Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Хидросалпинкс: Симптоми и третман

Хидросалпинкс - главни симптоми:

Хидросалпинкс е патологија која се јавува во областа на фалопиевите цевки и се карактеризира со кршење во нивната проодност. Хидросалпинкс, чии симптоми се јавуваат поради акумулацијата на течноста во луменот на цевката, главно се јавува како резултат на салпингитис (воспаление на фалопиевата цевка).

Општ опис

Да почнеме, разгледај ги карактеристиките на фалопиевите цевки. Тие претставуваат шуплива двојно-луменска цевка, од која едната страна е отворена директно во матката празнина, а другата завршува со отворање на фимбрија во абдоминалната празнина. Внатрешната површина на цевките е претставена во форма на мукозна мембрана, покриена со мноштво вили и клетки кои произведуваат слуз. Понатаму, постои мускулна школка која е многу изразена во неговите карактеристики. Надворешната страна на цевката е покриена со перитонеумот.

Фалопиевите садови се повеќе од важни во зачнувањето. Така, јајцето од времето на овулацијата (излез од јајниците), ја фати фимбрија, по што се наоѓа во луменот на фалопиевата цевка. Тука таа се сретнува со спермата, по што таа е оплодена. Понатаму, веќе оплоденото јајце (т.е. зиготот) поради перисталтичките движења произведени од фалопиевата цевка (со мускулна контракција), како и поради осцилациите произведени од мукозните вили, слузот се преместува во матката, каде што зиготите се внесуваат во нејзината мукоза.

Во истиот случај, ако фалопиевите цевки се прекршени, оплодувањето едноставно станува невозможно, со што се утврдува дијагнозата за неплодност . Дополнително, доколку мукозата на мукозните мембрани или тубуларната мускулна мембрана е оштетена, соодветно, напредокот кон матката е значително попречен. Ова, од своја страна, може да вклучува приложување на зиготи на цевката, што се случува особено кога е во неа повеќе од четири дена. Овој процес е дефиниран како тубал, односно ектопична бременост .

Најчесто оние функции кои вршат фалопиевите туби, се прекршени поради преносот на воспалителниот процес, што може да биде, на пример, салпингитис, аднекситис или салпингоохоритис. Поради овие патологии, растот на сврзното ткиво започнува со формирање на адхезии и лузни. Во овој случај, сите оддели и слоеви на фалопиевите цевки се засегнати, со различни степени на сериозност. Смртта ги опфаќа вилите на мукозната мембрана, покрај тоа, мускулната мембрана ја губи способноста да го сфати инхерентно. Освен тоа, луменот на цевката постепено почнува да се надраснува со адхезии, поради што се нарушува пропустливоста, додека фимбријата почнува да се "држи заедно".

Ако и двете дупки во цевката се затворени со шила, нејзиниот лумен постепено ќе ја акумулира слузта произведена од клетките, по што цевката ќе почне да се шири и самата хидросалпинкс се формира, што инаку е дефинирано како saktosalpinx.

По засилување на содржината во цевката се јавува развој на piosalpinks. Во некои случаи, формира т.н. "вентил" хидросалпинкс - во случај кога адхезиите имаат незначителна густина, тие пробиваат поради притисокот што го врши акумулираната течност. Во оваа ситуација, ова води кон систематско празнење на цевката.

Имајќи предвид дека течноста во цевката е подложена на воспаление, а ѕидот на цевката се протега и ја нарушува контрактилната активност во неа, заедно со нарушувањето на структурата предизвикана во фалопиевата цевка, воспалението на ѕидот во цевката доведува до зголемување на адхезиите во малата карлица. Така, може да се тврди дека таквиот проток на процес следи еден маѓепсан круг.

Хидросалпинкс: Симптоми

Чудно е тоа што симптомите кои го придружуваат таков сериозен внатрешен процес се карактеризираат со релативен недостаток, ако не се каже двосмисленоста и контрадикторната природа на сопствените манифестации, згора на тоа, во некои случаи, можно е асимптоматскиот тек на болеста. Тежината на патологијата, како и времетраењето на болеста, ја одредуваат сериозноста на овие клинички манифестации. Особено, тие вклучуваат слабост, треска и болки со влечен карактер што се појавува во долниот дел на стомакот. Болката исто така може да се пулсира или да се заглави. На позадината на оваа манифестација може да се развие тахикардија .

Покрај тоа, вистинскиот симптом е неплодност, што е забележано во залудноста на обидите за постигнување на бременоста, како и во правењето на оваа дијагноза врз основа на анкетата.

Хидросалпинксот на вентилот се карактеризира со систематски изглед на изобилни водени секреции од гениталниот тракт.

Дијагностика на хидросалпинкс

Дијагнозата на болеста која се разгледува се изведува во неколку фази. Меѓу нив се следниве:

  • Гинеколошки преглед. Во овој случај, може да се утврди помеѓу јајниците и матката на цврсто-еластично формирање на овален или кружен облик, кој, по правило, е безболен или малку безболен.
  • Ултразвук. Ултразвукот го испитува присуството на течна формација помеѓу јајниците и матката.
  • Хистеросалпинографија. Природата на рендгенската слика може да биде слична на природата на опструкција на фалопиевите цевки. Во случај на вентил sactosalpinx, полнењето на цевката со средство за контраст ја одредува нејзината надворешна сличност со обложената "колбас".
  • Лапароскопија. Како и кај голем број други гинеколошки заболувања, овој метод не е само дијагностички, туку и терапевтски.

Хидросалпинкс третман

Тековните методи на лекување на оваа болест се сведени на два, имено кон конзервативни и хируршки методи на лекување.

Конзервативен третман

Првата фаза вклучува фокус на третманот на елиминација на воспаление, што доведе до појава на хидросалпинкс. Покрај тоа, се пропишува физиотерапија и антибактериска терапија. Во принцип, конзервативниот третман има ефект само кога веќе се наведени аднекситис, салпингоохоритис и салпингитис.

Конзервативниот третман на hydrosalpinx со постигнување на соодветна ефикасност е практично опција. Поради оваа причина, развојот на хидросалпинкс подразбира потреба од хируршка интервенција. Останатите методи во форма на микроклистер и други работи - се само придружни методи на терапија, и според тоа, тие не доведуваат до лек.

Хируршки третман

Лапароскопијата е претпочитана опција за третман за хидросалпинкс хирургија. За време на операцијата се прават обиди да се изврши пластична поправка на погодената фалопиева цевка, што подразбира враќање на нејзината проодност преку одвојување на адхезиите од нејзината надворешна и внатрешна страна.

Ако нема соодветен ефект, цевката е отстранета, бидејќи е активен извор на хронична инфекција со истовремено отсуство на соодветна функционалност во неа. Во случај на неуспех во третманот за време на отстранувањето на фалопиевите туби, почетокот на бременоста станува возможен само со употреба на репродуктивни технологии од помошен вид. Особено, ова вклучува ИВФ (или "бебе за тестирање").

Со вратената ефикасност преку хируршка интервенција на фалопиевите цевки, воопшто не е враќање на нивната корисност. Во овој случај, вили на мукозната мембрана веќе ја изгубиле својата подвижност, додека контракцијата на мускулниот слој не се јавува како што е неопходно за да се обезбеди потребната мобилност на јајце клетката. Со оглед на оваа функција, жените кои биле подложени на хируршка интервенција за враќање на јачината на фалопиевите туби, припаѓаат на ризичната група во врска со можноста за развивање на ектопична бременост во нив.

Бременост со хидросалпинкс, зачувување на фалопиевите туби

Во случај на планирање на бременоста, зачувување на фалопиевите цевки за време на хируршки третман на хидросалпинксот се препорачува само за жени чија старост е до 35 години. Важен услов е апсолутната здравствена состојба на сопругот во соодветната област. Инаку, како мерка на ефикасност за ИВФ, ќе биде неопходно да се отстрани цевката, бидејќи воспалението во него станува пречка за имплантација на јајце кое се оплодува. Според тоа, во овој случај, постои сериозен ризик од ектопична бременост.

Во случај на присуство на овие симптоми кои се карактеристични за хидросалпинците, како и во отсуство на резултати во обидот за забременување, неопходно е без одлагање да се консултира со гинеколог.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате хидросалпинкс и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш вашиот гинеколог може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Јајчни апоплексии (појавување симптоми: 5 од 6)

Овариејална апоплексија е ненадејна руптура (т.е. нарушување на интегритетот) која се формира во ткивото на оварите. Јајчни апоплекси, чии симптоми се состојат од крварење, кое поминува во абдоминалната празнина, исто така е придружено со силен болен синдром.

...
Кламидија (појавување симптоми: 4 од 6)

Кламидија е исклучително честа болест кај оние кои се сексуално преносливи, односно од голем број на СПБ. Chlamydia, симптоми кои во околу половина од случаите се отсутни кај пациентите, како и клинички манифестации или карактеристични поплаки, се дијагностицира годишно кај повеќе од 90 милиони луѓе.

...
Амебијаза (појавување симптоми: 3 од 6)

Амебијазата е инфективна инфекција со протозоа која се карактеризира со појава на улцеративни лезии во дебелото црево. Амебијазата, чија симптоми се состојат, особено, во формирањето на апсцеси во различни органи, е склона кон продолжена и хронична форма на курсот. Имајте на ум дека болеста е ендемична, односно, таа се карактеризира со концентрација во одредена област, ширењето се случува во области кои се карактеризираат со жешка клима.

...
Парапроктитис (појавување симптоми: 3 од 6)

Парапроктитис е гноен воспаление кое се јавува во масното ткиво кое го опкружува аналниот сфинктер и ректумот на својата локација. Парапроктитисот, чии симптоми се одредуваат во зависност од обликот на болеста, по хемороидите, е една од најчестите болести кои се јавуваат во ректалната област.

...
Заушки (појавување симптоми: 3 од 6)

Епидемичен паротит (или заушки) е акутна вирусна болест која се јавува при изложување на парамиксовирус. Заушки, чии симптоми се манифестираат како треска, општ тип на интоксикација, како и зголемување на плунковните жлезди (еден или повеќе), во чести случаи, исто така, влијаат врз другите органи, како и во централниот нервен систем.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

гинеколог зема
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Гарибалди 36
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Новомарински, 32
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, ул. Первомайская, д. 42
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Герила, 41
Телефон : +7 (499) 116-82-14
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .