Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Ендометриоза: Симптоми и третман

Ендометриоза - главните симптоми:

Ендометриозата е гинеколошко не-неопластично заболување, проследено со пролиферација на внатрешната постава на матката (ендометриум) надвор од границите на неговата празнина. Едноставно кажано, ткивата што се наоѓа во матката кај здрави жени со ендометриоза растат во други органи. Ендометриозата, симптомите на кои се соочуваат жените, се развива за неодредени причини, иако постојат некои основи за изолирање на имунолошкиот, хормоналниот, наследниот и некои други фактори.

Општ опис

Значи, за подобро да се разбере она што е во прашање кога се разгледува оваа болест, потребно е да се задржиме на она што е ендометриумот, како и малку увид во органите на женскиот репродуктивен систем.

Кај жените, матката е во малата карлица - мускулен орган кој е поврзан на двете страни со фалопиевите туби кои се отвораат кон абдоминалната празнина. Матката ги опфаќа трите главни слоеви, ова е внатрешниот слој на ендометриумот, средниот (мускулен) слој на миометриумот и периметријата - надворешната серозна тенка обвивка на телото, делувајќи како продолжение на перитонеалните листови од мочниот меур.

Слојот од интерес за нас, ендометриумот, вклучува уште два слоја, тоа е функционален слој и базален слој. Функционалниот слој вклучува слој на клетки кои личат на цилиндри во сопствената структура, што, всушност, го одредува нивното име - ова е цилиндричен епител. Помеѓу овие клетки се вродени клетки - поради нив се врши производството на потребната мукус, исто така тука во голем број се финалните гранки кои припаѓаат на малите спирални артерии.

Во текот на целиот менструален циклус, функционалниот слој е подложен на постојани промени поради влијанието што го имаат женските полови хормони. Кога ќе се појави менструацијата, таа се одбива и, конечно, се ослободува однадвор. Потоа, кога имаше отфрлање на функционалниот слој во матката, започнува процесот на клеточната поделба на базалниот слој. Како резултат на тоа, се формираат нови клетки, заменувајќи го одвоениот слој и формирајќи нов слој.

Експертите наведуваат дека ендометриозата е рангирана на третото место во бројот на гинеколошки заболувања во преваленцата, следејќи ги утерусните фиброиди и воспалителните процеси кои влијаат врз женските гениталии. Најчесто, ендометриозата се дијагностицира кај жени од репродуктивната возрасна група, главно на возраст меѓу 40 и 44 години. Според различни податоци, фреквенцијата на ендометриоза во оваа категорија во просек изнесува околу 12%. Во неплодни жени, ендометриозата се дијагностицира почесто - во нив се наоѓаат околу 30-40%, додека жените со повеќе ѕидови се соочуваат со оваа болест малку поретко - околу 27%.

Неверојатно, оваа болест, исто така, може да се развие кај адолесцентните девојки. На пример, познато е дека околу 50% од пациентите во оваа група кои биле подложени на операција во врска со болка што се појавува во карличниот регион, била дијагностицирана ендометриоза. Периодот на пременопауза, исто така, не ја исклучува можноста за развој на оваа болест кај жените - тука неговата фреквенција е во просек околу 2-5%. Ние додаваме дека после менопаузата, жените слични на возрастните групи, исто така, можат да развијат ендометриоза, која, сепак, се јавува поретко.

Во исто време, вистинските показатели за фреквенцијата на болеста што се разгледува не може да се утврди, ова се должи на тешкотиите поврзани со нејзината дијагноза, како и фактот дека во некои случаи ендометриозата продолжува без никакви симптоми. Во просек, околу 70% од пациентите кои бараат медицинска нега поради болка во карличната област завршуваат со дијагноза на "ендометриоза".

Овие податоци, со соодветен пристап на читателите кон нив, се тежок аргумент во корист на редовни превентивни посети на еден доктор како гинеколог. Ова е особено точно за оние жени кои се соочуваат со одредени непријатности поврзани со приемот на овој специјалист, како и оние жени кои целосно ги игнорираат таквите препораки и не посетуваат гинеколог.

Ендометриоза: Причини

Болеста што ја разгледуваме е полиетиолошка, што, пак, укажува на присуство на многу различни веројатни причини што ја предизвикуваат. Сепак, како што е веќе истакнато, вистинските причини за ендометриоза сè уште не може да се утврди. Да се ​​задржиме на некои од опциите кои во моментов се сметаат за главни.

 • Ретроградна менструација. Или, како што е назначено, "обратна" менструација. Овој феномен го одредува следниов процес: одредена количина на менструална крв ослободена за време на менструацијата, се испраќа до абдоминалната празнина преку фалопиевите цевки. Менструацијата за такво "сценарио" не е невообичаено, згора на тоа често се среќава кај здрави жени. Единствената разлика кај пациентите со ендометриоза е дека кај здрави жени имунолошкиот систем го ограничува ендометриумот, спречувајќи ја да се прошири во областа во која се наоѓа, односно во абдоминалната празнина.
 • Наследство. Овој фактор е релевантен за многу болести со кои лицето мора да се соочи, а ендометриозата, исто така, може да се смета како болест поврзана со овој фактор. Според тоа, се верува дека ризикот од развивање на болеста во прашање се зголемува ако е присутен во наредната роднина.
 • Нарушувања на имуниот систем. Оваа причина се смета за претпоставениот фактор кој води до развој на ендометриоза. Ако имунолошкиот систем е ослабен, тогаш еднаш во абдоминалната празнина со веќе разгледана "обратна" менструација, ендометријалните клетки не се уништуваат само, туку се прицврстени на ткивата и органите лоцирани овде, а со тоа формираат фокуси на ендометриоза.
 • Хируршка интервенција во гинекологија. Сите видови на хируршки третмани, како што се киретажа (киретажа), абортус, царски рез, каутеризација на ерозија итн., Сите се сметаат за значајни предиспонирачки фактори за развој на ендометриоза.
 • Хормонални промени. Овој фактор, исто така, се верува дека придонесува за развој на ендометриоза. Факт е дека ендометриумот е прилично чувствителен на ефектите на женските полови хормони, фокусите на ендометриозата се однесуваат на нив на ист начин. Пролиферацијата на таквите фокуси, на пример, придонесува за женски полови хормони, естрогени.
 • Ендометријална метаплазија. Овој фактор подразбира трансформација во која едно ткиво се претвора во друго. Постои теорија дека ендометриумот, еднаш надвор од матката, може да се трансформира на сличен начин на друго ткиво. Во меѓувреме, причините за метаплазија моментално се нејасни, згора на тоа, сите претпоставки за тоа предизвикуваат многу контроверзии меѓу истражувачите.
Лезии кај ендометриоза

Покрај наведените фактори, постојат и други фактори, и тие, исто така, не се исклучуваат кога се разгледува поврзаноста со ендометриозата. Особено, овие вклучуваат:

 • дефицит на железо;
 • влијанието врз животната средина;
 • инфекции на уринарниот тракт, како и СПБ;
 • дисфункција на црниот дроб;
 • дебелина;
 • употреба на интраутерински уред, итн.

Ендометриоза: форми и видови

Класификацијата на ендометриозата се прави во гинекологија во согласност со областа на локализација на нејзините фокуси. Особено, гениталната и екстрагениталната ендометриоза се разликуваат. Гениталната ендометриоза може да биде внатрешна (ова е аденомиоза) или надворешна, екстрагенитална, пак, може да биде екстраперитонеална или перитонеална.

Со внатрешна генитална ендометриоза се подразбира растење на фокуси на ендометриумот во регионот на мускулната матка, имено, во грлото на матката и во матката канал.

Што се однесува до екстрагениталната ендометриоза, таа главно се развива во околината на бубрезите, мочниот меур, цревата, белите дробови, во областа на некои постоперативни лузни.

Екстрагениталната перитонеална ендометриоза првенствено влијае на фалопиевите туби, јајниците и карличниот перитонеум.

Локализацијата на екстраперитонеалната ендометриоза е концентрирана на дел од надворешните генитални органи. Главните форми на оваа варијанта на болеста се ендометриозата на вагиналниот дел од грлото на матката, ендометриозата на вагината, ендометриозата на вагината, ендометриозата на ректовагиналниот септум.

Ендометриозата може да се појави во т.н. "мали" форми или во тешки форми. Во вториот случај, локализацијата на фокусот може да одговара на мешана форма, поради што понекогаш ендометриозата не е предмет на јасна класификација. Покрај тоа, тешките форми на ендометриоза, според набљудувањата на специјалистите, се развиваат како резултат на игнорирање на терапевтски и профилактички мерки во потребните фази.

Врз основа на длабочината на лезијата од лезиите, се разликуваат соодветните фази на ендометриоза. Особено, тоа е минимална фаза, сцената е лесна, умерена и тешка. Тешката фаза, како што е лесно да се претпостави, е најболна за пациентите, како и најтешката во однос на имплементацијата на мерките за третман на ендометриоза. Со внатрешна ендометриоза, лезијата според специфичните фази е како што следува:

 • Фаза 1 - мукозната мембрана е зафатена до слојот на миометриумот (до средината, мускулниот слој, како што е спомнато претходно);
 • Фаза 2 - слојот на миометриумот е засегнат во средината;
 • Фаза 3 - лезијата ја достигнува серозната (перитонеална) покривка на матката;
 • Фаза 4 - тука париеталниот перитонеум е предмет на пораз.

Така, може да се разликува група на органи на абдоминалната празнина и малата карлица (имено, тие најчесто се погодени од фокуси), кои ќе ги одредат видовите на ендометриоза:

 • Ендометриоза на матката (аденомиоза);
 • Оваријална ендометриоза;
 • Перитонеална ендометриоза (исто така позната како перитонеална ендометриоза);
 • Вагинална ендометриоза;
 • Ендометриоза на грлото на матката;
 • Ректовагинална ендометриоза;
 • Ендометриоза на мочниот меур;
 • Ендометриоза, која влијае на други органи (во овој момент, болеста е многу поретка): дијафрагмата, плеврата на белите дробови, всушност, белите дробови, цревата, очите, стомакот, кожата итн.
Ендометриозни органи

Ентероматоза на матката: Симптоми

Ендометриозата на матката или, како што претходно ја назначивме, аденомиоза, е една од главните форми на ендометриоза, во која миометриумот е погоден од фокуси на ендометриотично ткиво. Симптомите во оваа форма на болеста се следните:

 • Болна менструација. Овој симптом, исто така, има своја медицинска дефиниција - алдисменореа. Интензитетот на болката на сериозноста на болката, воопшто, не се совпаѓа. Појавата на болка се должи на фактот што течноста почнува да се акумулира во ткивата, што се должи на реалниот процес на адхезија кој ја зафаќа матката, акумулациите во епидемиите на менструалната крв, воспалителниот процес.
 • Прекршување на циклусот Овој симптом е прилично карактеристичен за аденомиозата, иако, сепак, и не само за тоа - многу гинеколошки болести и нарушувања во функционирањето на телото се придружени, како што е познато, со такви "неуспеси". Кај аденомиозата, главно нарушувања на циклусот се намалуваат до крварење. Појавата на кафеава или крвава исцедок е доста значајна за даден случај на симптом, тие се појавуваат 1-2 дена пред почетокот на менструацијата и трае слично, 1-2 дена по него. Важен сигнал е исто така промена во природата на менструалниот проток. Значи, ако пред менструацијата продолжи нормално, а потоа со аденомиоза, тие можат да станат, на пример, претерано изобилие. Ова е исто така придружено со често тешка исцрпеност на пациентот.
 • Темна боја на менструалниот проток. Карактеристична карактеристика на манифестацијата на ендометриоза за време на менструацијата, исто така, има згрутчување на крвта.
 • Долг менструален тек. Често, менструацијата со ендометриоза трае подолго, надминувајќи го просечното времетраење.
 • Неплодност Неплодноста е предизвикана од две главни причини, имено, фактот дека не постои можност за имплантација на јајцето и нејзино понатамошно влијание заради преваленцата на процесот, како и фактот дека процесот на адхезија се развива во изразена форма, што е придружено со оштетување на матката. Во двата случаи, резултатот е ист - сето ова води до неплодност. Во исто време, ова не е конечна пресуда во случај на болест, бидејќи во најмалку 20% од случаите, во пракса, почетокот на бременоста се евидентира кај пациенти, дури и со тешка форма на болеста за која станува збор.
 • Несоодветно, односно во овој случај зборуваме за спонтан абортус / спонтан абортус. Причините за овој исход се поврзани со целокупната слика за промените против кои се развива неплодноста.
 • Ендокрини пореметувања. Во суштина, овој симптом е важен за екстрагенитална ендометриоза, иако може да биде присутен за време на аденомиозата. Таа особено се манифестира со хипоталамично-хипофизната инсуфициенција на овариумскиот систем. Поради хормонални нарушувања, крварење може да се појави кај жените меѓу менструалните периоди, што се случува многу често со ендометриоза.

Во повеќето случаи, болеста напредува. Ако не се лекува за половина година, приближно 47% од пациентите доживуваат влошување на состојбата, додека спонтано подобрување се јавува кај околу 30%. Неверојатно, за време на бременоста, пациентите имаат одредена регресија на болеста, па дури и значително подобрување во општата состојба. Факт е дека бременоста е состојба во која деформативната реакција почнува да се развива во формираните лезии, поради што тие почнуваат да се намалуваат.

Децидиуализацијата се состои во такви промени на ендометриумот за време на бременоста, при што се формира посебен вид ендометријален клеточен слој, децидното ткиво. За време на бременоста, децедуларните промени се случуваат доста интензивно: клетките акумулираат маснотии и гликоген, големината на овие клетки се зголемува. Во исто време, васкуларниот раст во ендометриумот треба да се зголеми.

Што се однесува до улогата на ова децидиско ткиво, нејзината улога не е целосно дефинирана. Во меѓувреме, се смета дека поради ова ткиво се врши контрола на воведувањето на јајцето во матката ѕид, каде што делува како еден вид слој, прво помеѓу трофобласт, а потоа - ѕидот на матката и плацентата. Ние, исто така, додаваме дека децениската реакција делува како интегрална фаза на имплантација.

Ендометриоза

Оваријална ендометриоза: симптоми

Иворите во ендометриозата може да бидат засегнати со внесување на ендометријални клетки во нив преку луменот на фалопиевата цевка, која се јавува со протокот на лимфата и крвта. Причините за ендометриоза на јајниците во моментот исто така не се сосема јасни, фокусите на ендометриозата може да се наоѓаат и надвор од јајниците, и директно во него. Симптомите на оваријална ендометриоза во секој случај може да се манифестираат поинаку, тоа зависи од големината на лезиите и од специфичната област на нивната локализација. Нагласете ги вкупните симптоми:

 • Долна абдоминална болка. Таквата болка не е нужно поврзана со одреден период на менструалниот циклус, односно може да се појави во секое време. Постојаната болка во долниот дел на стомакот може да биде предизвикана од воспаление на перитонеумот поради иритација врз основа на формирање на ендометриозни лезии.
 • Долна абдоминална болка за време на вежбање, за време на сексуален однос.
 • Зголемена болка во периодот пред менструацијата, особено силна болка на нејзиниот прв ден.
 • Ширење на болка до препоните или лумбалниот регион, до ректумот.

Перитонеална ендометриоза: симптоми

Ендометриозата на перитонеумот (перитонеална ендометриоза) се карактеризира со фактот што во неговиот развој се дава значајна улога на интеракцијата на елементите на ендометриумот со перитонеалните мезотелицити. Придонес кон развојот на оваа форма на болеста можеби веќе се сметаше од нас претходно "обратна" преголема менструална крв, која е предизвикана од одредени нарушувања во имунолошкиот и ендокриниот систем.

Перитонеалната ендометриоза може да биде од два вида. Така, првиот тип се карактеризира со ограничена количина на оштетувања - влијае само на перитонеумот. Вториот тип, соодветно, се карактеризира со фактот дека лезијата на ендометријалните жари се јавува не само во перитонеумот, туку и зад нив, односно на матката, јајниците и фалопиевите туби.

Во случај на мали форми на лезија со ендометриоза за долго време, не може да има клинички симптоми - болеста продолжува во латентна форма. Вместе с тем, бесплодие при подобном течении заболевания даже в малой форме нередко превышает 90%. Если очаги эндометриоза распространились за пределы брюшины и «прижились» в прямой кишке и ее мышечном слое, поражая также параректальную клетчатку, тогда подобному течению сопутствует появление тазовых болей, болезненность полового контакта (что в большей мере выражено накануне наступления менструации, а также после нее).

Эндометриоз влагалища и промежности: симптомы

В основном промежность и влагалище поражаются эндометриозом в результате прорастания со стороны ретроцервикального очага, несколько реже это происходит из-за появления очагов эндометрия в область участка, подвергшегося поражению во время родов.

В качестве ведущей жалобы для этой формы заболевания выступают болевые ощущения, возникающие как в самом влагалище, так и в глубине таза, причем выраженность болевых ощущений в этом случае варьирует от умеренных и до достаточно выраженных, зачастую мучительных, выматывающих. Усиление болевых ощущений отмечается во время полового контакта, а также за неделю до начала менструации и после нее. Сильная боль появляется в частности в том случае, если в процесс оказалась вовлечена передняя промежность, а также наружный сфинктер прямой кишки.

Также возникают определенного рода затруднения в акте дефекации, что сопровождается мучительной болезненностью в те периоды, на которые приходится обострение эндометриоза. По характеру проявления боль пульсирующая и жгучая (аналогия с нарывом). Когда наступает менструация, пациентки обнаруживают припухлости, узлы или кистозного типа образования при прощупывании.

После завершения менструации обнаруженные образования или сокращаются в размерах, или полностью исчезают, после чего на их месте остаются рубцы, они болезненны, располагают участками коричневатой пигментации. Если в этом случае диагноз устанавливается ошибочно и необоснованно (сфинктерит, ректит) на основании поражения наружного сфинктера прямой кишки, и назначаются тепловые процедуры (в т.ч. теплые сидячие ванны), то боль лишь усиливается.

Боль во влагалище также может сочетаться с локальным зудом. Часть пациенток обнаруживает коричневатые и кровянистые выделения, исходящие из влагалища как самопроизвольно, так и во время полового контакта. Появляются такие выделения в практически стандартный для эндометриоза период по данному симптому – за несколько дней до менструации и в течение нескольких дней после нее.

Эндометриоз шейки матки: симптомы

Такая форма заболевания также является достаточно распространенной, и причиной тому расположение поражаемой области – шейка матки чаще всего «попадает под удар» во время различных манипуляций в гинекологии (аборты, выскабливание и т.д.).

Некоторые симптомы эндометриоза шейки матки, в общем-то, можно назвать общими с другими областями поражения при этом заболевании. Тие вклучуваат:

 • мажущие коричневатые выделения, появляющиеся перед менструацией;
 • боль и дискомфорт во время полового контакта;
 • появление коричневатых выделений при половом контакте (в основном этот симптом приходится на вторую половину цикла).

Что касается других болевых ощущений (внизу живота, например), то они при этой форме заболевания не столь характерны для общей клинической картины.

Ректовагинальный эндометриоз: симптомы

Ректовагинальный эндометриоз может быть глубоким (или внутренним), что сопровождается развитием свойственных эндометриозу патологических очагов в матке, а также наружным, что сопровождается поражением маточных труб, широких маточных и кишечно-маточных связок, яичников, дугласового пространства и брюшины.

Симптомы данной формы заболевания сходны с остальными формами: здесь также отмечаются болевые ощущения, возникающие во время полового контакта, а также боль внизу живота перед менструациями и после них.

Эндометриоз мочевого пузыря: симптомы

Еще какое-то время назад в такой форме эндометриоз принято было считать заболеванием редким, какая-либо информация об этом заболевании в медицинской литературе мелькала в достаточно скудном объеме. Между тем, сейчас случаи этого заболевания диагностируются чаще, и скорее тому виной прошлое недостаточное ознакомление урологов и гинекологов с ним, а не редкость его возникновения. Свою роль в этом играет и то, что нередко специалисты в попытках установления такого диагноза, как эндометриоз мочевого пузыря, придерживаются направления к другой патологии – циклической гематурии, что в любом случае неверно, более того, последний указанный диагноз редко актуален для больных, которым он был поставлен.

Мочевой пузырь при эндометриозе может поражаться по-разному. Так, например, возможным является попадание на его поверхность того содержимого, которое находится в эндометриоидных кистах яичника, а также попадание менструальной крови (по «сценарию» ретроградного заброса), в которую включены жизнеспособные частицы эндометрия, или разрастание эндометрия от перешейка и передней маточной стенки к мочевому пузырю. Важную роль играет и оставленный при надвлагалищной ампутации матки пораженный эндометриозом ее перешеек, а также щадящее оперативное воздействие на матку при тех или иных манипуляциях. Некоторую роль играет кесарево сечение. Допустимым является вариант гематогенного попадания в стенку органа мочевого пузыря элементов эндометрия.

Особенности клинической картины эндометриоза в данном случае обуславливаются особенностями его генеза. Так, очаги эндометриоза, сформировавшиеся при имплантации частичек эндометрия, на поверхности органа мочевого пузыря, на протяжении длительного времени могут никак себя не проявлять, иными словами, симптомы отсутствуют. Обнаружение очагов происходит случайно, к примеру, в процессе чревосечений при актуальных заболеваниях тех или иных органов таза, а также в области нижнего отдела брюшной полости. Естественно, обнаружение патологии допускается теми специалистами, которые с ней знакомы.

При распространении эндометриоза к задней стенке мочевого пузыря от культи матки или от перешейка приводит к возникновению достаточно тяжелых дизурических явлений у пациентов. Если речь идет о такой патологии, как врожденный эндометриоз мочевого пузыря, при котором расположение очагов поражения сосредотачивается со стороны устьев мочеточника, то картина заболевания также может быть достаточно тяжелой.

Чаще всего симптомы эндометриоза мочевого пузыря включают в себя жалобы на появление чувства тяжести, возникающего в глубине таза и внизу живота. Усиливается оно перед менструацией, а также после нее. В это же время мочеиспускание у пациенток учащается, в некоторых случаях оно сопровождается болезненностью. Степень выраженности болевых ощущений может варьироваться, соответственно, они могут быть как умеренными, так и достаточно сильными, вплоть до потери нормальной трудоспособности в такой период. При урологических обследованиях и при многократных исследованиях мочи причин, объясняющих страдания пациенток, не обнаруживают, ввиду чего устанавливается диагноз «цисталгия». Применяемая в адрес проявлений симптоматики терапия определяет отсутствие достаточной эффективности. При тепловых процедурах боль усиливается. При этом должного значения специалисты не придают зависимости, определяемой между мен труальным циклом и жалобами.

Постепенно болезненное мочеиспускание дополняется во время менструаций гематурией (кровь в моче), степень выраженности ее проявления может варьировать. На рассматриваемом этапе прогрессирования заболевания может быть установлен такой диагноз, как рецидивирующий геморрагический цистит. Терапия в адрес проявлений актуальных симптомов все также при этом неэффективна.

Вскоре заболевание становится хроническим. По некоторым данным проходит порядка 3-5 лет с момента появления такого симптома, как болезненное мочеиспускание до начала проявления гематурии. Что примечательно, многие пациентки сталкиваются с определенным облегчением болезненности при мочеиспускании с того времени, как начала проявляться гематурия. В большинстве случаев перечисленная симптоматика приводит к появлению у пациенток страха перед тем, что у них, возможно, имеется опухоль в мочевом пузыре.

Добавим, что кровь в моче при эндометриозе мочевого пузыря по некоторым наблюдениям – симптом, встречающийся при этом заболевании у 25% пациенток. Если речь идет об обширном эндометриозе, при котором происходит захват шейки мочевого пузыря очагом поражения, то может также давать о себе знать такой симптом, как проблема удержания мочи (недержание).

Эндометриоз и беременность

Если рассматривать данное заболевание в сочетании с бесплодием, то нельзя утверждать однозначно на равенство между ними. Иными словами, при эндометриозе беременность не является невозможной. Другое дело, что беременность при эндометриозе значительно сокращает шансы на наступление беременности. На практике отмечаются случаи зачатие при этом заболевании, однако важно понимать то, что процент успешности зачатия в таком случае ниже, и, конечно, то, что при эндометриозе существует определенный риск для плода, который заключается в самопроизвольном выкидыше. Если зачать ребенка все же удалось, то в обязательном порядке необходимо наблюдаться у врача, строго следуя рекомендациям с его стороны.

Что касается причинно-следственного механизма в схеме «эндометриоз – бесплодие», то здесь пока нет четкой ясности. Между тем, существуют определенные предположения по части факторов, провоцирующих бесплодие при эндометриозе:

 • Иммунологические и эндокринные нарушения, актуальные параллельно с эндометриозом. Указанные факторы отрицательно сказываются на овуляции, оплодотворении и последующей имплантации в матку яйцеклетки.
 • Механические нарушения, обуславливающие непроходимость маточных труб; патология анатомии яичников; спаечные процессы, затрудняющие возможность выхода яйцеклетки.
 • Процессы, сопутствующие местным воспалениям.
 • Синдром лютеинизированного фолликула.
 • Частые выкидыши на ранних сроках.
 • Патология транспортной функции со стороны маточных труб, обусловленная увеличением простгландинов на фоне эндометриоза.

По-своему интересным и, вместе с тем, важным, является такой фактор, как неблагоприятные условия для будущего плода в организме (утробе). Точнее суть этого следующая: организм самостоятельно решает, может ли женщина именно сейчас выносить (а после и родить) здорового малыша.

Одновременно с этим новые исследования показывают, что большинство женщин с эндометриозом, вне зависимости от характера менструального цикла (пусть даже нормального и регулярного), истинная овуляция отсутствует как таковая, то есть речь идет об ановуляции. Добавим, что без овуляции беременность в принципе является невозможной.

Данные некоторых источников указывают на то, что после лечения и органосохранящих оперативных вмешательств беременность наступает в среднем в 15-56% случаев – столь значительный разрыв в показателях обуславливается особенностями патологического процесса и тяжестью течения заболевания. В основном гинекологами отмечается, что после проводимого в нужном направлении лечения беременность наступает через полгода-год. Соответственно, ожидание беременности может затянуться от 6 до 14 месяцев.

В то же время (хотя и редко), не исключаются на практике и такие случаи, при которых успешное лечение эндометриоза не завершается наступлением долгожданной беременности через полгода и более. В таком случае потребуется пройти дополнительное обследование, которое позволит выделить другие факторы, причастные к проблеме бесплодия.

Осложнения эндометриоза

Если лечение эндометриоза игнорируется как необходимость или оно изнач льно реализуется неграмотно, то впоследствии можно столкнуться с рядом осложнений:

 • неплодност;
 • развитие в брюшной полости и в малом тазу спаечных процессов;
 • развитие у пациенток постгеморрагической анемии на фоне обильных хронических кровопотерь, сопутствующих менструации;
 • неврологические нарушения, обуславливаемые сдавлением нервных стволов;
 • формирование эндометриоидных кист яичников;
 • преобразование эндометриоидных тканей в злокачественное опухолевое образование.

Дијагностицирање

Для того чтобы установить диагноз «эндомкетриоз», необходимо получить результаты по определенным исследованиям, к ним в частности относятся:

 • УЗИ области органов малого таза с использованием специального влагалищного датчика;
 • гистеросальпингография – метод, в котором применяется контрастное вещество, за счет чего можно оценить, насколько распространенным оказался процесс образования очагов, а также понять, насколько сильно пострадала от этого проходимость маточных труб, что в особенности важно при актуальном для пациентки бесплодии;
 • гистероскопия – данный метод дает возможность исследовать особенности поверхности матки, эндометриоидных ходов и устьев маточных труб (на бледно-розовой слизистой оболочке они имеют вид темно-красных точек);
 • лапароскопия – микрохирургическое воздействие, позволяющее диагностировать любую из форм заболевания, причем – при одновременной возможности лечения в ходе него;
 • анализ крови на выявление маркера эндометриоза;

В целом необходимость в том или ином варианте исследования определяет лечащий врач, в зависимости от особенностей патологического процесса схема диагностики может варьироваться.

Эндометриоз на слизистой матки

Третман

Лечение эндометриоза проводится по двум основным направлениям, а это хирургическое устранение очагов в областях поражения эндометриозом (или удаление органов с ними полностью), а также лечение медикаментозное, ориентированное на обеспечение гормональной коррекции активности, свойственной эндометрию.

Лечение хирургическое нередко не имеет альтернатив в связи с тем, что состояние пациенток зачастую стремительно ухудшается и возникает угроза для последующего бесплодия. Во многих случаях боль, сопровождающая эндометриоз, становится практически невыносимой, помимо этого боли сопутствует и стремительное разрастание очагов, что обуславливает неблагоприятный прогноз.

Оперативное вмешательство может производиться по-разному, определяется это на основании расположения очагов, возможности доступа к ним за счет той или иной методики требуемого воздействия. Если речь идет об эндометриозе влагалища, шейки матки или промежности, то предпочтительным вариантом является эндоскопия (иссечение очагов и их прижигание осуществляется или сквозь полость влагалища, или снаружи). Если очаги расположены в полости матки, то может рассматриваться такой вариант, как удаление матки (отдельно ставится вопрос о том, удалять или не удалять придатки) или гистероскопическая операция, при которой обеспечивается доступ через влагалище к пораженному органу матки.

Если эндометриозные очаги находятся в области маточных труб, яичников или брюшины, то может быть выполнена лапароскопия – делается несколько маленьких отверстий на животе в определенных участках для последующего доступа к пораженным участкам.

Что касается медикаментозного лечения, то оно ориентировано на подавление роста/размножения клеток эндометрия. В основном используются следующие группы препаратов (принимать решение по их назначению может только лечащий врач!):

 • оральные контрацептивы комбинированного действия (марвелон, фемоден, диане-35 и пр.);
 • препараты, представляющие группу антигонадотропинов (гестринон, даназол и пр.);
 • препараты, представляющие группу прогестинов (депостат, дюфастон и пр.);
 • препараты группы агонистов (декапептил-депо, золадекс и пр.);
 • антиэстрогены (тамоксифен и т.д.).

Информация по указанным группам препаратов предоставляется исключительно для общего ознакомления! Самолечение ими недопустимо, применение возможно только на основании показаний лечащего гинеколога!

Эндометриоз: меры профилактики

Профилактика эндометриоза – в одинаковой степени актуальный вопрос как для тех женщин, которые перенесли это заболевание и излечились от него, так и для тех женщин, которые с этим недугом сталкивались только через те или иные информационные источники. Рекомендации по профилактике выделим следующие:

 • регулярное посещение лечащего гинеколога, минимум раз в 6 месяцев;
 • половое воздержание во время менструации;
 • своевременное лечение заболеваний гинекологического профиля;
 • борьба с лишним весом (выполнение упражнений, диеты и пр.);
 • недопущение стрессовых ситуаций как таковых, насколько это возможно;
 • исключение абортов, выбор оптимальных решений для контрацепции.

Эндометриоз: некоторые факты об этом заболевании

Некоторые женщины игнорируют это заболевание, считая, что оно само пройдет, некоторые считают, что это только «их проблема», некоторые и вовсе считают, что оно их никак не коснется. Так ли это? Давайте рассмотрим некоторые установленные факты, связанные с эндометриозом.

 • Эндометриоз – заболевание активных и деловых женщин

Ряд исследований по рассматриваемому направлению и их результаты в частности указывают на то, что эндометриоз чаще диагностируется у женщин больших городов, а также у женщин, чья профессиональная деятельность связана с повышенными умственными нагрузками. В основном здесь речь идет о социально преуспевающих деловых женщинах, а также о женщинах, чья деятельность дополняется систематической сменой климатических условий по причине командировок и пр. Здесь же речь идет о стремлении к самореализации при откладывании на «потом» материнства. В группе повышенного риска также находятся и те женщины, чья половая жизнь «чрезмерно активна», в особенности, если речь идет о сочетании с частой сменой половых партнеров (что, как известно, большой редкостью не является). Вполне возможным является утверждение, что помимо лечения эндометриоза придетс позаботиться и о некоторой перестройке сознания, что также является важной частью в данном вопросе.

 • Эндометриоз негативно сказывается на половых партнерах женщин с этим заболеванием

Относительно недавно стало известно, что проблема эндометриоза – не только сугубо женская проблема, но и проблема полового партнера женщины. На этот счет имеется два обоснованных утверждения:

- Семенная жидкость содержит в себе определенные молекулы (такие как эстрадиол, простагландины и пр.), за счет которых на эндометрий оказывается стимулирующее воздействие. Семенная жидкость в процессе полового акта оказывается в полости матки или в брюшной полости через задний и передний влагалищный своды. Простогландины усиливают клеточную пролиферацию, а также приводят к подавлению апоптоза (то есть, такого защитного механизма, который действует в рамках развития эндометриоза), индуцируя при этом выработку определенных ферментов, за счет которых эндометриоз развивается с большей интенсивностью. Соответственно, можно подытожить, что при попадании спермы в организм пациентки с эндометриозом она выступает в качестве фактора, поддерживающего развитие этого заболевания.

- Эндометриоз отрицательно воздействует на качественные характеристики спермы. Доказанным является и тот факт, что гипоксия выступает в качестве одного из вариантов пусковых механизмов для эндометриоза. Иными словами, женщины с эндометриозом всегда пребывают в состоянии оксидативного стресса, при котором в результате окисления поражаются клетки. Одновременно с этим происходит накопление в их организме свободных радикалов кислорода, они же, как стало известно, характеризуются токсическим эффектом в адрес сперматозоидов – поражению в частности подлежат клеточные мембраны, в т.ч. и ДНК, запускается и апоптоз (гибель клеток). То есть, те процессы, которые «контролируют» заболевание у женщин, отрицателно сказываются на общем состоянии спермы. Соответственно, при бесплодии крайне важно начать лечение, тем самым, устраняя отрицательное для обоих партнеров воздействие, приводящее к такому результату.

 • Эндометриоз и ЭКО

В частности по данному пункту пациенток интересует, окажется ли эффективной процедура ЭКО при эндометриозе. На этот счет также имеются определенные факты:

- распространенные формы заболевания негативно сказываются на овариальном резерве, сокращая количество яйцеклеток, получаемых в ходе стимуляции, почему это происходит, пока неясно;

- сам по себе эндометриоз выступает в качестве основания для внесения пациенток в соответствующую группу риска относительно возможности развития у них внематочной беременности после того, как было произведено перенесение эмбрионов;

- внутренний эндометриоз (т.е. аденомиоз) способствует сокращению возможности успешной имплантации эмбриона в рамках реализации программ РВТ аналогично, как и при обычном (естественном) способе зачатия.

Подытожим, что единственно верным решение в лечении эндометриоза является лапароскопия (хирургическое воздействие) с дополнением в форме определенных препаратов консервативной терапии.

При появлении симптомов, которые могут указывать на эндометриоз, необходимо посетить лечащего гинеколога.

Сподели го овој напис:

Если Вы считаете, что у вас Эндометриоз и характерные для этого заболевания симптомы, то вам может помочь врач гинеколог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Поликистоз яичников (совпадающих симптомов: 5 из 13)

Полицистичното оваријално заболување е хормонална болест што се јавува кога овулацијата не е во женското тело. Полицистични јајници, чии симптоми се манифестираат со значителен пораст кај нив и голем број други специфични манифестации, доведува до формирање на површината на јајниците на бројни цисти во форма на фоликули исполнети со течност со неподредени овци кои се наоѓаат во нив. Како резултат на полицистична и специфична пролиферација на цисти кои го карактеризираат нејзиниот тек - неможноста на почетокот на бременоста кај жената и, соодветно, на неплодност.

...
Миома матки (совпадающих симптомов: 5 из 13)

Утерусните фиброиди се бенигна неоплазма која се јавува кај жени од раѓање (најчесто од 30 до 45 години). Во исто време, мускулните влакна на матката се зголемуваат по случаен избор, и се формира јазол кој е плетенка со густо модифицирани крвни садови. Особеноста на туморот е тоа што таа е хормон-зависна - нејзиниот развој и раст зависи од нивото на полови хормони во женското тело.

...
Полипоз (совпадающих симптомов: 5 из 13)

Полипоза е болест која се карактеризира со појава на повеќе бенигни неоплазми во различни органи. Најчесто полипи се формираат во носните пасажи, во желудникот и цревата, како и во матката и јајниците. Постојат околности во кои овие бенигни формации може да се дегенерираат во канцерозна состојба, што претставува закана за човечкиот живот. Особено, таквата разновидност вклучува фамилијарна аденоматозна полипоза (често пренесена од родители на нивните деца).

...
Рак матки (совпадающих симптомов: 5 из 13)

Рак на матката е малигна неоплазма на ендометријални клетки, односно ткивата што го поставува органот. Се смета за една од најчестите облици на онкологија. Често се дијагностицира кај жени над 60 години, во млада возраст се јавува во изолирани случаи.

...
Воспаление яичников (совпадающих симптомов: 5 из 13)

Воспаление яичников — острый или хронический патологический процесс, поражающий женские половые железы и вызывающий нарушение их нормального функционирования. Доста често, патологијата е придружена со оштетување на фалопиевите туби - во такви ситуации, болеста се нарекува салпинго-офоритис или аднекситис.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

гинеколог зема
Адреса : Москва, ул. Ландышевая, д. 14, корп. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Селиверстов, ул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Rossoshanskaya, 4, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, 1905 Улица, 21
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, проспект Вернадский, 37, бул.
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .