Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Синдром на токсичен шок: симптоми и третман

Синдром на токсичен шок - главните симптоми:

Синдром на токсичен шок е патолошки процес кој е одговор на телото на токсичните ефекти на патогените организми. Овој синдром прв пат беше идентификуван во 1978 година кај седум деца со стафилококен ауреус.

По 2 години, болеста беше откриена и во областа на гинекологијата, и тие ја забележаа односот помеѓу развојот на токсичен шок синдром и употребата на хигиенски тампони од страна на жените за време на критичните денови. Повеќето од жртвите се жени од 18 до 35 години. Болеста е поврзана со менструацијата во 50%, со периодот по породувањето - кај 12%, а 38% се помеѓу бројни причини за различна етиологија.

Напредокот на синдромот во никој случај не може да влијае врз употребата на интимни производи за хигиена од различни брендови. Токсичниот шок не е предизвикан од самиот тампон, туку од бактериите кои живеат во поголеми количини за време на периодот на менструација во гениталниот тракт. Самиот по себе, хигиенскиот тампон не е способен за провоцирање на синдромот, но ризикот од појава на патологија за време на критичните денови значително се зголемува, така што треба да се придржувате до стандардните правила за хигиена.

Синдромот напредува брзо: кога телото останува во состојба на шок, морталитетот е од 8% до 16%.

Оваа болест е доста ретка, но во согласност со меѓународните правила, сите производители на суперабсорбентни хигиенски тампони треба да предупредат за можноста за развој на синдромот.

Етиологија

Причините за токсичен шок синдром се различни. Патологијата е предизвикана од бактерии од стрептококи А и Staphylococcus aureus , кои имаат системски ефект врз разни органи и ткива. Болеста најчесто се јавува поради развојот на заразни патогени во телото, а не во време на инфекција.

Предиспонирачки фактори за развој на патологија:

 • тампони (хигиенски производи со зголемени компоненти за адсорпција може да придонесат за развој на болеста, особено ако ја занемарите нивната навремена замена);
 • интравагинални контрацептиви (микроорганизми многу поактивно се менуваат во присуство на туѓи предмети во вагината);
 • оштетување на мукозната мембрана (присуството на постпартални повреди, крвни остатоци по породувањето и хируршки интервенции создаваат поволни услови за влез на микроби или токсини во крвта).

Вишокот на специфични антитела во телото против микроорганизмите Staphylococcus и Streptococcus предизвикува имунолошки одговор кој води до токсичен шок синдром. Егзацербацијата на болеста придонесува за тоа да се биде во медицински установи каде што луѓето се релативно блиску еден до друг.

Класификација

TSS се класифицира според патогенот:

 • стафилококен синдром;
 • стрептококен синдром на токсичен шок.

Стафилококен синдром најчесто се јавува по:

Тоа е, болест од овој вид се јавува по процеси кои не го нарушуваат интегритетот на кожата.

Стрептококната болест е поделена на:

 • менструален токсичен шок синдром;
 • не-менструален токсичен шок синдром.

Синдромот на токсичен шок од тампоните е предизвикан од нивната употреба во текот на подолг временски период, неменструален синдром предизвикан од хируршка интервенција во телото со вклучување на хируршки преврски.

Симптоматологија

Симптомите на болеста се повеќекратни, можат да се поделат на примарни и секундарни.

Примарни симптоми вклучуваат:

 • мускулни спазми;
 • главоболка;
 • болки во зглобовите;
 • воспалено грло;
 • вртоглавица, губење на свеста;
 • болка во стомакот;
 • значително зголемување на телесната температура;
 • гадење, повраќање;
 • отекување на оралната лигавица;
 • варење

Црвенилото може да се појави на кожата во форма на осип што ќе исчезне во текот на следните три дена.

Симптомите на секундарната група вклучуваат:

 • сепса ;
 • конјуктивитис ;
 • жолта боја на кожата;
 • оштетување на црниот дроб;
 • ткивна некроза;
 • оштетување на бубрезите;
 • влошување на здив, отежнато дишење;
 • дисфункција на урогениталниот систем.

Кај жените кои користат тампони, знаци на токсичен шок синдром се појавуваат на 3-5 дена од менструалниот циклус. Ако болеста е предизвикана од породување, хирургија, симптомите се декларираат во првите два дена. Оваа болест се јавува почесто кај возрасните отколку кај децата.

Дијагностика

Дијагнози специјалист специјалист TSS само со комплексни методи. Лекарот мора:

 • да го испита пациентот;
 • да научат за жалбите на пациентот;
 • Мерење на температурата (бидејќи токсичниот шок синдром има висока температура).

Лабораториски тестови пропишани од клиничарот:

 • уринализа;
 • комплетна крвна слика;
 • биохемиски тест на крвта;
 • Бакпопев тест.

Инструменталната дијагностика вклучува:

 • електрокардиограм (прикажува нарушувања на срцевиот ритам);
 • флуорографија (проверка на белите дробови без оштетување).

Специјалист спроведува и диференцијална дијагноза. Важно е да не се збуни ТСЅ со такви заболувања:

Можно е да се консултираат неколку лекари:

 • кардиолог;
 • хирург;
 • уролог;
 • дерматолог;
 • пулмолог;
 • гинеколог;
 • специјалист за заразни болести;
 • анестезиолог-реаниматор.

По добивањето на резултатите од анализата на сите потребни студии, лекарот ќе може да ја дијагностицира болеста и да пропише најоптимален третман.

Третман

Третманот е избран врз основа на факторите кои го предизвикале патолошкиот процес и текот на патологијата. Користете една од неколкуте или сите опции за третман:

 • рехабилитација на бактерискиот фокус;
 • антибактериска терапија;
 • инфузиона терапија;
 • вазопресорни агенси.

Првично, иритантниот субјект се отстранува од вагината на пациентот (ако има), а вагината се третира со специјално решение. Можеби сечење на делови од ткиво со изразена некроза при откривање на рани. По извлекувањето на изворот на инфекција, благосостојбата на пациентот значително се подобрува.

Изборот на антибиотик кој е соодветен за пациентот се базира на определување на антимикробна чувствителност. Антибиотската терапија се пропишува само откако ќе се идентификува вирусниот вирус кој предизвика синдром на токсичен шок. Користени антибактериски лекови за 10 дена.

Инфузионата терапија има за цел враќање на волуменот на течност во садовите и стабилизирање на хемодинамските параметри. Лековите се избираат во зависност од формата на болеста, со цел да се врати крвниот притисок. Вазопресорните агенси се користат во отсуство на одговор на терапијата со инфузија.

Превенција

Превентивните мерки за избегнување на токсичен шок синдром вклучуваат усогласеност со следниве правила:

 • употребата на влошки треба да се менува со употреба на тампони за време на менструацијата;
 • кога користите тампони, треба да се обрне внимание на нивните адсорпциони својства и да се избере сорта погодна за изобилството на секрети;
 • отстранувањето на тампонот и неговата замена треба да се случи најмногу 4 часа по нејзиното воведување во вагината;
 • Не користете тампон ако предизвикува непријатност во вагината.

Неопходно е да се спречат инфективни и воспалителни болести, да се зајакне имунолошкиот систем.

Ако некое лице има синдром на токсичен шок, а третманот помина позитивно, неопходно е да се консултирате со вашиот лекар пред да користите тампони.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате токсичен шок синдром и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш вашите лекари може да ви помогнат: гинеколог , уролог , кардиолог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Серумска болест (појавување на симптоми: 9 од 20)

Серумската болест е вид на алергиска болест која се развива како одговор на зголемена чувствителност на телото на странски протеини. Најчесто ова се должи на воведувањето на протеини од животни, поретко постои реакција на човечки протеини. Вреди да се одбележи дека симптомите на болеста може да се појават како први, и со повторно воведување на серумот.

...
Сончев удар (појавување симптоми: 8 од 20)

Сонцето и топлотен удар се услови кои, кога се развиваат, веднаш треба да почнат да им помагаат на жртвата, бидејќи постои директна закана за неговиот живот. Овие состојби најчесто се случуваат во пролетно-летниот период, кога активноста на сонцето се зголемува неколку пати. Многу луѓе тврдат дека сончевиот удар и топлотниот удар се едно и исто, но тие не се. Тие имаат некои разлики.

...
Орнитоза (пситакоза) (појавување симптоми: 8 од 20)

Орнитоза (пситакоза) е опасна зооноза, која е придружена со силен интоксикален синдром, наклонетост на дишните патишта, особено на белите дробови. Долго време патологијата може да се случи со влошување. Болеста се дијагностицира кај возрасни и деца. Не постои дефинитивен возрасен опсег за пситакоза.

...
Лево-страна пневмонија (појавување симптоми: 8 од 20)

Лево-еднострана пневмонија е најретката форма на инфекција во белите дробови на двете постоечки сорти. И покрај ова, болеста претставува голема закана за животот на пациентот. Главната причина за развојот на болеста е патолошкото влијание на патогените микроорганизми кои продираат во левото белодробно грло исклучително ретко и често со силно слабеење на имунолошкиот систем. Покрај тоа, лекарите испуштаат голем број на предиспонирачки фактори.

...
Хистоплазмоза (појавување симптоми: 7 од 20)

Хистоплазмоза е болест која се развива поради пенетрација на специфична габична инфекција во човечкото тело. Во овој патолошки процес, внатрешните органи се засегнати. Патологијата е опасна, бидејќи може да се развие кај луѓе од различни возрасни категории. Исто така во медицинската литература може да се најдат такви имиња на болести - болест во долината на Охајо, Дарлинг-ова болест, ретикулоендотелиоза.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

гинеколог зема
Адреса : Москва, ул. Zemlyanoy Val, 38/40, стр 6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Тестовска, д. 10, 1 влез
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
уролог зема
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Училиште, 11/3
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Трехгорный Вал, 12, бул
Телефон : +7 (499) 116-82-19
Адреса : Москва, ул. Ландышевая, д. 14, корп. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .