Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Аденомиоза: Симптоми и третман

Аденомиоза - главните симптоми:

Аденомиозата (или внатрешната ендометриоза) е болест на матката, при што ендометриумот, дејствувајќи како внатрешна мукозна мембрана на нејзината обвивка, почнува да расте во други слоеви на органот. Во својата специфичност, аденомиоза, чии симптоми се состојат од пролиферација на ендометријалните клетки надвор од матката, е бенигна системска болест.

Општ опис

Новата локација на која ендометријалните клетки се здобиваат во текот на аденомиозата е во областа на надворешни или внатрешни генитални органи (матка, јајници, јајцеводите) и други ткива и органи на телото (ГИТ, уринарен систем, постоперативни рани, папок итн. .).

Гениталната ендометриоза (во која ендометријалните клетки со аденомиоза се концентрирани во вагината) може да бидат надворешни (ендометриоза на вагината, јајниците) или внатрешна (ендометриоза на матката).

Ендометријалните клетки, кои се надвор од слузницата на матката, функционираат понатаму во согласност со вообичаениот месечен циклус, што, пак, предизвикува локализирани воспалителни настани, а потоа предизвикува промени кои сериозно ја нарушуваат активноста на органот населен со нив.

Буквалниот превод на терминот "аденомиоза" ја дефинира вродената дегенерација која се јавува во мускулното ткиво. Влијанието на ендометријалните жлезди во клеточниот миометриум доведува до формирање на патолошки промени во мускулниот слој на матката, што доведува до дегенерација на овој орган.

Форми на аденомиоза

Аденомиозата кај морфолошките форми на ендометриоза на внатрешната матка може да биде дифузна, нодуларна и мешана (дифузна нодуларна).

 • Дифузна аденомиоза. Морфолошките карактеристики се состојат од формирање во ендометриумот на слепи џебови, кои продираат во различни длабочини на слоевите на матката од неговата празнина. Често оваа форма на болеста формира фистули во карличната празнина.
 • Нодуларна аденомиоза. Оваа форма на болеста се карактеризира со паѓање во мускулниот матнички слој на вроден епител, истовремено формирајќи јазли со различни големини. Како по правило, тие се повеќекратни по вид на формирање и се полни со крв или кафеава течност. Тоа, пак, е формирано со функционирање во согласност со стандардниот циклус на менструално крварење на ендометријалните жлезди.
 • Мешана аденомиоза. Оваа форма е претставена како комбинација од двата горенаведени елементи.

Тежината на аденомиозата

Тежината на аденомиозата може да одговара на еден од четирите степени предложени во меѓународната класификација, од кои секоја одговара на длабочината на пенетрација во основните матки слоеви на ендометријалните клетки. Забележете исто така дека следнава класификација е применлива само во однос на дифузната форма на предметната болест.

 • Јас диплома. Пролиферацијата на ендометријалните клетки се јавува во субмукозниот слој на матката;
 • II степен. Пенетрацијата на патологијата е концентрирана во мускулниот утерусен слој, но со зафаќање на не повеќе од половина од нејзиниот дел;
 • III степен. Мускулниот слој во патолошкиот процес е вклучен во повеќе од половина;
 • IV степен. Ендометријалните клетки растат надвор од мускулниот слој, концентрирајќи се во серозна матката мембрана, која последователно ја придружува транзицијата кон перитонеумот и вклучувањето на органите во карличната област во патолошкиот процес.

Опасност од аденомиоза

Аденомиозата, како што веќе рековме, е бенигни патолошки раст кој се јавува во ткивата. Причината за усогласеност со оваа дефиниција е зачувување на генетската структура на ендометријалните клетки кога се пренесува на други ткива и органи. Во меѓувреме, подеднакво, способноста на ендометријалните клетки да траат во овие ткива и органи, како и нејзиниот капацитет за последователно ширење низ телото со отпорност (отпорност) кон надворешни влијанија - сето ова ја изедначува аденомиозата со малигни тумори.

Определувањето на доброто на болеста овозможува да се укаже на неговата типична прогноза. Така, аденомиозата може да се појави многу години и децении без да стане директна причина за осиромашување на телото и нејзината смрт. Во исто време, по аналогија со малигниот тек на хиперплазија ( сарком , рак, итн.), Аденомиозата со голема тешкотија е подложена на употреба на конзервативен третман во неговата адреса. Во однос на хируршката интервенција во однос на елиминацијата на оваа патологија, таа е многу пообемна од интервенцијата фокусирана на бенигни тумори. Причината е тежината на дефинирање на границите кои укажуваат на заболено и здраво ткиво.

Најчесто, главната компликација на аденомиозата е директно поврзана со особеноста дека ендометријалните клетки, кои функционираат според одреден месечен циклус, предизвикуваат тешко крварење. Ова, пак, може да предизвика развој на акутна или хронична форма на анемија . Некои случаи укажуваат на потреба за итна хоспитализација и хирургија поради сериозна закана за животот поради вистинското крварење кај пациентите.

Забележаната болест, исто така, се карактеризира со тенденција за ширење на други ткива и органи на процесот, што, пак, води до системски лезии. Екстрагениталното уредување на ендометријалните клетки може да предизвика целина комплекс на компликации во кои итна медицинска интервенција станува задолжителна. Таквите компликации вклучуваат, особено, интестинална опструкција предизвикана од ендометриоза на гастроинтестиналниот тракт, хемоторакс (патологија која се карактеризира со пополнување на плевралната шуплина со крв), предизвикана од ендометриоза на белите дробови итн.

За да се надмине, опасноста од формирање на малигната трансформација на клетки кои претрпеле генетска транслокација останува да се додаде на опасните последици од аденомиозата.

Причини за аденомиоза

Причините за појава на аденомиоза, како и механизмите кои влијаат на нејзиниот развој, сè уште не се целосно дефинирани. Единствено што со експерти се забележува со сигурност е дека болеста е хормонска зависна и, според тоа, нејзиниот развој се јавува под влијание на нарушувањата во активноста на имунолошкиот систем.

Меѓу главните фактори на ризик за развој на болеста која се разгледува се следните:

 • Наследна предиспозиција за аденомиоза (ендометриоза), вклучувајќи предиспозиција за бенигни / малигни тумори, концентрирана во областа на женската генитална сфера;
 • Подоцна или, обратно, почетокот на менструацијата;
 • Дебелината;
 • Сексуалниот живот започна премногу доцна;
 • Доцно или комплицирано породување;
 • Манипулации од еден или друг тип на матката (дијагностичка киретажа, абортус);
 • Употреба за заштита од бременост на матката спирали или орални контрацептиви;
 • Болести на воспалителна скала во матката и додатоците, крварење на дисфункционалната природа, особено за време на операцијата и / или долгорочна хормонална терапија;
 • Чест трансфер на заразни болести и алергиски реакции кои укажуваат на функционално оштетување во имунолошкиот систем;
 • Низок социоекономски статус;
 • Тешка физичка активност;
 • Недостаток на мобилност на животниот стил, стрес;
 • Екстрагенитални заболувања (болести на гастроинтестиналниот тракт, хипертензија, итн.);
 • Екологија.

Атеномиоза на матката: симптоми

Главната карактеристика само за оваа болест е изобилството и / или траењето на менструалното крварење, што, пак, предизвикува формирање на секундарна анемија на дефицит на железо.

Следниве симптоми се карактеристични за анемија врз оваа основа:

 • Поспаност;
 • Слабост;
 • Бледа од мукозни мембрани и кожа;
 • Подложност на разни видови инфективни болести;
 • Тешки случаи на отежнато дишење придружено со мала физичка активност;
 • Вртоглавица;
 • Брзиот пад на инвалидитетот, како и можноста за адекватно оценување на моменталната состојба.

Карактеристичен симптом на аденомиоза е присуството на исцедок, кој се појавува и неколку дена пред почетокот на менструацијата и неколку дена по нивното завршување. Честите форми на болеста може да доведат до развој на метроргагија (крварење на матката, паѓајќи во средината на менструалниот циклус).

Како друга карактеристика на оваа болест, се јавува болен синдром кој се формира пред почетокот на менструацијата и трае неколку дена и исчезнува по неколку дена по нејзиниот почеток (алгоменореа или дисменореа).

Тежината на болката, како и нивната природа, се определува од специфичната локализација на патолошкиот процес. Особено силен синдром на болка се појавува кога лезијата на матката истмус е релевантна, исто така се изговара со ширењето на аденомиозата во врска со развојот на процесот на формирање на адхезии.

Често, аденомиозата се јавува кога патологијата е формирана во форма на дополнителен утерусен рог. Оваа лезија може да се манифестира со аденомиоза, слична на манифестации со акутен абдомен, причина за која е фрлањето на менструалната крв во регионот на карличната шуплина со симптоми карактеристични за перитонитис.

Ирадиацијата на болката често овозможува да се утврди локализацијата на концентрацијата на патолошкиот процес. На пример, поразот на аголот на матката е проследен со болка, проширувајќи се во областа на препоните од соодветната страна. Поразот на истмусот дава во ректумот или во вагината.

Друг карактеристичен симптом за оваа болест е болката што се јавува за време на сексуалниот однос, што е особено важно пред менструацијата и најчесто укажува на лезија на вратот на матката.

И, конечно, важно е да се забележи дека сериозноста на симптомите на аденомиоза во извесна мера зависи од степенот на преваленција на нејзиниот тек. На пример, кај дифузна аденомиоза, што одговара на I степен, неговото откривање може да се направи случајно, што се објаснува со асимптоматскиот тек на болеста. Што се однесува до II и III степен на дифузна аденомиоза, како и нодуларна аденомиоза, во овие случаи сериозноста на симптомите ретко се совпаѓа со специфичниот степен на преваленца на целиот процес, како и со големината на јазлите.

Третман на аденомиоза

Два методи се користат за лекување на оваа болест: терапија или хирургија. Терапијата се базира на употреба на медицински препарати, фокусирани на нормализирање на функционалните карактеристики на хормоналниот и имуниот систем. Хируршкиот третман се базира на враќање на нормалните анатомски карактеристики својствени на гениталните внатрешни органи, како и отстранување на максималниот број на фокуси на аденомиоза во областа на нивната локализација.

Дијагнозата на аденомиозата е направена од гинеколог, кој треба да оди ако се појави некој од овие симптоми.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате аденомиоза и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш вие.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Јајчни апоплексии (појавување симптоми: 4 од 10)

Овариејална апоплексија е ненадејна руптура (т.е. нарушување на интегритетот) која се формира во ткивото на оварите. Јајчни апоплекси, чии симптоми се состојат од крварење, кое поминува во абдоминалната празнина, исто така е придружено со силен болен синдром.

...
Плацента превиа (појавување на симптоми: 4 од 10)

Плацента превиа е вид на патологија во која локацијата на плацентата е концентрирана од долниот сегмент во матката. Плацента превиа, чии симптоми се состојат во делумно или целосно преклопување на внатрешната оска, се дијагностицира во 0,1-1% од сите случаи на породување. Повеќе детали за карактеристиките на оваа патологија можете да научите од нашата статија.

...
Хроничен синдром на замор (симптоми на појавување: 4 од 10)

Синдром на хроничен замор (abbr. SHU) е состојба во која има ментална и физичка слабост поради непознати фактори и трае од шест месеци или повеќе. Синдром на хроничен замор, чии симптоми треба да бидат до одреден степен поврзани со заразни болести, исто така е тесно поврзан со забрзаното темпо на животот на населението и зголемениот проток на информации, буквално паѓа на личност за неговата последователна перцепција.

...
Церебрална исхемична болест (појавување симптоми: 4 од 10)

Неуспехот на телото, кој се карактеризира со прогресија на влошување на снабдувањето со крв во мозочното ткиво, се нарекува исхемија. Ова е сериозна болест која претежно влијае на садовите на мозокот, ги блокира и, со тоа, предизвикува дефицит на кислород.

...
Миокардитис (појавување симптоми: 4 од 10)

Миокардитисот е генеричко име за воспалителните процеси во срцевиот мускул, или миокардот. Болеста може да се појави на позадината на разни инфекции и автоимуни лезии, изложеност на токсини или алергени. Постојат примарни воспаленија на миокардот, кој се развива како независна болест, а секундарна, кога срцевата патологија е една од главните манифестации на системска болест. Со навремена дијагноза и комплексен третман на миокардитисот и нејзините причини, прогнозата за опоравување е најуспешна.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .