Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Цервикална дисплазија: симптоми и третман

Цервикална дисплазија - главните симптоми:

Една од најчестите преканцерозни форми кај жените е цервикална дисплазија. Тие го откриваат во различни возрасни групи: од дваесетгодишни девојки до жени во периодот на менопауза. Основа на оваа болест е структурните промени во епителниот слој на грлото на матката (атипичните клетки се зголемуваат во обемот, ја губат својата форма и растат), кои се патолошки по природа. Тие се манифестираат со дисфункција на процесите на формирање и отфрлање на клетки, како и присуството на процеси на клеточна пролиферација и реорганизација кои се некарактеристични за дадена локализација.

Во некои случаи, грклапната дисплазија се развива кога жената веќе има ерозија. Често, овие концепти се изедначуваат, но тие не се еквивалентни болести. Значи, ако се појави ерозија при механичка повреда на слузницата на поставата и не влијае на неговите составни клетки, тогаш структурното, атипичното реструктуирање на ткиво е типично за дисплазија на матката, што во крајна линија може да доведе до онкологија.

Поради отсуството на изразени симптоми, дисплазија на матката се открива само кога жената се претвора во консултација за друга, истовремена болест. Детектирајте го за време на гинеколошки преглед. Ако болеста се најде во раните фази на развој, тогаш шансите за целосно закрепнување и спречување на рак се одлични, меѓутоа, ако времето се изгуби, тоа може да се реши само со хируршка интервенција.

Тежината на болеста е директно зависна од степенот на оштетување на епителната постава:

 • цервикална дисплазија 1 степен - слаба. Се карактеризира со мали промени кои влијаат на долната третина од епителниот слој;
 • цервикална дисплазија 2 степени - умерена, прогресивна фаза на болеста, што доведува до морфолошки промени од 2/3 од дебелината на епителната постава;
 • цервикална дисплазија 3 степени. Оваа фаза се карактеризира со присуство на патолошки клеточни промени низ целиот епителски слој. Тоа е неинвазивен рак, во кој не се забележува ртење на погодените клетки во околните ткива и крвните садови. Во таква латентна состојба, преканцерот може да трае до 20 години, а потоа да оди во инвазивен рак.

За да го заштитат нивното здравје од можниот изглед на дисплазија на матката и посериозна состојба, важно е една жена да знае за потеклото на оваа болест.

Причини за цервикална дисплазија

Во поголемиот дел од случаите познати на модерната медицина (до 98%), главната причина за дисплазија на матката се наоѓа кај жена која има долга постоечка (повеќе од 1 година) во мукозната мембрана на грлото на матката, вирусот на хуманиот папилома, кој припаѓа на 16 и 18 онкоген типови. Следните предиспонирачки фактори ја влошуваат болеста:

 • пушењето (тоа е катализатор за развој на дисплазија на матката, забрзувајќи го својот развој 4 пати);

 • рана сексуална активност (до 16 години);
 • имунитет, предизвикан од стрес, лоша исхрана, присуство на хронични заболувања, злоупотреба на дроги;
 • постоечки во ракот на сексуалниот партнер на главата на пенисот;
 • влијание врз трауматските својства на грлото на матката;
 • рана испорака и во големи количини;
 • пол на нарушена природа (повеќе од три партнери);
 • механичка траума на матката преку абортус и киретажа;
 • наследен фактор;
 • сексуално преносливи инфекции (гонореја, генитални брадавици, кламидија, итн.);
 • хормонални промени поради бременост, транзиција на жена во состојба на пременопауза;
 • продолжено (повеќе од 5 години) употреба на комбиниран тип на хормонски контрацепција;
 • недостаток во телото на бета-каротен и витамини од групите А и Ц;
 • монотоно, не е богата со суштински микроелементи, исхрана;
 • незадоволителни социјални услови;
 • хронични гинеколошки заболувања (ектопион, ерозија, итн.);
 • присуство на жена со херпес тип 7;
 • антисоцијално однесување;
 • СИДА

Присуството на овие фактори го забрзува развојот на цервикалната дисплазија и придонесува за катализа на малигниот тек.

Симптоми на грлото на матката дисплазија

Цервикална дисплазија

Со цел да се утврди дали жената има цервикална дисплазија, важно е, пред сè, да се посвети поголемо внимание на симптомите поврзани со болеста. Сепак, итрината на болеста во раните фази е асимптоматска, па затоа е речиси невозможно да се открие во оваа фаза. Само со комбинација на секундарни инфекции, како што се цервинитис и колпит, како и развој на тешка дисплазија на матката, можеме да го процениме постоењето на болеста. Симптоми на воспалителна природа:

 • болка при сексуален однос;
 • обилна секреција на млечно бело бело, без мирис;
 • чешање и горење, локализирани на гениталиите во нивниот надворешен дел;
 • вагинален исцедок со ленти од крв (по сушење, сексуален однос, употреба на тампони и гинеколошки преглед);
 • болка лелекаат долниот дел на стомакот.

И покрај тоа што појавата на горенаведените симптоми кај жената директно не укажува на присуство на дисплазија на матката, ова е сигнал за повнимателно следење на нејзиното здравје.

Еден голем пробив беше направен од страна на медицината во идентификување на доминантна улога на ХПВ како главен извор на дисплазија, што овозможи фундаментално да го промени ставот на лекарите на методи кои овозможуваат успешно да се дијагностицира таква болест.

Дијагноза на болеста

За успешно дијагностицирање на дисплазијата, поради фактот дека симптомите се лесни, гинеколозите применуваат различни техники: лабораториски, инструментални и клинички. Главните дијагностички техники за откривање на болест, како што се грлото на дисплазија се:

 • испитување на вагиналната лигавица преку употреба на огледала. Користејќи ја оваа студија, визуелно може да ја оцените бојата на мукозните мембрани, да откриете области на раст на сквамозен епител, како и да визуализирате патолошки точки и сјај во близина на надворешниот фаринкс;
 • ПЦР дијагностика. Со помош, можете точно да го одредите присуството на ХПВ во било која телесна течност (слуз, урина или крв);
 • колпоскопија. Преку употреба на колпоскоп, откриено е десеткратно зголемување на сликата на мукозната мембрана, умерена и тешка дисплазија на матката. Кога се нанесува на мукозната мембрана која ја поставува грлото на матката, п-ра Лугол или оцетна киселина, се појавуваат скриени дефекти кои се незабележливи при рутинска инспекција;
 • Цитолошки преглед на тестот земен од површината на грлото на матката. Оваа студија се изведува со помош на микроскоп. Ги открива ХПВ маркерите и присуството на абнормални клетки;
 • насочена биопсија за понатамошно хистолошко испитување на исфрленото сомнително ткиво. Ако се открие дисплазија, овој метод е најинформативен.
Цервикална биопсија

Треба да се напомене дека внимателно следење на здравјето на жените и навремен пристап до гинеколог е во можност радикално да ја промени сликата за развојот на болеста и да ги поедностават методите и алатките за нејзиниот третман.

Третман на грлото на матката дисплазија

Иако цервикалната дисплазија, како болест, е прогресивна, долготрајна, но со соодветен третман, има тенденција постепено да се регенерира. Затоа, важно е да се започне со третманот што е можно поскоро кога ќе се открие оваа болест.

Третман на цервикална дисплазија е болнички, врши во здравствена установа од гинеколог и зависи од голем број конвенции:

 • степени на дисплазија;
 • индикатор за возраст на пациентот;
 • присуство на паралелни актуелни болести;
 • големината на областа на патолошки лезии;
 • сака да ја зачува функцијата на создавање.

Контраиндикации за спроведување на терапија чија цел е елиминирање на дисплазијата се: пациентот не достигнува возраст од 20 години, жената нема ХПВ, постои лезија на цервикалната мукоза која е точка и симптомите на дисплазија на матката се отсутни во цервикалниот канал.

Во современата медицинска пракса, лесна дисплазија на грлото на матката се третира со конзервативен метод, вклучувајќи:

 • гинеколошки преглед во рок од 2 години;
 • против пушење;
 • годишна колпоскопија и анализа на цитологијата;
 • избор на алтернативни контрацептивни средства;
 • третман на сексуално преносливи инфекции;
 • третман на болести на ендокриниот систем.

Третман на цервикална дисплазија со умерен и тежок степен се изведува во две насоки:

 1. Имуностимулирачка терапија - е индицирана за голема рекурентна дисплазија. Тоа вклучува администрација на разни имуномодулатори кои го зголемуваат имунолошкиот одговор;
 2. Хируршката интервенција се изведува во првата фаза на менструалниот циклус, предмет на отсуство на воспалителни процеси. Пред операцијата, пациентот е пропишан тест за СПИ, цитолошки тест и тест кој ја илустрира чистотата на вагината.

Хируршката интервенција се изведува во две насоки:

 1. уништување на погодената област со:
  • криотерапија. Преку примена на течен азот во погодената област од мукозната мембрана, површината погодена од дисплазија е уништена;
  • дијатермокоагулација. Примена на електрична струја во погодената област, се постигнува ефектот на каутеризација или ексцизија на нидусот на болеста;
  • ласерски парсирање. Влијанието на ласерскиот зрак со низок интензитет на погодената област се постигнува со уништување на патолошките ткива (со загревање), проследено со формирање на некротични зони во местата на нивните зглобови со здрави области;
 2. хируршка ексцизија, која се изведува во следните области:
  • конзализација на грлото на матката. Циклусот на дијатермокоагулаторот го отстранува конусообразниот дел од грлото на матката;
  • ампутација на грлото на матката.
Контизација на грлото на матката

Несакани ефекти кои се јавуваат по операцијата вклучуваат зголемена секреција на вагинална слуз, крварење и периодични болки во болки, локализирани во долниот дел на стомакот, во траење од 3 до 5 дена. По оперативното закрепнување обично трае околу 4-6 недели. Во текот на овој период, пациентот се советува да се воздржи од подигнување на тешки предмети, посета на бањи и сауни, да има секс, како и да користи хигиенски тампони.

При извршување на било која операција можни компликации. Во овој случај, тие вклучуваат:

 • повторување на болеста;
 • неплодност;
 • симптоми на менструални неправилности;
 • егзацербација на хронични заболувања на карличните органи со хроничен тек;
 • симптоми на лузни на грлото на матката.

И покрај тоа што појавата на горенаведените компликации е ретка, нивната веројатност се зголемува побрзо, толку е покомплексна операцијата и го намалува оперативното и квалификационото искуство на хирургот, како и непочитувањето на пропишаните препораки од пациентот.

3 месеци по операцијата, жената треба повторно да се примени на медицинската установа за контрола на колпоскопија и тест за цитологија. Ако се добијат негативни резултати, една жена е отстранета од регистарот по една година.

Важно е да се почитуваат превентивните мерки, кои вклучуваат:

 • збогатување на исхраната со витамини од групите А и Б;
 • престанок со пушењето;
 • непосреден третман на заразни болести;
 • полагање редовен гинеколошки преглед;
 • употреба на бариера контрацепција.

Усогласеноста со овие превентивни мерки во комбинација со рано откривање и навремен третман на дисплазија на матката дава позитивна прогноза и ја намалува веројатноста за повторување и развој на неинвазивна форма на рак.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате цервикална дисплазија и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш вашиот гинеколог може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Трихомонијаза (појавување на симптоми: 4 од 6)

Трихомонијазата (трихомонијаза) е воспалителна болест во која влијае на урогениталниот систем на мажи и жени. Тоа предизвикува појава на вагината Трихомонас, дејствувајќи како наједноставна - тоа не е микроба, туку едноклеточно суштество. Трихомонијазата, чија симптоми се предизвикани од ова суштество, за разлика од микробите, е повеќе прилагодена на условите на животната средина на телото, како и на обиди да се влијае врз него со антимикробните лекови.

...
Рак на грлото на матката (појавување на симптоми: 2 од 6)

Ракот на грлото на матката, кој исто така се дијагностицира како карцином на грлото на матката, е една од најчестите болести на ракот релевантен за женскиот генитален тракт. Најраспространета возрасна категорија за оваа болест е жените од 35 до 50 години, додека оваа група на луѓе, без оглед на возраста, е надополнета со жени кои често ги менуваат своите сексуални партнери.

...
Рак на јајници (појавување симптоми: 2 од 6)

Според нејзината распространетост, ракот на јајниците е рангирана на седмо место меѓу видовите на рак кои се релевантни за жените. Најчесто, текот на болеста се карактеризира со сопствена невидливост, а знаците што укажуваат на тоа веќе се манифестираат кога ракот во голема мера се шири. Вреди да се забележи дека ракот на јајниците, чии симптоми се карактеризираат со слична карактеристика, е откриен во почетната фаза кај само една третина од жените.

...
Парапроктитис (појавување симптоми: 2 од 6)

Парапроктитис е гноен воспаление кое се јавува во масното ткиво кое го опкружува аналниот сфинктер и ректумот на својата локација. Парапроктитисот, чии симптоми се одредуваат во зависност од обликот на болеста, по хемороидите, е една од најчестите болести кои се јавуваат во ректалната област.

...
Цервицитис (појавување симптоми: 2 од 6)

Цервицитис е воспалителен процес кој е локализиран во вагиналниот сегмент на грлото на матката. Цервицитис, чии симптоми се карактеризираат со матни тип на исцедок, болка во долниот дел на стомакот (повлекување или досадна), болни односи и мокрење, во својата долготрајна хронична форма може да доведе до ерозија. Покрај тоа, таков курс може да предизвика задебелување (т.е. хипертрофија) или чистење на грлото на матката, како и да предизвика ширење на инфекцијата на горните генитални органи.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

гинеколог зема
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Chernyakhovsky, 8
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Краснодар, 52, бул. 2
Телефон : +7 (499) 116-82-07
Адреса : Москва, ул. Болшаја Молчановка, 32, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Трехгорный Вал, 12, бул
Телефон : +7 (499) 116-82-19
Адреса : Москва, ул. Rossoshanskaya, 4, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Glavmosstroy, 7
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Воронцовская, д.8, стр.5
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .