Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Рак на матката: симптоми и третман

Рак на матката - главните симптоми:

Рак на матката е малигна неоплазма на ендометријални клетки, односно ткивата што го поставува органот. Се смета за една од најчестите облици на онкологија. Често се дијагностицира кај жени над 60 години, во млада возраст се јавува во изолирани случаи.

Главната причина за канцерогенеза е хормоналната нерамнотежа . Меѓу предиспонирачките фактори се високата телесна тежина, зрачењето на телото, хипертензијата и патологијата на јајниците.

Ракот на телото на матката има специфични клинички манифестации, вклучително и матката крварење, кои немаат никаква врска со менструацијата, изразен синдром на болка и бел исцедок.

Со поставување на точна дијагноза, нема проблеми поради карактеристичните симптоми на рак на матката и резултатите од инструменталните испитувања. Не е последното место во дијагностиката на гинеколошки прегледи и лабораториски испитувања.

Третманот се заснова на хируршка интервенција, но мора да има интегриран пристап. Хемотерапијата и терапијата со замена на хормони се сметаат за дополнителни терапевтски мерки.

Според меѓународната класификација на болестите од десеттата ревизија, болеста има индивидуален код: кодот за ICD-10 ќе биде C54.

Етиологија

Досега, патогенезата на ракот на репродуктивниот систем останува непозната, но експертите од областа на гинекологијата и онкологијата веруваат дека најчестата причина за развој на онкологијата е хормоналната нерамнотежа.

Ракот на матката може да се јави под влијание на такви несакани фактори:

 • доцна менопауза ;
 • текот на дијабетес ;
 • состојби на имунодефициенција, особено ХИВ инфекција и СИДА ;
 • малигна хипертензија ;
 • рано започнување на првата менструација;
 • промискуитетен сексуален живот;
 • синдром на полицистични јајници или други ендокринолошки патологии;
 • долгорочна употреба на хормонални супстанции;
 • претерано висока телесна тежина;
 • неплодност;
 • комплетен недостаток на сексуалност;
 • периодот на носење на првото дете;
 • рана работна активност;
 • повторен абортус;
 • присуство на преканцерозна состојба кај жена - ендометријална хиперплазија или полипи на матката;
 • продолжено зрачење на карличните органи.

Главната група за ризик се состои од жени над 60 години и со оптоварена наследност. Ова значи дека еден од блиските роднини треба да биде дијагностициран со рак на следните органи:

 • јајниците;
 • млечни жлезди;
 • големо црево;
 • грлото на матката.

Класификација

Клиничарите идентификуваат две заеднички опции за рак на матката:

 1. Зависник од хормон. Се дијагностицира во околу 70% од ситуациите и се развива против позадината на активната стимулација на ткивата на празнината од женските хормони (естрогени).
 2. Автономна рак на матката. Прави помалку од 30% од случаите. Посебна карактеристика е дека туморот се наоѓа кај постари жени кои не страдаат од метаболички нарушувања, но кои имаат историја на постменопаузални матката крварење и мала телесна тежина.

Како патологија напредува, таа поминува низ неколку фази на развој:

 • функционално оштетување;
 • промени во морфолошката позадина;
 • морфолошки преканцерозни трансформации;
 • малигна неоплазија.

Метастазата се изведува на неколку начини:

 • лимфогени - парааортални, ингвинални и илијачни лимфни јазли се изложени на ризик;
 • хематогените клетки на ракот се наоѓаат во белите дробови, црниот дроб и коскениот систем;
 • имплантацијата се реализира кога туморот расте во миометриумот и периметријата, или како резултат на вклучување на поголемиот оменум и висцерален перитонеум во патопроцесот.

Главната класификација е претставена со постоење на неколку степени на сериозност на онкопроцесот:

 • 0 степен на рак на матката - се смета за преканцерозна состојба;
 • рак на матката 1 степен - туморот не се протега надвор од органот, туку прерасне во ендометриум, знаците може да бидат целосно отсутни или личат на други гинеколошки нарушувања;
 • рак на матката од 2 одделение - грлото на матката, ендоцервиксот и грлото на матката се вклучени во процесот на рак;
 • Рак на матката од трето одделение - се одликува со присуство на локални и регионални метастази (јајниците, серозите, вагината и лимфните јазли се изложени на метастази);
 • рак на матката 4 степени - постои лезија на дебелото црево, мочниот меур, оддалечените внатрешни органи и лимфните јазли.

Тоа зависи од тоа колку долго се дијагностицира туморот, колку пациентите живеат по комплексна терапија.

Ракот може да се разликува во микроскопска структура, наспроти позадината на која може да биде таков тип:

 • аденокарцином ;
 • јасен клеточен рак;
 • сквамозен карцином;
 • глодарен сквамозен рак;
 • серозен рак;
 • муцинозен рак.

Онколошкиот процес е:

 • високо диференцирани;
 • умерено диференцирани;
 • слабо диференцирани;
 • недиференциран.

Морфолошки видови во голема мера го одредуваат степенот на малигнитет и прогноза. На пример, недиференциран рак има најнеповолен тек, а туморите на сквамозните клетки лесно се третираат и имаат голема веројатност за заздравување.

Onconformation во матката има неколку опции за раст:

 • егзофит - ртење во луменот на телото;
 • ендофит - туморот расте во дебелината на мускулниот ѕид;
 • измешани
Фази на рак на грлото на матката

Симптоматологија

Ракот на матката може да биде целосно асимптоматски долго време. Ваквите рани знаци на рак на матката се забележани во раните фази:

 • обилна менструација;
 • благи болки во долниот дел на стомакот;
 • неможноста за долго време да забремени дете;
 • нарушување на менструалниот циклус - менструалните периоди стануваат неправилни и ациклични.

Во постменопаузалниот период, симптомите на рак на матката кај жените ќе бидат доста специфични - скудно или тешко тешка матката крварење.

Знаци на рак на матката во напредни фази:

 • зголемена болка во долниот дел на предниот абдоминален ѕид;
 • ширење на болка во сакралниот и долниот дел на грбот;
 • обилно белење со мирис на фетус;
 • нарушување на дебелото црево;
 • присуство на патолошки нечистотии во изметот - крв ​​и слуз;
 • чести и болни мокрење;
 • нагло намалување на телесната тежина, и покрај нормалниот или зголемениот апетит;
 • зголемување на големината на абдоменот поради акумулацијата во абдоминалната празнина на голема количина на течност;
 • напади на гадење и повраќање;
 • хипертермија ;
 • болка и непријатност при сексуален однос.

Кога фокусот е комплициран од ширењето на метастазите, клиничката слика ќе биде надополнета со знаци на оштетување на одреден внатрешен орган. На пример, со вклучување на коскениот систем во процесот на рак, симптомите на ендометријалниот канцер на матката ќе бидат дополнети со чести фрактури.

Симптоми на рак на матката

Дијагностика

Ако се појават симптоми на рак на матката, неопходно е да се побара што поскоро квалификувана помош за гинеколог, кој ќе назначи инструментални и лабораториски дијагностички мерки. Лекарот задолжително треба да ги извршува основните дијагнозиски манипулации:

 • проучување на историјата на болеста, не само пациентот, туку и нејзините блиски роднини - да бара провокатор или да го потврди фактот на влијанието на генетската подложност;
 • запознавање со историјата на животот - да се одреди провокатор, кој нема никаква врска со други болести;
 • рачен и инструментален гинеколошки преглед;
 • длабока палпација на предниот абдоминален ѕид;
 • детално истражување - да се идентификува сериозноста на симптомите, што ќе укаже на видот и фазата на рак.

Најмногу информативни лабораториски тестови:

 • биохемиски тест на крвта;
 • општа анализа на урина и крв;
 • примероци за откривање на маркери за рак;
 • хормонски тестови;
 • микроскопско испитување на измет;
 • сеење вагинален тест.

Следните инструментални процедури со точност може да ја потврдат дијагнозата на рак на матката на матката:

 • хистероскопија;
 • радиографија на градната коска;
 • Ултразвук на карличните органи и перитонеумот;
 • колоноскопија;
 • цистоскопија;
 • КТ и МРИ;
 • екскреторна урографија;
 • дијагностичка лапароскопија.
Цистоскопија

Првите знаци и симптоми на рак на матката може да личат на развој на други патологии. За време на диференцијалната дијагноза, треба да се разликува од оваа болест:

Често, жените се заинтересирани за прашањето дали матката fibroids може да се развие во рак. Миома обично не е опасен и не разоткрива. Сепак, онкогенезата е можна под влијание на негативни фактори - несоодветен животен стил, неправилни сексуални контакти и перитонеални повреди.

Третман

Изборот на тактика на терапија е под влијание на неколку фактори:

 • фаза на еноскопија;
 • тежината на симптомите и знаците на рак на матката;
 • морфолошка структура на патоката.

Третманот на рак на матката ќе биде комплексен:

 • хирургија;
 • терапија со зрачење;
 • орални хормонални супстанции;
 • хемотерапија.

Ако рак на матката се дијагностицира како сериозност 1, обично се нарекува процедура како што е ендометријална аблација. Во други случаи, операцијата може да ги има следните опции:

 • panhysterectomy;
 • ексцизија на матката проследена со билатерална анексиктомија или лимфаденектомија;
 • bougienage на цервикалниот канал.

Превенција и прогноза

Со цел жените да не развиваат рак на репродуктивните органи, неопходно е да се придржуваат на следните општи превентивни мерки:

 • целосно отфрлање на зависности;
 • само заштитен секс;
 • правилна и избалансирана исхрана;
 • компетентна употреба на лековити супстанции;
 • показатели на телесна тежина во нормалниот опсег;
 • спречување на изложеност на телото;
 • навремено откривање и лекување на гинеколошки и ендокрини патологии кои можат да предизвикаат развој на онкологија;
 • во посета на гинекологот најмалку 4 пати годишно - со цел да ги детектира првите знаци на рак на матката што е можно порано.

Ракот на телото на матката има двосмислена прогноза, која зависи од тоа во која фаза на прогресија на онкокриниот центар е дијагностицирана и започна третман. Ако ракот на матката се дијагностицира на стадиум 1, петгодишната стапка на преживување е 98%, втората е околу 70%, третата е 30% во просек, а четвртата е само 5%.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате рак на матката и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш вашиот гинеколог може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Воспаление на матката (појавување симптоми: 8 од 17)

Воспаление на матката е патологија која се формира поради влегувањето на патогените во органската празнина. Доста често, воспалението влијае и фалопиевите туби и јајниците. Затоа, во медицината, овие болести се обединети во една група "воспалителни болести на карличните органи". Лекарите во оваа група на болести вклучуваат патолошки процеси на воспалителна природа во матката и додатоците, карличниот перитонеум и масното ткиво на карлицата.

...
Тумор бубрег (појавување симптоми: 7 од 17)

Туморот на бубрезите е патолошки процес кој се карактеризира со пролиферација на органските ткива, што се манифестира во форма на очигледни квалитативни промени во структурата на овој орган. Тежината на патолошкиот процес во бубрежен тумор ќе зависи од типот на малигните или бенигни тумори. За да се утврди природата на таквата болест е можно само со спроведување на сеопфатен преглед, кој задолжително вклучува КТ (компјутерска томографија) и МНР.

...
Бактериурија (појавување симптоми: 7 од 17)

Бактериуријата е патолошки процес во кој присуството на патогени микроорганизми ќе се открие со дијагностички методи во урината. Нормата е отсуство на бактерии во урината, таа е стерилна, но кога станува инфицирана, организмите се размножуваат и можат да ги инфицираат најблиските органи преку растечките канали.

...
Цистаденом (појавување симптоми: 7 од 17)

Цистаденом е бенигнен тумор или цистична неоплазма, која е најчесто локализирана во јајниците на жената, но исто така се среќава и во други внатрешни органи на абдоминалната празнина или во млечната жлезда. Причината е главно хормонални нарушувања, хирургија на карличните органи, хронични воспалителни процеси поврзани со репродуктивните органи.

...
Циркуларна јајница (појавување симптоми: 6 од 17)

Циркуларната јајница е бенигна неоплазма од типот на тумор. Однадвор, циста е торба формирана на површината на јајниците (или кеси, ако зборуваме за повеќе цисти), во која содржи течност или друга содржина. Цистата на јајниците, чиишто симптоми зависат од специфичната форма на болеста, всушност е бенигна неоплазма, но тоа не ја исклучува можноста за обратно сценарио за тоа, во кое се јавува прекин, придружено со болка и крварење.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

гинеколог зема
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Davydkovskaya, 5
Телефон : +7 (499) 116-82-08
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Бољшај Серпуховскаја, 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, транс. Расковой, д. 14/22
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .