Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Карцином на грлото на матката: симптоми и третман

Карцином на грлото на матката - главни симптоми:

Карциномот на грлото на матката е сериозна болест која се карактеризира со брза пролиферација на матката клетки која не е контролирана од човечкото тело. Во моментов, на лекарите е тешко да се утврдат причините за туморот, но онколозите идентификуваат голем број на најверојатно предиспонирачки фактори: оптоварена наследност, промискуитетен сексуален живот и зависност од лоши навики.

Првата клиничка манифестација на карцином е специфичен вагинален исцедок. Симптомите вклучуваат интензивна болка , оток на долните екстремитети и остра губење на тежината.

Дијагнозата се потврдува со испитување на клиниката и спроведување на широк спектар на лабораториски и инструментални испитувања. Во процесот на дијагностицирање потребно е гинеколошко испитување.

Третманот на карцином на матката се врши само хируршки, со помош на минимално инвазивни медицински интервенции. Покрај тоа, се користат зрачење и хемотерапија.

Етиологија

Точните причини за појава на карцином на самото место остануваат сосема нејасни, бидејќи е тешко да се воспостави механизам за развој на туморот, а неоплазмата практично не е подложна на терапија.

Следниве предиспонирачки фактори можат да ја зголемат веројатноста за развој на рак:

 • присуството во историјата на случај на жена од венерични болести и други СПБ;
 • промискуитетен сексуален живот, особено ангажирање во незаштитен секс;
 • неконтролирана употреба на контрацептивни средства;
 • текот на хипертензија или дијабетес мелитус ;
 • вишок телесна тежина (зголемување на нормалната тежина за 15 килограми или повеќе);
 • долгорочна зависност од лоши навики;
 • секоја нередовна менструација;
 • непочитување на правилата за интимна хигиена;
 • пораз на органите на репродуктивниот систем со херпес или папиломавируси;
 • абортус абортус;
 • паузи во текот на трудот;
 • почетокот на почетокот на сексуалниот живот;
 • женска неплодност;
 • целосно отсуство на менструација кај жени на раѓање;
 • ирационална употреба на хормонални супстанции;
 • лоша исхрана.

Во почетокот на онкологијата, генетската предиспозиција не е последна: знаејќи дека еден од блиските роднини е дијагностициран со карцином на матката, женските претставници треба да бидат подложени на карличен преглед на секои 3 месеци.

Карциномот на матката никогаш не се развива од здравото ткиво. Прво, развиваат таканаречени преканцерозни состојби, кои потоа се трансформираат во онколошки тумор.

Болести кои имаат висок ризик од повторното раѓање:

Карциномот секогаш ќе делува како секундарна болест, чија главна ризична група е составена од жени постари од 40 години.

Цервикален карцином

Класификација

Специјалисти од областа на гинекологија и онкологија одлучија да одвојат неколку фази на прогресија на болеста:

 • Фаза 1 (in situ) - малигните клетки растат само на површината на матката;
 • Фаза 2 - грлото на матката е вклучено во патолошкиот процес;
 • Фаза 3 - присуство на фокуси на регионалните метастази со оштетување на блиските лимфни јазли;
 • Фаза 4 - ширењето на ракот на анатомски лоцирани внатрешни органи лоцирани во карличната област, постојат далечни метастази.

Во повеќето ситуации, болеста се дијагностицира во 2 фази.

Цервикалниот карцином вклучува такви форми на онкологија:

 • серозен;
 • нормална или јасна клетка;
 • муцинозен;
 • сквамозна клетка;
 • недиференциран;
 • микроинвазивен или микро карцином.

Постојат следниве видови на тумор, кои се разликуваат во појавата на карцином:

 • папиларна форма - се разликува во формирањето на мали папили, слични на карфиол;
 • форма во вид на кратер - чир покриен со сериски цут.

Се разликуваат локализацијата на лезијата на патолошкиот процес:

 • аденокарцином - влијае на ендометриумот на матката или мукозната мембрана;
 • леомиосаркома - малигното ткиво germinates во мускулниот слој.

Лекарите одлучија да издвојат неколку начини за појава на метастази во цервикалниот карцином:

 • лимфоген;
 • имплантација - клетките на ракот влијаат на абдоминалната празнина, јајниците, оментумот и матката цевки;
 • хематоген - најчест тип во кој присуството на метастази во црниот дроб, коскеното ткиво или белите дробови.

Симптоматологија

Опасноста од ендометријален карцином е дека во раните фази на прогресија, туморот продолжува без никакви клинички знаци.

Во некои случаи, изразување на такви симптоми:

 • испуштање на јасна или крвава слуз од вагината;
 • болка со умерена тежина, локализирана во долниот дел на стомакот;
 • повреда на менструалниот циклус.

Кога болеста ќе помине на фаза 3 или 4, покрај зголемувањето на сериозноста на симптомите, ќе се забележат следните симптоми:

 • болка при сексуален однос;
 • ослободување на голем број белците со непријатен мирис;
 • спонтано крварење од вагината, немање никаква врска со менструацијата;
 • зголемување на температурата;
 • губење на тежината;
 • аверзија кон храна, што може да доведе до екстремна исцрпеност;
 • слабост и замор;
 • зголемено потење;
 • бледило и сувост на кожата;
 • чести напади со сериозна вртоглавица (можна анемија );
 • ширење на болка во лумбалниот регион;
 • оток на долните екстремитети;
 • оток во областа на регионалните лимфни јазли.

Симптоматологијата не е специфична, бидејќи е типична за разни гинеколошки патологии. Доколку се појават првите предупредувачки знаци, вреди да се консултирате со лекар колку што е можно поскоро, кој ќе препише дијагностички процедури и ќе подготви режим на третман.

Дијагностика

Ако постои сомневање за карцином на матката, процесот на утврдување на точната дијагноза неопходно мора да вклучува интегриран пристап и да вклучува не само лабораториски и инструментални мерки, туку и манипулации кои ги врши директно лекарот.

Примарни дијагностички активности:

 • проучување на историјата на болеста - да бара преканцерозни состојби;
 • собирање и анализа на животната историја - да се идентификуваат најверојатните предиспонирачки фактори;
 • темелно гинеколошко испитување со специјални алатки;
 • физички преглед што значи палпација на долниот дел на стомакот и мерење на температурата;
 • Детално истражување на пациентот - тоа ќе му помогне на лекарот да го утврди интензитетот на симптомите и да ја утврди сериозноста на онкологијата.

Лабораториски тестови:

 • општ клинички тест за крв;
 • PCR тестови;
 • микроскопско испитување на размаска од цервикалниот канал;
 • биохемија на крв - да се детектираат тумор маркери или антитела на хуманиот папиломавирус;
 • општа анализа на урината.

Конечната дијагноза се прави само откако пациентот претрпе инструментални процедури кои овозможуваат да се направи разлика на сквамозната клетка од јасна клетка и други видови.

Главната фаза на дијагноза:

 • перитонеална ултрасонографија;
 • цервикоскопија;
 • ендоскопска биопсија;
 • КТ скенирање;
 • МНР;
 • интравенска урографија;
 • колпоскопија;
 • радиографија.
Колпоскопија

Третман

Третманот на третманот ќе се разликува малку зависно од стадиумот на дијагностицирање на карцином на местото на грлото на матката. Во случај на болест 1-3, третманот има за цел имплементација на минимално инвазивни процедури:

 • cryodestruction;
 • ласерска терапија;
 • електрокоагулација;
 • испарување;
 • ексцизија;
 • радиотерапија.

Хемотерапијата е индицирана пред и по операцијата.

Третманот на стадиум 4 на карцином на матката вклучува отворена интервенција, при што отстранувањето на целиот погоден орган и области кои биле подложени на метастази. Ако е дијагностициран јасен клеточен карцином, операцијата е задолжително дополнета со зрачење и хемотерапија.

Во некои ситуации, операцијата не може да се изврши. Контраиндикации за хирургија:

 • сериозна состојба на пациентот;
 • патологија на кардиоваскуларниот систем;
 • нетолеранција кон лекови кои се користат за анестезија;
 • екстензивни метастази;
 • комплициран тек на поврзаните болести.

Во сите случаи, индицирана е имунотерапија. Употребата на неконвенционални методи на лекување е строго забранета во дијагностиката на ракот: овој пристап само го влошува проблемот и придонесува за појава на опасни по живот последици.

Можни компликации

Целосното отсуство на третман за карцином на грлото на матката доведува до продирање на клетките на ракот во подлабоките слоеви на органот, до ширење на метастази и до нарушување на функционирањето на внатрешните органи.

Компликациите на карциномот вклучуваат:

Не заборавајте дека ендометријалниот канцер на матката има голема веројатност за повторување.

Превенција и прогноза

Причините за рак до денес не се целосно разбрани, па затоа не постојат специфични превентивни мерки.

За да не се развие ендометријален карцином на матката, неопходно е да се следат едноставни правила:

 • правила за лична хигиена;
 • доживотно отфрлање на лоши навики;
 • контрола на тежината;
 • внимателно планирање на бременоста за да се избегне абортус;
 • целосно исклучување на незаштитен секс и промискуитетен секс;
 • рано откривање и целосен третман на сите гинеколошки заболувања, хронични патологии кои се полнат со развој на карцином;
 • правилна и избалансирана исхрана;
 • постојано зајакнување на имунитетот;
 • земање лекови само со строго придржување кон препораките на лекарот што посетува;
 • умерена, но секојдневна физичка активност;
 • превенција и лекување на СПБ;
 • редовни посети на гинеколози и донесување на општ превентивен преглед во здравствена установа.

Прогнозата се смета условно поволна, бидејќи дури и по операцијата, петгодишната стапка на преживување варира од 45 на 87%. Најмногу утешна прогноза е во карциномот на грлото на матката 1 - целосна наплата е забележана кај 80%. Очекуваното траење на животот на 5 години со рак од 4 степен е само 5%.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате карцином на грлото на матката и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш вашиот гинеколог може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Вродна хиперплазија на ендометриумот (појавување на симптоми: 7 од 20)

Вродената хиперплазија на ендометриумот е патолошка пролиферација на ендометријалното ткиво. Како што напредува болеста, тие се згуснуваат и згуснуваат. Како резултат на тоа, може да се развие рак. Оваа патолошка состојба предизвикува нарушување во работата на целиот репродуктивен систем на една жена. Жените од репродуктивна возраст и менопауза се најмногу подложни на болест.

...
Салпинго-офоритис (појавување симптоми: 7 од 20)

Салпингоофоритис е воспалителен процес кој напредува во јајниците и фалопиевите туби. Се појавува поради пенетрација на патогенот од перитонеумот, вагината, апендиксот. Патогенот, исто така, може да влезе во фалопиевите туби и јајниците на хематоген начин.

...
Ендометријален карцином (појавување на симптоми: 7 од 20)

Ендометријалниот канцер, или преканцерот на матката, зазема едно од првите места во однос на преваленцата кај туморите на ракот. Гинеколозите забележуваат дека оваа состојба се јавува кај жени на возраст над педесет години, што значи дека главната причина за болеста може да се смета за таков процес во телото како менопауза.

...
Ендометрија на полип (појавување симптоми: 7 од 20)

Ендометријалниот полип е неоплазма која се развива од ендометријалните клетки што ја поставуваат матката. Болеста обично се јавува во фер секс на возраст од 35 години и постари, а бројот на полипи во матката може да биде и еден и повеќекратен. Ако се појават неколку полипи, жените имаат фер секс со ендометријална полипоза. Методот на третман на оваа патологија е главно хистероскопија со киретажа.

...
Миелоидна леукемија (миелоидна леукемија) (појавување симптоми: 6 од 20)

Миелоидната леукемија или миелоидна леукемија е опасен канцер на хематопоетскиот систем, во кој се зафатени матичните клетки на коскената срцевина. Кај луѓето, леукемијата често се нарекува "леукемија". Како резултат на тоа, тие целосно престануваат да ги исполнат своите функции и брзо да се размножуваат.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

гинеколог зема
Адреса : Москва, проспект Вернадский, 37, бул.
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Бољшај Серпуховскаја, 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Псков, 9, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Гарибалди 36
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Тестовска, д. 10, 1 влез
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, ул. Воротынская, 4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Davydkovskaya, 5
Телефон : +7 (499) 116-82-08
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .