалителниот процес.
 • Времетраењето на болеста е до 2 месеци.

Трансферот на оваа форма на болеста претставува доживотен имунитет кон неа.

Прочитајте повеќе: кератоконјуктивитис .

Бактериски конјунктивитис

Оваа форма на болеста обично е предизвикана од повреди на конјуктивата, заболувања на носот од еден или друг тип, смрзнатини, нарушувања кои влијаат на интегритетот на поставата на очните капаци. Во овие случаи, активно се размножуваат бактериите и другите микроорганизми од штетниот тип, од кои најчести се стафилококите и стрептококите . Во некои случаи, инфекцијата може да се појави при пролонгирано изложување на прашина. Вреди да се спомене дека бактериската форма на конјунктивитис е различна од другите, таа се карактеризира со следниве симптоми:

 • Значајна оток на очните капаци, во која е тешко да се отворат очите;
 • Обично гноен исцедок;
 • Одредени видови на бактерии предизвикуваат формирање на пенален тип на празнење, што може малку да се одолговлекува;
 • Можни мали крварења во областа на окото;
 • Наутро, очните капаци силно се држат заедно;
 • Очите се предмет на брз замор;
 • Често пациентот доживува чувство на горење и интензивно чешање во очите;
 • А лезија може да влијае на едното око, а потоа и второто;
 • Очните капаци и очното јаболко се црвени.

Прочитајте повеќе: бактериски конјунктивитис .

Алергиски конјунктивитис

Како причина за предизвикување на оваа форма на конјуктивитис, се забележува, како што може да се претпостави, алергиски реакции кои се формираат во однос на одредена супстанција (алерген). Честопати тие вклучуваат хемикалии за домаќинства и козметика, храна, полен, медицински препарати итн.

Треба да се забележи дека алергискиот конјунктивитис кај децата се манифестира по аналогија со симптомите карактеристични за возрасните. Ова ги вклучува главните, инхерентно типични манифестации на конјунктивитис:

 • Силен оток на очните капаци (пониски и горни);
 • Црвенило на очните капаци и очите;
 • Тешка чешање;
 • Можеби силно горење на очите;
 • Болно чувство кога е изложено на светлина;
 • Појавата на мукозен или гноен исцедок.

Прочитајте повеќе: Алергиски конјуктивитис .

Кламидијален конјунктивитис

Chlamydia conjunctivitis, кламидија на очите или офталмохоламидиоза се една и иста дефиниција на оштетување на очите од страна на кламидија. Според статистичките податоци за истражување, хламидијалниот конјуктивитис се јавува кај околу 30% од сите случаи на конјунктивитис.

Chlamydia се јавува во очите на возрасни мажи и жени, и тоа може да биде во една од следните можни форми:

 • Трахома или парастрахома;
 • Конјуктивитис басен;
 • Кламидијален увеитис (во овој случај, воспалителни форми во областа на васкуларната офталмолошка мембрана);
 • Хламидијален еписклеритис (воспаление на епилепсија е воспаление на сврзното ткиво лоцирано меѓу склерата и конјунктивата);
 • Конјуктивитис, кој се јавува истовремено со Рајтер-ов (Reiter) синдром ;
 • Кламидија мејболите (меиболитични жлезди лоцирани во очите) се зафатени со пренесување на кламидија од животно во домаќин (т.е. кламидија има зоонозна природа на потекло).

Често хламидискиот конјунктивитис станува болест која го придружува главниот тип на кламидија (т.е. кламидија на гениталиите ). Исто така, треба да се забележи дека конјуктивитисот кај новородените често се јавува во оваа специфична форма, а за нив е влошен од поразот на друг тип на органи, предизвикувајќи хламидијален ринитис , пневмонија , еустахитис , назофарингитис и други форми на тешки лезии поврзани со респираторната систем.

Во најголем дел од случаите, хламидија на очите се карактеризира со нејзиниот асимптоматски тек, а нејзината манифестација е определена од специфичноста на придружните фактори (времетраењето на инфекцијата во телото, погодената област, карактеристиките на телото од индивидуална природа). Едно око првично е засегната, по (околу една третина од случаите) се јавува транзиција кон втората. Постои црвенило на мукозната мембрана, мало кинење, фотофобија е умерена. Од третиот до петтиот ден, пациентите обично имаат болест на лимфните јазли во аурикулниот регион на лезијата, а може да се појави и евстахитис.

Прочитај повеќе: Хламидијален конјунктивитис .

Третман на конјунктивитис

Третманот на оваа болест се изведува врз основа на неговата специфична форма и нејзината соодветна специфичност. Така, на почетокот, важна поента е да се ослободиме од патологијата што предизвикала конјунктивитис, т.е. од директен предизвикувач на инфекцијата, по што се отстранети неговите болни последици. Според тоа, со оглед на различната природа на третманот, забележуваме дека тоа подразбира интегриран пристап. Во исто време се пропишани антибактериски лекови, анти-габични и антивирусни лекови, антипаразитни и антиалергиски лекови и имунотерапија, што пак, ја одредува специфичната форма на болеста која бара елиминација на патогенот. Често, за ефикасноста на третманот на оваа инфекција на очите, потребна е корекција на постојните визуелни дефекти ( астигматизам , далекост или блискост ).

За да ја дијагностицирате оваа болест, треба да контактирате со офталмолог, кој врз основа на целокупната слика и специфичностите на болеста ќе ја пропише соодветната терапија.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате конјуктивитис и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш оптометристот може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Синдром на суво око (симптоми на појавување: 5 од 7)

Синдромот на суво око е патолошки процес кој се карактеризира со сушење на површината на рожницата. Со долготрајно кршење на стабилноста на филмот солза почнува да се јавува како компликација како конјунктивитис. Синдромот на суво око е дијагностициран кај 9-18% од популацијата. Најчесто, болеста влијае врз луѓето по 30 години. Третманот на болеста обично е насочен кон елиминирање на воспалителниот процес, кој предизвикува овој патолошки процес.

...
Алергиски конјуктивитис (појавување симптоми: 5 од 7)

Алергискиот конјуктивитис е акутно воспаление на конјуктивата, која е предизвикана од имунолошкиот одговор на телото на алерген. Според официјалните статистички податоци, болеста е дијагностицирана кај 15% од жителите на планетата. Најчесто, болеста влијае врз децата и младите луѓе. Но, за постарите луѓе болест не е исклучок.

...
Chalazion (појавување симптоми: 5 од 7)

Халијазин или градски град - бенигнен тумор, локализиран во дебелината на горниот или долниот очен капак. Секој човек може да страда од проблемот, без оглед на полот и возраста, но најчесто се дијагностицираат луѓе на возраст над 30 години.

...
Розацеа (појавување на симптоми: 4 од 7)

Розацеа, или, како што е поинаку дефинирано од оваа болест на кожата, акне розацеа, во согласност со карактеристиките на манифестацијата е хронична болест. Розацеа, чии симптоми се манифестираат во црвенило на кожата, како и во формирањето на туберкули и пустули, заедно со друг вид осип на лицето, покрај овој редослед во повеќе од половина од случаите, се јавува со оштетување на очите.

...
Астигматизам (појавување на симптоми: 4 од 7)

Астигматизмот е прекршување на рефракцијата поврзана со неправилноста на обликот на рожницата или леќата на окото. Астигматизмот, чиишто симптоми лежат во закривената визија на линии и предмети, е најчестата причина за слабиот вид и може да биде кратковидо, долгоочекувана или дури и комбинирана. Во вториот случај, хиперпија е забележана долж една оска на перцепција, и миопија долж другиот.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Окулист прифаќа
Адреса : Москва, ул. Сергиј Радонеж, д. 5/2, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, ул. Трехгорный Вал, 12, бул
Телефон : +7 (499) 116-82-19
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, Волгоградский пр., 42, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Ландышевая, д. 14, корп. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .