Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Катаракта: Симптоми и третман

Катаракта - главните симптоми:

Катаракта е една од најчестите очни болести што се јавуваат денес кај постарите лица. Природната леќа на нашето око е леќата, која поминува светлосни зраци преку себе и ги рефлектира. Се наоѓа во окото, помеѓу стаклестото тело и ирисот. Кога станува збор за таква дијагноза како катаракта, чии симптоми се јавуваат поради делумна или целосна опацификација на леќата, таа ја губи сопствената транспарентност, по што окото гледа само на мал дел од светлосните зраци.

Како резултат на тоа, визијата е значително намалена, што доведува до замаглување и замаглување на визуелната перцепција, која без навремено лекување доведува до целосно слепило.

Општ опис на болеста

Со оглед на оваа болест, не е сосема точно да се каже дека се јавува исклучиво кај постарите лица, бидејќи е релевантно за сите возрасни групи. Покрај тоа, катарактата е трауматична и конгенитална, зрачење и комплицирана, а исто така е предизвикана од вообичаени болести.

Формирањето на вродена катаракта се промовира со трансфер на одредени инфекции од бремена жена ( херпес , рубела , мали сипаници , цитомегаловирус инфекција , грип , итн.). Исто така, за можноста за појава на оваа болест може да се зборува кога земате моќни лекови за време на бременоста или кога се изложени на зрачење во текот на овој период. Во исто време, може да се тврди дека причините за вродени катаракта, особено, се уште не се целосно разбрани, бидејќи има чести случаи на појава кај новороденчињата со совршено здрави родители.

Катаракта може да се формира и во едно око и во двете. Во основа (освен ако тоа не е прашање на појава на катаракта поради повреда), развојот на болеста се јавува симетрично на двете страни.

Око катаракта: симптоми

Развојот на катаракта се случува прилично бавно, без да бидат придружени со болка. Самиот почеток на болеста може да покрие само мал дел од леќата, што дури и не влијае на видот. Со текот на времето, големината на катарактата е зголемена, а од време кога станува пречка за перцепцијата на светлосни зраци, видот се влошува. Меѓу главните симптоми на катаракта, одберете го следново:

 • Заматен вид ("како во магла");
 • Зголемена осетливост на јака светлина;
 • Појавата на сензации на блесоци и сјај, што е особено евидентно ноќе;
 • Кога читате, има потреба од дополнително осветлување;
 • Има зголемување на диоптриската промена на контактните леќи и очилата;
 • Изворите на светлината се опкружени со "ореол";
 • Бојата на перцепцијата ослабува;
 • Постои миопија ;
 • Со затворањето на второто око, испитувањето на предметите доведува до нивна бифуркација.

Надворешните промени, како по правило, отсуствуваат во очите на катаракта. Чешање, иритација, црвенило, болка - сите овие не се симптоми карактеристични за катаракта, но овие манифестации може да укажуваат на присуство на друг вид на болест. Исто така, не е опасно за очите на катаракта, додека окото не е целосно бело. Веќе во овој случај, дополнителни симптоми на катаракта се изразуваат во развојот на воспаление, главоболка и болка во очите. Во меѓувреме, таков сад се случува ретко, што подразбира потреба од хируршка интервенција.

Фази и видови на катаракта

Катаракта, чии симптоми се манифестираат во различни степени во зависност од прогресијата на болеста, има четири фази на сопствениот развој, имено:

Фаза I - почетна катаракта. Објективот (главно на периферијата) има области со опасности, при што значителен дел од него има транспарентност. Манифестации на болеста во овој период може да бидат многу различни. На пример, некои пациенти не се соочуваат со оштетување на видот, други се жалат на појавата на "муви" пред нивните очи, а други имаат промени во рефракцијата (рефракции во оптичкиот систем, изразени во миопија, далекоседство), што бара релативно брзо менување на диоптрите во леќите / очилата;

Фаза II - незрела катаракта. Во овој случај, леќата станува видливо облачно, намален вид. Пребројување на прстите на пациентот може да се затвори само на лицето. Поради зголемувањето на леќата, предните комори на очите стануваат се помалку длабоки. Сцената е исто така дефинирана како "фаза на оток". Зголемувањето на леќата често предизвикува зголемување на интраокуларниот притисок (секундарен глауком );

Фаза III - Зрела катаракта. Овде се формира комплетно замаглување на леќата, со што целосно се намалува видот. Движењето на рацете на пациентот гледа само во близина на лицето;

Стадиум IV намрзнување или разредување на леќата. Квалитетот на видот останува сличен со претходната фаза, понекогаш дури и може да се подобри. Потоа, станува возможно спонтана ресорпција на образованието, за што, сепак, потребно е многу време - години, па дури и децении (почесто).

Во прилог на конгенитални и стекнати катаракта, исто така може да биде трауматично и електрично.

 • Трауматска катаракта се формира кога окото е повредено. Така, механичкото оштетување на кое е подложена капсулата на леќата доведува до продирање на влагата од предната комора во кристалната леќа, по што, според тоа, станува видливо облачно.
 • Електричната катаракта се формира поради протокот на значајна електрична струја низ окото, како и поради изложеност на Х-зраци, гама зраци и инфрацрвени зраци. Ултразвукот и другите штетни фактори, исто така, влијаат на очите кога се разгледува можното појавување на катаракта.

Секундарна катаракта: симптоми

Овој тип на катаракта треба да се постави во посебен потстав, бидејќи се развива поради хируршка интервенција насочена кон елиминирање на катаракта (т.е. во својата примарна форма, по што болеста, всушност, треба да се исклучи). Карактеризирано со набивање на секундарната катаракта и замаглување во капсулата на задниот леќа, што, соодветно, доведува до влошување на визуелната перцепција.

Современата офталмологија во процесот на хируршка интервенција ви овозможува да ја зачувате капсулата на леќата во третманот на катаракта. Исто така е еластична тенка кеса, во која интраокуларната леќа се вградува откако се исклучува замаглувањето на леќата. Поврзан со појавата на секундарна катаракта со пролиферација на епителот по должината на капсулата (поточно, нејзината задна површина), што предизвикува намалување на транспарентноста и влошување на видот.

Треба да се напомене дека овој тип на опасности не се причина за некомпетентноста на специјалистите кои ја извршиле операцијата, туку дејствуваат само како резултат на одредени клеточни реакции кои се појавуваат во одредената кесичка со капсули.

Симптомите на секундарната катаракта се определуваат со следните манифестации:

 • Постепено намалување на видот;
 • Потекнува од дејството на изворите на светлина и од светлината на сонцето;
 • Погледни "Небула".

Третман на катаракта

Третманот на катаракта може да се врши со помош на хируршка и медицинска експозиција. Така, хируршкиот третман на катаракта најдобро се прави во фазата на зрелост на формирањето: влакната на леќите се доста матна, а тие лесно се отстрануваат од леплива капсула. Меѓутоа, треба да се забележи дека главната индикација за операцијата не е во степенот на зрелост на катарактата, туку во општата состојба на видот.

Што се однесува до лекувањето со лекови, тоа е неефикасно за конгенитална катаракта. Во други случаи, тоа е индицирано кај пациенти кај кои катарактата е во почетната фаза на сенилната форма, како и кај пациенти кои имаат катаракта со различен тип на негово потекло (зрачење, токсични и тн.).

Дијагностицирање на катаракта, како и одредување на соодветен третман врз основа на општата состојба на пациентот, го спроведува офталмолог.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате катаракта и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш вашиот окулист може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Астигматизам (појавување симптоми: 3 од 5)

Астигматизмот е прекршување на рефракцијата поврзана со неправилноста на обликот на рожницата или леќата на окото. Астигматизмот, чиишто симптоми лежат во закривената визија на линии и предмети, е најчестата причина за слабиот вид и може да биде кратковидо, долгоочекувана или дури и комбинирана. Во вториот случај, хиперпија е забележана долж една оска на перцепција, и миопија долж другиот.

...
Исхемичен мозочен удар (појавување симптоми: 2 од 5)

Исхемичниот мозочен удар е акутен тип на нарушување на церебралната циркулација, што се јавува поради недостаток на снабдување со крв во одреден дел од мозокот или до комплетен прекин на овој процес, исто така, предизвикува оштетување на мозочното ткиво во комбинација со неговите функции. Исхемичен мозочен удар, симптомите на кои, како и самата болест, најчесто се забележуваат кај најчестите видови на цереброваскуларни болести, е причината за последователна попреченост и често смрт.

...
Мигрена (појавување симптоми: 2 од 5)

Мигрената е прилично честа невролошка болест, придружена со тешка пароксизмална главоболка. Мигрена, чии симптоми се всушност болни, концентрирани од една половина од главата главно во областа на очите, храмовите и челото, во гадење, а во некои случаи и во повраќање, се случува без упатување на мозочни неоплазми, мозочен удар и сериозни повреди на главата, иако и може да укаже на релевантноста на развојот на одредени патологии.

...
Далечина (појавување на симптоми: 2 од 5)

Долготрајноста (или хиперметропијата) подразбира офталмолошка болест во која визуелната острина е оштетена при испитување на предметите во непосредна близина. Долготрајноста, чиишто симптоми во висок степен на нејзина манифестација се состојат од нарушување на предметите не само на растојание од 20-30 сантиметри, туку и во визијата на растојание поголемо од 10 метри, се дијагностицира во просек за секој втор жител на Земјата на возраст од 30 години .

...
Зголемен крвен притисок (појавување на симптоми: 2 од 5)

Високиот крвен притисок е прилично честа болест, особено кај жени на возраст над 40 години. Оваа болест се манифестира многу бавно. Првично, едно лице има слабост, слаб сон и вртоглавица. Потоа доаѓа брз замор, наплив на крв во главата, прстите се вкочанети и мали "муви" блиц пред моите очи.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Окулист прифаќа
Адреса : Москва, ул. Ландышевая, д. 14, корп. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Сергиј Радонеж, д. 5/2, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Воронцовская, д. 8, стр.5
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Училиште, 11/3
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Трехгорный Вал, 12, бул
Телефон : +7 (499) 116-82-19
Адреса : Москва, 2-ри Сиромятнически лента, 11
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .