Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Карцином на дојка: симптоми и третман

Карцином на дојка - главните симптоми:

Карциномот на дојката е еден вид малигнен тумор со локализација во млечната жлезда. Процесот започнува во каналите за млеко, лобули или други структури на жлездата, постепено ширејќи се во здрави области, вклучувајќи ги лимфните јазли и ткивата на соседните органи.

Секоја десетина жена е болна, но мажите исто така се болни (помалку жени 100 пати). Ако некој е болен, болеста е смртоносна без брз третман. Околу еден милион жени заболуваат рак на дојка секоја година во светот, а 50.000 во Русија.

Причини

Фактори кои придонесуваат за карцином на дојка:

 • возраст по 35 години;
 • генитални заболувања: менструално нарушување, дисплазија, ендометријална хиперплазија , неплодност, хронично воспаление, други;
 • разни лактациски проблеми: агалактија (недостаток на мајчиното млеко), галактореа (исцедок од брадавицата, без оглед на доењето), хипогалактија (намалување на секреторната функција на жлездите), лактостаза (стагнација на млеко во каналите);
 • хиперплазија на градите, мастопатија ;
 • ефектот на канцерогените (изложеност на хемиски отрови, ултравиолетово зрачење, пушење, злоупотреба на алкохол, јадење висококалорична храна итн.) - канцерогените не мора да предизвикаат развој на рак;
 • тешки соматски заболувања ( дијабетес , дебелина , хипертензија , атеросклероза );
 • генетски фактор (семејна историја): веројатноста за појава на рак на дојка е поголема кај оние жени чии блиски роднини биле дијагностицирани со иста патологија или било каков вид на рак на друга локализација;
 • хормонална контрацепција;
 • хормонска терапија во пременопауза и во менопауза;
 • зголемена концентрација на естроген во крвта;
 • прва бременост по 30 години;
 • рана или доцна менархе (прва менструација).

Ракот на дојката може да се развие, дури и ако жената не е негативно погодена од канцерогени.

Класификација

Карцином на дојка

Постои поинаква класификација на рак на дојка.

Според МКБ код 10:

 1. D 00-D 09 - карцином in situ (пред-инвазивен интраепителен карцином на нула или почетна фаза).
 2. D 05 - лобуларен карцином неинвазивен.
 3. D 05.1 - интрадуктивен карцином на млечната жлезда не е инвазивен.
 4. D 05.7 - неинвазивен рак на друга локализација.
 5. D 05.9 - неинвазивен рак, неодреден.
 6. C50 - малигнен тумор.

Според степенот на малигнитет:

 1. Фаза 1 - големината на oncochag до два сантиметри, процесот е локализиран, без метастази.
 2. Фаза 2 - големината на туморот е до пет сантиметри, субкутаното ткиво е зафатено, но соседните ткива не се засегнати, без метастази.
 3. Фаза 3 - со големина поголема од пет сантиметри, почетокот на брзиот процес на метастази со ртење во регионалните лимфни јазли или метастази може да биде отсутен (стадиум IIIa), појава на карактеристична "кора од лимон" на кожата на дојката, редукција на брадавицата.
 4. Фаза 4 - во терминалната фаза, целата жлезда е засегната, околните области се вклучени во процесот, постојат изразени манифестации на кожата во форма на улцерации, повеќе метастази во втората жлезда, лимфни јазли лоцирани на спротивната страна и силна фиксација на неоплазмата во градите.

Според формите:

 1. Инвазивниот дуктален карцином (или ductal) е најчестата форма (80%).
 2. Интрадуктивно - епителиумот и мукозната секреција е зафатен, туморот кој е тешко да се дијагностицира не покажува надворешно манифестации, бидејќи се развива само во каналите, без да влијае на другите структури на жлездата.
 3. Билатерални - атипични промени се две жлезди, исклучително ретка форма.
 4. Малолетничка или малолетничка форма - ретка, се јавува кај млади девојки, адолесценти, а понекогаш и кај возрасни жени.
 5. Во тубуларниот карцином на млечната жлезда (мултицентричен канцер), главно, тубуларните компоненти се засегнати.
 6. Вродената форма - се развива од вроденото ткиво.
 7. Luminar - се развива главно со појава на менопауза. Ова е слабо диференциран карцином на дојка.
 8. Инфилтративна форма - примарни фокуси се формираат во различни делови на жлездата и групираат.
 9. Воспалителна - тешко е да се дијагностицира ретка форма, која се карактеризира со голема површина на уништување.

Според хистолошки карактеристики:

 1. Лобуларен карцином - се развива во лобули, нема тумор како таков, постојат пломби и оток, тоа е лошо дијагностициран, тоа се случува главно кај жени на возраст над 45 години.
 2. Медуларниот карцином е голем тумор, има јасни граници, не ртежи во соседните ткива, 5-10% од сите случаи.
 3. При инфилтрирање на карциномот на дојка, процесот се протега надвор од границите на примарен фокус, сместен во лобули или канали, лесно се шири.
 4. Маститис-како изглед - кај симптоми и развој наликува на маститис .
 5. Мукозен - овој тип е исто така наречен муцинозен карцином на млечната жлезда, што се карактеризира со присуство на мукозни содржини во каналите, кои "опфаќаат" атипични ткива.
 6. Папиларниот изглед не е инвазивен, но транзицијата кон инвазивен канцер е можна, влијае главно ткиво на жлездата.
 7. Микроскопското испитување на ткивата со инвазивен карцином на неспецифичен тип не дава јасна хистолошка слика, невозможно е да се одреди типот на рак со висока точност.

Според степенот на диференцијација:

 1. G1 - високо диференциран степен, туморот има најнизок степен на малигнитет поради фактот што атипичните клетки се уште се со јадра, се идентични во структурата.
 2. Г2 - умерено или лошо диференциран, среден степен, низок малигнитет на неинвазивен канцер.
 3. G3 - слабо диференциран рак, атипичните клетки се разликуваат во структурата.
 4. Gx - степенот на диференцијација не може да се постави.
 5. G4 - недиференциран рак (инвазивен тумор на неспецифичен тип).

Колку е поголем G индексот, толку е помал степенот на диференцијација во туморот и полошо е прогнозата.

Симптоми

Симптоми на карцином на дојка

Во раните фази, ракот на дојката обично не се манифестира. Во подоцнежните фази се појавуваат локални знаци:

 • обликот на градите се менува, станува неправилен со испакнатини или со жлебови;
 • оток се јавува;
 • "Кора од лимон";
 • црвенило на кожата;
 • брадавицата е навлечена навнатре, се појавува празнење крвав или гноен карактер;
 • пломбите се опипливи, аксиларните и супраклавикуларните лимфни јазли се зголемени, градите може да станат неподвижни.

Ако во оваа фаза дијагнозата не е направена и третманот не се започне, ракот напредува, туморот расте, се шири и расте во соседните ткива. Процесот на метастази започнува со вклучување на регионални лимфни јазли, мускули и поткожно ткиво.

Најчесто, ракот на дојката метастазира на мозокот, црниот дроб и белите дробови. Без третман, во оваа фаза се случува некротичен дефект на центарот на онкокринот, оштетување на виталните органи и смрт.

Дијагностика

Ако постои сомневање за карцином на млечната жлезда, тие се упатуваат на онколог за дојка. Лекарот собира анамнестички податоци, врши испитување и палпација на дојката, открива поплаки, дознава дали има исцедок од брадавиците.

Лекарот го проценува обликот на органите, асиметријата, деформацијата, сенката на кожата, отокот, присуството или отсуството на "кора од лимон", позицијата на брадавицата, состојбата на ареата и лимфните јазли. Палпатирајте ги градите и околните области во положбата на пациентот што стоеше и лежеше.

Анкетата и физичките истражувања им овозможуваат на искусен лекар да го преземе присуството на рак, па дури и неговиот изглед. Лекарот ја дознава фамилијарната историја за тоа дали во минатото постоеле тумори и операции, кога се случила првата бременост, како се случило, што завршило, што било менструалниот циклус или кога започнале менопаузата , како се поминало доењето, колку е млеко и други работи.

Конечната дијагноза се врши врз основа на испитувања:

 1. Сонографија (ултразвук) на млечните жлезди.
 2. Мамографија - рентген на градите.
 3. Доплер сонографијата е ултразвучен преглед на крвните садови, што овозможува да се оцени регионалниот крвен проток на жлездите.
 4. Дектографија - радиоактивна студија се спроведува во присуство на исцедок од брадавицата, овозможува да се идентификуваат интрафактните фокуси. Контрастното средство се инјектира во каналите под анестезија. Ако постои неоплазма, се определува локацијата, големината на туморот.
 5. Радио термометријата - се одредува според температурата на телото на површината и во длабочина. Оваа техника може да открие тумор во рана фаза пред почетокот на симптомите, но не ја заменува сонографијата и мамографијата. Користејќи термометрија, можно е да се идентификуваат тумори со висок ризик од малигнитет, да се потврди малигнитетот и да се контролира терапевтскиот ефект за време на третманот.
 6. Мамосконтиграфијата е високо чувствителна, радиоизотопна студија базирана на способноста на клетките на ракот да ги акумулираат радиоизотопите. Ова ви овозможува да идентификувате неоплазма на претклиничка фаза, зафатени лимфни јазли, рецидиви, да ја одредите чувствителноста на ракот на хемотерапија и радиотерапија.
 7. Биопсија - биопсија тест за да се идентификува тумор. Примерокот на биоматеријалот се врши на различни начини под визуелна контрола (ултразвук, МРИ). Ткивата од погодената област се зема за цитолошки преглед (микроскопски) за откривање на атипични клетки. Главната предност на цитолошките истражувања пред хистолошки е во брзината на цитологијата, што ќе заштеди време за преземање итни мерки.

Диференцијална дијагноза се изведува со вакви заболувања:

 • fibroadenoma;
 • мастопатија;
 • голем лобуларен липом ;
 • липогранулома;
 • циста на задржување;
 • галактоцеле (циста со содржина на млеко);
 • ангиом ;
 • дополнителни млечни жлезди (дополнителни lobule или целосна градите).

Дијагнозата е тешка со туберкулоза и воспалителни процеси. Типични чести манифестации со карцином на дојка се присутни кај лимфогрануломатоза (онкопатологија на лимфниот систем), ретикулоза (канцерогени форми на леукемија, болести на крвниот систем), ретикуло-саркоматоза (форма на ретикулоза), лимфосаркоматоза (генерализирана форма на лимфосарком ).

Третман

Третманот се базира на резултатите од испитувањето и се земаат предвид многу фактори (возраста на пациентот, коморбидитети, благосостојба, анамнеза, договор за манипулации итн.).

Терапевтски методи за рак на дојка, кои се користат и во комбинација и независно:

 1. Операција
 2. Зрачење.
 3. Хемотерапија.
 4. Имунотерапија
 5. Реставративна хирургија.

Најсигурен начин да се ослободите од рак е хируршки. Соодветна интервенција е избрана според индикации:

 1. Секторска ресекција (квадрантектомија) - се однесува на операциите што штедат орган, е да се отстрани изменетиот фрагмент на жлездата. Тоа се врши главно во првата фаза, според индикации - во вториот.
 2. Туморектомија (lumpectomy) - се однесува на поштеда на хирургија, е делумна ресекција во здравото ткиво.
 3. Мастектомија (според Пирогов, според Мадден) - се однесува на радикалните типови на операции, е целосно отстранување на погодената жлезда, соседните лимфни јазли, здрава површина околу отстранетиот орган за да се спречат метастази.
Радикална мастектомија

По операцијата и заздравувањето, пациентот е регистриран кај мамелогот на онколог, редовно следење и дијагностика се изведуваат за да се спречи или рано откривање на релапс. Во повеќето случаи, болеста се повторува во првите 3-5 години. Ако во ова време немало рецедив, веројатноста за нејзин развој се намалува.

Радиотерапијата се базира на штетните ефекти на зрачењето врз атипичните клетки. Ретко се користи сам, често во комбинација со хируршки техники и / или хемотерапија. Како независна технологија, зрачната терапија се користи како палијативна нега во напредните фази на ракот, со контраиндикации за радикален третман, кога пациентот ја одбива операцијата, со далечни метастази за ублажување на симптомите.

Видови на изложеност:

 1. Далечинска радиотерапија е ефект на зрачење на надворешно онколошко место користејќи линеарен акцелератор.
 2. Внатрешна (брахитерапија) - поставување на изворот на радијација во или блиску до туморот. За добро дефинирано време, изворот ја ослободува радио-супстанцијата во микродози. Целта за напад е примарен фокус и погодените ткива.

Третманот со цитостатици (хемотерапија) се изведува пред и / или после операцијата. Под влијание на цитостатиците преземени пред интервенцијата, туморот е намален во големина, што го подобрува хируршкиот пристап. По оперативната хемотерапија може да ги уништи микрометастазите оставени после операцијата и радијацијата.

Целта на имунотерапијата е да го активира имунолошкиот систем за борба против болеста. Имунотерапијата е активна и пасивна. Во првиот случај, тие ги користат своите овластувања за имунитет, во втората - имунолошките фактори се воведуваат во телото на пациентот.

Имунотерапијата (моноклонални антитела, цитокини, антиканцерогени вакцини и други), во споредба со лековите за хемотерапија, е побезбедна поради целниот ефект врз атипична клетка, што предизвикува многу помалку несакани реакции.

Мастектомијата носи жена не само физичко страдање, туку и естетски проблеми. Прашањето за реконструкција на градите е исклучително важно по отстранувањето на градите. Операција за обновување на жлездата може да биде истовремено (спроведена веднаш по мастектомијата за време на една операција) и одложена (извршена по завршувањето на целата програма за третман). Импланти или автоканум (сопствено ткиво) се користат за реконструкција на градите.

Предвидувања

Смртноста кај карциномот на дојка е 50%, но толку голем број се должи на недостаток на превенција, задоцнет третман за медицинска нега и откривање на рак во напредни фази. Со навремено откривање целосно се опоравува повеќе од 98% од пациентите.

Најстрашни компликации се метастази на лимфните јазли и виталните органи, особено на мозокот и белите дробови.

Најповолна прогностичка медуларна форма на карцином се должи на фактот што туморот не се шири во блиските ткива и има јасни граници.

Прогнозата за дуктален карцином е понеповолна ако дукталниот карцином на нултата фаза ги надминува границите на каналите.

Прогнозата зависи од фазата на откривање на ракот, тип на хируршка интервенција. Колку е повисок степен на малигнитет, толку е полоша прогнозата.

Превенција

Најсигурен и ефикасен начин за спречување на карцином на дојка е месечно самоиспитување. Потребно е редовно да се палпираат градите за присуство на нодули, фоки, да се испита изгледот, обликот, брадавиците, кожата. За болна палпација и други карактеристични знаци, веднаш треба да ја посетите специјалист и да бидете испитани.

Еден сигурен метод на превенција е онко скрининг. Во земјите каде програмата за превенција се спроведува на национално ниво, смртноста од рак на дојка е намалена за 30-50%. Во рамките на програмата, жените се предаваат на самоиспитување, се вршат лекарски прегледи и, доколку е потребно, дијагностика.

Недоволното покривање на превенцијата доведува до зголемување на морбидитетот. Радиотерапијата се користи за да се спречи повторување.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате карцином на млечната жлезда и симптомите кои се карактеристични за оваа болест, тогаш може да ви помогне лекарите: мамолог , онколог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Рак на дојка (појавување симптоми: 4 од 9)

Ракот на дојката е болест која е придружена со формирање на епителијална туморска маса во градите, во која нејзиниот раст се јавува од каналите на жлездата или од нејзините сегменти. Ракот на дојката, чии симптоми може да се засноваат на поразот на една или двете жлезди во исто време, е една од најчестите патологии на туморот (рак) кај жените.

...
Мастопатија (појавување симптоми: 2 од 9)

Мастопатијата е бенигна (во најголем дел од случаите) болест на дојка која се јавува на позадината на хормоналната нерамнотежа во женското тело. Мастопатија, симптоми кои се јавуваат кај жени од репродуктивната возрасна група (во период од 18-45 години), се карактеризира со развој на патолошки процеси во ткивата на жлездите во форма на раст.

...
Циста на дојка (појавување симптоми: 2 од 9)

Цистата на градите е патолошки процес кој доведува до акумулација на патолошка течност (инкапсулирана) во млечната жлезда на жените. Оваа болест ретко води кон развој на рак, но го зголемува ризикот од неговото формирање. Нема јасни ограничувања во однос на возраста. Сепак, клиничарите забележуваат дека оваа патологија најчесто се среќава кај жени на возраст од 35-55 години кои никогаш не родиле.

...
Аденома на дојката (појавување на симптоми: 2 од 9)

Аденомот на градите е образование кое често има бениген тек и се состои од ткива на жлезди или влакнести епителии. Вреди да се забележи дека главната ризична група се состои од млади жени, а по 45 години патологијата практично не е дијагностицирана.

...
Мастодинија (појавување симптоми: 2 од 9)

Мастодинија (мастолгија) - периодични или редовни болки во дојката, што се предизвикува со промена на нивото на хормони или текот на патолошки процеси во градите или во некои други органи.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

мамолог зема
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
онколог зема
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .