Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Две грда матка: симптоми и третман

Две грмушки матката - главните симптоми:

Аномалии на структурата на женските репродуктивни органи ретко се јавуваат, најчест дефект (0,1-0,5%) е утробата со две рогови, која се карактеризира со удвојување, при што двете шуплини на телото на органот не се целосно одвоени. Телото на матката е поделено на два рога, кои се поврзани на дното.

Дефектите се припишуваат на аномалиите на развојот на каналот за парови на Мулер, кој се јавува кај фетусот на почетокот на бременоста (10-14 недели). Каналот е основа за понатамошниот интраутеричен развој на матката, вагината, фалопиевите туби кај женскиот фетус.

Парамесонифенскиот (Милер) канал се состои од два дела, споени во дисталниот (далечен) дел. Со нарушување на интраутериниот развој (неразвиеност на еден дел од каналот, неможност за спојување на долните делови од него), се развиваат малформации на матката. Можеби развојот на грлото на матката со две рогови, делумната бифуркација, матката со две рогови со септум. Во некои случаи, патологијата е комбинирана со други абнормални форми на вагината, грлото на матката, уринарниот тракт, бубрезите.

Причини

Не се утврдени точните причини за грлото на матката со две рогови. Аномалија се формира во ембрионот за време на феталниот развој под влијание на негативните фактори:

 • интоксикација (труење со алкохол, лекови, лекови, хемикалии, токсични емисии во животната средина);
 • постојан психоемоционален стрес на жената во периодот на бременост;
 • повреди;
 • болести на ендокриниот систем;
 • изложеност на патогена микрофлора (вируси, бактерии, габи, паразити), инфекција на почетокот на бременоста;
 • тешка токсикоза бремена;
 • хипоксија (недостаток на кислород) на фетусот;
 • изразен недостиг на витамини и микроелементи.

Наследни фактори и хромозомски абнормалности кај мајката не се исклучуваат.

Класификација

Матката со две рогови е класифицирана според типот на расцепување:

 1. Целосна сепарација - септумот се протега од дното на матката до внатрешниот оски, формирајќи две изолирани рогови. Понекогаш раздвојувањето е толку изразено што се формираат две одделни ниши, како две тесно распоредени кралици. Може ли да забремените со ваква аномалија? Да, во овој случај, бременоста може да се развие и да продолжи без проблеми во една од нишите.
 2. Нецелосно одвојување - се формира плитко отворање помеѓу роговите во горната третина од органот. Големината и обликот на роговите се исти. Шуплината е поделена со септум, кој може да биде со различни должини.
 3. Во случај на седло-обликувана (аркуална) верзија, обликот на матката личи на седло - ова е депресија на дното на органот. Бременоста е можна, но постои спонтан абортус, бидејќи седловата форма на матката доведува до погрешно прикажување на фетусот.

Ова се трите главни типови на утроба со две рогови. Исто така, постои двојно тело на орган со заеднички врат или со двоен врат, со атрезија (преголем раст) на внатрешната празнина, атрезија или атрофија на еден рог.

Видови на матката со две рогови

Симптоми

Нормално, матката наликува на триаголник со база и празнина внатре. Со анатомска аномалија, органот изгледа како капа со две половини кои се одвојуваат од страните. Овие шуплини можат да комуницираат едни со други и да се отворат во цервикалниот канал одделно или да имаат заеднички излез во цервикалниот канал. Аголот на дивергенција на шуплините е различен во секој случај, што зависи од развојот на надворешните ѕидови и должината на поделбата. Слоевите на роговите се целосно развиени во повеќето случаи, но постои асиметрија, кога еден рог е недоволно развиен или обрасната.

Матката со две рогови не смее да дава никакви клинички манифестации, па дури и бременост и често, матката со две рогови ќе се породи без компликации. Кај некои жени, бременоста завршува со спонтан абортус со утроба со две рогови, која е поврзана со мала количина на простор за развој на фетусот во еден рог и недоволно снабдување со крв.

Карактеристична особина на матката со две рогови е нарушување на менструалниот циклус. Најчесто забележани крварење, продолжени и болни периоди со влошување на општото добро, нервоза, ексцитабилност, диспепсија, главоболка, намалени перформанси, додавање на инфекции.

Месечната болка кај утробата со две рогови е предизвикана од зголемување на органот, при што матката притиска врз соседните ткива и нервните плексуси. Крварењето и зголемувањето на времетраењето на менструацијата се должи на фактот дека волуменот на матката со две рогови е поголем од оној на нормалниот, па затоа ендометриумот се одбива повеќе, но евакуацијата е тешка. Во хоризонтално лоцирани ниши, крвта може да стагнира, што предизвикува изразена непријатност.

Ако жената нема вагинални абнормалности, биопсијата на матката не влијае на сексуалниот живот и либидото. Со интимна интимност, жената ги почувствува сите исти чувства како кај нормално развиениот орган.

Дијагностика

Дефект откриен случајно при испитување на бремена жена или за време на превентивен гинеколошки преглед. Бимануелниот преглед овозможува да се детектира деформацијата на дното (ако дефектот е значаен), присуството на септум, двоен врат.

Клинички знаци на патологија се отсутни или слични на други болести на женскиот репродуктивен систем, затоа се користат сигурни методи за потврдување на дијагнозата:

 1. Трансабдоминален или трансвагинален ултразвук - анатомската структура на уринарните и репродуктивните системи се проценува. 3D скенирањето се користи почесто, но со мали деформации, патологијата може да се превиди, сето тоа зависи од искуството на дијагностицираниот.
 2. Радиографија - можете да ги одредите надворешните граници на матката, но не можете да го одредите типот на аномалија.
 3. Хистеросалпинографија - Х-зраци на гениталните органи со контраст, овозможувајќи да се процени матката празнина и пропустливоста на цевките. Најчесто се користи за да се идентификуваат причините за неплодност, што е можно со утерусната способност.
 4. Хистероскопија - се однесува на медицински и дијагностички минимално инвазивни хируршки техники. Со помош на ендоскопско испитување се откриваат аномалии на структурата на органот, причината за крварење на матката, полипи и миома на субмукоза. Постапката овозможува да се процени состојбата на ендометриумот.
 5. Лапароскопија е терапевтска и дијагностичка нежна хируршка техника која може да се користи за откривање и отстранување на полипозни и цистични формации, за да се идентификуваат дефекти во структурата на репродуктивните органи, бубрезите и уринарниот тракт.
 6. МНР или КТ - го одредуваат обликот на телото, структурата на ѕидовите, откриваат анатомски аномалии.

Во дијагнозата, важно е не само да се направи точна дијагноза, туку и да се процени функционалноста на репродуктивниот систем, веројатноста за бременост и ветувањето за третман со хируршка интервенција.

Хистеросалпинографија

Третман

Во третманот на малформации на матката и додатоците е важно како елиминирање на аномалиите, како и зачувување на репродуктивната функција. Индикации за хирургија за матката со две рогови:

 • повторени спонтани абортуси во раните фази;
 • неплодност;
 • историја на мртвородени деца;
 • хематометар (акумулација на крв во матката).

Тактиката на третман е избрана поединечно. Денес користат минимално инвазивна технологија. Најчесто користен реконструктивен метод е метропластика, која се изведува:

 • со отстранување на еден рог;
 • со отстранување на комплетен септум;
 • со исклучување на нецелосни партиции;
 • со делумна ексцизија на утерусниот ѕид и последователно формирање на дното.

Корекцијата на септумот се изведува со користење на едноставна едноставна операција - хистероскопска метропластика. Постапката е како што следува: за време на хистероскопијата, матката се протегала со изотоничен раствор, тогаш неопходните манипулации се вршат со оптички ножици.

За евакуација на патолошките течности или згрутчување на крвта, се користи хистеросектоскопија, која им овозможува на електродите да го намалат ткивото со различна дебелина. Во ова отелотворување, времето на работа е значително намалено, а ризикот од компликации е минимизиран.

Метропластијата се изведува со лапароскопски (оперативен пристап низ мали отвори во стомакот) или лапаротомија (оперативен пристап преку инцизија во перитонеумот) на патот. По успешна операција, се инсталира интраутерина контрацепција за период од 6 до 8 месеци. Можете да планирате бременост по 8-9 месеци.

Успешната метропластика го намалува ризикот од компликации за време на бременоста од 85% до 30%. Во многу случаи, операцијата ја елиминира причината за неплодност. Шансите за бременост го зголемуваат ИВФ со матката со две рогови, особено ако деформитетот е благ. Ако биопсијата е комбинирана со други абнормалности на уринарните органи, ИВФ е единствената шанса да забремени.

Предвидувања

Најповолниот прогностички план е седловата форма на аномалијата. Дефектот во структурата е обично благ, матката деформирана малку или воопшто не е деформирана. Веројатноста за зачнување со овој вид дефект е повисока отколку со останатите.

Со атрезија или атрофија на еден рог, медицинските абортуси се опасни, што доведува до промени на лузни на ткивото кои можат да предизвикаат неплодност.

Во периодот на бременост со матката двострана, такви компликации се можни:

Ако оплодената јајца е прикачена во атрофичната рог, најверојатно ќе се појави рог со интраабдоминално крварење. Клиниката личи на текот на ектопична бременост . Ако роговите се полни и обемот на празнината е доволен, обично текот на бременоста е нормално и завршува при породување.

Дефектите на Mullerian канал не влијаат врз развојот на јајниците, затоа адолесцентните девојчиња имаат менарх (првиот менструален циклус) се јавуваат навреме, а груби хормонални абнормалности се отсутни.

Превенција

За да се минимизираат ризиците од развојот на анатомските аномалии кај фетусот, бремената мајка треба да ги елиминира лошите навики, да јаде рационално, да биде умерено активна, да не преоптоварува физички и психички, често оди во воздух и оди во природа.

Спроведувањето на бременоста со матката што ја има кај пациентката бара спречување на потенцијални компликации. Во раните фази се прикажани одмор во кревет, терапија со антиспазмози, хемостатик, седативи, гестагени. Ако доцна во случај постои закана од нарушување, царски рез се изведува на 26-28 недели.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате ужасна матка и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш вашиот гинеколог може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Трансверсоптоза (појавување на симптоми: 5 од 9)

Трансверсоптозата е промена во анатомски дефинираната позиција на дебелото црево. Наспроти позадината на патологијата, постои потекло на попречното дебело црево: на рендгенските слики ќе има облик на буквата "V".

...
Аскаријаза (појавување симптоми: 4 од 9)

Многу луѓе сега немаат поим за тоа што е аскаријаза. Оваа болест е многу опасна, бидејќи истовремено влијае и на возрасните и на малите деца. Аскаријазата е честа нематодна болест на хелминтот, која е предизвикана од човечки аскари. Нејзините ларви можат слободно да мигрираат низ телото, кои влијаат врз органите и системите. Нивниот развој се јавува во цревата.

...
Ишемичен колитис (појавување на симптоми: 4 од 9)

Ишемичниот колитис е болест која се карактеризира со исхемија (нарушена циркулација на крвта) на садовите од дебелото црево. Како резултат на развојот на патологијата, погодениот сегмент на цревата го губи потребното количество крв, така што нејзините функции постепено се нарушуваат.

...
Дисменореа (појавување симптоми: 4 од 9)

Дисменореата е патолошка состојба која се карактеризира со појава на силна болка кај жената во предменструалниот период и периодот на менструација, додека во нормална состојба нема болка. Таквата повреда се случува многу често, особено кај млади жени од 20-25 години, како и кај жени во периодот пред менопауза. Дисменореа не само што му дава непријатност на жената, туку и го влошува квалитетот на нејзиниот живот, бидејќи чувствувајќи силна болка, расположението на жената се намалува, нејзиниот работен капацитет се влошува и сл. Затоа, многу е важно да се консултирате со лекар навремено за да ги идентификувате причините за нарушувањето и да добиете соодветен третман.

...
Бубрежна дистопија (појавување симптоми: 4 од 9)

Бубрежна дистопија е конгенитална болест која се карактеризира со повреда на топографијата на органи. Може да биде една или двострана. Клиничарите забележуваат дека таквите конгенитални абнормалности се доста ретки - кај една кај 800-1000 деца. Третманот може да биде и конзервативен и радикален, се користи само со развој на сродни компликации.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

гинеколог зема
Адреса : Москва, ул. Gamalei, 18
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Glavmosstroy, 7
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Воронцовская, д. 8, стр.5
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, проспект Вернадский, 37, бул.
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Zemlyanoy Val, 38/40, стр 6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .