Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Жолта телесна циста: симптоми и третман

Циста на жолто тело - главните симптоми:

Цистата на корпус лутеумот е една од варијантите на функционалните цистични формации во јајниците, каде, всушност, се појавува. Цистичниот корпус лутеум, чии симптоми често се дијагностицираат кај женската популација, во некои случаи исчезнува исто како што се појавува, односно нејзиниот изглед може да биде асимптоматски во природата со исклучените последици. Компликација на цистата може да биде лезија, во која не треба да се направи без хируршка интервенција, до отстранување на јајниците.

Општ опис

За почеток, неопходно е за читателот да се утврди што е корпус лутеум, а тоа е жлезда циклично формирана во јајниците. Оваа жлезда се формира на местото каде што настанала овулација на фоликул (графа меур), односно на местото на неговото прекинување. После тоа, тука започнува со производство на таков хормон како прогестерон. Поради специфичниот липохромски пигмент присутен во телото на жлездата, поради што добива карактеристична боја, тој всушност стана познат како корпус лутеум.

Со други зборови, со оглед на сликата за формирање на жолто тело, можно е да се означи процесот малку поинаку. Руптурата на фоликулата е придружена со хеморагија, која се јавува во неговата празнина. Ресорпцијата доведува до фактот дека крвта "се претвора во жолто", ова е придружено со претходниот премин низ традиционалните етапи, општо релевантни за модринки со соодветни бои (црвено, потоа сино, по зеленикаво и конечно жолто). Тоа е оваа форма на жолта боја, формирана на местото каде што претходно се случило природниот прекин на фоликул, е жолтото тело.

Развојот на корпус лутеумот се јавува во текот на втората фаза на менструалниот циклус. По постигнувањето на својот најсладок, жолтото тело со големина достигнува околу 2 сантиметри, уште една карактеристика на оваа фаза е одредена надморска височина над јајниците со еден пол.

Разводнетата фаза за корпусот на лутеумот, исто така, има име - ова е лутеалната фаза на циклусот. Ако оплодувањето не се случило пред неговото завршување, тогаш следниот период почнува за corpus luteum - период на инволутивен развој во кој е завршена производството на прогестерон. Ако се појави ѓубриво, односно ако се случи бременост, тогаш корпусот лутеум, напротив, не исчезнува, туку само се зголемува во големината, функционира во следните неколку месеци. Во овој случај, неговото име е предмет на некое прилагодување, веќе се нарекува "жолто тело на бременоста".

Формирањето на лутеална циста се јавува поради не-регресиран корпус лутеум, кој се должи на нарушувањата на циркулацијата и на акумулацијата на хеморагичната или серозна течност што следува. Како по правило, големина на циста на жолто тело варира во рамките на 6-8 сантиметри. Ова образование се открива кај жени од репродуктивна возраст (2-5%), од моментот кога нивниот менструален циклус станува бифазен.

Во клиничката гинекологија постои одредена диференцијација на цисти на корпус лутеумот, особено цистите може да се развијат без истовремена бременост (врз основа на атрезиран фоликул) или против позадината на овој феномен, односно во текот на бременоста.

Претежно, цистата на корпус лутеумот е формирана како едно-празнина и еднострана формација. Цистичната капсула е наредена одвнатре со лутеални клетки од грануларен тип, внатре во жолто-црвена содржина. Ако ја разгледаме можноста за саморесорпција на циста, тогаш тоа се јавува, по правило, во период од 2-3 циклуси, и ако станува збор за бремена пациентка, тогаш во вториот триместар.

Локација на циста на жолто тело

Циста на корпус лутеум на јајниците: причините за формирање

Во моментов, не постои недвосмислена изјава во врска со специфичната причина за која се формира циста од корпусот лутеум, или, со други зборови, невозможно е сигурно да се утврди што предизвикува прекумерен развој на корпусот лутеум. Се претпоставува дека ова се должи на прекин на фоликуларната обвивка, која се јавува заедно со сад со мал калибар (односно дијаметар). Во зависност од видот на садот (т.е. вената или артеријата), како и неговиот калибар, капацитетот на крвниот систем во врска со згрутчување, физичка активност на пациентот и други дополнителни причини, обемот на крвта што се влива во фоликуларната празнина може да се промени. Ова, од своја страна, е исто така комплексен фактор кој ги одредува следните димензии на бенигна едукација.

Постои претпоставка дека ризикот од појава на циста се зголемува ако се стимулира овулацијата, што е особено важно кога проблемот е неплодност. Исто така, постои сличен ризик во подготовките за ИВФ, кога се користат лекови кои обезбедуваат итна контрацепција.

Опцијата за формирање циста на позадината на тешки товари (и физички и ментални), со неисхранетост (на пример, ако пациентот е на диета која дозволува само 1 компонента од храната), не е исклучена. Штетно производство, чест трансфер на офоритис, абортус, итн. - секој од овие фактори предизвикува хормонална нерамнотежа и, како последица на тоа, формирање на такви тумори, како циста на корпусот лутеум.

Појавата на циста нема врска со сексуалната активност на пациентот, односно не зависи од фреквенцијата и бројот на сексуалните контакти или нивното отсуство, и не зависи од тоа дали пациентот има сексуален живот (што значи девственост).

Фази на развој на фоликулите

Циста на корпус лутеум и бременост

Враќајќи се на појавата на циста за време на почетокот на бременоста, може да се идентификуваат некои карактеристики. Така, биолошката функција на корпусот лутеум, како што е жлезди, е да произведува прогестерон. За време на бременоста, прогестеронот го обезбедува развојот на самата бременост, истовремено реагирајќи на формирањето на гениталните центри и на целата гонада на фетусот во мозокот.

Ако идентификувате таква циста, не треба да се грижите: не претставува опасност за процесот на носење на детето (за самата бременост), а исто така нема негативно влијание врз него. Покрај тоа, со оваа опција, кога отсуството на корпус лутеум е актуелно, поради хормонален дефицит постои ризик од спонтан абортус (т.е. спонтан абортус). Ние исто така означуваме дека операцијата чија цел е лекување на циста во овој случај не е потребна ниту за време на бременоста, ниту по породувањето.

Цистата на корпус лутеумот за време на бременоста исчезнува спонтано, односно спонтано, до триместарот назначен погоре, или поточно, во периодот кога местото (плацентата) ги презема сите функции што ги поседува корпускулите (производство на хормони).

Жолта телесна циста: симптоми

Во принцип, симптомите на цистите на корпусот лутеум не се премногу изразени. Како што веќе видовме, циста може да се формира во рок од неколку месеци, а по некое време спонтано ќе исчезне, што се случува многу често.

Симптомите, кои, во меѓувреме, може да ја придружуваат состојбата на пациентите, може да се идентификуваат во форма на следната листа:

  • чувство на непријатност и сериозност, чувство на полнота, забележано во левиот или десниот ингвинален регион или, воопшто, во долниот дел на стомакот;
  • болката што се јавува на левата или десната страна на препоните, особено се влошува за време на одредени оптоварувања (сексуален однос, физички напор, брзо одење, ненадејна промена во положбата на телото (свиоци, врти, итн.);
  • зголемена базална температура, од 37 степени или повеќе, таквата промена е забележана во втората половина од циклусот и трае речиси до почетокот на менструацијата (зборуваме за температурата измерена наутро помеѓу 7-7,30, доколку траењето на спиењето е најмалку 8 часа; температурата се мери во рок од 10 минути со обичен термометар подготвен за ова, дополнителни услови: температурата се мери без претходен пораст од креветот, без отворање на очите, односно пред секоја физичка активност; радиусот е поставен во анусот, систематското следење на базалната температура ви овозможува да го одредите периодот на почетокот на овулацијата);
  • одложување на менструацијата (со болеста која се разгледува, тоа не е подолго од две недели);
  • овие симптоми се совпаѓаат со втората половина (односно, фаза) на циклусот, имено, таа се манифестира во периодот по овулацијата (главно од 14-от ден од 28-дневниот циклус).

Жолто тело циста: компликации

Ако општиот тек на болеста кај поголемиот дел од пациентите не предизвикува загриженост, која може да се нарече нејзина позитивна страна, тогаш се однесува на причината, туку на компликациите што може да ги предизвика циста. Размислете ги посебно.

Торзија на нозете на јајниците. Симптоматологијата на болеста најчесто се манифестира во ова, комплицирано сценарио на текот на болеста, кое исто така е релевантно за хеморагии во цистата празнина и за апоплексија на јајниците (ќе ги разгледаме подолу). Торзијата може да биде делумна (до 180 степени) и, соодветно, да заврши, што подразбира торзија од 360 степени или 720 со циста. Ова е придружено со компресија на нервни влакна и крвни садови, поради што се обезбедува инервација и исхрана на јајниците или нивна торзија. Манифестациите на оваа компликација се сведуваат на симптоми на "акутен абдомен", особено ова е болка во колика, која се манифестира во прилично акутна и остра форма, забележана е на дел од долниот дел на стомакот или на ингвиналниот регион (десно или лево, во зависност од специфичната страна на лезијата на јајниците) . Гадење и повраќање, општа слабост, вртоглавица. Крвниот притисок паѓа, постои чувство на страв. Во чести случаи, постои зголемување на температурата, задржување на столицата поради цревната пареза, како и болка која не исчезнува дури и кога земате присилна лежиште на едната страна, болката не се јавува ни во мирување. Во суштина, извртување како компликација на циста во делумна или целосна варијанта се јавува кога цистата достигнува големината во која неговиот дијаметар е од 5 сантиметри или повеќе. Оваа патологија бара итна оперативна помош.

Руптура на цисти. Оваа компликација е претежно ретка, поради дебелиот ѕид на цистата. Доколку, сепак, се појави руптура на циста, тогаш ова е придружено со појава на акутна, буквално пирсинг болка, обележана во долниот дел на стомакот, поради што се јавува рефлексивна потреба за усвојување на свиткана позиција. Често, гадење и повраќање, поврзани со него, слабост, развој на пред-несвестица, појава на ладна пот се забележуваат како дополнителни манифестации на симптоми. Што се однесува до температурата, во овој случај, тоа обично не се менува.

Повреда на менструалниот циклус. Особено, тоа се однесува на одложување на менструацијата, што ние го идентификувавме како еден од симптомите на корпус лутеум циста. Тоа го предизвикува неговото доминантно влијание од хормонот на прогестеронот, поради што се продолжува фазата на секреција, што, пак, делува како пречка за отфрлање на мукозната мембрана во матката, односно на почетокот на менструацијата. Како што веќе беше забележано, со жолто тело циста, менструацијата е отсутен за не повеќе од две недели. Понатаму, по правило, почетокот на менструацијата е придружена со болка и појава на тешки згрутчувања, честопати трае подолго од вообичаеното, што поминува дури и во матката крварење.

Развој на внатрешно крварење. Крварење при прекин на циркулацијата на лутеумската циста се јавува во јајниците, проследено со крварење или во карличната празнина, или во абдоминалната празнина (можни се и хеморагии во двете специфични области). Врз основа на специфични количини на загуба на крв, симптомите на внатрешно крварење се развиваат со поголем или помал интензитет. Тука, исто така, се јавува слабост, достигнувајќи, во зависност од наведената состојба, поспаност, забележана е некоја инхибиција и состојба на шок може да се развие. Симптоми на интраабдоминално крварење се појавата на бледило на кожата и мукозните мембрани, брзото отчукување на срцето, притисокот се намалува. Врз основа на целокупната слика за оваа компликација и степенот на загуба на крв, се утврдува кој специфичен третман треба да се спроведе во одреден случај, конзервативен (лек) или хируршка (односно хируршка интервенција).

Во суштина, сметаната компликација, апоплексија на јајниците, се развива поради брзиот раст на циста поради ефектот на провоцирачкиот фактор. Како таква, може да се смета за остри тресење на телото или остри перфектни движења, ненадејна промена на положбата на телото во просторот, сексуални односи итн.

Дијагностика

При дијагностицирање на цистите на корпусот лутеум се отфрлаат од општата историја на пациентот, како и од реалните поплаки во врска со општата состојба. Се земаат податоците добиени од гинеколошкото испитување, се изведуваат ултразвук и лапароскопија. Гинеколошко испитување, особено, открива образование со ограничена подвижност, чувствително на палпација. Откривањето на било која форма на тумор бара студија со користење на специфичен тумор маркер (CA-125).

Исто така, потребно е да се исклучи бременоста, за која се прави тестот, да се детектира хорионски гонадотропин. Исто така, се случува дека цистата на лутеумските цисти е тешко да се разликува од другите видови на неоплазми (други типови на цисти, цистоми, итн.), Како и од ектопичната бременост, па затоа студијата наречена лапароскопија првично се спроведува меѓу општите опции. Лапароскопија како дијагностички метод е да се користи оптички лапароскоп опремен со ендоввидео камера. Дупки (5-7 мм) се направени во абдоминалниот ѕид, сликата што доаѓа од камерата до мониторот, која обезбедува шесткратно зголемување, овозможува да се испитаат внатрешните карактеристики на репродуктивниот систем (особено оние кои не се достапни при нормално вагинално испитување).

Третман

Примарната детекција на бенигна неоплазма која ја разгледуваме не бара итна хируршка интервенција. Како по правило, во таква ситуација, состојбата на пациентот се следи за период од неколку циклуси. Таквиот пристап, како што може да сугерира читателот, се должи на фактот дека постои можност за независна ресорпција на цистата, односно за нејзиното исчезнување. Електрофореза, ултрафонофореза, магнетна терапија и ласерска терапија, итн.

Во текот на третманот, било каков вид на оптоварување треба да се намали, како и да се воздржи од сексуална активност, инаку постои ризик од извртување на ногата на цистата. По неколку месеци на набљудување, се донесува одлука врз основа на резултатите од ре-дијагнозата, врз основа на која се утврдуваат промените поврзани со цистата. Тоа е, ако се реши (исчезна), тогаш третманот е запрен, ако не - тогаш проблемот се разгледува во врска со операцијата за отстранување на циста.

Како главен метод, поради кој треба да се отстрани циста, се користи методот на лапароскопија, односно контролата се прави на ист начин, но веќе со директен ефект врз неоплазмата (што ја разликува постапката од дијагностичката верзија на неговата имплементација). Варијанта на методот на планирана интервенција, покрај таквата опција како лапароскопија, може да се состои во спроведувањето на методот на лапароскопска ресекција на јајниците, во кој погодениот дел од неговото ткиво е предмет на ексцизија. Ваквата операција генерално го намалува ризикот од можно формирање на адхезии или развој на хиперстимулација, исто така, поради тоа, придружните фактори кои водат до неплодност може да се елиминираат.

Развојот на компликации (промени во ткивата на јајниците, развојот на крварење итн.) Се изведува лапаротомија, во која се отстранува јајниците. Во оваа варијанта на развој на болеста, оваа операција се изведува на итна основа.

Ако се појават симптоми кои може да укажат на присуство на цистеста лутеумска циста, неопходно е да се контактира со присутниот гинеколог.

Сподели го овој напис:

Если Вы считаете, что у вас Киста желтого тела и характерные для этого заболевания симптомы, то вам может помочь врач гинеколог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Киста яичника (совпадающих симптомов: 3 из 6)

Киста яичника представляет собой доброкачественного типа новообразование, относящееся к опухолевым процессам. Внешне киста – это образуемый на поверхности яичника мешочек (или мешочки, если речь идет о множественных кистах), внутри которого содержится жидкость или иное содержимое. Киста яичника, симптомы которой зависят от конкретной формы недуга, по сути является новообразованием безобидным, однако это не исключает возможности развития обратного для нее сценария, при котором происходит ее разрыв, сопровождающийся болью и кровотечением.

...
Поликистоз яичников (совпадающих симптомов: 2 из 6)

Полицистичното оваријално заболување е хормонална болест што се јавува кога овулацијата не е во женското тело. Полицистични јајници, чии симптоми се манифестираат со значителен пораст кај нив и голем број други специфични манифестации, доведува до формирање на површината на јајниците со бројни цисти во форма на фоликули исполнети со течност со незрели јајца во нив. Како резултат на полицистична и специфична пролиферација на цисти кои го карактеризираат нејзиниот тек - неможноста на почетокот на бременоста кај жената и, соодветно, на неплодност.

...
Ожирение (совпадающих симптомов: 2 из 6)

Ожирение – это такое состояние организма, при котором в его клетчатке, тканях и органах начинают накапливаться в избытке жировые отложения. Ожирение, симптомы которого заключаются в увеличении веса от 20% и более при сопоставлении со средними величинами, является не только причиной общего дискомфорта. Оно также приводит к появлению психо-физических проблем на этом фоне, проблем с суставами и позвоночником, проблем, связанных с сексуальной жизнью, а также проблем, связанных с развитием других состояний, сопутствующих такого рода изменениям в организме.

...
Эндометриоз (совпадающих симптомов: 2 из 6)

Эндометриоз представляет собой гинекологическое неопухолевое заболевание, сопровождающееся разрастанием внутренней оболочки матки (эндометрия) вне пределов ее полости. Проще говоря, ткани, которые находятся в матке у здоровых женщин, при эндометриозе разрастаются в других органах. Эндометриоз, симптомы которого при этом испытывают женщины, развивается по неопределенным причинам, хотя имеются некоторые основания для выделения иммунных, гормональных, наследственных и некоторых других факторов.

...
Дисфункция яичников (совпадающих симптомов: 2 из 6)

Јариска дисфункција - повреда на хормоналната функција на репродуктивниот систем. Ова нарушување често се развива на позадината на нарушувањата во ендокриниот систем, како и воспаление кај внатрешните женски генитални органи. Најголема опасност е тоа што оваријската дисфункција може да предизвика рак на дојка, па дури и неплодност.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

гинеколог зема
Адреса : Москва, ул. Псков, 9, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Бољшај Серпуховскаја, 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Гарибальди, д. 36
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, проспект Вернадский, 37, бул.
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, ул. Земляной Вал, д. 38/40, стр. 6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Волгоградский пр., 42, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Новомарински, 32
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .