Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Рак на грлото на матката: Симптоми и третман

Рак на грлото на матката - главните симптоми:

 • Долна абдоминална болка
 • Болка при сексуален однос
 • Гледајќи од вагината
 • Глуден исцедок од вагината
 • Отекување на екстремитетите
 • Бели од вагината
 • Проширување на протокот на менструацијата

Ракот на грлото на матката, кој исто така се дијагностицира како карцином на грлото на матката, е една од најчестите болести на ракот релевантен за женскиот генитален тракт. Најраспространета возрасна категорија за оваа болест е жените од 35 до 50 години, додека оваа група на луѓе, без оглед на возраста, е надополнета со жени кои често ги менуваат своите сексуални партнери.

Општ опис на болеста, нејзини причини

Кога се разгледува целокупната слика на болеста, не е можно сигурно да се одредат неговите причини. Сепак, постојат некои претпоставки во врска со причините за нејзиниот развој:

 • Венерични болести, кои дејствуваат како провоцирачки фактор за развој на рак во грлото на матката;
 • Пролонгирана употреба на контрацептивни хормонски лекови, придонесувајќи за масовниот изглед на клетките на ракот;
 • Пушењето како причина предизвикува промени во малигната природа, насочени кон промена на структурата на клетките;
 • Рана појава на сексуални односи, предизвикувајќи карактеристични промени на клетките кои сеуште не се формирани;
 • Фреквенцијата на промена на партнерите, што доведува до прекршување на вагиналната микрофлора, што, како резултат на тоа, доведува до промени во клеточната структура;
 • Протеинските компоненти на спермата, предизвикувајќи кај некои жени промени во структурата на нивните клетки.

Покрај тоа, развојот на рак на грлото на матката може да се случи поради ширењето на оние тумори кои се појавија во вагината и вулвата. Околу 85% од вкупниот број на случаи на овој вид на рак се развива поради рамни клетки кои припаѓаат на епителот на грлото на матката, во други случаи развојот на рак се јавува поради епителот на жлездите на цервикалниот канал. Во исто време, развојот на болеста е можен поради вклучување на двата типа на клетки. Патем, погодените клетки имаат способност да навлезат во лимфниот канал и крвотокот, по што се дистрибуираат во органи кои се наоѓаат на оддалечена локација.

Текот на болеста и нејзината дијагноза

Ракот на грлото на матката се карактеризира со долг период на сопствениот тек во својата латентна форма, што резултира во отсуство на никакви знаци за тоа. Текот на развојот на болеста се карактеризира со појава на контактно крварење и мев кои имаат непријатен мирис, во некои случаи се забележува менструална дисфункција. Во раните фази, симптомите се незначајни, честопати поврзани со асоцираните болести.

Во меѓувреме, оние методи на современи истражувања, кои сега ги поседува медицината, овозможуваат да се препознаат промените кои клетката се случува во почетните фази за време на развојот на туморот. Вреди да се спомене дека тестот Papanicolaou на повеќе од 90% од вкупниот број случаи овозможува да се утврди присуството на рак на грлото на матката пред да се појават првите симптоми. Дијагнозата на овој тип на рак е направена со киретажа на цервикалната мукоза. След потоа се подложува на детална микроанализа, чии резултати одговараат на следните можни категории:

 • Резултатот е негативен - клетките кореспондираат со нормата;
 • Резултатот е делумно негативен по природа - во исто време се пронајдени клетки од атипична природа, кои најверојатно се појавија поради ефектот на било која инфекција во вагината или во грлото на матката;
 • Се откриваат клетките кои биле подложени на промени - со цел да се открие динамиката на болеста, подоцна е назначена како потреба да се земаат тестови во време на секои три месеци;
 • Резултатот е позитивен - можно е да има малигна неоплазма;
 • Резултатот е остро позитивен - можноста за формирање на одреден тип на тумор е повеќе од висока.

Добивањето на резултатите подалеку од втората категорија бара биопсија со цел резултатите да бидат целосно рафинирани. Откривањето на рак во подрачјето што се разгледува, овозможува одредување на локализацијата на туморот, како и нејзината големина. Определувањето на степенот што го карактеризира развојот на болеста е придружено со употреба на разни видови методи (цитоскопски методи, рентгенски методи, томографски методи итн.).

Ова е начинот на кој цервиксот гледа во различни фази на рак.

Рак на грлото на матката: Симптоми

Раните фази на ракот, како по правило, продолжуваат без никакви посебни симптоми и затоа оваа дијагноза може да се идентификува само кога се спроведува цитолошка студија која вклучува размаска од грлото на матката и колпоскопија. Поради оваа причина, важно е редовно да посетувате гинеколог, како и скрининг. Меѓу главните симптоми кои почнуваат да се манифестираат подоцна кај рак на грлото на матката, се разликуваат следниве:

 • Леукореа, крвав исцедок од вагината;
 • Контактно празнење (следење формирано за време на сексуален однос или по неговото завршување);
 • Болка при сексуален однос;
 • Крварење кое се јавува помеѓу менструацијата;
 • Продолжување на протокот на менструацијата, сериозноста на процесот;
 • Ретки водени отпукувања предизвикани од уривање на лимфни капилари, кои се директно поврзани со слојот на епител;
 • Дезинтеграцијата на туморот води до мачнина и смрдеа на секрети;
 • Појавата на болка укажува на ширење на канцерогениот процес, поминување на параметарското ткиво, како и стегање што се јавува во нервните плекси на сакрумот, соодветно, болката се појавува во долниот дел на грбот, ректумот, долниот дел на стомакот, сакрумот и бутот (што е предизвикано од инфилтрати кои се појавуваат во близина на ѕидовите карлицата);
 • Вистинското стегање на уретерот, што предизвикува повреда на матката, како и ренална инсуфициенција. При стегање на лимфните садови, постои стагнација на лимфата која се формира во нозете (т.е. лимфостаза).
 • Доцните фази на болеста се карактеризираат со дизурични нарушувања, кои се формираат на позадината на лезиите на мочниот меур, како и нарушувања во дефекациските дејства (со вистински лезии на ректумот, кои главно се придружени со запек и атонија на цревата, ртење на туморот во дебелото црево првично предизвикува крв да се појавува во столицата и по - формирање на фистула ).
 • Како сериозна компликација на оваа болест, се разликуваат кахексијата, уремијата и перитонитисот .

Третман на рак на грлото на матката

Како по правило, раните фази на ракот во оваа област вклучуваат потреба од хируршка интервенција во која се отстранува матката. Често овој процес е придружен со отстранување на лимфните јазли во карличната област. Не помалку значаен е третманот со зрачење, кој може да биде додаток на хируршки третман, и да дејствува како посебен посебен метод.

Исто така, третманот на рак на грлото на матката може да се врши со употреба на хемотерапија, која, сепак, има многу ограничени ефекти кај оваа болест. Вреди да се забележи дека предвидувањата за рак на грлото на матката и дијагнозата на последователната состојба се одредени од специфичната фаза во која нејзиниот третман бил инициран како целина.

За да го дијагностицирате ракот на грлото на матката и да ја утврдите следната терапија, треба да контактирате со онколог или гинеколог за да го отстраните.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате рак на грлото на матката и симптомите кои се карактеристични за оваа болест, тогаш онкологот може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Цервицитис (појавување симптоми: 3 од 7)

Цервицитис е воспалителен процес кој е локализиран во вагиналниот сегмент на грлото на матката. Цервицитис, чии симптоми се карактеризираат со матни тип на исцедок, болка во долниот дел на стомакот (повлекување или досадна), болни односи и мокрење, во својата долготрајна хронична форма може да доведе до ерозија. Покрај тоа, таков курс може да предизвика задебелување (т.е. хипертрофија) или чистење на грлото на матката, како и да предизвика ширење на инфекцијата на горните генитални органи.

...
Ендометриоза (појавување симптоми: 3 од 7)

Ендометриозата е гинеколошко не-неопластично заболување, проследено со пролиферација на внатрешната постава на матката (ендометриум) надвор од границите на неговата празнина. Едноставно кажано, ткивата што се наоѓа во матката кај здрави жени со ендометриоза растат во други органи. Ендометриозата, симптомите на кои се соочуваат жените, се развива за неодредени причини, иако постојат некои основи за изолирање на имунолошкиот, хормоналниот, наследниот и некои други фактори.

...
Колпитс (појавување симптоми: 3 од 7)

Колпитс е болест која предизвикува воспалителен процес во вагиналната мукоза. Симптомите на колтитис се придружени со отекување на мукозните мембрани и појава на тежок исцедок (безбоен или гноен). Болеста може да се појави поради присуство на други болести како што се гонореа, кандидијаза, трихомонијаза, бактериска вагиноза, микоплазмоза, кламидија, уреаплазмоза, генитален херпес и други заразни болести.

...
Материјали на матката (симптоми на појавување: 3 од 7)

Фиброидите на матката се бенигни тумор кој се формира во слојот на матката мускул. Формирањето се состои од мускулни структури и сврзно ткиво. Утерусните фиброиди имаат свои карактеристики на развој.

...
Воспаление на јајниците (појавување симптоми: 3 од 7)

Воспаление на јајниците е акутен или хроничен патолошки процес кој ги зафаќа женските сексуални жлезди и предизвикува нарушување во нивното нормално функционирање. Доста често, патологијата е придружена со оштетување на фалопиевите туби - во такви ситуации, болеста се нарекува салпинго-офоритис или аднекситис.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .