Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Ретинопатија: Симптоми и третман

Ретинопатија - главните симптоми:

 • Дамки пред очите
 • Намалена визија
 • Намалување на полето на гледање
 • Ретинална хеморагија
 • Превез пред очите
 • Стаклестни опасности
 • Намалување на големината на видливи предмети
 • Стекнат деформитет

Ретинопатија - оштетување на мрежницата, која продолжува без манифестација на воспалителниот процес. Прогресијата на болеста подразбира повреда на циркулацијата на крв во мрежницата, што е многу опасна состојба. Ако овој важен елемент на визуелниот апарат не е целосно снабден со крв, тоа ќе доведе до нејзина дистрофија, па дури и до слепило.

Ретинопатијата вклучува прилично голем број на подвидови, кои се разликуваат меѓу себе во симптомите, патогенезата и етиологијата. Во медицината, ретинопатијата е поделена на две големи групи - примарни и секундарни. Примарната група вклучува патологии, чија етиологија сè уште не е целосно проучена. Секундарните вклучуваат ретинопатија, развивање на позадината на други патологии кои се развиваат во човечкото тело. Посебно изолирана ретинопатија на прематуритет.

Етиологија

Етиологијата на основните форми на болеста е непозната. Се развиваат секундарни ретинопатии во позадина на такви патологии:

Главната причина за ретинопатија кај новороденчињата е несоодветен развој на мрежницата во пренаталниот период. Обично забележани кај деца кои не биле родени навреме (пред 31 недела). Патологијата почнува да напредува со нивната понатамошна грижа во инкубаторите со снабдување со кислород.

Видови

Примарна ретинопатија:

 • централна сериозна;
 • остри назад мултифокални;
 • надворешен ексудатив.

Средно:

 • хипертензивна ретинопатија;
 • дијабетичен;
 • трауматски;
 • ретинопатија за нарушувања на крвта;
 • посттромботски

Ретинопатијата на недоносеноста не припаѓа на наведените групи.

Централен серозен

Оваа форма на патологија се манифестира со оштетување на пигментниот епител во макуларната зона на мрежницата во форма на темно обоен овален едем. Во секундарните симптоми на лекарите спаѓаат исчезнувањето на лесната лента, која вообичаено треба да ја опкружува ретината, како и појавата на преципитати кои имаат сива или жолта боја. Централната серозна форма се однесува на идиопатски тип. Почесто, симптомите на болеста се манифестираат кај претставниците на посилниот пол на возраст меѓу 18 и 40 години, кои немаат сериозни патологии, но тие често се наоѓаат во стресни ситуации, подложени на мигрена.

Во случај на прогресија на оваа форма, пациентот ги има следниве симптоми:

 • стеснување на аголот на гледање;
 • намалување на визуелната функција;
 • микроскопија - лице неволно ги потценува вистинските димензии на одредени предмети;
 • појава на говеда.

Остра назад мултифокална

Патологијата се манифестира со формирање на рамни лезии кои имаат сива нијанса. Тие можат да исчезнат и на нивно место ќе останат области без листови. Како што напредува патологијата, постои оток на периферните садови, оштетување на вените, како и отекување на оптичкиот нерв.

Дополнителни функции:

 • еписклеритис;
 • замаглување на стаклестото тело;
 • скотоми.

Отворен ексудатив

Карактеристична особина на оваа форма е акумулацијата под ткивото на садовите на мрежницата на лош холестерол, хеморагии и ексудат. Кога се гледа со помош на специјална опрема, можете да ги идентификувате венските шантови и микронеуризмите на рабовите на фундусот. Вреди да се напомене дека оваа патологија напредува прилично бавно. Повеќе изложени на нејзините млади мажи. Но, ако не се идентификува и излечи со текот на времето, може да се развијат опасни компликации: глауком на окото, одвојување на мрежницата.

Хипертонична форма

Хипертензивната ретинопатија напредува во позадината на дисфункцијата на бубрезите, артериската хипертензија. Карактеристична за болеста е спазам од артериоли и последователно уништување на нивните ѕидови и ткива. Тежината на оваа форма зависи од тоа која фаза на хипертензија се забележува кај луѓето.

Хипертензивна ретинопатија се јавува во 4 фази:

 • ангиопатија. Процесите кои се јавуваат во венките и артериолите се реверзибилни;
 • ангиосклероза. Васкуларните ткива стануваат се повеќе густи и ја губат нивната транспарентност. Како резултат на тоа, ова доведува до органско оштетување на садовите на окото;
 • ретинопатија. Се карактеризира со формирање на патолошки фокуси на мрежницата, како и делумна хемофталмија. Во оваа фаза се појавуваат симптоми на болеста - скотоми, намалена визуелна функција. Ако хипертензија се третира во оваа фаза, тогаш ретинопатијата на очите целосно ќе исчезне;
 • неуроретипатија. Едемот на нервот, ексудацијата, одвојувањето на мрежницата се приклучуваат на веќе постоечките лезии на окото. Без третман, лицето може да го изгуби видот.

Дијабетична форма

Овој тип на болест напредува исклучиво во позадина на дијабетес. Патолошкиот процес продолжува во три фази:

 • заднинска ретинопатија. Ретиналните вени малку се прошируваат, а микроаневризмите се формираат на ѕидовите на капиларите. Визуелно, тие изгледаат како црвени точки. Во оваа фаза не се забележани симптоми кои укажуваат на болест;
 • препролиферативна. Се карактеризира со формирање на неколку мали или средни крварења на мрежницата. Постои тенденција за едем. Липидните ексудатски депозити се формираат околу макулата. Сите манифестации на препролиферативната форма се реверзибилни;
 • пролиферативна ретинопатија. Се случува два подвида - рано и доцна. Во рана фаза, неоваскуларизацијата се формира на површината на мрежницата, а во подоцнежниот период нови формирани крвни садови постепено прераснуваат во стаклестото тело (телото се обидува да ја нормализира циркулацијата на крвта преку создавање нови крвни садови). Аневризмите се формираат и во нови садови. Бројот на хеморагии се зголемува и се јавува деформитет на стаклестото тело. Пролиферативната ретинопатија води до одвојување на мрежницата на мрежницата . Невозможно е да се врати, дури и со помош на хируршка интервенција. Пролиферативната ретинопатија често ги погодува луѓето на работоспособна возраст.
Пролиферативна дијабетична ретинопатија

Атеросклеротичен

Главната причина за прогресија е атеросклероза . Фазите на развој на патологијата се идентични со хипертензивната форма на патологија. Во последната фаза се јавува промена на бојата на оптичкиот нерв, крварење на капиларите, како и ексудативни депозити на вените. Недостатокот на навремен третман може да доведе до атрофија на оптичкиот нерв.

Трауматски

Во прогресијата на трауматската форма на болеста главната улога се игра повредите на окото и градната коска.

Симптоми:

 • хипоксија со ослободување на трансудат;
 • артериолен спазам;
 • Посттрауматско крварење, предизвикувајќи развој на нарушувања во мрежницата, што подразбира уништување на оптичкиот нерв;
 • "Берлин" ретинална опацификација.

Посттромботик

Пост-тромботичната форма почнува да напредува по одреден временски период по тромбозата на централните артерии или вените кои ја хранат ретината. Тромбозата обично се јавува на позадината на повреда на очите, глауком, тумори на визуелниот апарат.

Симптоми:

 • акутна ретинална хипоксија;
 • хеморагии во ткивото на мрежницата;
 • оклузија на крвните садови. Намалува намалување на визуелната функција, до целосно губење на видот.

Пост-тромботичната форма на патологија често се развива кај постари пациенти кои имаат историја на хипертензија, васкуларна атеросклероза, коронарна артериска болест и така натаму.

Ретинопатија на новороденчиња

Ретинопатија на прематуритет

Клиничарите идентификуваат ретинопатии на прематуритет како посебна група на болести. Честопати оваа патологија напредува поради тоа што не го комплетира формирањето на структурата на окото во пренаталниот период. Но, главната причина за развојот на ретинопатијата на прематурноста е доењето бебиња во кислородни инкубатори. Факт е дека кислородот има силен деструктивен ефект врз очното ткиво, затоа телото се обидува нормално да го нормализира снабдувањето со крв во мрежницата, што го стимулира растот на нови крвни садови. Најголем ризик од ретинопатија на предвремено родени деца кај деца родени пред 31 недела.

Третманот на ретинопатија со прематуритет треба да започне 3 недели по раѓањето на детето. Соодветната и навремена терапија ќе помогне да се зачува видот. Вреди да се напомене фактот дека ретинопатијата на недоносеноста во иднина може да се повлече. Ако ова не се случи, тогаш лекарите се однесуваат на криоретинопексија или ласерска коагулација. Ретинопатијата на недоносеноста без лекување може да биде комплицирана од миопија, глауком, страбизам или одвојување на мрежницата.

Дијагностика

Колку побрзо се дијагностицира ретинопатијата на недоносеноста или која било друга форма на патологија, толку се поголеми шансите за успех во третманот и зачувувањето на визуелната функција. Стандардниот дијагностички план ги вклучува следните методи:

 • офталмоскопија. Се користи за дијагностицирање на болеста и кај возрасни пациенти и кај предвремено родени бебиња;
 • тонометрија;
 • периметрија;
 • Ултразвук на окото;
 • мерење на електричниот потенцијал на мрежницата;
 • ласерско скенирање на мрежницата;
 • ангиографија.

Третман

Третманот на болеста зависи од неговиот тип, како и од степенот на развој. Лекарите прибегнаа кон употреба на конзервативни и хируршки техники. Методот го избира офталмологот, врз основа на резултатите од испитувањето, како и врз основа на општата состојба на пациентот.

Конзервативен третман е употребата на капки кои содржат витамини и хормони. Хируршки методи на третман вклучуваат криохируршка коагулација, ласерска коагулација, витректомија.

Третманот на ретинопатија со прематуритет има свои нијанси. Патологијата може да исчезне самостојно, така што детето е под постојан надзор на педијатар. Ако ова не се случи, прибегне кон хируршки техники. Тие обезбедуваат можност целосно да ја елиминираат ретинопатијата на недоносеноста.

Други методи на лекување на болеста:

 • кислородна баротерапија;
 • витреоретинална хирургија.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате ретинопатија и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите може да ви помогнат: оптометрист , педијатар .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Хемофталмус (појавување симптоми: 3 од 8)

Хемофталм - патолошка состојба која се карактеризира со хеморагија во стаклестото тело на окото. Може да се јави кај пациенти од различни возрасни групи. Нема ограничувања во врска со сексот. Вреди да се напомене дека хемофталмусот обично е симптом на некои други заболувања, особено оние кои влијаат на крвните садови.

...
Увеитис (појавување симптоми: 3 од 8)

Увеитисот на окото е медицински термин кој се користи за означување на прогресијата на воспалителниот процес во различни делови на хориоидот (хориоид, цилијарно тело, ирис). Медицинската статистика е таква што во 25% од клиничките случаи тоа е болест што предизвикува намалување на визуелната функција или дури и слепило. Во просек, увеитисот се дијагностицира кај едно лице од 3000 (податоци за 12 месеци). Треба да се напомене дека патологијата се среќава неколку пати почесто кај претставниците на силната половина на човештвото отколку кај жените.

...
Афакија (појавување симптоми: 3 од 8)

Апакија е вродена или стекната болест која се карактеризира со отсуство на леќа во органите на видот. Најчесто, патологијата е секундарна по природа и се развива претежно кај лица постари од 40 години. Недостатокот на терапија води до целосно губење на видот.

...
Енцефаломиелитис (појавување на симптоми: 2 од 8)

Енцефаломиелитис е опасна болест која ги комбинира истовременото оштетување на 'рбетниот мозок и мозокот. Оваа патологија е многу опасна, бидејќи може да доведе до смрт на пациентот. Во акутниот дисеминиран енцефаломиелитис, забележана е појава на лезии, кои се формираат во различни делови на двете 'рбетниот мозок и мозокот.

...
Дијабетична ретинопатија (појавување на симптоми: 2 од 8)

Дијабетичната ретинопатија е заболување кое се карактеризира со лезија на ретиналните крвни садови и нарушување на визуелната перцепција на рожницата. Патологијата се развива на позадината на инсулин-зависен и не-инсулин-зависен дијабетес мелитус. Поради својата прогресија, визуелната функција е значително намалена, до целосно губење на видот (без недостаток на навремена терапија).

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Окулист прифаќа
Адреса : Москва, ул. Davydkovskaya, 5
Телефон : +7 (499) 116-82-08
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Воронцовская, д. 8, стр.5
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
педијатар зема
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Училиште, 11/3
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Воронцовская, д. 8, стр.5
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Волгоградский пр., 42, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .