Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Аменореа: Симптоми и третман

Аменореа - главните симптоми:

Аменореа подразбира нарушување кое е релевантно за женското тело, во кое нема менструација за период од 6 месеци или подолго. Аменореа, чиишто симптоми се првенствено во наведеното нарушување, е синдром, а не посебна болест, и разни болести можат да го придружуваат овој синдром, вклучувајќи ги и оние кои не се директно поврзани со гинекологија.

Општ опис

За почеток, ајде кратко да разговараме за тоа што е менструалниот циклус. Во телото на секоја жена во нормалното производство на хормони, тие, пак, влијаат на цикличните процеси кои се јавуваат во гениталиите на една жена, производството на овие хормони започнува во пубертетот.

Во првата половина на циклусот, доминантните позиции за ефектите на хормоните се доделуваат на естроген. Особено естрогените се женски полови хормони, поради што се обезбедува стимулација на развојот на фоликулите во јајниците, тие, пак, содржат јајца. Покрај тоа, естрогените, исто така, влијаат на матката, имено нејзиниот внатрешен слој, ендометриумот и комарните жлезди.

Поради влијанието врз ендометриумот, се јавува задебелување, што укажува на нејзината подготовка за последователно можно воведување на јајцето по неговото оплодување. Понатаму, од втората половина на циклусот, преовладувачките позиции веќе се доделуваат на друг хормон, прогестерон или, како што може да се утврди, на хормонот на бременоста. Во случај да не се јави оплодување на јајцето, внатрешниот слој на матката (т.е. ендометриумот) е отфрлен, овој период го одредува почетокот на менструацијата за жената. Понатаму, по завршувањето на менструацијата, наведениот циклус се повторува.

Менструалниот циклус поседува значителна подложност на оние состојби кои се диктирани од страна на животната средина. И ова, пак, значи дека дисрегулацијата може да се случи под влијание на многу многу различни околности, на пример, за време на физички напор и стрес, при преносот на болеста или под промени во условите на вообичаеното опкружување (на пример, климатските промени, местото на живеење) и тони .d

Регулирањето на менструалниот циклус се спроведува од страна на неврохоморалниот механизам, а неговото дејствување, пак, го обезбедува работата на мозокот, хормоните и нервниот систем. Така, причините за аменореа во општи услови се неуспех кој е релевантен во било која фаза од функционирањето на целиот механизам. Причините, исто така, може да се сметаат за физиолошки процеси кои се случуваат во женското тело, но не се поврзани со отстапувања. Во друга група на причини за ова пореметување, постојат отстапувања поврзани со анатомската структура, како отстапувања може да бидат или вродени или стекнати.

Физиологија на менструалниот циклус

Аменореа: видови

Аменорејата може да се манифестира во две варијанти на видот, кои се примарни или секундарни.

Примарната аменореа се карактеризира со отсуство на менструација кај девојчињата откако ќе достигнат пубертет. Со други зборови, девојчињата во овој случај, никогаш не се појавиле менструации, може да има и други карактеристични знаци кои укажуваат на пубертет (возраст до 14 години) или постојат такви знаци, но, повторно, со отсуство на менструација (возраст до 16 години) .

Што се однесува до следниот вид, а ова е секундарна аменореа, во овој случај, релевантни се случаи на отсуство на менструација кај жени во период од 6 месеци или подолго. Тука, за разлика од примарната форма на нарушување, менструацијата кај жените барем еднаш, но имаше место да се биде, освен тоа, не беа исклучени ситуации со претходен нормален циклус.

Аменореа може да биде овулаторна или ановулаторна, во овој случај се зема предвид поврзаноста со присуството или отсуството на овулација (овулацијата подразбира ослободување на јајце од јајниците). Според тоа, овулаторната аменореа се состои во појава на овулација кај жената, а анопулаторната аменореа не е придружена со ослободување на јајце од јајниците, односно, како што е познато, овулација не се јавува.

Аменореа: причини

Значи, назад кон подетално разгледување на причините против кои може да се појави аменореа. И покрај фактот дека може да има многу, некои од најчестите опции, ние сепак истакнуваме подолу:

 • Синдром на полицистични јајници (или полицистичен јајник). Карактеристиките на оваа патологија лежи во фактот дека јајниците растат во големина. Во исто време се појавуваат и другите специфични сателити: зголемен раст на косата (особено телото и екстремитетите), зголемено производство на андрогени (машки полови хормони), неможност за бременост (неплодност) и отсуство на менструација (всушност, аменореа).
 • Рана менопауза . Во овој случај, менструацијата е запрена воопшто кај оние жени кои не достигнале типична возраст за менопауза, односно до 45 години. Аменореа со менопауза во оваа варијанта обично се комбинира со симптоми кои обично се својствени за менопаузата, а тоа се топли блесоци, промени во расположението, изменета состојба на сексуална желба (намалување), сувост на вагината и сл. Таа ја придружува аменореата и менопаузата во нормални периоди нејзиното појавување, кое е придружено со слична манифестација на симптоми.
 • Доење . Кај жени кои не дојат, менструацијата се јавува во текот на следните два месеца по породувањето, додека во 90% од случаите тие исто така започнуваат менструација не подоцна од три месеци по породувањето. Постпарталната аменореа со доење може да трае две до три години. Времетраењето на аменореа кај доилки може да одговара на различни периоди, меѓутоа, во секој случај, отсуството на менструација се смета за физиолошко нарушување (т.е. нарушување кое не е болно и нормално за телото како дел од неговата природна состојба).
 • Бременост Оваа причина е најчеста кога се разгледуваат случаи на аменореја кај млади жени кои се сексуално активни.
 • Пореметување на хормонската регулација . Ние претходно ја забележавме оваа причина како дел од разгледувањето на менструалните неправилности. Ова исто така може да биде предизвикано од нарушувања во исхраната (постење или прејадување), тешки стресови, тешки форми на хронични заболувања, прекумерно физичко насилство и др. Овие опции предизвикуваат повреда на главните регулатори на циклусот, односно на хипофизата и на хипоталамусот. , поради што се нарушува регулирањето на циклусот и менструацијата не се јавува.
 • Болести на мозокот, како и регулатори на болести циклус . Во согласност со претходната причина, може да се сфати дека и мозочните заболувања и болестите во кои регулаторите на еден циклус се соочуваат со пораз, исто така, ги нарушуваат нивните функции, поради што се јавува и аменореа. Меѓу факторите што предизвикуваат ваков вид на болест, туморски формации (со оштетување на хипофизата или мозокот), траума, оштетување на хипофизата за време на тешка работа, мозочен удар итн., Може да се разликуваат. Аменореа во овој случај е придружена со симптоми кои одговараат на специфичната варијанта на лезијата и на површината погодена од оваа лезија. Најчести поврзани симптоми во овој случај се: главоболки, производство на млеко од страна на комарните жлезди, слабост, промена на тежината и сл.
 • Прифаќање на одредени лекови . Особено, овие може да бидат хормонски лекови (вклучувајќи и орални контрацептиви), лекови против рак, антидепресиви, итн.
 • Меур пропадна . Друга патологија во која може да се развие аменореа. Неговата суштина лежи во развојот на тумор кој се развива врз основа на јајце клетка, предмет на прелиминарно оплодување или врз основа на плацентата. Во случај на експлозивен напад, сите симптоми на бременост се појавуваат, соодветно, ова е и аменореа, и позитивен тест за бременост, итн. Истата бременост во овој случај не е. Во случај на оваа патологија, потребен е итен третман.
 • Аномалии на развојот на гениталиите . Зборуваме особено за вродени форми на патологии, на пример, може да биде гонадална дисгенеза (со други зборови, тоа е неразвиеност на јајниците). Регулирањето на циклусот во овој случај е повредено, аменореата се одредува во нејзината примарна форма. Ако се разгледа варијанта на аплазија, односно таков вид конгенитална аномалија како неразвиеност на матката, како и формирање на партиции во вагината, солидна химен итн., Тогаш отсуството на менструација се дефинира како лажна аменореа. Суштината на лажна аменореа лежи во овој случај во тоа што менструацијата всушност се јавува и циклусот е нормален, но излегувањето од менструалната крв не се јавува, поради што останува во телото, со што се одредува укажаната форма на нарушувањето.
 • Болести поврзани со функциите на други ендокрини жлезди . Значи, може да бидат заболувања на тироидната жлезда, на пример, хипотироидизам (намалена функција на жлездата) или хипертироидизам (зголемена функција на жлездата). Покрај тоа, може да се разликува и дебелината и туморите на надбубрежните жлезди, наспроти позадината на која може да се развие аменореа. Во согласност со специфичната форма и област на лезијата, овие болести се придружени, покрај самата аменореа и други специфични симптоми (слабост, треперење на рацете, промена на тежината, нетолеранција кон топлина или студ итн.).

Покрај тоа, посебно место во разгледувањето на причините е физиолошкото одложување на менструацијата, ние ќе се фокусираме на тоа подетално. Физиолошкото задоцнување во овој случај го одредува, како во случај на лактација, нарушувањето е нормално и природно во одредена фаза од животот на жената.

Како првите манифестации на пубертет, раст на косата во пубичната област, како и раст на млечните жлезди. Повеќето од овие манифестации се јавуваат на возраст од околу 12-13 години, по некое време се појавува првата менструација, менарх. Како по правило, менарх се јавува по 2-2,5 години од моментот на првите промени во групата на млечни жлезди. Социологијата, како и медицината, го дефинира овој настан во рамките на женскиот сексуален развој како централен настан и сведочи за способноста да се замисли и, соодветно, за бременоста. Во меѓувреме, наведената возраст е просечна за појавата на првата менструација, а одредени отстапувања од овие бројки се дозволени. Во принцип, времето на менарха се одредува врз основа на бројни фактори, а тоа се карактеристики на физичкиот развој, претходните болести, навиките за јадење и социјалните состојби итн. Главните претходници на менархот се манифестации во вид на зголемен замор, напади на очај и раздразливост, болка долниот дел на грбот и долниот дел на стомакот, итн.

Понатаму, со почетокот на менструацијата, растот значително се забавува, а интензитетот на последователниот раст на должината на девојчето исто така се намалува (во повеќето случаи, рејтинг од 10 см ретко е надминат од овој период). Постојат потврдени податоци во врска со зависноста на периодот на пубертетот и појавата на првата менструација на телесната тежина. Значи, по почетокот на менструацијата, во повеќето случаи, тежината на младите жени не е помала од 90% од таа тежина, што се одредува според нивната висина, пресметана или поголема од 40 kg. Оние девојки кои го достигнале ова критично ниво во телесната тежина во рамките на нивната помлада возраст, менструација порано од слаби девојки. Со добра исхрана и, соодветно, со зголемување на просечната телесна тежина, можеме да зборуваме за креирање на причините за раниот средишен менарх, и ова е трендот забележан во последната деценија во голем број индустриски земји.

Аменореа генерално не е нарушување кое се смета за закана за животот. Како по правило, причините за примарна аменореа се посериозни кога се споредуваат со причините за секундарна аменореа. Отсуството на менструација на возраст од 16 години (примарна аменореа) ја одредува можната релевантност на ендокрините или генетските нарушувања. Во меѓувреме, кај пациенти со секундарна форма на аменореја, најчесто се открива неплодност (или, напротив, почетокот на бременоста, што е причина за отсуство на менструација), како и ановулација (отсуство на овулација).

Главните причини за аменореа: полицистични јајници и тумор на хипофизата

Аменореа: симптоми

Како што читателот веќе можеше да разбере, симптомите на аменореа се состојат во отсуство на менструација, како и кај манифестации кои одговараат на причините што доведоа до аменореја. Последица на отсуството на менструација станува кршење на репродуктивната функција, и, следствено, на неплодност. Така, главните сателити на разгледуваниот синдром се во овие индикации, независно од видот на аменореа. Дополнително, забележуваме дека неплодноста се однесува на отсуство на бременост кај жена за време на годината на активна и редовна сексуалност, со исклучок на употреба на контрацептивни средства.

Лажното аменореа, како што дознавме, предизвикано со вистински анатомски нарушувања, во кои менструалната крв се акумулира во матката, е придружена со појава на болки во долниот дел на абдоменот на грчеви. Болката паѓа во периодот, во принцип, што одговара на деновите на менструацијата, времетраењето на таквата болка е околу 2-3 дена. Во исто време, може да се манифестира главоболка, тежина во вилиците и нивното зголемување.

Аменореата на позадината на туморските формации на хипофизата е придружена со вовед во главните симптоми на манифестации во форма на отпуштање на млеко од млечните жлезди, како и во форма на невролошки симптоми (нестабилност на расположението, главоболки, раздразливост итн.).

Примарната аменореа во комбинација со генетски абнормалности се карактеризира со неразвиеност на гениталните органи. Кај девојчиња со овој тип на патологија, забележана е надворешна диспропорција во изгледот, а особено се однесува на висок раст, долги нозе и раце, и кратко тело.

Секундарната аменореа, која се развива на позадината на ендокрините нарушувања, може да биде придружена со симптоми на менопауза, кои се манифестираат во младата репродуктивна возраст кај пациентите (рана менопауза). Ова вклучува перзистентна слабост, топли флеки, сувост на вагината, болка во срцето итн.

Во случај на полицистични јајници се забележува прекумерна телесна тежина, нивото на инсулин во крвта е покачено, вишокот на телесната коса е актуелна (лице, тело), ​​акни на кожата на лицето.

Со продолжена манифестација на аменореа, понатаму се развива остеопороза. Оваа болест, пак, е придружена со истекување на калциум од коските, поради што нивната структура се менува, тие стануваат кршливи и подложни на фрактури. Исто така, врз основа на аменореа, се зголемува ризикот од васкуларни и срцеви заболувања (атеросклероза, коронарна болест итн.).

Аменореа може да постигне форма на компликации во која се развиваат менструални нарушувања и неплодност, кои не се подложни на било какви опции за третман. Бременоста со аменореа на позадината на актуелните ендокрини пореметувања е често придружена со закана од спонтан абортус во раниот период, развој на дијабетес на бремени жени или предвремено раѓање, појава на знаци на предеклампсија (протеин во урината, висок крвен притисок итн.). Посебна точка е зголемениот ризик од хиперпластични процеси во матката кај пациентите и ризикот од развој на ендометријален карцином на позадината на аменореата.

Лактациона аменореа: симптоми

Општо гледано, аменорејата ја сметаме за состојба која го придружува периодот на лактација, односно доењето, но сега ќе ги разгледаме другите карактеристики карактеристични за него.

Лактационата аменореа е повторно придружена со отсуство на менструација и соодветни циклични промени во репродуктивниот систем. Во овој случај самата аменореа делува како физиолошка состојба (т.е. безболна и нормална за одреден период), како и физиолошки метод на контрацепција, придружен со отсуство на овулација и, соодветно, неможност за следна бременост да се појави кај доенчињата. Во меѓувреме, важно е да се има на ум дека ефективноста на овој метод може да се зборува само во првите 6 месеци по породувањето и само за време на доењето.

Како условите кои ја одредуваат ефикасноста на аменореа за време на лактацијата како метод на контрацепција, изберете ги следните правила кои треба да се почитуваат:

 • ноќно хранење на детето е задолжително;
 • хранење во други времиња по барање најмалку 6 пати на ден;
 • недостаток на мамка и мешана исхрана.

Основата на механизмот на аменореа за време на лактацијата е потиснување на овулацијата кај доилка поради постојаното цицање на мајчиното млеко на бебето. Ова, соодветно, го исклучува менструалниот циклус и бременоста. При соблюдении указанных правил данного способа контрацепции в рамках рассматриваемого периода можно утверждать об успешности результата на 98%.

Метод контрацепции за счет лактационной аменореи, бесспорно, обладает рядом достоинств, а это исключительный уровень надежности, польза для малыша, естественность воздействия на организм, простота применения, а также отсутствие побочных эффектов и быстрое восстановление после родов.

Тем ни менее, у этого метода есть и свои недостатки. В частности это кратковременность периода, в рамках которого становится возможным подобного типа предохранение от беременности (до 6 месяцев), а также обязательное соблюдение условий, обеспечивающих заявленную эффективность. Помимо этого, аменорея в данном случае не способствует обеспечению защиты от венерических заболеваний (от гепатита B и ВИЧ в том числе), равно как и от половых инфекций.

Диагностирование

Как правило, первичная аменорея как диагноз устанавливается на основании отсутствия менархе, то есть первой менструации до наступления 16-летнего возраста. Что касается вторичной аменореи, то этот диагноз устанавливается на основании отсутствия у женщин менструации в период от 6 месяцев при условии отсутствия физиологических причин (беременность или лактация, климакс).

Установление причин и собственно диагноза производится на основании результатов соответствующих исследований и анализов. Так, за счет определения уровня гормонов может быть выявлено конкретное заболевание, спровоцировавшее аменорею (соответственно, делается анализ крови на гормоны). Например, при повышенном уровне андрогенов, мужских гормонов, можно предположить актуальность опухоли надпочечников или поликистоза яичников. При повышении уровня пролактина имеются основания для предположения развития опухоли гипофиза у пациентки (пролактинома). Повышенный или пониженный уровень выработки гормонов щитовидной железой, выступающий в качестве основы для развития аменореи и выявляемый при проведении специфического анализа крови (Т3, Т4, ТТГ), может свидетельствовать о соответствующих патологиях этой железы.

В случае наличия подозрений относительно актуальности опухоли гипофиза выполняется рентгенография черепа, КТ и МРТ.

За счет УЗИ области органов малого таза имеется возможность выявления определенных заболеваний матки и яичников. На основании УЗИ при сращениях, сформировавшихся в полсти матки, выполняется гистероскопия (процедура осмотра с использованием гистероскопа). При поликистозе показана диагностическая лапароскопия.

Третман

Лечение аменореи определяется на основании причины, способствующей развитию этого расстройства, соответственно, лечение первичной и вторичной аменореи имеет определенные отличия.

Аменорея первичная: лечение

Основные принципы лечения в данном случае ориентированы на коррекцию или полное устранение факторов, эту форму аменореи спровоцировавших. Так, синдром Тернера (патология, характеризующаяся недоразвитостью половых желез на фоне аномалии развития половых хромосом) определяет необходимость в пожизненной заместительной терапии с использованием гормональных препаратов.

Задержка репродуктивного и физического развития требует назначения девочкам диеты, способствующей наращиванию жировой и мышечной массы в сочетании с гормональным лечением, за счет которого появляется возможность стимуляции менструальной функции.

При актуальности анатомических препятствий, на фоне которых развивается аменорея, производится их устранение хирургическим путем. Тем самым, создаются такого рода условия, при которых будет обеспечиваться адекватный отток из матки менструальной крови наружу, через половые пути.

Повышенная эмоциональная неустойчивость заключается в реализации мер лечения, ориентированных на укрепление общего состояния нервной системы пациенток.

Увлечение диетами в юном возрасте в особенности пагубно сказывается на здоровье. Так, при ограничении питания организм недополучает требуемые ему жиры, белки, минералы и витамины, за счет чего в целом замедляется развитие, отмечается резкое похудание, развивается анорексия. Естественно, все это сказывается в числе прочих направлений воздействия и на половом развитии, что создает почву для развития аменореи. Отдельно следует отметить и силовые виды спорта, которые также пагубно сказываются на женском здоровье (бодибилдинг, единоборства, тяжелая атлетика и пр.), потому их необходимо избегать.

Вторичная аменорея: лечение

Лечение этой формы аменореи ориентировано на устранение факторов, ее провоцирующих.

Так, аменорея, возникшая на фоне резкой потери в весе или на фоне физических нагрузок, является результатом неправильного образа жизни, что требует определенных его изменений. В качестве критического показателя в нормальном течении цикла для взрослой женщины определено похудение в пределах от 10 кг и более, в том числе и ее вес, не превышающий 50 кг. Полная нормализация менструальной функции, как правило, обеспечивается за счет назначения оральных контрацептивов без эстрогенных компонентов в их составе. В частых случаях лечение вторичной аменореи не требует гормонотерапии, и заключается, опять же, в корректировке и устранении провоцирующих ее факторов. В частности это может быть соблюдение определенных пределов в допустимой физической нагрузке, адекватный режим питания, нормальный режим отдыха и труда, нормализация психо-эмоционального состояния.

При вторичной аменорее, возникшей на фоне поликистоза, лечить изначально следует именно его. Нормализация овуляторного цикла в данном случае обеспечивается за счет приема гормональных контрацептивов. Помимо этого на основании имеющихся к этому показаний может быть проведена лапароскопическая диатермокоагуляция тканей пораженного органа.

При гиперпролактинемии, выступающей в качестве провоцирующего аменорею фактора, используются агонисты дофамина, за счет которых обеспечивается снижение уровня пролактина. Определение эффективности лечения основывается на контроле данных, касающихся базальной температуры. Так, при ее повышении определяется возникновение овуляции. Поражение гипофиза опухолевыми образованиями требует нейрохирургического вмешательства.

Вторичная аменорея, развивающаяся на фоне преждевременной менопаузы, может быть скорректирована посредством гормональной терапии заместительного характера. Многих женщин интересует, можно ли забеременеть при аменорее, возникшей в этом случае. Конечно, не исключаются ситуации, когда лечению вторичная аменорея при ранней менопаузе не поддается. Тем ни менее, в условиях современной медицины существует возможность для наступления беременности, что обеспечивается за счет экстракорпорального оплодотворения (ЭКО). Для этого случая успешное оплодотворение обеспечивается при использовании донорской яйцеклетки.

Следует учитывать, что при внезапном прекращении менструаций существует риск серьезных неполадок в организме, требующих в нимания. Некоторые из этих неполадок устраняются только лишь за счет корректировки образа жизни, для других же необходима целенаправленная квалифицированная терапия. Опять же, важно понимать, что опасность аменореи заключается и в том, что во всех случаях она сочетается с женским бесплодием.

Лечение аменореи народными средствами также определяет возможность достижения конкретного терапевтического эффекта. Тем ни менее, учитывая уже отмеченный выше риск бесплодия, не поддающегося последующим корректировкам за счет целенаправленного лечения, и в сочетании с которым в любом случае протекает аменорея, необходимо в обязательном порядке посетить врача.

При прекращении менструации или при ее первичном отсутствии при достижении девушкой возраста 16 лет, необходимо посетить гинеколога, эндокринолога и невролога.

Сподели го овој напис:

Если Вы считаете, что у вас Аменорея и характерные для этого заболевания симптомы, то вам могут помочь врачи: гинеколог , эндокринолог , невролог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Пролактинома (совпадающих симптомов: 4 из 4)

Пролактиномот е бенигнен тумор на хипофизата, кој е локализиран на предниот лобус и предизвикува производство на голема количина на хормон пролактин. Овој хормон е одговорен за постпарталната секреција на млеко. Исто така се произведува во помали количини од машките претставници. Заедно со други хормони, пролактинот е одговорен за репродукција и сексуална функција. Тоа е причината зошто таа учествува во производството на тестостерон и ја обезбедува активноста на спермата, а исто така го синтетизира естрогенот и ја промовира овулацијата.

...
Поликистоз яичников (совпадающих симптомов: 3 из 4)

Полицистичното оваријално заболување е хормонална болест што се јавува кога овулацијата не е во женското тело. Полицистични јајници, чии симптоми се манифестираат со значителен пораст кај нив и голем број други специфични манифестации, доведува до формирање на површината на јајниците со бројни цисти во форма на фоликули исполнети со течност со незрели јајца во нив. Како резултат на полицистична и специфична пролиферација на цисти кои го карактеризираат нејзиниот тек - неможноста на почетокот на бременоста кај жената и, соодветно, на неплодност.

...
Синдром поликистозных яичников (совпадающих симптомов: 3 из 4)

Синдром на полицистични јајници е гинеколошко заболување кај кое има повеќе бенигни тумори со бенигна природа. Тие можат да бидат локализирани и внатре и надвор од јајниците. Во повеќето случаи, развојот на болеста придонесува за нарушување на функционирањето на невроендокриниот систем. Сепак, клиничарите исто така идентификуваат други предиспонирачки фактори.

...
Ановуляция (совпадающих симптомов: 3 из 4)

Аномулацијата е неуспех во телото на жената, што предизвикува нарушување на функционирањето на јајниците - тие го спречуваат месечното ослободување на зрел јајце, што доведува до прекини во менструалниот циклус и неплодност. Постојат многу причини кои можат да предизвикаат неуспех во телото на жената. Во ризик се жени од репродуктивна возраст - од 14 до 35 години.

...
Гиперпролактинемия (совпадающих симптомов: 2 из 4)

Хиперпролактинемијата е состојба на телото во кое постои прекумерно производство на пептиден хормон, произведен од предниот хипофизата - пролактин. Хиперпролактинемија, симптоми кои најчесто се манифестираат кај жените, исто така може да се појави кај мажите.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

гинеколог зема
Адреса : Москва, ул. Воротынская, 4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Нижняя Радищевская, д. 14/2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, транс. Расково, 14-22
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Герила, 41
Телефон : +7 (499) 116-82-14
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Тестовска, д. 10, 1 влез
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Chernyakhovsky, 8
Телефон : +7 (499) 519-32-81
ендокринолог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Тестовска, д. 10, 1 влез
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Сергиј Радонеж, д. 5/2, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Воротынская, 4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .