Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Јајчни апоплексии: симптоми и третман

Јајчни апоплексии - главни симптоми:

Овариејална апоплексија е ненадејна руптура (т.е. нарушување на интегритетот) која се формира во ткивото на оварите. Јајчни апоплекси, чии симптоми се состојат од крварење, кое поминува во абдоминалната празнина, исто така е придружено со силен болен синдром.

Општ опис

Да ја разгледаме подетално суштината на процесот релевантен за оваа состојба. Заклучува, како што веќе забележавме, при ненадејно крварење кое се јавува во јајниците како резултат на прекин кој се појавил во садовите на грабливното везикуло, фоликуларна циста, јајчник строма или жолто тело циста . Според тоа, ова води кон нарушување на интегритетот на нејзините ткива, проследено со крварење, кое поминува во абдоминалната празнина.

Вреди да се забележи дека јапонската апоплексија може да се појави кај жени на возраст од 14 до 45 години, меѓутоа, најчеста категорија на старост што е предмет на оваа патологија е жените од 20 до 35 години. Покрај тоа, постојат случаи во кои крварења беа формирани и кај млади девојки. Преваленцата на оваа патологија во гинекологијата е околу 1-3%, а нејзиното повторување се јавува кај околу 42-69%.

Причини за јапонска апоплексија

Самата по себе, јапонската апоплексија има прилично комплексна патогенеза (механизми кои ја предизвикуваат појавата на болеста и нејзиниот развој), што е предизвикано од циклични физиолошки промени во снабдувањето со крв, концентрирани во карличните органи.

Во големо мнозинство од мислењата на истражувачите се сведува на изборот на "критични моменти" што доведуваат до оштетување на јајниците. На пример, околу 90-94% од вкупниот број на пациенти ја имаат оваа патологија во средината на менструалниот циклус, како и во втората фаза. Ова е поврзано со оние карактеристики кои се карактеристични за оваријалното ткиво, а особено со зголемено ниво на васкуларна пропустливост, вклучувајќи и зголемување на снабдувањето со крв на овие крвни садови, релевантно за периодот на овулација и периодот пред почетокот на менструацијата.

Треба да се забележи дека апоплексијата се јавува неколку пати почесто во десниот јајник отколку во левата. Оваа карактеристика е поголем интензитет на циркулацијата на крвта што се јавува во десниот јајник, бидејќи правото оваријална артерија се оддалечува од аортата, левата оддалечува од бубрежната артерија.

Предвиди да се прекине јајноста и воспалителните процеси кои се случуваат во органите концентрирани во карличната област. Особено, тие доведуваат до склеротични промени кои се јавуваат во ткивата на овариумите (перихоритис, фиброза на епителните елементи, строма склероза) и во садовите. Покрај тоа, овде се вклучени конгестивна хиперемија, како и проширена дилатација која се јавува во областа на вените на јајниците.

Различни видови на крвни болести и долготрајна употреба на антикоагуланси, кои предизвикуваат нарушувања во крвниот систем, кои влијаат врз коагулацијата, исто така, може да придонесат за крварење од јајниците.

Овие услови ја формираат позадината за факторите на ендогена и егзогена скала, што потоа доведува до апоплексија.

Егзогените причини меѓу нивните вистински опции се абдоминална траума и физички напор, прекинат или прекумерно насилен сексуален однос, допирање и јавање, вагинален преглед, итн.

Што се однесува до причините за ендогената скала, тие може да се состојат во абнормалната положба на матката, во механичката компресија на садовите, што предизвикува нарушување на протокот на јајниците во крвта, како и во притисокот врз туморот во јајниците, во адхезивните процеси во карличната област итн.

Голем број пациенти се соочуваат со прекин на јајниците без да влијаат врз некоја причина, што, соодветно, не ја исклучува релевантноста на егзацербацијата за време на спиењето или во хибернација.

Јајници апоплексија: видови на болест

Тежината на еден или друг тип на симптоми ја одредува можноста за поделба на јајниците апоплексија во следниве форми:

  • Болка апоплексија (или псеудоаппендикуларна). Неговиот најистакнат симптом е силна болка, која тече во комбинација со гадење. Таков курс често доведува до грешка во дијагнозата, која особено лежи во усвојувањето на оваа патологија за напад на апендицитис.
  • Хеморагична (или анемична) апоплексија. Водечките симптоми на болеста во овој случај се сведуваат на знаци кои укажуваат на внатрешно крварење. Ова вклучува слабост, бледило, вртоглавица. Недостатоци се можни.
  • Апоплексија се меша. Оваа форма на патологија ги комбинира симптомите кои се релевантни за претходните две форми.

Важно е да се земе предвид фактот дека таквата поделба е, во суштина, условна, ако не и да се каже површна. Причината за ова е што крварењето продолжува не само во форма на хеморагичен, туку и во форма на болка. Врз основа на ова, прифатено денес е класификацијата на апоплексија во зависност од големината на загубата на крв релевантна за патологијата. Според овој критериум, се утврдува следната класификација:

  • Одделение I (или светлина). Во овој случај, интра-абдоминалната загуба на крв не е поголема од 150 ml;
  • Степен II (или медиум). Овој пат на патологија е придружен со загуба на крв во опсег од 150-500 ml;
  • Степен III (тешка). Интра-абдоминалната загуба на крв се определува со индикатори кои надминуваат волумен од 500ml.

Јајчни апоплексии: симптоми

Главниот клинички симптом карактеристичен за јапонската апоплексија е ненадејна болка која се јавува во долниот дел на стомакот. Тоа е особено поврзано со иритација дека полињата на рецепторите поврзани со оваријалното ткиво се подложени, како и со ефектот што пролеал крв на перитонеумот. Појавата на грчеви во подрачјето на сливот на овариумски артерии, исто така, има дополнителен ефект.

Интраабдоминалната загуба на крв во текот на јапонската апоплексија предизвикува симптоми како што се вртоглавица и слабост, како и гадење и повраќање.

За болната форма на патолошка карактеристика е појавата на хеморагија во областа на ткивото на фоликулите или жолтото тело. Во овој случај, нема крварење во абдоминалната празнина. Манифестацијата на патологијата, односно развојот на симптомите на изречена скала по нејзиниот избришан или асимптоматски тек, се јавува со појава на болди, локализирани во долниот дел на стомакот. Ирадиацијата на болката (т.е. рефлектираниот пренос на болка во други делови на телото) не е, во некои случаи, гадење и повраќање. Знаци кои укажуваат на интра-абдоминално крварење се отсутни.

Што се однесува до клиничката слика, карактеристика на болни и хеморагични благи форми на апоплексија на јајници, таа има сличен карактер со горенаведените симптоми.

Инспекцијата ја одредува нормалната боја на кожата и мукозниот (видлив) спој, крвниот притисок, како и пулсот, се во рамките на нормалниот опсег. Јазикот е влажен, чист. Стомакот е претежно мек, но во некои случаи можно е да се формира мала мускулна напнатост во регионот на предниот абдоминален ѕид од долните региони. Палпација укажува на болка која се јавува во илијачкиот регион, главно на десната страна.

Клиничката слика, карактеристична за просечната хеморагичност, како и за тешките хеморагични форми на патологија, укажуваат на главните симптоми поврзани со појавата на интраабдоминално крварење. Почетокот на болеста е акутен кај манифестации, кои често се определуваат од причините за надворешно влијание (физички стрес, насилен сексуален однос, повреда, итн.). Често, болката што се јавува во долниот дел на стомакот зрачи со анусот, сакрумот, ногата и надворешните гениталии. Дополнително, овие манифестации се придружени со вртоглавица и слабост, гадење и повраќање, несвестица. Општо земено, сериозноста на манифестациите се определува со износот на загуба на крв што се појави во интраабдоминалниот регион.

Испитувањето укажува на бледило на кожата и на видливите мукозни мембрани, покрај оваа кожа се појавува леплива ладна пот. Исто така постои и тахикардија , намалување на крвниот притисок, абдоминалните мускули се напнати, можеби мал оток. Палпација укажува на остра болка, локализирана во илијачкиот регион или на друго место по целиот хипогастриум.

Во некои случаи, крвниот интерменструален исцедок или празнење на крв што се јавува после одложената менструација може да се појави.

Дијагноза на апоплексија на јајници

Дијагностичкиот гинеколошки преглед покажува нормална боја на вагината или незначителен бледило. Спроведувањето на дворучна студија е често тешко поради сериозноста на болните манифестации во предниот абдоминален ѕид. Големината на матката одговара на нормата, со појава на апоплексија постои малку зголемен јајчник, кој исто така се утврдува со болката на палпација.

Клиничката анализа на крвта во процесот на дијагностика укажува на намален хемоглобин , меѓутоа, акутната загуба на крв често може да биде придружена со негово зголемување, што се јавува поради задебелување на крвта. Исто така, крвниот тест може во некои случаи да укаже на мало зголемување на леукоцитите .

Ултразвукот, фокусиран на проучување на внатрешните гениталии, укажува на присуство на значителна количина на слободна фина и умерено дисперзирана течност, локализирана во абдоминалната празнина (т.е. згрутчување на крвта).

Дијагнозата на болеста, придружена со недостаток на сериозност во кршењето на хемодинамските параметри, вклучува употреба на попречен постериор вагинален форникс. Дијагностичкиот знак во овој случај е да се утврди дали има слободна крв во областа. Најсигурен, а воедно и непогрешлив метод за дијагностицирање е лапароскопија, односно ендоскопско испитување на абдоминалната празнина. Вреди да се забележи дека за време на оваријалната апоплексија лапароскопија станува и дијагностички метод и терапевтски метод.

Во секој случај, конечната дијагноза на предметната патологија се утврдува во скоро сите случаи само во текот на хируршката интервенција.

Третман на апоплексија

Кога се разгледуваат можните методи за лекување на апоплексија на јајниците, пред сè, неопходно е да се забележи важноста на нејзината итност, бидејќи воопшто оваа состојба е сериозна закана за животот. Ако не ја прекинете загубата на крв, која на крајот може да достигне значителна големина, таквата последица на апоплексија едноставно може да биде фатална. Покрај тоа, последица на оваа патологија исто така може да биде перитонитис, кој се развива поради ефектот врз перитонеумот на крвта. Овој тек на болеста исто така е повеќе од опасен по живот.

Нешто порано, експертите мислеа дека третманот на апоплексија на јајници е применлив во конзервативна и хируршка форма. Индикацијата за утврдување на можноста за конзервативно лекување се сметаше за болна форма со незначително губење на крвта. Во меѓувреме, резултатите од многугодишната пракса укажуваат на фактот дека конзервативниот третман, дури и со посочената безначајност на загубата на крв, води кон негативни долгорочни последици.

Крвта се истури во регионот на абдоминалниот простор, дури и со своите незначајни волумени кои паѓаат во овој регион, станува активен медиум за последователно микробиолошко (асептично) воспаление. Местото на ова воспаление се карактеризира со формирање на адхезии во неа што ја нарушуваат нормалната структура на јајниците и на структурите кои го опкружуваат. Така, резултатот на апоплексија во таков курс станува неплодност во многу случаи.

Со оглед на овие факти, станува јасно дека адекватен третман на патологијата што ја разгледуваме се состои во хируршка интервенција, спроведена во поголемиот дел од случаите со лапароскопија. Во овој случај, медицинската тактика е фокусирана на елиминација на истурената крв од абдоминалниот регион, додека нејзиното перење со употреба на антисептички раствори. Доколку е потребно, оштетениот сад е зашитен.

Постоперативниот период предвидува потреба од комплексен медицински третман, кој е фокусиран на елиминирање на причините кои ја предизвикале оваа патологија. Особено, се состои во нормализација на хормоналните и метаболичките процеси, елиминирање на хроничната форма на воспаление, итн.

Во случај на симптоми кои укажуваат на апоплексија на јајници, веднаш треба да земете хоризонтална положба, како и да повикате брза помош како итна потреба за последователна хоспитализација во хируршка или гинеколошка болница. Патологијата е дијагностицирана од гинеколог.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате апоплексија на јајниците и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш вие.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Салмонелоза (појавување симптоми: 8 од 16)

Салмонелозата е акутна инфективна болест предизвикана од изложеност на салмонела бактерии, што, всушност, го одредува нејзиното име. Салмонелозата, чии симптоми кај носителите на оваа инфекција се отсутни, и покрај активната репродукција, главно се пренесува преку храна контаминирана со салмонела, како и преку загадена вода. Главните манифестации на болеста во активна форма се манифестации на интоксикација и дехидрација.

...
Пелвиоперитонитис (појавување симптоми: 8 од 16)

Воспалението на пелвичниот перитонеум во женското тело се нарекува пелвиоперитонит. Оваа болест е предизвикана од патогени, како што се стафилококи, Escherichia coli, гонококи, кламидија и разни вируси. Во ретки случаи, комплексна провокација на болеста е својствена, што го комплицира не само текот на болеста, туку и борба против неа.

...
Кардитис (појавување симптоми: 8 од 16)

Кардитис е воспалителна болест на различна етиологија, во која има оштетување на срцевите мембрани. И миокардот и другите органски мембрани, како што се перикардот, епикардиумот и ендокардиумот, може да страдаат од кардитис. Системското множество воспаленија на срцевите мембрани, исто така, се вклопува во општото име за патологија.

...
Труење со храна (појавување симптоми: 8 од 16)

Труење со храна е не-заразно нарушување кое се јавува по ингестија на храна која содржи токсични материи, штетни микроорганизми, вируси или паразити. Сите производи содржат мала количина на бактерии, а во мали количини тие не претставуваат закана за возрасни или деца. Но, ако тие се складирани погрешно, бројот на патогени почнува да се зголемува брзо. По влегувањето во телото, тие почнуваат да се размножуваат и се шират низ гастроинтестиналниот тракт, што предизвикува воспалителни процеси, иритација и интоксикација кај луѓето.

...
Анемија (анемија) (појавување симптоми: 7 од 16)

Анемија, почестото име за кое звучи како анемија, е состојба во која има намалување на вкупниот број на црвени крвни клетки и / или намалување на содржината на хемоглобин по единица волумен на крв. Анемија, чии симптоми се манифестираат како замор, вртоглавица и други видови карактеристични состојби, се јавува поради недоволно снабдување со кислород до органите.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .