Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Страбизам: Симптоми и третман

Плетење - главните симптоми:

 • Вртоглавица
 • Двојни очи
 • Заматен вид
 • Замор на очите
 • Проблемот со фокусирање на очите на еден објект
 • Вртење или поместување на главата кога гледате во ставка
 • Не забележувајќи предмети додека возите
 • Зголемена фотосензитивност
 • Несинхронно движење на орбитите
 • Несовпаѓање во позицијата на очите во директна светлина

Плод кај деца и возрасни е болест која се карактеризира со нарушување на визуелниот процес во кој учениците се наоѓаат на различни оски во однос на нешто (тие не се спојуваат). Нанадвор, ова е забележливо од локацијата на очите - тие можат да отстапуваат во различни насоки. Strabismus може да има мешани карактеристики. Ова нарушување може да влијае на двете очи. Но, проблемот со страбизмот не е само во надворешни знаци. Овој проблем е резултат на неточна перцепција и однесување на визуелните слики низ целиот систем на визуелниот процес.

Обично родителите во детството самите ја забележуваат различната локација на очите на своето дете. Но, тоа може точно да се одреди само на возраст од четири месеци, бидејќи од раѓањето бебето не може правилно да ја фокусира визијата со две очи. Оваа способност се појавува само на возраст од четири месеци.

Според статистичките податоци, страбизмот може да започне да се формира за три години и се манифестира со постепено влошување на визуелната острина. Поретко, такво визуелно пореметување се јавува кај новороденчиња, кои многу брзо може да го изгубат очите, бидејќи е речиси невозможно да се дијагностицира оваа болест на толку рана возраст.

Шкнтот дава отпечаток на менталната состојба и општествениот живот. Тој се повлекува, лут и раздразлив. Покрај тоа, може да има потешкотии во изборот на професија. Вреди да се напомене дека овој проблем може да даде компликации во форма на амблиопија , која се карактеризира со губење на видот во едно око. Кога доцниот третман на страбизам, амблиопија и значително намалување на видот, може да се забележи кај половина од лицата со таква дијагноза. Можно е да се излечи со страбизам, но овој процес на корекција и обновување на видот зазема многу време и трпение од болен човек.

Етиологија

Причините за овој проблем со очите се поделени на - вродени и стекнати.

Првата група причини се:

 • генетска предиспозиција;
 • нездраво животен стил на бремената мајка за време на бременоста (употреба на алкохол, дрога или дрога во големи количини);
 • предвремено раѓање на детето;
 • недоволно бебе при раѓање;
 • вродени дефекти на очите;
 • Церебрална парализа.

На втората група спаѓаат:

 • оштетување на видот, како што се - хиперопија или миопија ;
 • стресни ситуации;
 • носивост на очите, во форма на продолжен ефект на светлина зрачење;
 • заразни болести со различна тежина;
 • болести со треска;
 • несреќи што доведуваат до нагло зголемување на телесната температура.

Но, вреди да се напомене дека за секој човек причините за манифестацијата на ова визуелно нарушување се чисто индивидуални.

Видови

До време на појава на страбизам е:

 • постојан;
 • периодично

Според степенот на преваленцата:

 • еднострано;
 • наизменично, во кое проблемот се движи од едно око на друго за возврат.

Во насока на окото:

 • конвергенција, во која насоката на окото е насочена кон носот;
 • дивергентни - во храмот;
 • вертикална кривогледство - очите се нагоре и надолу релативно едни на други;
 • мешани

Со движењето на очното јаболко:

 • пријателски кога нивната мобилност е целосно зачувана;
 • паралитичен - во кој погоденото око ја губи способноста за движење. Се елиминира само со хируршка интервенција.

Со скриен страбизам, се забележува точната позиција на очите и фокусот на субјектот. Но, штом едно око престане да учествува во визуелниот процес, во вториот започнува процесот на криење на скриениот тип, во кој отвореното око ненамерно отстапува на една од страните.

Симптоми

Главниот симптом на манифестацијата на таквото пореметување кај децата и возрасните е намалување на јасноста на видот.

За деца под седум години, карактеристичните знаци на страбизам ќе бидат:

 • проблематично фокусирање на двете очи на едно нешто;
 • вртење или поместување на главата кога гледате нешто. Овој симптом е карактеристичен за паралитичен страбизам;
 • детето не забележува некои предмети за време на движењето, поради што се судри со нив, ги погодува или повредува;
 • мала несовпаѓање во положбата на очите кога е директно изложена на светлина;
 • асинхронно движење на орбитите.

Кај децата од постарата возрасна група и кај возрасните, страбизмусот се манифестира со следниве непријатни чувства:

 • замор на очите;
 • заматен вид;
 • честа сериозна вртоглавица;
 • преосетливост кон светлина;
 • бифуркација на предмети кога ги гледа.

Кај новородените деца во првите месеци од животот, движењето на двете очи не е меѓусебно поврзано. Но, кога детето ќе достигне четири месеци, овој симптом исчезнува и двете очи ја преземаат правилната позиција.

Конвергентен крик кај дете

Дијагностика

Родителите може да дијагностицираат стребизам кај деца со силно отклонување на очите. Но, со цел да се идентификува оваа болест во раните фази, треба да се подложи на целосен преглед од офталмолог. За време на испитувањето, лекарот мора да направи комплетна слика за текот и изразување на болеста. За време на почетниот преглед, офталмологот мора прво да ги оцени следните индикатори:

 • позиција на главата (за да се утврди паралитичен страбизам);
 • симетрија на обликот на главата со острица;
 • локацијата на очното јаболко.

Се одредува користење специфични техники:

 • јасна визија;
 • аголот на дивергенција на очите;
 • можноста за доцни strabismus;
 • мобилноста на видот во однос на субјектот;
 • присуството на оштетувања или проблеми со функционирањето во целиот визуелен систем.

Во дијагнозата на паралитичко, наизменично и дивергентно нарушување на видот, потребни се дополнителни консултации со невролог.

По извршувањето на дијагностичките мерки, лекарот е должен да го извести пациентот за тоа како да се ослободи од страбизам, да ја лекува и да ја спроведува својата превенција.

Третман

Третманот на страбизам кај деца и возрасни е насочен кон нормализирање на јасноста на видот и функционирањето на визуелниот апарат како целина.

Терапијата на болеста се изведува на неколку начини:

 • корекција на оптичка визија со специјални очила или леќи;
 • Плеопто-ортоптичен третман, кој има за цел зголемување на оптоварувањето на оштетеното око. За ова, здраво око е исклучено од визуелниот процес веќе некое време. Со помош на специјални компјутерски програми, фокусот на двете очи е реставриран;
 • хируршката интервенција во третманот на оштетување на видот се користи по неуспехот на конзервативниот третман. Операциите се насочени кон зајакнување или ослабување на работните функции на мускулите кои се одговорни за движењето на очите. Но, таквата терапија не може да го даде очекуваниот ефект, туку, напротив, само ја влошува ситуацијата. Компликации по операцијата може да бидат - крварење, нецелосно враќање на видот, појава на инфекција или целосно губење на видот;
 • назначување на специјални вежби за очите.
Хируршки третман на страбизам

Ефективноста на третманот се определува со реставрација на:

 • иста локација на око;
 • отпорна на истата визуелна острина на двете очи.

Најдобри резултати од третманот може да се постигнат со пријателски и дивергентен страбизам. Доцниот и непрофесионалниот третман на страбизмус кај деца и возрасни може да доведе до целосно губење на видот.

Превенција

Најдобро е да се започне со превенција на стребизмот уште во детството, така што болеста не започнува да напредува ниту во детето, ниту кај возрасните. Превентивни мерки:

 • редовни прегледи на детето кај офталмологот;
 • организацијата на правилното оптоварување на очите;
 • лична хигиена;
 • одржување на здрав животен стил за време на бременоста;
 • неуспех на идната мајка на алкохол и никотин;
 • Непосреден пристап до лекар за повреда на черепот;
 • Дневно вежбање за очите (со вежбање).

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате strabismus и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш вашиот очен лекар може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Астигматизам кај деца (појавување симптоми: 3 од 10)

Астигматизмот на очите е визуелно оштетување, во кое се менува визуелниот фокус. Како резултат на таквата повреда, сликата на мрежницата на окото се пренесува со дисторзија - може да биде нејасна, искривена или двојно. Многу често се забележува астигматизам кај децата. Сепак, исто така вреди да се напомене дека астигматизмот кај деца под една година може да биде физиолошки по природа и не бара корекција.

...
Кератоконус (појавување симптоми: 3 од 10)

Кератоконус - од гледна точка на офталмологијата се смета за исклучително ретка болест која ја зафаќа рожницата. Болеста се јавува во иста мера кај двата пола, но децата и адолесцентите ја сочинуваат главната група за ризик. Факторите кои предизвикуваат формирање на патологија се моментално непозната, но лекарите изнесоа неколку теории во врска со неговото потекло.

...
Катаракта (појавување симптоми: 2 од 10)

Катаракта е една од најчестите очни болести што се јавуваат денес кај постарите лица. Природната леќа на нашето око е леќата, која поминува светлосни зраци преку себе и ги рефлектира. Се наоѓа во окото, помеѓу стаклестото тело и ирисот. Кога станува збор за таква дијагноза како катаракта, чии симптоми се јавуваат поради делумна или целосна опацификација на леќата, таа ја губи сопствената транспарентност, по што окото гледа само на мал дел од светлосните зраци.

...
Астигматизам (појавување на симптоми: 2 од 10)

Астигматизмот е прекршување на рефракцијата поврзана со неправилноста на обликот на рожницата или леќата на окото. Астигматизмот, чиишто симптоми лежат во закривената визија на линии и предмети, е најчестата причина за слабиот вид и може да биде кратковидо, долгоочекувана или дури и комбинирана. Во вториот случај, хиперпија е забележана долж една оска на перцепција, и миопија долж другиот.

...
Исхемичен мозочен удар (појавување на симптоми: 2 од 10)

Исхемичниот мозочен удар е акутен тип на нарушување на церебралната циркулација, што се јавува поради недостаток на снабдување со крв во одреден дел од мозокот или до комплетен прекин на овој процес, исто така, предизвикува оштетување на мозочното ткиво во комбинација со неговите функции. Исхемичен мозочен удар, симптомите на кои, како и самата болест, најчесто се забележуваат кај најчестите видови на цереброваскуларни болести, е причината за последователна попреченост и често смрт.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Окулист прифаќа
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, ул. Бољшај Серпуховскаја, 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .