Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Разрушување на матката: симптоми и третман

Руптура на матката - главни симптоми:

Руптурата на матката е сериозна компликација на трудот или бременоста, во која се скршени интегритетот на ѕидовите на матката. Оваа состојба е многу опасна за мајката и за детето. Главните симптоми на оваа состојба се: премногу болни контракции, оштетено мокрење, крварење, шок.

Да се ​​дијагностицира таквата патологија може да биде по собирање и проучување на историјата на жените, како и откривање на карактеристични знаци. Доколку е потребно, лекарот пропишува ултразвук. Третманот се состои од итен царски рез, средна линија на лапаротомија или принуден абортус. Во овој случај, лекарот го прекинува крварењето, ја всадува јазот, или целосно го отстранува органот.

Денес, оваа патологија во акушерството е многу ретка, благодарение на модерната опрема, со која може да се идентификува болеста во раните фази. Ова ќе помогне да се избере вистинскиот начин на испорака. Пред почетокот на трудот, ова може да се случи во десет проценти од случаите. Во првиот и вториот триместар, ова отстапување практично не се јавува.

Етиологија

Постојат два фактори кои можат да влијаат на појавата на прекин на матката ѕид за време на бременоста:

 • промени во структурата на ткивото на матката поради било какви патологии;
 • механички пречки.

Меѓутоа, во медицинската пракса, почести комбинирани нарушувања. Не заборавајте дека постојат насилни фактори. Повеќето од нив се однесуваат на влошување на жената која не била намерно провоцирана од болничкиот персонал.

Главните причини за јазот се:

 • разни пречки во каналот за раѓање за време на премин на фетусот;
 • механички препреки - тесна карлица на жената на трудот, голема големина на детето, хистеромиом , сексуален инфантилизам;
 • цервикална ерозија ;
 • промени во миометриумот поврзани со чести абортуси, киретажа, како резултат на лузна по царски рез, голем број на раѓања;
 • употребата на акушерски инструменти (форцепс, свртете ја ногата итн.);
 • повреди на абдоменот за време на бременоста;
 • недостаток на сила кај жените за испорака.

Можно е да се избегне појава на такви фактори ако внатрешниот патолошки процес во матката е откриен во време. Руптура на грлото на матката за време на породувањето е исклучително неповолна.

Класификација

Во медицината постојат многу класификации на руптура на матката, но најраспространета е класификацијата на појавата на руптура на матката според Персианинов: се користи во целиот свет.

До времето на појавување:

 • во периодот на раѓање;
 • руптура на матката ѕид за време на породувањето.

Во зависност од патогенетската особина:

 • спонтани прекини на органите - механички, мешани или механо-хистопатични, како и хистопатски раскинувања на утерусниот ѕид;
 • насилен - трауматски, мешан.

На клиничка основа:

 • заканувачки;
 • започна
 • остварен

Од природата на јазот:

 • солза;
 • нецелосен пауза;
 • заврши.

Според местото на изглед:

 • на дното на телото;
 • телото на матката;
 • понизок сегмент;
 • одвојување на органот од вагината.
Комплетна руптура на долниот сегмент на матката

Секој вид на прекин има свои симптоми, со појава на која лекарот може да направи дијагноза.

Покрај тоа, постојат степени на рак на грлото на матката:

 • руптура на грлото на матката 1 степен - оштетување не повеќе од дваесет милиметри;
 • руптура на грлото на матката 2 степени - повеќе од дваесет милиметри, иако не стигнува до арки на вагината;
 • Празнини 3 степени - стигне до вагината и влијаат врз неговите трезори.

Покрај тоа, акушерството исто така ги дели перинеалните солзи.

Симптоматологија

Матка може да се прекине сама по себе, односно спонтано или како резултат на медицинска интервенција, односно со сила.

Спонтано се јавуваат поради:

 • структурни промени во ткивата на ѕидовите на матката - абортус или постоперативни лузни;
 • разни пречки во каналот за раѓање кои го спречуваат движењето на фетусот.

Насилните се случуваат во текот на процесот на трудот кога е неопходно да се користат акушерски форцепс или друг медицински инструмент.

Исто така, брзината на органот се разликува по површината на оштетувањето, на пример:

 • целосно, односно руптура се јавува во сите слоеви на матката ѕидот и продира во абдоминалната празнина;
 • нецелосно - дефектот се јавува само на мукозниот и мускулниот слој, а абдоминалниот дел не е засегнат.

Ако карлицата на мајката е премногу тесна и фетусот е голем, тогаш патологијата има три сорти.

Загрозувачки јаз

Типично е за него:

 • интегритетот на ѕидовите на матката не е скршен;
 • има болка, а долниот дел од телото е премногу испружен;
 • едем на вулвата и грлото на матката се појавува;
 • чести и болни контракции.

Започна

Следниве симптоми се манифестираат:

 • слоеви на матката ѕид почнуваат да се скрши;
 • контракции, придружени со болки и грчеви;
 • крв се забележува при мокрење;
 • областа над матката почнува да се зголемува;
 • крвта се ослободува од вагината;
 • на фетусот се дијагностицира активно движење, а неговото срцебиење се забавува.

Завршено прекин на матката ѕид

Може да се дефинира како:

 • силна болка во долниот дел на стомакот;
 • кожата станува бледа, се појавува ладна пот, жената ја губи свеста;
 • прекини прекини;
 • пулсот се чувствува слабо;
 • индексите на притисок значително паѓаат;
 • започнува крварење од вагината;
 • преку абдоминалниот ѕид може да се разликуваат делови од мртов фетус.

Постојат три типа кога прекин на матката се јавува по должината на лузната за време на бременоста:

Загрозувачки јаз:

 • болки во долниот дел на грбот и долен дел на стомакот;
 • гадење и повраќање.

Започнат фаза:

 • зголемен мускулен тонус на матката;
 • остра болка при палпација на телото;
 • чести силни борби со разни паузи;
 • вагинално крварење;
 • ниска стапка на пулсот на фетусот.

Остварено:

 • силна болка во матката;
 • крв од вагината;
 • обиди за престанок;
 • низок притисок на раѓање и зголемен пулс на срцето.

Во секој случај, потребна е итна медицинска интервенција.

Дијагностика

Дијагностицира руптура на матката според собраната историја и визуелниот преглед на жените. Доколку е потребно, пропишувајте ултразвук. Најчесто неопходно е да се утврди точна дијагноза за кратко време, бидејќи таквата патологија се развива многу брзо и нејзиниот третман треба да се спроведе без одлагање.

Во ситуација каде што, врз основа на симптомите, лекарот прави неточна дијагноза, ризикот од смрт за мајката и детето се зголемува многу пати.

За време на медицинската историја, докторот ги разјаснува следниве прашања:

 • природата на болката;
 • Има ли исфрлање на различна природа од вагината?
 • генитални болести кои претходно биле;
 • претходни хируршки интервенции;
 • текот на претходните раѓања.

Во суштина, развојот на оваа патологија е лесно утврден пред почетокот на генеричкиот процес, и за ова е неопходно да се направи ултразвучен преглед. Резултатите неопходно се пријавуваат кај акушер-гинеколог, кој ќе ја преземе испораката.

При физички преглед на бремена жена со сомнеж за развој на таква состојба, вниманието се посветува на:

 • индикатори на крвниот притисок;
 • срцева стапка;
 • брзина на пулсот.

Лекарот, исто така, спроведува:

 • палпација на абдоминалната празнина;
 • гинеколошки преглед за утврдување на големината и мускулниот тонус на матката, како и презентација на фетусот;
 • ултразвук, ако горенаведените методи не успеат да направат точна дијагноза (ултразвучно скенирање ќе ја покаже дебелината на ѕидот на органот, видливи проблеми со интегритетот, укажуваат на степенот на прекин);
 • кардиотокографија.
Фетална кардиотокографија

Треба да се забележи дека бременоста со идентификуваните паузи мора итно да се прекине со испорака, бидејќи секое одложување го загрозува животот на мајката и детето.

Третман

Во било кој од горенаведените случаи, руптура на грлото на матката вклучува третман со:

 • Хируршка интервенција. Ова мора да се направи со цел да се испорача колку што е можно побрзо, така што на прва помош ќе биде потребна итна помош.
 • Треба исто така да го прекинете крварењето.

Во секоја фаза на развој на таквата патологија, лекарите се обидуваат да го вратат обемот на циркулирачката крв со трансфузија. Превенција на инфективни компликации е исто така неопходна, и за оваа цел се користат антибактериски лекови.

Ако жената има заканувачка руптура на матката, се преземаат следниве мерки:

 • Веднаш запрете ја активноста на трудот за да не се појават контракции на органи. За ова, на пациентот му се даваат мускулни релаксанти (тие ги релаксираат мускулите во телото) и се прави општа анестезија.
 • После тоа се врши царски рез или друга медицинска процедура. Тоа зависи од состојбата на фетусот, односно од неговата витална активност.
 • Средната линија на лапаротомија се изведува на почетокот и завршува прекин со цел да се спроведе целосен преглед на матката и стомакот.
 • Покрај тоа, овој пристап до органите овозможува да се отстранат рабовите и да се затворат мали празнини.
 • Ако паузите се премногу големи, тогаш докторот одлучува да ја отстрани матката.
 • Нецелосните прекини се третираат на овој начин - го испразнуваат хематомот и вршат хемостаза.

Само акушер-гинеколог кој го испитал пациентот може да го избере вистинскиот третман.

Можни последици

Ако жената има голема руптура на органи и таа изгубила многу крв, тогаш таа ќе доживее шок.

Ова се карактеризира со присуство на следниве симптоми:

 • намален крвен притисок;
 • пулсот забавува;
 • се јавува губење на свеста.

Во таква ситуација, бремена жена треба да добие квалификувана медицинска помош. Ако е обезбедено во погрешно време, ризикот од смрт се зголемува. Треба да се забележи дека жените на работна сила умираат во деведесет проценти од случаите. Причината за ова се вика хеморагичен шок. Се случува кога има голем прекин на ѕидовите на органот и од тешка загуба на крв. Потоа прекинувањето на грлото на матката има прилично тажни последици.

Отсуството на симптоми може да биде на крајот од вториот период на трудот. Но, сепак постојат некои симптоми - ослободување на крв од нејасни причини. Во овој случај, детето може да се роди мртво или во тешка физичка состојба.

Во оваа ситуација, потребно е лекарот да спроведе рачен преглед на матката.

Компликациите од оваа патологија се опасни поради фактот дека постпарталните чирови често се формираат по нив. Исто така се појавуваат заразни болести во постпарталниот период. Ако јазот не е зашиен за време на операцијата, тогаш се случува лузни на ткивото. Тие доведуваат до инверзија на грлото на матката, развојот на псевдоерозијата не е мукозната мембрана на грлото на матката. Може да се појават и други преканцерозни состојби.

Превенција

Прогнозата за патологија како што е прекин на матката за време на бременоста или за време на породувањето ќе зависи од следните фактори:

 • сериозноста на прекин;
 • крвен волумен;
 • навремен третман на добиената состојба.

Ако бремената жена има целосно прекин на матката, тогаш прогнозата за фетусот не е многу добра, бидејќи плацентата е одвоена .

Превентивните мерки вклучуваат намалување на ризикот од појава на оваа патологија. Тоа е, потребно е да се исклучат фактори кои вршат силен притисок врз ѕидовите на матката.

Оваа состојба може да се спречи ако една жена редовно го посетува својот гинеколог во антенаталната клиника. Доколку е потребно, ќе му биде доделен целосен преглед. Ако постои опасност од прекин на матката ѕидот, поединечно лекарот кој го посетува ќе го избере методот на испорака.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате руптура на матката и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите можат да ви помогнат: гинеколог , акушер .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Ортостатска хипотензија (појавување на симптоми: 6 од 20)

Ортостатска хипотензија (постурална ортостатска хипотензија, ортостатски колапс) е синдром кој се манифестира во остра промена во систолниот и дијастолниот индекс на притисок. Треба да се забележи дека таков синдром се манифестира во моментот кога едно лице нагло ја менува позицијата од хоризонтална во вертикална.

...
Јајчни апоплексии (појавување симптоми: 5 од 20)

Овариејална апоплексија е ненадејна руптура (т.е. нарушување на интегритетот) која се формира во ткивото на оварите. Јајчни апоплекси, чии симптоми се состојат од крварење, кое поминува во абдоминалната празнина, исто така е придружено со силен болен синдром.

...
Менингитис (појавување симптоми: 5 од 20)

Менингитисот е заразна болест, чија текот се карактеризира со екстензивно воспаление на 'рбетниот мозок и мозокот, а различни видови на вируси и бактерии делуваат како патогени. Менингитис, симптоми кои се појавуваат во зависност од специфичниот тип на патогени, се јавува или одеднаш или за неколку дена од моментот на инфекција.

...
Енцефалитис што се пренесува на тиквите (појавување на симптоми: 5 од 20)

Енцефалитис кој е пренесен со глодање е сериозна заразна болест која се пренесува на луѓето од крлежи на енцефалитис. Вирусот се шири во мозокот и 'рбетниот мозок на возрасен или дете, предизвикува тешка интоксикација и влијае на централниот нервен систем. Тешките енцефалитички форми без навремено лекување можат да доведат до парализа, ментални нарушувања, па дури и смрт. Како да ги препознаеме симптомите на опасна патологија, што да правиме ако се сомневате дека е инфекција што се пренесува преку крлежи и што е значењето на вакцинацијата во спречувањето и лекувањето на смртоносната болест?

...
Нефритичен синдром (појавување симптоми: 5 од 20)

Нефритичниот синдром е патолошка состојба која се карактеризира со воспаление на гломерулите на бубрегот со знаци на азотемија. Овој процес обично продолжува против позадината на тешка хематурија, протеинурија. Како резултат на тоа, задржувањето на сол и течност се јавува во човечкото тело.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

гинеколог зема
Адреса : Москва, ул. Ландышевая, д. 14, корп. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, транс. Расковой, д. 14/22
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Polyarnaya 32
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, транс. Расково, 14-22
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
акушер го зема
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, 2-ри Сиромятнически лента, 11
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Davydkovskaya, 5
Телефон : +7 (499) 116-82-08
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, Селиверстов, ул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .