Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Плацента превиа: симптоми и третман

Плацента превиа - главни симптоми:

Плацента превиа е вид на патологија во која локацијата на плацентата е концентрирана од долниот сегмент во матката. Плацента превиа, чии симптоми се состојат од делумно или целосно преклопување на внатрешната оска, се дијагностицира во 0,1-1% од сите случаи на породување. Повеќе детали за карактеристиките на оваа патологија можете да научите од нашата статија.

Општ опис

За да се добие општа слика за проблемот со кој се соочува одреден дел од бремените жени, неопходно е да се разбере што е плацентата и кои функции таа ги извршува.

Од латинскиот јазик, плацентата е преведена како "торта", која во општите услови ни овозможува да претпоставиме за карактеристиките што се карактеристични за него. Таквата дефиниција се однесува особено на неговиот изглед. Плацентата или, како што сеуште е дефинирана, детското место, во реалноста изгледа како рамна торта: неговата дебелина е околу 3-5, а дијаметарот е околу 15-20 сантиметри со тежина од околу 500 грама (овие бројки се маргинални и се релевантни за крајот на терминот) . Само по себе, оваа "торта" е лабава и мека.

Постои плацента и многу функции, преку кои се обезбедува грижа, што одговара на условите на детето во телото на мајката. Особено, нутрицијата е неопходна за нејзиниот раст и развој, заштита, поради што се обезбедува исклучување на штетни супстанции од неговото тело. Исто така, плацентата е фиксна и функција која генерира хормони, бидејќи плацентата е исто така ендокрин орган кој овозможува производство на хормони. Тие, пак, се такви активни супстанции, поради што се обезбедува правилно функционирање на телото на мајката за време на бременоста на детето. Преку плацентата, се обезбедуваат метаболички процеси (јаглерод диоксид и кислород), како и отстранување на несакани супстанции.

Плацента превиа: причини

Факторите кои предизвикуваат плацента превиа може да се дефинираат во две главни групи:

 • фактори предизвикани од општата состојба на телото на една бремена жена;
 • фактори поради карактеристиките карактеристични за јајцето.

Во првиот случај, при разгледување на факторите предизвикани од состојбата на организмот на бремената, меѓу најчестите причини се следните:

 • ендометријална патологија;
 • хируршки интервенции во минатото (царски рез, киретажа, перфорација на матката, миомектомија, итн.);
 • повеќекратно раѓање со компликации.

Меѓу етиолошките фактори на оваа точка, може да се разликуваат и ендометриоза, миома на матката, неразвиеност или други видови на аномалии кои се директно поврзани со матката, повеќекратната бременост, цервикална патологија, ендоцервицит и др. Исто така, плацента превиа во околу 75% од случаите е многу карактеристична патологија за повторно бременост (во однос на примипарусот).

Што се однесува до нашата втора точка, тука се разгледуваат специфични процеси: оштетување на трофобластната имплантација поради доцнење на ензимските процеси во трофобласт, наспроти позадината на која се оштетува навремената имплантација на јајцето во областа на горните делови на матката. Овој процес е релевантен само кога имало пролапс на јајце на долниот дел на матката.

Врз основа на овие процеси во вториот став, можеме да ги идентификуваме релевантните ризични групи за бременост според следните фактори кои се појавија порано:

 • обложена верзија на акушерска и гинеколошка анамнеза (ова вклучува дијагностичка киретажа, бројни абортуси, комплицирано породување итн.);
 • генитална хипоплазија;
 • трансфер на претходни хируршки интервенции кои се директно поврзани со органот на матката;
 • матката fibroids;
 • воспалителни болести на гениталните органи;
 • патологија на грлото на матката;
 • ендометриоза.

Плаценте: што е овој орган и каква е нејзината функција

Плацентата (и ова е орган, како што е наведено во нашиот титл) не започнува веднаш да се формира, но од третата недела од интраутериниот развој на фетусот не започнува да функционира веднаш - овој процес "започнува" до крајот на првиот триместар од бременоста.

Структурата на плацентата се менува постепено, во согласност со потребите што ги одредува телото на растечкото дете. Така, масата на плацентата се зголемува во периодот од 22-36 недела од бременоста, од 36-тата недела може да се зборува за нејзината целосна функционална зрелост. Зрелоста на плацентата се определува со усогласување со трите степени што се користат за споредба. Така, во нормална верзија, до 30-тата недела од терминот, степенот на зрелост е дефиниран како нула. Валидна опција може да се смета за согласност прв степен од 27 до 34 недела. За вториот степен на зрелост, дефиниран е период од 34-39 недели, од 36-37, односно, може да се зборува за трет степен на зрелост. Завршувањето на бременоста е придружено со период на т.н. физиолошко стареење на плацентата. Нејзината разменувачка површина се намалува во површината, а на него се формираат области во кои се случува солирање на сол.

Структурата на плацентата: плацентата во различни периоди
Структурата на плацентата: плацентата формирана

Врз основа на податоците од ултразвук, лекарот за време на бременоста на пациентот го одредува степенот на зрелост на плацентата при проценка на неговата вкупна структура и дебелина. Според степенот на зрелост на плацентата и периодот на бременост, лекарот прави избор на специфичните тактики на бременоста. Оваа информација е исто така основа за тактиката на последователната испорака.

Неверојатно, не се случува мешање на крвта на мајката и нејзиното неродено дете во плацентата - нивната циркулација на крвта е целосно исклучен процес. Соочувајќи се со ѕидот на матката, површината на овој орган има многу вили. Овие вили прераснуваат во ендометриумот (внатрешниот орган на површината на матката), кој на почетокот на овој процес е во "подготвена", отечена состојба. Тука се формираат и лакуна - шуплини во кои се наоѓа мајчинска крв. Во оваа област се формира плацентарна бариера. Поради тенка мембрана, се обезбедува пречка за мешање на крвта, како и проток на хранливи материи и кислород преку крвта на бебето од телото на мајката.

Фитоплацентарната бариера е исто така основа за исклучување на навлегувањето на одредени штетни материи кои се опасни за детето. Сепак, "да се откаже" за сè поради присуството на таков грижлив механизам во сопствениот организам нема да работи. На крајот на краиштата, да речеме, истиот алкохол лесно се пробива низ таква бариера, затоа детето е целосно беспомошно со такво влијание. Наспроти позадината на абнормалностите својствени на плацентата, се развива гладувањето на кислородот на фетусот, и има недостаток на хранливи материи. Како резултат на тоа, хипотофијата може да стане релевантна како една од можните развојни патологии.

Хипотофијата, пак, е хронично нарушување во исхраната кое се јавува, како што е веќе јасно, во позадина на недостаток на хранливи материи во телото или на позадината на дефект во нивната апсорпција. Резултат на хипотрофија е малата тежина на детето, која, во зависност од степенот на манифестација на оваа повреда, може да достигне дефицит на тежина во опсег од 11 до 30% или повеќе (во последниот случај, одредување на екстремниот степен на исцрпеност). Освен недостатокот на тежина, на позадината на неисхранетост кај децата, повторно, во зависност од степенот на нејзината манифестација, постои застој во растот, ментална ретардација, разредување на поткожното слој или негово целосно отсуство.

Нормалниот тек на бременоста е местото на плацентата од страна на матката, кога се движи кон страничните ѕидови и на задниот ѕид. Малку поретко се случува така што плацентата се наоѓа од предниот утерен ѕид, кој има свое објаснување. Поентата е дека тоа е предниот ѕид што се подложува на најмногу трансформации. Покрај тоа, предниот ѕид на матката, сместен во близина на абдоминалниот ѕид, е подложен на можни повреди. Повторно, ако се задржите на главната функција наметната на плацентата по природа, а тоа, како што веќе бевме забележано, го снабдува фетусот во телото на мајката со кислород и хранливи материи. Дистрибуцијата на хранливи материи се јавува преку крвните садови, а тоа ја објаснува особеноста на локацијата во матката на бебето, и се наоѓа во најраспространетите области.

Породување: што се случува со плацентата

Со оглед на тоа, повторно, за време на нормална бременост, ја добиваме следнава слика. Во овој случај, плацентата се наоѓа не помалку од растојание од 5 сантиметри од внатрешниот излез од органската празнина на матката, која е затворена за време на бременоста, овој излез е дефиниран како внатрешно отворање на матката. Женската матка за време на бременоста е релаксирана, крвта слободно циркулира во него, фаринксот е во затворена положба. Кога започнува породувањето, започнува активната контракција на матката. Ова е придружено со истовремено релаксација на неговиот долен сегмент, со што грлото на матката почнува постепено да се отвора, дијаметарот на фаринксот почнува да се менува (достигнува 10 сантиметри). Поради наведените процеси, за возврат, се дава можност за пренесување на дете.

Ние веќе забележавме дека хормоните се синтетизираат од страна на плацентата, додека некои од овие хормони обезбедуваат создавање на местото на матката ѕид. Оваа страница не е намалена, бидејќи во периодот на работа помеѓу мајката и детето се обезбедува нормална циркулација. Покрај тоа, поради тоа, исто така, обезбедува исклучување на можноста за предвремено отстранување на плацентата.

Но, ако ја разгледаме состојбата со плацента превиа, тогаш со почетокот на трудот, ситуацијата е предмет на одредени промени. Значи, во овој случај, плацентата е во такви услови дека почетокот на трудот ќе биде проследен со неговиот неизбежен одвој. Ова, од своја страна, ќе доведе до крварење, наспроти позадината на која детето престанува да прима кислород и потребните хранливи материи, со што, на крајот, неговата смрт поради хипоксија.

Враќајќи се во нормалниот тек на трудот, забележуваме дека плацентата нормално излегува околу 15 минути по раѓањето на бебето. Со тоа доаѓа породувањето (лушпата од овошјето). Плацентата по породувањето е задолжително испитувана од лекар кој се роди од жената. Ова е направено, пред сè, за да се осигура дека плацентата е целосно протерана (особено, важно е да се утврди отсуството на оштетување на неговата површина, што би можело да послужи како оправдување за фактот дека имало парчиња од неа во матката). Покрај тоа, врз основа на состојбата на плацентата, ќе може да се суди за карактеристиките на текот на бременоста (ова се однесува на релевантноста во периодот на инфективни процеси, одвојување итн.).

Неточна приврзаност на плацентата: видови

Во почетната фаза на нејзиното формирање, плацентата може да се закачи насекаде, а за повеќето исцедоци се концентрира доста ниско. И ако во периодот од 11-16 недели, периодот е токму на овој начин - ова не е критично, па затоа не вреди да се зборува за плацента превиа. Факт е дека не само што може да се лоцира насекаде, туку исто така е предиспонирана за одредена "миграција" која ја извршува во рамките на матката ѕидот, нагоре. Веќе по почетокот на трудот, плацентата може да биде од задниот ѕид, па дури и во подот на матката. Соодветно на тоа, можноста плацентата да ја смени својата позиција на овој начин е до 24 недели - после овој период конечната пресуда се објавува на својата позиција врз основа на ултразвучно скенирање и се поставува дијагнозата "плацента превиа".

Оваа патологија може да се манифестира во следните варијанти:

 • ниска плацента превиа;
 • плацента превиа;
 • целосна плацента превиа (или централна плацента превиа).
Главните опции за абнормалности плацента

Ниската превиа ја одредува локацијата на плацентата на растојание под 5 сантиметри од грлото на матката, без преклопување. Регионалната презентација на плацентата (нецелосна или делумна презентација) се карактеризира со доведување на долниот раб на плацентата до границите на матката грлото или делумно преклопување на плацентата. Целосна плацента превиа е најопасна, грлото на матката целосно се преклопува со неа.

Плацента превиа: симптоми

Како водечка манифестација на симптоми во оваа патологија се разгледуваат хеморагии кои се појавуваат од гениталниот тракт кај бремена жена. Тие се појавуваат во различни фази од текот на бременоста (од првиот триместар до почетокот на трудот), кои се карактеризираат со нивната сопствена фреквенција на појава. Во меѓувреме, најчесто ваквото крварење се дијагностицира од втората половина од терминот, што е поврзано со формирањето на долниот дел на матката. Зголемено крварење може да се појави во текот на последната недела од бременоста, што е предизвикано од зголемен интензитет на контракции на матката. Крварењето за време на плацента превиа се дијагностицира за време на бременоста кај околу 34% од пациентите, додека крварењето за време на породувањето се јавува кај 66%.

Главната причина за крварење во овој случај е повторното одвојување на плацентата, која не може да се протега по истегнување што се јавува од страна на ѕидот на матката и е диктирана од прогресијата на самата бременост (во други случаи ова се должи на почетокот на трудот). Делумно одвоен плацентата се јавува при отворањето на интервилозниот простор и крварењето се јавува од матката садови. Соодветно на тоа, фетусот не доживува загуба на крв. Сепак, постои друга закана за тоа - во форма на хипоксија (недостаток на кислород), бидејќи дел од плацентата која е одвоен не учествува во размената на гасови.

Како провоцирачки фактори, врз основа на кои може да се развие крварење за време на бременоста, се развива сексуален однос, зголемен физички напор, дефекација, употреба на термички процедури (топла бања, сауна, итн.), Вагинален преглед, па дури и остри кашлички напади.

Крварењето може да се разликува, што е предизвикано од видот на плацента превиа. Така, целосната презентација на плацентата се карактеризира со ненадеен почеток на крварење, можна изобилност и отсуство на болка. Таквото крварење може и да престане, откако по некое време се појавило, и не може да престане, но, малку се смири, се прикажува како слаб вид на испуштање. Во рок од последните недели од бременоста крварењето треба да се обнови и / или интензивира. Како што веќе бевме забележано, оваа форма на презентација воопшто е најопасната од опциите. Смртта на детето со таква варијанта може да се случи многу брзо, и покрај тоа, оваа патологија не е помалку опасна за самата мајка. Во врска со исходот од ваквите случаи, претпоставките можат да се засноваат на брзината на хируршката интервенција. Особено, ова е планиран царски рез, кој се изведува без да се чека првата работа кај жена на трудот.

Нецелосната плацента превиа се карактеризира со почеток на крварење на крајот на периодот, главно во почетокот на периодот на отворање, а во некои случаи подоцна (т.е. кога се случува измазнување кога отворањето на фаринксот е околу 4-5 см). Што се однесува до интензитетот на крварење, тој се одредува врз основа на вредноста која одговара на областа на плацентата. Тоа е, колку повеќе дел од плацентарното ткиво претставува, односно, поинтензивно и порано се случува крварење.

Одделно, забележуваме дека таквата презентација е ретка во манифестацијата. Перекрытие маточного зева, как уже было отмечено, здесь происходит частичным образом, кровотечение начинается в основном во время родов, прекращается быстро, чему способствует опускание головки ребенка в тазовую полость при одновременном прижатии отслоившегося края плаценты. Разрешение родов допускается самостоятельное, если только исключены иные факторы риска, а также если присутствует возможность незамедлительного выполнения кесарева при возникновении угрозы жизни малыша и роженицы.

Что касается ситуации, при которой роженице поставлен диагноз «низкая плацентация» (низкое предлежание), то она является наименьшим поводом для беспокойств при рассмотрении предыдущих вариантов. Кровотечения, равно как и другие проявления, в ходе беременности отсутствуют. В основном роды проходят самостоятельно, хотя особый контроль здесь все также необходим – на случай оперативного реагирования при возможной отслойке плаценты (риск возникновения такой ситуации небольшой), а также при начале кровотечения в процессе родовой деятельности.

При рассмотрении специфики кровотечений при предлежании плаценты, важно отметить и тот факт, что в некоторых случаях их интенсивность и степень предлежания плаценты не совпадают. Таким образом, не исключаются варианты, при которых полное предлежание плаценты может сопровождаться небольшими кровотечениями, в то время как неполное, наоборот, сопровождается кровотечением крайне обильным.

Итак, выделим те особенности кровотечения при предлежании плаценты, которые, собственно, соответствуют этой патологии:

 • в любом случае такое кровотечение является наружным;
 • характеризуется внезапностью возникновения;
 • выделяемая кровь алая;
 • видимые внешние причины, спровоцировавшие кровотечение, отсутствуют;
 • нередко такое кровотечение возникает в ночное время (в буквальном смысле беременная женщина просыпается в кровяной луже);
 • внезапно появившись, кровотечение может также внезапно прекратиться;
 • в любом случае кровотечение повторяется.

Что касается последнего пункта по повторному кровотечению, то его характер предусмотреть невозможно. Та наружная потеря крови, которая была учтена, может не соответствовать истинному объему кровопотери, степень проявления анемии во всех случаях высокая. Следует заметить, что в подавляющем большинстве случаев железодефицитная анемия развивается достаточно часто, если речь идет о рассмотрении патологии, при которой кровотечения при беременности на фоне предлежания плаценты имеют повторяющийся характер проявления (а такие кровотечения, как уже отмечено, во всех случаях являются именно повторяющимися). Она подразумевает под собой появление выраженной слабости, одышки и учащенного сердцебиения, бледность кожи (в т.ч. и слизистых, при возможном синюшном их оттенке), головокружения и дрожания конечностей на фоне общего состояния.

Во многих случаях беременность при предлежании плаценты определяет риск ее возможного прерывания, что, вероятнее всего, обуславливается теми же причинами, которые спровоцировали и аномальное расположение плаценты. Наиболее часто преждевременные роды происходят у тех беременных, у которых предлежание плаценты является полным.

Также беременные с диагностированным предлежанием плаценты зачастую сталкиваются с артериальной гипотонией (пониженное давление), отмечается это нарушение в пределах 25-35% случаев.

Не является исключением при предлежании плаценты и гестоз. Гестоз является таким осложнением течения беременности, при котором возникает ряд расстройств, касающихся внутренних органов и систем в организме. Предполагается, что основа этого состояния заключается в генерализованном спазме сосудов, повлекшим за собой ряд соответствующих изменений. При ранних гестозах у пациенток диагностируется рвота (зачастую чрезмерная, неукротимая), обильное слюнотечение. При поздних гестозах отмечается водянка (скопление в тканях, органах и полостях организма жидкости), нефропатия (патология почек), преэклампсией (патологическое состояние, на фоне которого у беременных развивается отечность, повышается давление и появляется белок в моче), а также эклампсия (форма позднего токсикоза при беременности).

Предлежанию плаценты также нередко сопутствует развитие фетоплацентарной недостаточности и гипоксии плода, а также задержка в его развитии. Из-за отключения плацент ы, подвергшейся отслоению, от общей системы маточно-плацентарной формы кровообращения, исключается ее участие в процессах, связанных с газообменом. На основании этого в определении степени гипоксии отталкиваются от площади плацентарного отслоения.

Актуальной проблемой при предлежании плаценты также во многих случаях становится и принятие плодом неправильного положения (поперечное или косое), не исключается и тазовое предлежание. Это, в свою очередь, определяет дополнительные осложнения.

Относительно частоты предлежания плаценты отметим, что в рамках второго триместра она диагностируется в 8-10 чаще, чем, соответственно, к периоду начала родов, что обуславливается вкратце отмеченной уже в нашей статье «миграцией». «Миграция» в частности происходит в период второго и третьего триместров к области верхних отделов матки.

В действительности «миграция плаценты» как термин не является отражением действительной специфики происходящих процессов, несмотря на то, что он достаточно прочно обосновался в рамках акушерской практики. Рассмотрим его на несколько более углубленном уровне.

Так, локализация плаценты изменяется в частности из-за изменений, возникающих в архитектонике нижнего маточного сегмента в ходе течения беременности, а также направленностью плацентарного роста к более васкуляризированным областям миометрия (в сравнении с нижним маточным сегментом).

Как такового перемещения плаценты не происходит, это несколько «размытое» определение. Иными словами, она, оказавшись в неблагоприятные для нее условия (что актуально при имплантации в область с ослабленным кровотоком), нередко произрастает ко дну матки, оно же, в свою очередь, располагает значительно лучшим кровоснабжением. Помимо этого, при беременности на мышечную стенку матки приходится ряд серьезных структурных изменений, в результате чего часть слоев как-бы «перемещается» к верхним маточным отделам, то есть «мигрирует». Соответственно, с этими слоями удаляется от внутреннего зева и сама плацента, что и становится причиной такого определения процесса, но отнюдь не указывает на глобальное ее передвижение в прямом смысле этого слова.

Вариант неблагоприятного прогноза по части подобной «миграции плаценты» обуславливается ее расположением со стороны передней маточной стенки в том случае, если актуальным является нормальное ее кровоснабжение. Для других случаев, что также рассмотрено ранее, такая миграция определяет шансы на положительные изменения.

Диагностирование

Диагностика предлежания плаценты особых сложностей собой не представляет, производится она методом ультразвукового исследования (УЗИ). В этом случае определяется высокая точность в выявлении области локализации плаценты, а также в выявлении ряда других специфических особенностей, сопутствующих течению беременности (характеристики кровотока, структура и толщина плаценты и пр.). Помимо этого имеется и ряд признаков, на основании которых выявление патологии производится и в рамках осмотра пациентки в кресле (ощупывание предполагаемой области расположения головки выявляет наличие тестообразного образования). Отдельно при таком осмотре учитываются кровотечения, поступающие из половых путей (безболезненные, повторяющиеся, ярко-алые).

Третман

Особенности ведения беременных и их лечения при предлежании плаценты осуществляется на основании выраженности актуальных кровотечений и объемов кровопотери. В рамках первой половины срока, при отсутствующих кровяных выделениях, пациентка может находиться дома, при обеспечении соответствующим амбулаторным контролем и при соблюдении режима. В последнем случае предполагается исключение таких факторов, которые могут спровоцировать кровотечение (повышенная нагрузка, стрессы, половая жизнь и пр.). Что касается наблюдения и требуемого лечения, то оно производится только в условиях акушерского стационара.

Методы консервативной терапии могут быть ориентированы на удлинение срока беременности до 37-38 недель (при необильном кровотечении и удовлетворительном состоянии беременной и плода). Препараты, применяемые в лечении, учитывая серьезность и индивидуальную специфику подхода в каждом конкретном случае, мы детально рассматривать в нашей статье не будем. Отдельно, конечно, следует отметить, что какое-либо самолечение и лечение народными средствами предлежания плаценты – слишком рискованные меры, которые будущей матери следует исключить во избежание негативных последствий и в без того серьезном положении.

Кесарево при предлежании плаценты осуществляется вне зависимости от конкретного срока беременности в следующих экстренных ситуациях:

 • повторение кровопотерь при утрате крови в объеме более 200 мл;
 • небольшая кровопотеря сочетается с гипотонией и анемией;
 • кровопотеря одномоментная и объемная (от 250 мл потери крови и более единовременно);
 • начавшееся кровотечение при полном предлежании плаценты.

Операция выполняется в соответствии с жизненными показаниями матери, вне зависимости от состояния плода и срока беременности. При успешном пролонгировании беременности до периода 37-38-ой недели при сохраненном варианте предлежании плаценты определяется адекватный состоянию способ родоразрешения.

Опять же, в качестве абсолютного варианта к кесареву сечению рассматривается вариант полного предлежания плаценты. Неполное предлежание в сочетании с сопутствующими осложнениями (неправильность положения плода, тазовое предлежание, возраст первородящей матери старше 30 лет, узкий таз, отягощенный анамнез и пр.) требует также проведения кесарева сечения.

Наблюдение и ведение беременных, равно как и диагностирование предлежания плаценты, осуществляется врачом-гинекологом.

Сподели го овој напис:

Если Вы считаете, что у вас Предлежание плаценты и характерные для этого заболевания симптомы, то вам может помочь врач гинеколог .

Также предлагаем воспользоваться нашим сервисом диагностики заболеваний онлайн , который на основе введенных симптомов подбирает вероятные заболевания.


Заболевания со схожими симптомами:
Кардит (совпадающих симптомов: 6 из 10)

Кардит – воспалительное заболевание разной этиологии, при котором отмечается поражение сердечных оболочек. Страдать при кардите может как миокард, так и другие оболочки органа – перикард, эпикард и эндокард. Системное множественное воспаление сердечных оболочек также подходит под общее название патологии.

...
Апоплексия яичника (совпадающих симптомов: 5 из 10)

Овариејална апоплексија е ненадејна руптура (т.е. нарушување на интегритетот) која се формира во ткивото на оварите. Јајчни апоплекси, чии симптоми се состојат од крварење, кое поминува во абдоминалната празнина, исто така е придружено со силен болен синдром.

...
Малокровие (анемия) (совпадающих симптомов: 5 из 10)

Малокровие, более распространенное название которого звучит как анемия, представляет собой состояние, при котором отмечается уменьшение общего количества эритроцитов и/или понижение содержания гемоглобина из расчета на единицу объема крови. Малокровие, симптомы которого проявляются в виде усталости, головокружения и другого типа характерных состояний, возникает по причине недостаточного снабжения кислородом органов.

...
Кардиосклероз (совпадающих симптомов: 5 из 10)

Сердечное хроническое недомогание, которое возникает за счёт формирования соединительной ткани в толще сердечной мышцы, именуется кардиосклерозом. Данное заболевание преимущественно не носит самостоятельный характер, а зачастую проявляется на фоне иных недомоганий организма. Кардиосклероз относится к тяжёлым заболеваниям, которое нарушает функционирование сердца и возникает на фоне различных причин и возбудителей.

...
Эмболия (совпадающих симптомов: 5 из 10)

Эмболия – это патологическое состояние, в результате прогрессирования которого происходит перекрытие просвета кровеносного сосуда. Из-за этого кровоток частично или полностью перекрывается. Вещества, перекрывающие сосудистый просвет, именуются эмболами. Они попадают в артерии большого либо малого круга системы кровообращения с иных сосудистых участков. По размерам они определяются диаметром конкретных сосудов.

...
Читать далее:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

гинеколог принимает
Адрес : Москва, Проспект Маршала Жукова, д. 38, корп. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адрес : Москва, Зубовский б-р, д. 35, стр. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адрес : Москва, Каширское ш., д. 74, стр. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Большая Серпуховская, д. 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Героев Панфиловцев, д. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адрес : Москва, пр-т Вернадского, д. 37, корп. 1а
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адрес : Москва, Университетский пр-т, д. 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Земляной Вал, д. 38/40, стр. 6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Большая Молчановка, д. 32, стр. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .