Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Цар на јајници: симптоми и третман

Јајчница циста - главните симптоми:

Циркуларната јајница е бенигна неоплазма од типот на тумор. Однадвор, циста е торба формирана на површината на јајниците (или кеси, ако зборуваме за повеќе цисти), во која содржи течност или друга содржина. Цистата на јајниците, чиишто симптоми зависат од специфичната форма на болеста, всушност е бенигна неоплазма, но тоа не ја исклучува можноста за обратно сценарио за тоа, во кое се јавува прекин, придружено со болка и крварење.

Општ опис

Ако циста се развива негативно, како што е наведено погоре, ова може да бара хируршки третман, во кој цистата е отстранета. Во принцип, цистата на јајниците е прилично честа појава кај младите жени, а фреквенцијата на откривање на оваа неоплазма кај пациенти постари од 50 години е значително намалена.

Да застанеме како се формира цистата. Во женското тело, како што знаете, постојат два јајника. Тие произведуваат јајца, кои се споредливи по големина со просечен орев. Самите јајници се наоѓаат на двете страни на матката, соодветно, тоа е десниот и левиот јајниците. Јајце клетката се формира секој месец од страна на левата или десната јајница, овој процес е почеток на менструалниот циклус.

Јајцата се во торбата, како што беше - ова е фоликул. Нејзиниот раст и созревање се обезбедени од страна на ефектите на естроген, ова се случува особено додека матката е подготвена да го прифати јајцето. Таквиот циклус нормално се случува секој месец, по правило, завршува со неплоден јајце клетка. Според тоа, ако јајце клетката не оплоди, содржината од матката се елиминира во форма на физиолошки секрети. Овие секрети, како што може да се претпостави, се менструација.

За време на ултразвучниот преглед на здрави јајници, пред да настане овулација, одреден број мали цисти може да се детектираат во секој од јајниците, и ова не е ништо друго освен зрели фоликули. Кога ќе настане овулација, само еден или два од овие фоликули ќе пукнат. Понекогаш, поради причини кои не се разбрани, зреениот фоликул акумулира значителна количина на течност сама по себе, поради што нејзината големина значително се зголемува. Зголемените фоликули се нарекуваат фоликуларни или функционални цисти.

Ако фоликулите не се скршат и, според тоа, нема ослободување на јајцето, цистата е зачувана и може да продолжи да расте некое време. Во исто време, во текот на неколку циклуси, растот на оваа циста забавува, постепено се намалува и конечно исчезнува.

По прекинот на фоликулите, по што се ослободува јајцето, се формира "жолто тело" на местото на нејзината локација. Тој претставува такво место во ткивата на јајниците, во која постои активно производство на прогестерон. Како и во постепено зрее фоликул, течноста може да почне да се акумулира во жолто тело. Тогаш станува збор за формирање на циста на корпусот лутеум. Слично на фоликуларната циста, корпусот лутеум може спонтано да исчезне, што исто така се јавува и при претходното постепено намалување на големината.

Така се случува, поради една или друга причина, цистата од фоликулите или корпусот лутеум почнува да се полни со крв. Ова може да се случи, на пример, поради прекин на крвниот сад во него. Во овој случај, тоа е форма на хеморагична циста.

Место на циста

Видови на цисти

Над, накратко разгледавме некои типови на цисти од јајниците, ќе ги опфатиме подетално нивните карактеристики, како и некои од нивните други сорти.

Веќе означената фоликуларна циста се карактеризира со тоа што се формира во периодот помеѓу почетокот на менструалниот циклус и пред почетокот на овулацијата. Нејзиниот дијаметар може да достигне 5 см. Доколку овој тип на растреси на цисти, жената може да доживее ненадејна болка во областа на јајниците, односно тоа е болка во долниот дел на стомакот, и оваа болка може да се прошири до долниот дел на грбот. Таквите цисти, како што веќе е наведено, исчезнуваат без потреба од лекување, во период од неколку месеци. Единственото нешто што е потребно во овој случај е контрола врз состојбата на пациентот и, всушност, развојот на цистичното образование.

Следниот вид кој веќе се испитува е жолто тело циста , се појавува после овулација. Понекогаш жолтото тело е исполнето со течност, во некои случаи - со крв. Се чува подолго време, во споредба со фоликуларна циста. Може да нема посебни симптоми, циста се наоѓа само на еден од јајниците.

И, конечно, следната веќе разгледана форма, хеморагична циста . Се развива како резултат на хеморагија во една од испитуваните цисти. Таквата болест е придружена со појава на болка, локализирана на дел од јајниците во која е формирана неоплазмата.

Во прилог на овие цисти, постојат и други видови на нив, разгледај ги подолу:

 • Дермоидна циста . Ова е дизонтогенетска циста, како по правило, се развива кај млади жени и е бенигна форма на тумор. Неговиот дијаметар може да биде околу 15 см. Во некои случаи може да содржи и 'рскавица, коса или коскено ткиво. Во внатрешноста на цистата постои шуплина во која, пак, има содржини слични на желе. Кога спроведуваат ултразвучна студија, експертите забележуваат дека дермоидните цисти се прикажуваат поинаку. Во исто време, тие се сосема јасно видливи за време на NMR или CT. Тие содржат речиси сите видови ткива, имено сврзно, нервозно, масно и карциногено. Според преваленцата на сите цисти, во просек се дијагностицира во 20% од случаите. Претежно дермоидната циста е откриена на десната страна на јајниците. Нејзиното е дека може да биде комплицирано со такви промени како воспаление на циста или торзија. Покрај тоа, во околу 3% од случаите е дозволена можноста за трансформација во рак. Поради ова, во стомакот се појавува многу силна болка, на пациентот му треба итна операција.
 • Ендометриом . Таквата циста често се појавува кај пациенти со веќе постоечка ендометриоза. Таа е формирана врз основа на ендометријалното ткиво, односно врз основа на внатрешната мукозна мембрана на матката. Што се однесува до големината на таквата циста, тие можат да просеат 2-20 см (големи се многу поретки). На нејзината површина често има атхезии, а во неговата празнина има кафеава содржина (главно, тоа се остатоци од крв што се секретирани тука за време на периодот на менструација). Ендометриомот може да биде проследен со тешка абдоминална болка која се јавува за време на менструацијата.
 • Полицистичен јајник . Тука, јајниците расте во големината, со надворешната страна формираат повеќе цисти од мала големина. Таквата форма на болест може да се појави кај здрави пациенти и кај пациенти со одредена ендокрина болест. Важна карактеристика е дека полицистичниот јајник не е истата патологија како и полицистичните јајници.
 • Цистичен аденом (цистаденом и цистаденом се исто така вклучени тука) . Ова е една од сортите на бенигните туморски формации формирани врз основа на оваријалното ткиво. Имајте на ум дека цистаденом во неговата големина може да биде практично гигантски, достигнувајќи 30 сантиметри или повеќе.
 • Параваријанска циста . Овој вид е формиран од додаток кој се наоѓа над јајниците. Оваа еднокорабна неоплазма е круг или овална форма и содржи проѕирна течност внатре. Има тенки и транспарентни ѕидови, тие имаат мрежа од крвни садови. Таквата циста главно се дијагностицира кај пациенти на возраст од 20-40 години, неговата големина може да биде различна. Самиот јајниците, како по правило, не е вклучен во патолошкиот процес.
 • Муцинозна циста . Во внатрешноста на овие цисти содржи мукозна течност, тие имаат неколку комори, нивните големини можат да бидат доста големи. Овој тип (како и ендометријален) е предиспониран за дегенерација во малигни туморски формации.
Цирки на јајници

Причини за болест

Точните причини за развојот на цистите на јајниците сеуште не се утврдени, бидејќи специјалистите генерално идентификуваат одредени општи обрасци кои може да се сметаат како индиректни причини за нивниот развој. Во суштина, тие може да се комбинираат во група на воспалителни и хормонални причини, особено, тие се:

 • Чести хируршки интервенции. Говорот, како што е јасно, е за гинеколошки интервенции, а тоа се абортуси и мини-абортуси итн. Она што е извонредно, после абортусот е дека пациентите развиваат цисти, што во просек е релевантно во 35% од случаите, поради неговата хормонална дефект и воспаление. , исто така придружен абортус.
 • Воспалителни болести кои влијаат на женските генитални органи. Зборуваме особено за хронични болести, СПИ, ендометриоза , анекситис , итн.
 • Хормонален дисбаланс, рано почеток на менструацијата (под 11-годишна возраст), генерална дисфункција на јајниците , оштетено фоликуларно созревање, недостаток на овулација кај жената, неправилен циклус, неплодност.
 • Дијабетес , дебелина . Овие фактори се причина за кршење на производството на хормони.
 • Третман на рак на дојка со употреба на лекот тамоксифен.
 • Повторување на циста. Мошне често, повторно се формира излекувана (или произволно исчезна циста). Со оглед на тоа, важно е систематски да го посетувате гинекологот за правилен мониторинг.

Знаци и симптоми

Често, цистата на јајниците е откриена по случаен избор, бидејќи често процесот се карактеризира со отсуство на симптоми и, соодветно, поплаки. Симптомите и поплаките често се појавуваат во случаи кога димензиите стануваат значајни. Меѓу нив се следниве:

 • Болка Со мала циста, болката, како и другите симптоми, може да биде отсутна, но постепено, како што расте, овој симптом се манифестира. Особено, постои досадна болка во долниот дел на стомакот, која се зголемува за време на сексуалниот однос. Исто така, зголемената болка е важна за време на вежбањето. Локализацијата на болката, како што веќе е наведено, одговара на страната на локацијата на цистата. Не мора да се појави таа болка, тоа може да биде чувство на стегање во карличниот регион, чувство на тежина во стомакот. Со компликација (торзија на циста или нејзината руптура), болката се карактеризира со прилично изразен интензитет, со ширење во ректумот. Исто така е придружена со треска, гадење и повраќање. Во принцип, симптомите кои се појавуваат кога раните на цисти на јајниците се слични на симптомите кои се манифестираат во акутен абдоминален синдром.
 • Често мокрење, болка при мокрење, симптоми кои го придружуваат компресијата на органи и крвни садови. Симптомите кои влијаат на изменетата мокрење, поради реалниот притисок на циста на мочниот меур, ова се случува, повторно, со значителна големина на туморот. Со растот на циста, исто така постои притисок врз регионот на долниот дел од цревата, што доведува до запек и лажна потреба да извршат чин на дефекација. Ако васкуларните снопови се компресирани, може да се развијат проширени вени на нозете.
 • Нарушување на менструалниот циклус. Во присуство на хормонски активни неоплазми кај жените, се развива аменореа , односно нема менструација. Покрај тоа, менструацијата може да биде болна и обилна, може да има застој во менструацијата, неправилност и реткост на нивниот изглед, крварење на матката.
 • А стврднат глас, обилна растење на влакната на лицето. Косата на лицето (вклучувајќи го и телото) почнува да расте на машки начин, гласот станува груб, големината на клиторисот се менува (се зголемува). Сите овие промени може да се означат со еден заеднички поим, хирзутизам, тие се манифестираат поради премногу интензивно производство на машки полови хормони (настанува хиперандрогенизација).
 • Асиметрија на абдоменот, нејзино зголемување. Овој симптом е важен за значајни цисти. Ова се манифестира во растот на обемот на стомакот. Причината за асиметрија исто така може да биде развој на асцит , состојба во која течноста почнува да се акумулира во вишокот на абдоминалната празнина.

Треба да се консултирате со лекар ако ја доживеете следнава група на симптоми: температура (од 38,5 степени), бледило, гадење / повраќање, вртоглавица, слабост, болка во карлицата и стомакот, промена на природата на менструацијата (премногу богата, нередовна) машки тип на лицето, изобилство мокрење, низок или висок крвен притисок, зголемена жед, губење на тежината без објективни причини, видливи промени во абдоменот, очигледен нов раст во него.

Јајниците со циста

Руптура на цисти и торзија

Цистата, како што веќе е наведено, може да прекине, може да се појави и нејзината торзија, и во двата случаи тоа бара обезбедување на медицинска нега. Постојат одредени фактори кои го одредуваат ризикот за јазот:

 • Во просек, во 10% од случаите, хиперполименореа е главниот фактор на ризик, кршење на менструалниот циклус во кој матката крварење се појавува долго време, а дисменореата е болна манифестација на менструацијата.
 • Абортуси во минатото, холецистектомија, апендектомија, царски рез.
 • Присуство на бенигни заболувања со лезија на знакот на грлото на матката, воспаление на матката и додатоци.
 • Присуство на соматски болести (дебелина, кардиоваскуларни патологии, болести на уринарниот систем, болести на тироидната жлезда, болести на дигестивниот систем).
 • Дисхормонални промени кои влијаат на состојбата на млечните жлезди, ендометриоза, ендометријална хиперплазија , примарна неплодност, миома на матката .
 • Пушењето

Пред да започнете со симптомите, забележуваме дека е многу важно да повикате брза помош за нејзината манифестација, бидејќи зборуваме за сериозни компликации. Особено, температурата се зголемува, постои голема силна болка во абдоменот со ширење на ногата и на ректалната површина. Исто така, постојат симптоми како гадење и повраќање. Болката, која е клучен симптом, најчесто е локализирана на страната на локацијата на неоплазмата, односно ако цистата е на десната страна, тогаш болката во стомакот ќе биде на десната страна, со ширење на десната нога. Исто така, скршената циста е придружена со голем пад на крвниот притисок поради фактот што крварењето се разви во околината на абдоминалната празнина. Постојат симптоми на општа интоксикација, одложен столица, вртоглавица, слабост, болка во грчеви, студена пот.

Што се однесува до торзијата на цистата, тука е извртена ногата на која се наоѓа. Поради ова, крвниот проток е оштетен, кој се манифестира во форма на гадење и болки во стомакот (повторно, на страната каде што се наоѓа цистата). Симптомите на торзија на цистата често се зголемуваат постепено, поради што не е секогаш јасно причината за општата слабост.

Дијагностицирање

Голем број специфични студии овозможуваат утврдување дали пациентот има цистата на јајниците, а особено:

 • Трансвагинален ултразвук. Цистите на ултразвук се откриени или едноставни, односно содржат само течност или комбинирани (со вметнување во течност од цврсти ткива) или цврсти (цврсти ткива).
 • NMR, КТ. Овие дијагностички методи се користат кога е невозможно да се разјаснат карактеристиките на циста со ултразвук.
 • Лапароскопија. Во текот на овој дијагностички метод, можете да откриете циста, па дури и да го избришете.
 • Испитување на крвта за присуство на маркер CA-125. Овој дијагностички метод овозможува да се утврди дали туморот е малигнен (канцерозен).
 • Дефиниција за бременост. Циста кај бремени жени се третира поинаку отколку кај пациенти кои не се бремени. Неопходно е да се исклучи / потврди бременоста, да се исклучи / потврди ектопичната бременост (симптомите на јајчникот циста имаат одредени сличности со симптомите кои се јавуваат за време на ектопична бременост).
 • Пробиениот џеб на Даглас (површина на задниот форникс на вагината). Од наведената област е иглата за внесување течност. Овој преглед се изведува исклучително ретко, само во оние случаи, ако постои сомневање за руптура на цистата или крварење на јајниците.
Цистична слика за време на ултразвучната томографија

Третман

Лечение кисты яичника, если речь идет о функциональной форме, зачастую не требуется вообще, потому как она может пройти самостоятельно. Операция по удалению такого новообразования проводится только в тех случаях, если его размеры превышают 10 см, а также в тех случаях, когда киста не исчезает в течение срока трех циклов. Если актуальны осложнения кисты яичника, такие как перекрут, разрыв или сдавление органов, находящихся поблизости, то также требуется провести операцию. В большинстве случаев оперативное вмешательство сводится к лапароскопии, после которой остается лишь несколько ранок небольших размеров, заживают они достаточно быстро, заметных следов после себя не оставляют.

При подозрении на наличие кисты яичника необходимо обратиться к гинекологу.

Сподели го овој напис:

Если Вы считаете, что у вас Киста яичника и характерные для этого заболевания симптомы, то вам может помочь врач гинеколог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Апоплексия яичника (совпадающих симптомов: 6 из 14)

Овариејална апоплексија е ненадејна руптура (т.е. нарушување на интегритетот) која се формира во ткивото на оварите. Јајчни апоплекси, чии симптоми се состојат од крварење, кое поминува во абдоминалната празнина, исто така е придружено со силен болен синдром.

...
Рак матки (совпадающих симптомов: 6 из 14)

Рак матки — злокачественное новообразование из клеток эндометрия, т. е. тканей, выстилающих орган. Считается одной из самых распространенных форм онкологии. Чаще диагностируется у женщин старше 60 лет, в молодом возрасте встречается в единичных случаях.

...
Трофобластическая болезнь (совпадающих симптомов: 6 из 14)

Трофобластическая болезнь – термин, который обозначает патологические процессы, в результате которых в плаценте образуются доброкачественные или злокачественные образования. В данную группу входит простой пузырчатый занос, опухоли трофобластов эпителия, опухоли плацентарной площадки, хорионкарцинома.

...
Гиперстимуляция яичников (совпадающих симптомов: 6 из 14)

Гиперстимуляция яичников (синдром гиперстимуляции яичников) – заболевание гинекологического характера, возникновение которого обусловлено чрезмерным приемом гормональных средств в целях стимуляции овуляции для зачатия ребенка.

...
Бактериурия (совпадающих симптомов: 6 из 14)

Бактериурия – это патологический процесс, при котором диагностическими методами в моче будет выявлено наличие патогенных организмов. Нормой является отсутствие бактерий в урине, она стерильна, но при попадании инфекции, организмы размножаются и могут инфицировать по восходящим каналам ближайшие органы.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

гинеколог зема
Адреса : Москва, ул. Первомайская, д. 42
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Болшаја Молчановка, 32, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, ул. Тестовска, д. 10, 1 влез
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Ландышевая, д. 14, корп. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Новомарински, 32
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, транс. Расково, 14-22
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .