Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Ендометритис: Симптоми и третман

Ендометритис - главните симптоми:

Што е ендометритис? Ова е болест која се карактеризира со воспаление во поставата на матката. Овој процес не влијае на мускулниот слој на засегнатиот орган. Многу често, оваа болест е збунета со метроендометритот, иако тие се сосема две различни болести. Во втората варијанта, постои многу потажна прогноза, бидејќи по одложениот метро ендометритис не е секогаш можно да забремените.

Причини

Коренот на формирање на болеста е оштетување на мукозната мембрана на матката, што придонесува за формирање на воспалителниот процес. Но самата по себе, оваа патологија не може да предизвика ендометритис. Важна улога во овој процес се игра со намален имунитет, непочитување на санитарните стандарди при извршување на манипулации. Покрај тоа, постојат и следниве чести причини:

 • киретажа на матката;
 • испитување на матката;
 • хистеросалпинографија;
 • ендоскопска дијагноза на матката;
 • инсталација на интраутерински контрацептиви;
 • невешт дампинг.

Денес, постпарталниот ендометритис стана особено важен. Тие се поврзани со преструктуирањето на имунолошкиот систем на женското тело. Воспалителниот процес многу брзо влијае на мускулниот слој на матката и служи како опасна компликација на постпарталниот период.

Ендометритисот се однесува на полиетиолошки болести, чија појава е под влијание на многу патогени:

 • Streptococcus група Б;
 • E. coli;
 • Klebsiella;
 • enterobacter;
 • протеи;
 • кламидија;
 • микоплазма;
 • дифтерија стап;
 • туберкуларен микобактерија.

Хроничниот ендометритис се јавува поради несоодветен третман на акутната, како и во случај кога инфекцијата е трајно депонирана во ткивата. Предизвикувачките агенси на болеста може да бидат наведени погоре.

Како се манифестира болеста?

Симптомите на ендометритис не се изговара, па жената веднаш не може да ги детектира. Овој феномен придонесува за развој на тешка воспаление, како резултат на што влијае на мускулниот слој на органот. Оваа ситуација бара итна хоспитализација и болничко лекување.

Навремената посета на лекарот ќе овозможи време да се спроведе третман на ендометритис и да се избегне нејзината транзиција кон метро-ендометритис.

Постојат хронични ендометритис и акутен. Ако дијагнозата и третманот на акутниот ендометритис не е тешка, тогаш хроничната форма предизвикува многу тешкотии. Ова е уште еден фактор кој бара внимателна дијагноза, ако постојат симптоми на ендометритис.

Манифестации на акутната форма на болеста

Ендометритис

Акутниот ендометритис се формира поради вештачко прекинување на бременоста. Во повеќето случаи тоа се случува поради неусогласеност со сите потребни санитарни стандарди. Акутниот ендометритис се манифестира на следниов начин:

 • зголемување на телесната температура на 38-39 ° C;
 • појава на серозен и крвав-гноен вагинален исцедок;
 • болка во стомакот, давајќи му на сакрумот;
 • општа слабост.

Во оваа ситуација, неопходна е непосредна помош на специјалист и е забрането да се вклучи во само-третман, бидејќи акутниот ендометритис е воспалителна болест, така што може да влијае на различни ткива лоцирани близу до примарен фокус.

Кога ја одложувате посетата на лекар, секоја жена го зголемува ризикот од тешки септички компликации кои бараат внимателно лекување. Резултатот од овој тип на компликации ќе биде смртоносна сепса.

Манифестации на хронична болест

Хроничниот ендометритис има речиси исти симптоми како и акутните. Манифестациите во овој случај се нејасни. Хроничниот ендометритис се манифестира на следниов начин:

 1. Зголемени температури на телото кои траат долго време.
 2. Неправилно крварење од матката. Овој процес е исто така карактеристичен за здрави жени, но крвните клетки се невидливи во исцедокот. Придонесе за формирање на фактори за крварење на матката, како што е намалена контрактилна активност на сексуалниот орган и кршење на агрегациските својства на тромбоцитите.
 3. Вагинален исцедок со грозен карактер.
 4. Болка во текот на столицата.

Хроничен ендометритис и бременост се компатибилни концепти? Како по правило, таквата болест не ја спречува зачнувањето, што се јавува во присуство на овулација. Друга работа е кога хроничниот ендометритис е комбиниран со други генитални патологии. Во овој случај, може да забремените, но најчесто доведува до спонтан абортус.

Ендометритис и раѓање деца

Ендометритис и бременост - овие зборови се многу страшно за многу жени кои одлучиле да станат мајки? Можете да забремените, но само ако третманот е започнат на време и немаше компликации. Иако е невозможно да се каже сигурно. Многу лекари во врска со бременоста и ендометритисот се склони кон фактот дека ќе биде невозможно да се зачне и да се роди бебе, бидејќи оваа болест предизвикува атхезии кои доведуваат до неплодност. Како што практиката покажува, за време на бременост и ендометритис, оваа болест не влијае врз функционирањето на јајниците, но останува прашањето за навлегување и понатамошна бременост.

Повеќето пациенти одбиваат да земаат антибиотици и целосно залудно, бидејќи по зачнувањето на бебето, а уште повеќе ќе биде многу потешко да се издржи. Можете да земате антибиотици дури и за време на бременоста, бидејќи бременоста по третманот на акутен или хроничен ендометритис ќе трае до крајот на терминот без патологии за детето.

Дијагностички тест

Хитероскопија

Дијагнозата на презентираната болест треба да започне со фактот дека лекарот внимателно ќе ги слуша сите жалби на пациентот. Постојат ситуации кога дијагнозата може да се направи врз основа на манифестации на акутен ендометритис. Сепак, за да се потврди болеста, лекарот мора да ги изврши следните серии на акции:

 1. Проверете ја жената на гинеколошки стол. Таквата дијагноза ќе му овозможи да го процени присуството на секрети: боја, мирис и количина.
 2. Земете потези и испратете ги на студијата. Резултатите од тестовите ќе помогнат да се открие присуството на патогени на ендометритис. Лекарот се грижи за сеење за попрецизно да ја одреди природата на патогенот и нејзиниот одговор на одредени лекови.
 3. Општ крвен тест.
 4. Ултразвук на матката. Таквата студија е назначена ако е потребно. Со помош на ултразвук, може да се откријат слузницата мукозни мембрани, карактеристични крвни и гнојни тромби и зафатени фалопиевите туби, јајниците.
Постпартален ендометритис

Терапија

По поставувањето на дијагнозата, можете да продолжите со третманот на ендометритис. Тоа е гинеколог врз основа на добиените резултати од анализите ќе биде во можност да направат ефективна шема на терапија.

Ендометритисот и бременоста може да не зависат една од друга, ако терапевтските мерки се започнати на време и немаше компликации. Третманот на ендометритисот треба да се изведува на амбулантски услови под строгите упатства на лекарот што посетува. Шемата за терапија го дава следниов план на дејствување:

 • антибактериски лекови;
 • антибиотици;
 • механичко чистење на матката;
 • чистење плазма од штетни токсини и бактерии.

Како да се третира болеста во акутната фаза?

Со раната дијагноза на акутен ендометритис и модерна терапија, сите компликации може да се спречат и лесно можете да забремените. Акутниот ендометритис може да се излечи со следниот план на дејство:

 1. Имуномодулатори и витамини.
 2. Антибиотици. Таквите лекови се пропишани: Метрил во комбинација со цефалоспорини интравенозно. Терапијата е 5-10 дена.
 3. Ако по абортусот се најдени остатоци од фетусот или плацентата, препорачливо е да се изврши повторна киретажа на матката.
 4. Третман на ендометритис со физиотерапевтски методи.

Како да се лекува болеста во хроничната фаза?

Хроничниот ендометритис има свои симптоми, различен од акутната форма. Затоа, третманот на хроничен ендометритис е олеснување на специфичниот предизвикувач.

Пред сè, лекарот треба да земе тест за сеидба и да ја провери подложноста на одреден вид патоген на разни антибиотици. Потоа, тој ќе може да изготви специфичен третман за хроничен ендометритис. Потоа е пропишан ефективен третман, кој вклучува заедничка употреба на антибиотици и антивирусни лекови.

Најефективен третман за хроничен ендометритис е инјектирањето на лекови во матката. Овој пристап придонесува кон концентрацијата на максималниот број лекови во воспалението. Покрај горенаведеното, следните терапевтски методи се користат за лекување на хроничен ендометритис:

 1. Хормонска терапија. Овде тие користат орални контрацептиви. Таквите активности треба да се спроведат во случај кога жената сонува за бременост и хроничен ендометритис во тоа нема да се меша со неа.
 2. Поделба на адхезии формирани хируршки.
 3. Физиотерапија за третман на хроничен ендометритис. Ако состојбата на пациентот се врати во нормала, тогаш препорачливо е да се користат физиотераписки методи на терапија. Тие го зголемуваат одливот на слуз и гној од матката, како и подобрување на локалната корективна функција.

Пурпурентна ендометриска терапија

Третман на хроничен гноен ендометритис вклучува механичко чистење на мртво ткиво и гној на матката. Таквите манипулации се карактеризираат со непријатни сензации, па затоа се изведуваат под општа анестезија. После тоа, назначете хормонски лекови.

Постпартален ендометритис

Третман на постпартален ендометритис

Постпарталниот ендометритис се јавува по неуспешно отстранување на плацентата по породувањето. Терапијата за оваа форма на болеста вклучува земање антибактериски лекови. Шемата на третман е направена поединечно за секоја доена жена. Навремено дијагностициран постпартален ендометритис не му е потребен курс за рехабилитација. За да исчезне постпарталниот ендометритис, неопходно е постојано да биде под надзор на докторот и да ги извршува сите негови назначувања.

Превентивни методи

Ако постои можност дека ќе се формира постпартален ендометритис, тогаш превенцијата вклучува земање антибактериски лекови. Превенцијата по терапијата се заснова на имплементација на сите санитарни стандарди при крварење на матката, абортус, породување. Предуслов е редовна посета на гинекологот, кој ќе може навремено да ги идентификува сите патологии. За да се заштитите од егзацербации на ендометритис, треба постојано да го зајакнувате имунолошкиот систем.

Ендометритисот е опасна женска болест, која најчесто се јавува поради неуспехот да се почитуваат санитарните норми за време на таквите манипулации како породување и абортус. Типични симптоми на патологија се гноен исцедок од гениталиите и треската. Третманот на болеста се избира поединечно, земајќи ја предвид формата на болеста: хронична или акутна.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате ендометритис и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш вашиот гинеколог може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Салпингитис (појавување симптоми: 6 од 7)

Салпингитис е инфективна болест, придружена со унилатерално или билатерално воспаление на фалопиевите туби (oviducts). Во овој случај, прво, влијае само на мукозната мембрана на фалопиевите туби, но како што напредува болеста, други слоеви со нарушување на нивната подвижност се засегнати.

...
Парапроктитис (појавување симптоми: 5 од 7)

Парапроктитис е гноен воспаление кое се јавува во масното ткиво кое го опкружува аналниот сфинктер и ректумот на својата локација. Парапроктитисот, чии симптоми се одредуваат во зависност од обликот на болеста, по хемороидите, е една од најчестите болести кои се јавуваат во ректалната област.

...
Метроендометритис (појавување симптоми: 5 од 7)

Метроендометритис е женска болест која се карактеризира со воспалителен процес кој ја зафаќа мукозната мембрана (ендометриум) и мускулниот слој (миометриум) на матката. Воспалението е најчесто инфективно во природата (стрептококната, стафилококната, туберкулозата или цревните бацили може да влезат во матката), но понекогаш тоа може да се случи по породувањето, бременоста која завршува со спонтан абортус, абортус или воспоставување на спирала која го попречува зачнувањето.

...
Радијациона болест (појавување симптоми: 5 од 7)

Зрачената болест е патолошка состојба на лицето, што е предизвикано од систематското изложување на телото на радиоактивно зрачење. Клиничката слика се манифестира ако дозата на зрачење надминува 100 rad (1 Gy). Ако дозата е помала од ова, тогаш можеме да зборуваме за асимптоматскиот тек на зрачната болест.

...
Труење со храна (појавување на симптоми: 5 од 7)

Труење со храна е не-заразно нарушување кое се јавува по ингестија на храна која содржи токсични материи, штетни микроорганизми, вируси или паразити. Сите производи содржат мала количина на бактерии, а во мали количини тие не претставуваат закана за возрасни или деца. Но, ако тие се складирани погрешно, бројот на патогени почнува да се зголемува брзо. По влегувањето во телото, тие почнуваат да се размножуваат и се шират низ гастроинтестиналниот тракт, што предизвикува воспалителни процеси, иритација и интоксикација кај луѓето.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

гинеколог зема
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Rossoshanskaya, 4, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. 1-ви Тверска-Јамска, 29, 3 кат
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Davydkovskaya, 5
Телефон : +7 (499) 116-82-08
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .