Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Ретинитис: Симптоми и третман

Ретинитис - главните симптоми:

 • Двојни очи
 • Намалена визија
 • Нејасност на предметите
 • Нарушување на перцепцијата на боите
 • Ретинална хеморагија
 • Молња пред очите
 • Трепка пред очите
 • Намалена острина на видот во самрак
 • Искри пред очите
 • Ноќно слепило
 • Атрофија на оптичкиот нерв
 • Појава на ексудат во стаклестото тело
 • Тунел визија
 • Менување на видното поле
 • Ретинален оток

Ретинитис - болест кај која воспалението се јавува во мрежницата. Таквата болест ретко се јавува во изолирана форма, поради што честопати е придружена со лезија на хориоидот. Офталмолозите лачат голем број на предиспонирачки фактори кои влијаат на појавата на таквото пореметување. Поради оваа причина, тие обично се поделени во две големи групи - ендогени и егзогени. Главната клиничка манифестација е намалување на визуелната острина, но опасноста од таква болест е тоа што може да доведе до развој на голем број компликации, вклучувајќи го и губењето на окото.

Дијагнозата на ретинитис вклучува спроведување на офталмолошки преглед и инструментални испитувања на пациентот. Конзервативните методи преовладуваат во третманот на болеста, ограничен на лекови и физиотерапија, но понекогаш може да се бара минимално инвазивна медицинска интервенција.

Етиологија

Најчесто, развојот на воспалителниот процес во мрежницата е предизвикан од патолошкото влијание на патогените. Во повеќето случаи, предизвикувачкиот агенс е:

Често болеста се развива против позадината на текот на друга болест. Овие патологии вклучуваат:

Надворешните или егзогените причини за ретинитис на окото треба да вклучуваат:

 • механичко оштетување на окото, што доведе до нарушување на структурниот интегритет на мрежницата;
 • тешки и длабоки изгореници;
 • перфорација на улцерација на рожницата на очите;
 • пролонгиран ефект на јонизирачко зрачење;
 • продолжено изложување на директна сончева светлина.

Покрај тоа, не го исклучува факторот дека причините за болеста лежат во генетска предиспозиција.

И покрај огромниот број различни етиолошки фактори, во некои случаи не е можно да се открие причината за формирање на болеста.

Класификација

Ретинитис пигментоза

Во срцето на одделување на слична болест лежи принципот на коренот, наспроти позадината на која се јавуваат следните видови на болести:

 • заразен ретинитис - се развива против позадината на текот на заразни болести, кои можат да бидат туберкулозни, сифилитични, токсоплазматични, лепрозни, септички, буркела;
 • Ретинитис поради метаболички и крвни патологии - оваа категорија е поделена на дијабетични, леукемични и албуминуриски типови;
 • наследна - таква група вклучува пигментоза на ретинитис и сите негови сорти кои се разликуваат во принципот на наследување;
 • вродени - ова вклучува реткитис на Токсоплазмоза и ретинитис на Коутс, бидејќи напредува низ неколку фази од белите дробови до терминалот. Без соодветна терапија се јавува ретинално одвојување;
 • вирусен , особено цитомегаловирусен ретинитис;
 • неодреден - неопходно е да се вклучат ќерамидите и ексудативниот ретинитис.

Пигментозата на ретинитис, во зависност од природата на наследството, постои во следниве форми:

 • автозомно доминантно наследство , најчест тип на болест, се дијагностицира кај 70-90% од случаите;
 • автосомно рецесивно наследство - се јавува неколку пати поретко од претходното;
 • Х-поврзаното наследство е најтешкиот тип на оваа генетска болест;
 • Митохондријалната ДНК мутација - се смета за најретко форма на овој тип на примарна болест. Карактеризира со фактот дека се пренесува само од мајка на дете.

Ретинит Коутс поминува низ следните фази:

 • првичната се одликува со фактот дека не постојат симптоми на болеста. Можно е да се постави дијагноза само во случај на случајно откривање на болеста при преглед на рутински преглед од страна на офталмолог;
 • развиена - таа се изразува само со намалување на визуелната острина и зголемување на бројот на фокуси на ексудација, кои се спојуваат и надворешно потсетуваат на тумор-неоплазма;
 • далеку напредна - се карактеризира со одвојување на мрежницата и ширење на воспаление на целата површина на хориоидот;
 • терминал - е развој на глауком и субатрофија на окото.

Оваа класификација се однесува на патологија предизвикана од внатрешни или ендогени причини. Од ова произлегува дека егзогените форми на болеста се поделени на:

 • сончево;
 • трауматски;
 • токсични.

Во зависност од локацијата на изворот на воспалителниот процес, ретинитисот е:

 • заеднички;
 • дисеминирани;
 • локализиран.

Симптоматологија

Бидејќи ретинитис продолжува без изразување на болка , првата и главна клиничка манифестација е постепено намалување на визуелната острина. Оваа состојба ги има следните симптоми:

 • нарушување во боја;
 • менување на полето на гледање;
 • нејасност или бифуркација на сликата пред очите;
 • нарушувања на васкуларна природа, како што се дилатација, контракција или опструкција на садови;
 • појавата на инфламаторниот ексудат во стаклестото тело е карактеристичен знак дека пациентот ќе биде дијагностициран со Коутс ексудативен ретинитис;
 • "Визија на тунелот";
 • ретинална хеморагија;
 • задушеност на мрежницата;
 • сензација во очите на блесоци на молња, молња и искри;
 • намалување на темпо адаптација;
 • слепило во мракот - овој симптом укажува на присуство на пигментоза на ретинитис;
 • ноќно слепило ;
 • атрофија на оптичкиот нерв .

Дијагностика

За да се направи точна дијагноза и да се разликува ретинитис од други офталмолошки патологии, ќе биде потребен широк спектар на инструментални испитувања на пациентот. Меѓутоа, прво, првата фаза на дијагностичките мерки вклучува:

 • докторската студија за историјата на пациентот и историјата на животот на пациентот - ова ќе помогне да се идентификува најкарактеристичниот ендоген или егзоген етиолошки фактор;
 • темелно физичко испитување со цел проучување на состојбата на фундусот со помош на специјални офталмолошки инструменти;
 • детален преглед на пациентот со цел да се утврди за прв пат појавата на проблеми со видот. Покрај тоа, оваа мерка ќе помогне да се знае интензитетот со кој се појавуваат карактеристичните симптоми.

Потребата од лабораториски испитувања на крвта, урината и изметот се утврдува со потврдување на теориите на лекарот за причините за ретинитис. Во случаи на сомневање за автоимуна природа на болеста, потребни се специфични имунолошки испитувања.

Меѓу инструменталните испити вредни за истакнување:

 • визометрија - за да се одреди визуелната острина;
 • ахроматична и боја дефиниција на визуелни полиња;
 • компјутерска периметрија;
 • специфични бои тестирање;
 • офталмоскопија - да се идентификуваат карактеристичните карактеристики на секој вид на ретинитис, особено, предизвикани од ЦМВ;
 • Фондот на окото со CMV ретинитис
 • диафаноскопија;
 • биомикроскопија на фундусот - визуелизацијата на оваа област се изведува со помош на специјална триаголна леќа;
 • флуоресцеин ангиографија;
 • електроретинографија - за проценка на функционирањето на мрежницата;
 • OCT - за целосни информации за состојбата на мрежницата.

Поради фактот дека ретинитис има голем број на предиспонирачки фактори, не само офталмолог, туку и голем број специјалисти од други области на медицината ќе бидат вклучени во дијагностицирање. Ќе бидат потребни консултации од ревматолог, венеролог, фтизиолог, специјалист за заразни болести, педијатар, ендокринолог-дијабетолог и други лекари.

Третман

Утврдувањето на причините или предизвикувачкиот агенс на ретинитис во голема мера ја олеснува компилацијата на тактиката на лекување на болеста.

Третман на лекови за болеста може да вклучува земање:

 • антибактериски агенси - прикажани кај цитомегаловирусниот ретинитис, како и други вирусни и инфективни видови на болест;
 • антивирусни и антихистамински лекови;
 • глукокортикостероиди;
 • ензимски препарати;
 • супстанции насочени кон зајакнување на васкуларниот ѕид;
 • витамински комплекси.

Кога дијагностицирање специфични лекови за ретинитис се пропишуваат за да се елиминира оваа или онаа инфекција. Физиотерапевтските процедури се ограничени на имплементација на лек електрофореза.

Во случаи на крварење на мрежницата, витректомијата ќе биде потребна. Кога се прикажува ретиналниот дел, држи:

 • ласерска коагулација;
 • криокоагулација;
 • витреоретинална хирургија.

Третманот на пигментозата на ретинитис сè уште не е развиен.

Можни компликации

Ретинитис е прилично опасна болест која може да доведе до следните последици:

Превенција и прогноза

Посебни превентивни мерки кои ќе помогнат да се спречи развојот на ретинитис вклучуваат:

 • навремено откривање и комплетен третман на болести кои можат да доведат до развој на слична патологија;
 • исклучување на повреда на очите;
 • употреба на средства за заштита од влијанието на сончевото или јонизирачкото зрачење;
 • советување со специјалист за генетика - неопходно е двојките кои решаваат да имаат дете;
 • редовен офталмолошки преглед.

Прогнозата на ретинитис е релативно поволна, која се карактеризира со различни степени на сериозност на влошување на визуелната функција. Целосно обновување на видот не се случува, дури и со навремено лекување на болеста. Покрај тоа, постои голема веројатност за сериозни компликации кои можат да доведат до попреченост на пациентот.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате ретинитис и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш оптометристот може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Афакија (појавување симптоми: 4 од 15)

Апакија е вродена или стекната болест која се карактеризира со отсуство на леќа во органите на видот. Најчесто, патологијата е секундарна по природа и се развива претежно кај лица постари од 40 години. Недостатокот на терапија води до целосно губење на видот.

...
Оптички невритис (појавување симптоми: 3 од 15)

Оптичкиот невритис е воспалителна болест која влијае на оптичките нервни влакна. Воспаление истовремено влијае на ткивото и обвивката на нервот. Типично, оваа болест напредува во позадината на невролошките болести, во која постои уништување на влакната одговорни за целосната спроводливост на нервните импулси.

...
Ретробулбарен невритис (појавување симптоми: 3 од 15)

Retrobulbar невритис - болест на воспалителна природа, која се развива како резултат на оштетување на нервните влакна на окото. Се карактеризира со постепено намалување на визуелната функција. Исто така, лекарите сметаат дека оваа болест е една од првите манифестации на мултипла склероза. Ретробулбарниот невритис обично ги "напаѓа" луѓето од возрасната група од 25 до 35 години.

...
Дистрофија на ретинал (појавување на симптоми: 3 од 15)

Дистрофијата на мрежницата е опасна болест во која се нарушува ретиналната мембрана на окото. Без оглед на причината за оваа болест кај луѓето, со ненавремено и неквалификуван третман, исходот од дистрофија е една - атрофија или целосна смрт на ткивата кои ја сочинуваат мрежницата. Поради ова, пациентот ќе добие неповратно оштетување на видот, вклучувајќи и слепило. Вреди да се напомене дека времето на губење на видот е директно зависно од видот на болеста. Дистрофијата на мрежницата продолжува прилично бавно, но како што напредува, состојбата на пациентот се влошува.

...
Кератоконус (појавување симптоми: 3 од 15)

Кератоконус - од гледна точка на офталмологијата се смета за исклучително ретка болест која ја зафаќа рожницата. Болеста се јавува во иста мера кај двата пола, но децата и адолесцентите ја сочинуваат главната група за ризик. Факторите кои предизвикуваат формирање на патологија се моментално непозната, но лекарите изнесоа неколку теории во врска со неговото потекло.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Окулист прифаќа
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Воронцовская, д. 8, стр.5
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, 2-ри Сиромятнически лента, 11
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Сергиј Радонеж, д. 5/2, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, ул. Ландышевая, д. 14, корп. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .