Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Ектопична бременост: симптоми и третман

Ектопична бременост - главните симптоми:

Ектопичната бременост подразбира патологија на текот на бременоста, во која оплодената јајца се припишува на области надвор од матката, каде што вообичаено се јавува. Ектопична бременост, чиишто симптоми се манифестираат како во вообичаениот тек на бременоста, е состојба во која медицинската грижа мора да му се обезбеди на пациентот, како итно прашање, поради итноста на ризикот од смрт од компликации поврзани со оваа патологија.

Општ опис

Нормалната бременост е оплодена од спермата на јајцето, која се јавува во фалопиевата цевка, по што е испратен зиготот (т.е. диплоидната клетка, вклучувајќи го двојниот хромозом и формиран, соодветно, за време на спојувањето на спермата и јајцето) во матката празнина. Во матката се одвива нејзиниот понатамошен развој, во нејзини услови тоа е можно, особено поради фактот дека има доволно простор за ова. Но, ако ектопична бременост, тогаш зиготот не падне во матката празнина, или нејзината приврзаност кон цевката, или туркање од таму, поради што се движи во спротивна насока. Како резултат на тоа, се јавува или неговата приврзаност кон јајниците, или приврзаност кон перитонеалниот регион.

Со оглед на фактот дека во која било од овие средини, со исклучок на матката, не постојат услови за понатамошен развој на ембрионот, тогаш може да се каже дека бременоста е осудена на пропаст. Во овој случај, хорионските вили (вили кои целосно ја опкружуваат јајцето) ртежат во ткивата на органот, кои не се прилагодени на ова, што предизвикува нивна штета и последователно крварење (се јавува во абдоминалната празнина).

Ектопичната бременост е патологија дијагностицирана во 2% од вкупниот број на бремености. Во согласност со фактот, каде што е конституирана ектопичната бременост, се утврдуваат нејзините сорти како што се трубална бременост, абдоминална или оваријална бременост, како и бременост која се јавува во областа на рудиментираниот рог на матката. Бременоста во рудиментираниот рог на матката е исклучително ретка, но во туморна бременост се дијагностицира во огромното мнозинство на случаи - тоа изнесува околу 98% од ектопичната бременост. Исто така, е дозволена таква варијанта на ектопична бременост како хетеротопска бременост, во која има две фетални јајца, од кои едната е локализирана во матката, а другата - надвор од неа.

Ако се задржиме на статистичките податоци за патологијата што ја разгледуваме, тогаш може да се забележи дека во рамките на последната деценија, зачестеноста на нејзиното појавување се зголемила два, па дури и три пати. Според земјите позиционирани како индустријализирани, на пример, можно е да се утврди релевантноста на овој феномен од 1000 бремености за 12-14 од нив. Ако оваа патологија не е дијагностицирана навремено, тогаш тоа не само што ќе доведе до состојба на "акутен абдомен", туку може да биде фатална.

Веќе е забележана тубална ектопична бременост, ако ја разгледаме во некои подетални детали, во околу 60-95% од случаите се концентрира во ампуларниот дел од фалопиевата цевка, околу 15% во истмичкиот оддел и во 1-3% во интерстицијалниот оддел (или во интрамуралниот оддел). Јајцевата бременост изнесува приближно 0,4% од случаите на ектопична бременост, бременост која се јавува во средината на грлото на матката - 0,01% од случаите.

Женски репродуктивен систем

Причини за патологија

Во околу 30-50% од случаите, причините кои предизвикаа ектопична бременост не може да се утврдат. Во меѓувреме, постојат некои фактори на ризик кои можат да доведат до сличен исход, накратко изгледаат вака:

  • хирургија пред бременоста во абдоминалната празнина;
  • контрацептивни карактеристики (особено хормонски ефекти);
  • туморска патологија на матката и додатоците;
  • хормонален дефицит, хормонална инсуфициенција;
  • нарушување на транспортната функција, релевантни за фалопиевите цевки;
  • одредени форми на абнормалности кои влијаат на гениталиите;
  • карактеристики на живот (лоши навики, зависности, преоптовареност од разни видови).

Главната причина за ектопична бременост се смета за бавен напредок преку фалопиевата цевка на јајцето или јајцето, како и зголемен степен на трофобластна активност (надворешен слој на ембрионски клетки во една од развојните фази, поточно, фазата на бластоциста).

Нарушувањето на нормалниот процес на миграција на јајца по течението на фалопиевата цевка може да биде предизвикано од воспалителните процеси кои се релевантни за површината на додатокот, како и веќе забележани од претходните преносни операции извршени во околината на органите на абдоминалната шуплина, особено ако зборуваме за тубал операции. Во вториот случај, резултатот од хируршката интервенција се карактеристични структурни структури (кои веројатно им се познати на читателот како адхезии), како и функционални промени кои ја нарушуваат функцијата на фалопиевите цевки поради промени во нивната контрактилна способност.

Покрај тоа, ектопичната бременост е доста често дијагностицирана кај пациенти кои претрпеле претходна постапка на ИВФ (in vitro оплодување), поради што може да се претпостави колку се важни хормонални нарушувања кога се разгледуваат причините за развојот на ектопична бременост. Со воведувањето на лекови, кои се засновани на прогестерон, тој има забавен ефект врз перисталтиката на фалопиевите туби, што предизвикува следна предиспозиција на јајцето за имплантација додека не влезе во матката празнина. Следниве фактори се сметаат за фактори кои предизвикуваат оштетување на перисталтиката на цевките: интраутерински контрацептиви, актуелни болести на ендокриниот систем (надбубрежните жлезди, тироидната жлезда), продолжена лактација, ендометриоза .

Гениталниот инфантилизам е исто така една од главните причини против кои се развива ектопична бременост. Гениталниот инфантилизам значи, особено, таква карактеристика на фалопиевите туби како нивно издолжување и изобличеност во комбинација со горенаведениот предиспонирачки фактор во форма на одложена перисталтика.

Ектопска бременост, која според својата дефиниција ја резимира и ектопичната бременост и матката бременост, но продолжува под условите на атипична имплантација на јајцето, особено често се развива против позадината на тумори и тумор-формации концентрирани во карличната област. Во овој случај зборуваме за такви патологии како што се цистата на јајниците , матката fibroids , тумори на јајниците и така натаму. На нивната позадина, фалопиевите цевки се стегаат, што предизвикува ризик од ектопична бременост. Во пракса, се забележани такви случаи во кои женската гамета (сексна клетка) се испраќа од јајниците до фалопиевата туба од спротивната страна, поради што треба да патува по поголемо растојание, доказите за овој процес се појава на жолто тело во јајниците од страната што е спротивно за време на трубална бременост.

Со воведувањето на хорионската вили во фалопиевата цевка, која е придружена со производство на протеолитички ензими, се предизвикува неговото понатамошно топење, постепено станува потенок, а потоа уништен, што е придружено со отворање на крвните садови (т.е. нивните ѕидови). Поради развојот и постепениот раст на цевката на јајцето, трубалната бременост поради нејзината прогресија главно е спонтано прекината во период од 6-8 недели. Така се случува трубален абортус, во рамките на кој процесот на одвојување од ѕидот на цевката на јајцето станува релевантен. Руптурата на цевките се случува малку поретко.

Руптура на цевка во ектопична бременост

Уште поредок исход за време на ептопска бременост на тубал е смртта на ембрионот и неговата последователна ресорпција (ресорпција), ова е придружено со последователно формирање на хидросалпинкс или хематосалпинкс. Ако зборуваме за целосна верзија на абортирање на цевчиња, придружена, соодветно, со целосно ослободување на јајцеводите во абдоминалната празнина, тогаш во овој случај тоа е обично предмет на последователна смрт, по што калцифицира и потоа се мумифицира во оваа средина.

Што се однесува до абдоминална или оваријална бременост, тогаш нејзините варијанти се развиваат по оплодување на јајцето, по неговото ослободување од јајниците. Во меѓувреме, главно, и двете варијанти на ектопична бременост се споредуваат со секундарниот процес на имплантација на одржлив ембрион, кој ја погоди површината на оментумот, црниот дроб или пелвичниот перитонеум како резултат на трубален абортус.

Цервикалната бременост е придружена со примарната имплантација на јајцето во медиумот на цервикалниот канал, или откако е надвор од матката, заедно со хорионските вили.

На работ на казуизмот, се забележуваат случаи опишани во пракса, во кои се изведува ектопичната бременост (во овој случај, по правило, беше абдоминална), по што фетусот беше извлечен со методот на целијакиот дел. Прицврстувањето на плацентата во овој случај се случило или во црниот дроб или во дебелото црево, и, како што читателот може да разбере, самата бременост во такви случаи може да биде дозволена, и покрај условите на нејзиниот тек.

"Акутен абдомен" се развива поради спонтан абортус на тубалната бременост, што се јавува слично на тубалниот абортус, а исто така, како што е претходно наведено, се должи на прекин на цевката.

Видови на ектопична бременост

Прекината ектопична бременост

Тубалната бременост може да биде прогресивна или прекината. За почеток, ќе се фокусираме на последната опција, односно прекината ектопична бременост, која, пак, може да продолжи како цевка абортус или како цевка за прекин.

Ектопична бременост како целуларен абортус

Развојот на клиничката слика на трубалниот абортус се јавува на долгорочен начин, се утврдува со веројатни и сомнителни знаци, обично укажувајќи на бременост. Така, како манифестации како гадење и повраќање, слабост и поспаност, променета состојба на вкус и мирисни сензации се сметаат за сомнителни знаци. Во врска со можните знаци на бременост, се подразбира дека тие вклучуваат такви манифестации како одложена менструација и изменета состојба на млечните жлезди (особено нивната посветеност). Овие две групи на симптоми се комбинираат паралелно со симптоми кои укажуваат на абортус.

Одлагањето на менструацијата (забележано главно во период од 2-3 недели) може да биде придружено со појава кај пациенти со поплаки од болки во долниот дел на стомакот, овие болки се грчеви во природата. Покрај тоа, се забележува и ширењето на таквата болка до ректумот, од гениталниот тракт има темни точки, ретки во обем. Овие испуштања се предизвикани од слузницата на матката која претрпе промени, што се случи на позадината на абортусот. Во некои случаи, одреденото одложување на менструацијата не е забележано од жена, додека деновите на менструацијата се придружени со појава на скудно крварење. Во врска со новата болка, тие се објаснуваат со фактот дека постои интензивна контракција на фалопиевата цевка, наспроти позадината на која, пак, има делумно или целосно отстранување на јајцето од него. Крвта во овој случај истекува во абдоминалната празнина од фалопиевата цевка.

Со мала интра-абдоминална загуба на крв, состојбата на пациентите останува речиси непроменета, и ако има болка, тогаш постои незначајна и болна природа на манифестацијата. Покрај тоа, во некои случаи, симптомите се манифестираат толку лошо што е доста тешко да се дијагностицира патологијата само врз основа на нив.

Сликата на патологијата се менува ако 500 или повеќе милилитри крв влезе во абдоминалната празнина. Ова е придружено со појава на болка изразена во карактерот на сопствената манифестација, проширувајќи се на површината на десниот хипохондриум, на десната страна на клавикулата и на интеркарпуларниот регион. Како дополнителен симптом, се дозволуваат вртоглавица, слабост, повраќање и несвестица.

Најточна дијагностичка метода за даден случај на патолошка бременост е лапароскопија, која ја одредува можноста за спроведување на визуелна проценка на општата состојба релевантна за карличните органи, вклучувајќи ја и можноста за проценка на состојбата на фалопиевите туби.

Ектопична бременост со прекин на цевка

Во основа, ваквата бременост се развива во период од 6-10 недели од бременоста. Манифестациите на симптомите се прилично интензивни во природата на интензитетот, причината за ова е акутната форма на интраабдоминално крварење, наспроти позадината на која не постојат тешкотии во дијагностицирањето на состојбата на пациентите.

Со релативно просперитетна општа состојба, болката се појавува во долниот дел на стомакот, главно од страната на цевката на која директно се однесува бременоста. Таквата болка е склона да се шири кон десната квиквица, во ректумот, во некои случаи, изгубени столици, лажни побуди за дефекација се појавуваат (исто така дефинирани како tenesmus).

Покрај тоа, постои ненадејна слабост, проследено со губење на свеста, и ако загубата на крв е значајна, тогаш се појавува хеморагичен шок кај пациентите. Состојбата на пациентите се карактеризира со нивната севкупна летаргија и апатија, кожата е бледа, забележан е бледило, а зад мукозните мембрани се појавува отежнато дишење и студена пот. Притисокот се намалува, забележан е брзината на пулсот, абдоминалната дистензија и означената напнатост на дел од неговите долни делови, со испитување на површината се утврдува остра болка, како и симптоми кои укажуваат на генерална иритабилност на перитонеумот. При допирање на наведнатите делови на абдоменот, звукот е придушен, што има одредено значење во дијагностиката, границата на подморницата се менува според промената на окупираната позиција на телото. Во процесот на гинеколошки истражувања се забележува цијаноза на вагиналната мукоза, додека испуштањето на крв од цервикалниот канал често не се појавува.

Дополнителна (бимануална) студија открива прекумерна подвижност на омекната зголемена матка (која е дефинирана како симптом на "пливачка матка"), додека цервикалните дислокации се придружени со болка, болка се јавува во изразената варијанта на манифестацијата од задниот вагинален свод. Врз основа на јасноста на сликата на патолошката состојба која се разгледува, во овој случај не се потребни дополнителни мерки за истражување за дијагностицирање на патологијата на бременоста.

Прогресивна ектопична бременост

Спречувањето на развојот на тубалниот абортус или прекин на цевката се базира во најголема мера врз спроведувањето на принципите на навремена дијагноза, како и терапијата насочена кон адресот на прогресивната бременост. Оваа состојба не е придружена со клиника релевантна за "акутен абдомен". Во неговото јадро, прогресивната бременост е ектопична рана бременост, продолжувајќи на ист начин како и нормалната бременост. Со други зборови, симптомите на ектопична бременост кореспондираат со матката бременост, симптомите слични едни на други ќе ги истакнеме подолу.

Пред сé, забележуваме дека веројатни и сомнителни знаци на бременост се исто така релевантни овде, ги сметавме погоре, ова е вметнување на млечните жлезди, изместената состојба на мирис, одложена менструација итн.

Дво-рака вагинално-абдоминален метод на истражување, во меѓувреме, ви овозможува да го одредите несовпаѓањето помеѓу гестациската старост и големината на матката; Матката во раниот период на бременоста е малку зголемена, поради што не е можно да се утврди неговата состојба.

Во однос на спецификите на дијагнозата, особено со прогресивна тубална бременост, важна улога е дадена на ултразвук, лапароскопија и крвни тестови за да се идентификува нивото на ЦГ.

Лапароскопија за ектопична бременост

Тест за ектопична бременост

Природниот интерес на жените заинтересирани за прашања поврзани со ектопична бременост е дали тестот покажува ектопична бременост. Одговорот на ова прашање не е само позитивен, туку и донекаде ќор-сокак.

Факт е дека кога ектопичен тест за бременост, се разбира, тоа може да го покаже како што обично се прикажува на тестовите, но ова е целата поента, бидејќи тоа го прави на ист начин како да е нормална бременост. Кроме того, тесты на определение беременности разрабатываются так, что за их счет есть возможность определить беременность на раннем сроке, однако если развитие плода происходит вне матки, то эффект от процедуры их проведения может быть отрицательным по части выявления беременности вне зависимости от срока и общей картины патологии. То есть, используя тест, женщина может не увидеть на нем результата (дополнительной полоски), указывающей на беременность. Поэтому важно учитывать, что при наличии симптомов и при отсутствии положительного результата теста на беременность, нельзя однозначно говорить о том, что ее нет, как, собственно, и о том, что она есть.

Учитывая это, разница может быть определена только, как минимум, за счет проведения УЗИ. УЗИ же в случае с внематочной беременности, но при положительном тесте и симптоматике, свойственной беременности, обнаружит не что иное, как отсутствие плодного яйца в матке. Уже на основании этого могут быть произведены дополнительные манипуляции по части диагностирования актуального состояния пациентки, за счет чего патология может быть выявлена на ранних сроках ее течения.

Внематочная беременность определяется со второй недели предполагаемой беременности, что допускается за счет введения во влагалище датчика УЗИ. Вслед за этим назначается лапароскопия (наиболее достоверный и информативный метод) или ХГЧ – при внематочной беременности этот гормональный анализ крови при высоком уровне концентрации гормонов и при отсутствии плодного яйца при проведении УЗИ, соответственно, позволяет диагностировать рассматриваемую нами патологию.

Дијагностика

При рассмотрении основных методов, применяемых в диагностировании внематочной беременности, становится понятно, как они действуют и в чем заключается принцип выявления патологического течения беременности. Самодиагностика же в данном случае – весьма волнительный для женщины вопрос при условии возможного наступления беременности как таковой и в частности при появлении примерной симптоматики, дающей повод предполагать ее актуальность. Учитывая это, закономерным является вопрос относительно выявления возможной патологии беременности до похода к врачу, чьи диагностические методы помогают в дальнейшем достоверно определить, «что к чему».

Конечно, поставить себе диагноз самостоятельно в данной ситуации может быть довольно трудно, но учитывая определенные моменты, сопутствующие предполагаемой беременности, можно предположить неладное. В принципе, ничего нового мы для вас не определим в данном пункте, а лишь подчеркнем те симптомы внематочной беременности, на которые в обязательном порядке следует обратить внимание и принять соответствующие меры.

Так, в соответствии с заявленным сходством симптоматики внематочной беременности с симптоматикой нормально развивающейся беременности, у женщины все также будет отмечаться задержка менструации. Между тем, периодически, вне рамок цикла, при внематочной беременности появляются кровянистые выделения из половых путей. Этот симптом может указывать не только на то, что для женщины актуальна интересующая нас патология беременности, но и на то, что беременность прекратилась как таковая.

Первые признаки внематочной беременности в некоторых случаях могут отличаться от тех признаков, которые сопутствуют течению нормальной беременности. Так, например, при патологии беременности допускается возможность появления менструации, сопровождающейся скудностью выделений, что отличает их от обычного объема выделений в этот период. Также может появиться уже отмеченная болезненность в области низа живота. Комбинация этих двух признаков, пусть даже в незначительной, на первый взгляд, картине их проявления, требует немедленного обращения к врачу. В случае подозрения на внематочную беременность, последующее наблюдение производится в условиях стационара. Важно отметить, что отказываться от этого условия не стоит, ведь именно здесь можно определить, где имплантировался зародыш, а также своевременно принять меры на месте по щадящему прерыванию патологической беременности.

Третман

Лечение внематочной беременности не так давно было возможным лишь посредством радикального оперативного вмешательства, подразумевающего под собой необходимость в удалении той маточной трубы, в которой закрепилась оплодотворенная яйцеклетка и стала развиваться беременность. В этом случае в обязательном порядке вскрывалась брюшная полость (лапаротомия) для последующих манипуляций в данном направлении.

Сейчас же, за счет стремительного развития медицины, лапароскопия сводится к более щадящему оперативному вмешательству. На основании применяемого в его рамках воздействия, доступ к внутренним органам, требующим в данном случае вмешательства, обеспечивается через находящиеся в брюшной стенке точки. В соответствии с возможным в таком варианте вмешательстве, лапароскопия позволяет удалить маточную трубу или плодное яйцо, но таким образом, что эта процедура не обусловит последующее повреждение маточных труб. Соответственно, будет сохранена их целостность, что определяет куда более положительные прогнозы для дальнейших шансов на зачатие и нормальную беременность. При выявлении внематочной беременности на ранних сроках можно исключить необходимость оперативного вмешательства, ограничиваясь курсом химиотерапии. При ее применении развитие плодного яйца прекращается, впоследствии оно попросту рассасывается.

Беременность после внематочной беременности

После того как было произведено соответствующее освобождение от патологической беременности следует мониторинг в сочетании с так называемой «выжидательной тактикой». В ситуации, с повреждением или с удалением только одной из труб, определяются достаточно высокие шансы на наступление в дальнейшем беременности. Между тем, снижение шансов достигается за счет не устраненной причины, спровоцировавшей изначально патологию (например, воспаление или инфекционный процесс), потому в обязательном порядке следует заняться ее устранением. При одной здоровой маточной трубе вполне допускается возможность наступления беременности и вынашивания ребенка. Шесть женщин из десяти уже через 18 месяцев беременеют повторно.

В целом же, если останавливаться на том, сколько ждать наступления подходящего времени для повторной беременности после внематочной, можно определить минимальный срок в три месяца для такой попытки. Если результатом особенностей течения патологической беременности стало серьезное хирургическое вмешательство, то тактика выжидания увеличивается до 6 месяцев. Использование в лечении метотрексата требует выдержки во времени в рамках трех циклов для следующей беременности – именно тогда данный препарат полностью выводится из организма.

Что касается шансов на повторение сценария, обуславливающего внематочную беременность, то после предшествующего ее перенесения они практически аналогичны шансам первичного развития данной патологии. Прогноз по внематочной беременности и по ее последствиям в частности имеет достаточно размытый характер, здесь все зависит от особенностей организма каждой конкретной пациентки, а также от сопутствующих течению патологии обстоятельств.

При повторной беременности следует как можно раньше посетить врача, который, в свою очередь, направит на УЗИ для того чтобы убедиться в том, что на этот раз развитие эмбриона происходит должным образом. Вне зависимости от обстоятельств и интенсивности проявлений, следует помнить, что внематочная беременность может не только обусловить ряд различных проблем, связанных с репродуктивной системой (бесплодие и пр.) и со здоровьем в целом, но и определить существенный риск наступления летального исхода на почве развития соответствующих осложнений. Разрыв маточной трубы с сопутствующим кровотечением требует обязательной госпитализации.

При появлении признаков внематочной беременности необходимо обратиться к лечащему гинекологу.

Сподели го овој напис:

Если Вы считаете, что у вас Внематочная беременность и характерные для этого заболевания симптомы, то вам может помочь врач гинеколог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Поликистоз яичников (совпадающих симптомов: 3 из 6)

Полицистичното оваријално заболување е хормонална болест што се јавува кога овулацијата не е во женското тело. Полицистични јајници, чии симптоми се манифестираат со значителен пораст кај нив и голем број други специфични манифестации, доведува до формирање на површината на јајниците со бројни цисти во форма на фоликули исполнети со течност со незрели јајца во нив. Како резултат на полицистична и специфична пролиферација на цисти кои го карактеризираат нејзиниот тек - неможноста на почетокот на бременоста кај жената и, соодветно, на неплодност.

...
Киста яичника (совпадающих симптомов: 3 из 6)

Циркуларната јајница е бенигна неоплазма од типот на тумор. Однадвор, циста е торба формирана на површината на јајниците (или кеси, ако зборуваме за повеќе цисти), во која содржи течност или друга содржина. Цистата на јајниците, чиишто симптоми зависат од специфичната форма на болеста, всушност е бенигна неоплазма, но тоа не ја исклучува можноста за обратно сценарио за тоа, во кое се јавува прекин, придружено со болка и крварење.

...
Метроэндометрит (совпадающих симптомов: 3 из 6)

Метроэндометрит – женское заболевание, которое характеризуется воспалительным процессом, поражающим слизистую оболочку (эндометрий) и слой мышечной ткани (миометрий) матки. Воспаление чаще всего носит инфекционный характер (причиной инфекции может стать попадание в матку стрептококковой, стафилококковой, туберкулёзной или кишечной палочки), но иногда оно может возникать после родов, беременности, которая заканчивается выкидышем, абортов или установления спирали, препятствующей зачатию.

...
Аденокарцинома (совпадающих симптомов: 3 из 6)

Аденокарциномот е процес на рак кој води до развој на малигнен тумор во жлездата и епителните клетки. Поради фактот што скоро целото човечко тело се состои од такви клетки, овој тип на рак нема ограничувања во однос на локализацијата. Во медицината, често се нарекува рак на желудникот. Точната етиологија на развојот на оваа болест во моментов е непозната. Нема ограничувања во врска со сексот. Во старосната група на ризични луѓе од 40 до 85 години, во зависност од видот на болеста.

...
Ложная беременность (совпадающих симптомов: 3 из 6)

Ложная (мнимая) беременность – представляет собой психическое расстройство, которое заключается в ошибочной уверенности представительницы женского пола в том, что она станет матерью. Основанием к этому является наличие характерной симптоматики.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

гинеколог зема
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Gamalei, 18
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, 1905 Улица, 21
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Тестовска, д. 10, 1 влез
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Селиверстов, ул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Авиамоторная, 41Б
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. 1-ви Тверска-Јамска, 29, 3 кат
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .