Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Аденома на градите: симптоми и третман

Аденоматозна града - главните симптоми:

 • Болка во градите
 • Исцедок на брадавиците
 • Реформа на градите
 • Црвенило на брадавицата
 • Огнен сензибилитет во млечната жлезда
 • Кондензација во млечната жлезда
 • Запечатете го во областа на брадавиците
 • Рани на брадавицата
 • Оток брадавица
 • Набраната кожа околу брадавицата
 • Црвенило на кожата над туморот

Аденомот на градите е образование кое често има бениген тек и се состои од ткива на жлезди или влакнести епителии. Вреди да се забележи дека главната ризична група се состои од млади жени, а по 45 години патологијата практично не е дијагностицирана.

Причините за болеста остануваат непознати, но лекарите веруваат дека главниот фактор кој придонесува за појава на тумор е хормоналната нерамнотежа .

Посебна карактеристика на болеста е тоа што може да биде целосно асимптоматска веќе подолго време. Главната карактеристика е појавата на еластичен и подвижен печат, кој лесно може да се палпира.

Можно е да се направи дијагноза врз основа на физички преглед кој го спроведува специјалист за дојка и информации добиени при спроведувањето на инструменталните испитувања на пациентот.

Единствениот метод на лекување е хирургија.

Етиологија

Таков бенигнен тумор кај жени е тип на мастопатија . Најмногу дијагностицирани кај женски претставници кои се под 35 години. Неоплазмата вклучува не само ткива на жлезда, но исто така и строма и фиброзна. Во повеќето случаи, аденомот во големина не надминува три сантиметри, но може да се зголеми до 15 см, што е опасно за животот.

Главниот фактор кој влијае врз формирањето на таквото образование, лекарите веруваат дека хормоналната нерамнотежа, поради оваа причина, најчестата патологија е откриена за време на менструацијата, раѓањето и доењето. Ретко, туморот се појавува кај жени за време на менопаузата .

Покрај тоа, листата на предиспонирачки фактори вклучува:

 • прекршување на секрецијата на полови хормони;
 • дисфункција на ендокриниот систем, особено тироидната жлезда;
 • генетска предиспозиција;
 • малигни или бенигни тумори на јајниците;
 • болести кои влијаат на панкреасот;
 • неконтролирана употреба на хормонални контрацептиви;
 • предвремено престанок на доењето или комплетен неуспех на доењето;
 • присуството на вишок телесна тежина;
 • разни болести на црниот дроб;
 • абортус абортус;
 • женска неплодност;
 • продолжено влијание на стресни ситуации и депресија ;
 • присуството во историјата на болеста хронични болести на женскиот репродуктивен систем;
 • недостаток на сексуален живот до 30 години;
 • трајни зависности од лоши навики, односно пушење цигари.

Покрај тоа, за да се придонесе кон фактот дека аденомот на дојката е формиран, може да има чест труд и болен проток на менструацијата, што во медицинското поле се нарекува и дисменореа .

Класификација

Клиничарите ги разликуваат следните главни типови на сличен тумор кај млечната жлезда:

 • нодуларен аденом - се разликува по тоа што често има мали количини, а за време на инструменталната дијагностика се забележуваат јасни граници со здрави ткива;
 • лист аденом - се карактеризира со релативно брз раст и присуство на повеќе слоеви. Овој тип на неоплазма треба посериозен пристап кон терапијата;
 • тубуларен аденом на дојката - е нодуларен и подвижен печат. Неговото име се должи на фактот дека се состои од епителните клетки кои имаат цилиндрична форма. За време на бременост или доење, тубуларниот тумор станува лактација;
 • фибротичен аденом на млечната жлезда - покрај ткивата на жлездата вклучува и влакнести клетки. Карактеристична особина е дека речиси секогаш има димензии поголеми од пет сантиметри;
 • долен аденом - е последица на природните процеси на лактација и е локализиран во млечните лобуси;
 • аденомот на брадавицата и околината - е изразен во фактот дека соседните ткива не се вклучени во патологијата. Главната карактеристика е ослободување на чиста течност од брадавицата;
 • syringomatous аденом - формирана во областа на областа за прскање и нема јасни граници;
 • масен аденом ;
 • плеоморфен аденом ;
 • дуктален или дуктален аденом на млечната жлезда - во такви ситуации се појавува бениген вроден полип во луменот на проширениот канал.

Вреди да се напомене дека последните два вида на образование се доста ретки.

Одделно, фиброцистичкиот аденом на млечната жлезда е изолиран, кој исто така е бенигнен, но во некои случаи може да се прероди како онколошка неоплазма.

Покрај тоа, таков тумор може да биде единечен и повеќекратен, едностран или дифузен.

Симптоматологија

Во повеќето случаи, аденомот на женската града е целосно асимптоматски, што е предизвикано од мали количини на туморот и често со неговиот бавен раст. Ова значи дека многу често тоа е дијагностичко изненадување, кое е откриено за време на рутинската проверка на испитувачот на градите.

Кога аденомот достигнува средна големина, односно повеќе од пет сантиметри, главниот клинички знак ќе биде појавата на мала, еластична, сферична и мобилна формација. Лесно може да се палпи со себе, а ретко предизвикува болест.

Тоа може да го зголеми волуменот за време на протокот на менструацијата или кога носи бебе, но по крајот на одреден период се намалува повторно. Вреди да се забележи дека имало случаи кога, во периодот на бременоста, аденомот на градите независно се решил.

Сепак, во некои ситуации постојат такви знаци:

 • болка и чувство на печење во градите - ваквите симптоми често се изразуваат во билатералните лезии;
 • мала црвенило на кожата во текот на неоплазмата;
 • промена на изгледот на дојката - забележана во случаи на големи тумори.

Симптоми на аденомот на дојката со локализација во брадавицата или околината:

 • значаен едем;
 • патолошка црвенило на кожата;
 • ослободување на транспарентна или серозна течност, поретко - нодули, што доведува до формирање на кора;
 • улцерација на површината на брадавицата;
 • појава на мек-еластичен јазол - нема проблеми со откривање при палпација;
 • брчки на кожата околу брадавицата на левата или десната града.
Симптоми на аденомот на градите

За разлика од голем број на други бенигни тумори на аденомот на градите, тоа не води до промена на големината на регионалните лимфни јазли на голем начин.

Дијагностика

И покрај фактот дека патологијата има прилично специфични симптоми, таа е доста ретка. Затоа, за да се направи точна дијагноза, потребен е интегриран пристап, кој се базира на инструментални процедури.

Примарната дијагноза се изведува директно од страна на мамулогот и вклучува:

 • проучување на историјата на болеста, не само пациентот, туку и нејзините непосредни роднини - да се идентификуваат хронични заболувања, патологии на внатрешните органи или факт на генетска предиспозиција;
 • собирање и анализа на животната историја;
 • физички преглед наменет за палпација на дојка - да се процени мобилноста и обемот на образованието;
 • Детално истражување на пациентот - тоа ќе му помогне на лекарот да направи комплетна слика за тоа како болеста продолжува.

Инструменталните методи на дијагностицирање вклучуваат:

 • Ултразвук на погодениот сегмент;
 • мамографија;
 • радиоизотопско скенирање;
 • Duktografii, кој е рентген на градите со воведување на контрастно средство во каналите на жлездата;
 • МНР на градите;
 • Биопсијата е главниот метод на дијагноза, потврдувајќи го бенигниот тек на аденомот.
Дијагноза на аденомот на градите

Лабораториските тестови се ограничени на спроведување на цитолошка студија за испуштање на брадавиците.

Понекогаш можеби ќе треба дополнителен совет од гинеколог, ендокринолог и терапевт.

Третман

Елиминирање на туморот е можно само со помош на хируршка интервенција. Единствен исклучок е откривање на мали тумори за време на дијагнозата - во такви случаи, тие чекаат тактика.

Главните индикации за операцијата се:

 • брз раст на туморот;
 • сомнението на лекарот за малигнитет на фиброденом;
 • нарушување на изгледот на погодената дојка;
 • ситуации во кои аденом се меша со природните функции на млечните жлезди.

Оперативниот третман на аденомот на градите може да се врши со еден од следниве методи:

 • енуклеацијата е мала операција насочена кон ексфолирање на формацијата во здравите ткива;
 • секторска ресекција - голема медицинска интервенција, во која аденомот се отстранува заедно со 3 сантиметри од околното ткиво.

Во некои случаи, ќе биде потребна пластична хирургија за да се отстранат дефектите од горенаведените интервенции.

Исто така, потребно е да се третира аденомот на брадавицата со хируршка интервенција. Во зависност од обемот на образование вршат:

 • локална ексцизија;
 • секторска ресекција.

Во секој случај, по операцијата, е индициран третман со антибиотици.

Мора да се има на ум дека внесот на лекови и народни лекови не може да се користи за лекување на оваа болест, освен тоа, тие можат само да го влошат проблемот.

Превенција и прогноза

За да се намали веројатноста за развој на аденомот на градите, жените треба:

 • целосно се откаже од лошите навики;
 • избегнувајте емоционална препрека секогаш кога е можно;
 • компетентно користат хормонски контрацептиви;
 • да се вклучат во навремен третман на болести на црниот дроб, панкреасот, како и органите на ендокриниот и репродуктивниот систем;
 • неколку пати годишно да посети мамолог и гинеколог за рутински преглед, со што ќе се овозможи идентификување на патологијата во раните фази.

Бидејќи аденомот е исклучително ретко трансформиран во малигнен тумор, прогнозата на болеста е често поволна. Таквата неоплазма не е пречка за зачнувањето на детето и за доење на новороденчето.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате аденома на градите и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш вашиот лекар може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Рак на Паџет (појавување симптоми: 4 од 11)

Рак Пеџет - рак карактеризиран со појава на неоплазма во изола или на самата брадавица. Оваа болест е исклучително ретка - главно кај жени над 50 години. Меѓутоа, повремено, претставниците на посилниот пол исто така се соочуваат со оваа патологија - тие имаат рак на пагет, има фулминантен курс со брзото ширење на метастази низ телото и висока стапка на морталитет кај пациентите. Поврзан со минливоста на патологијата кај мажи со мали млечни жлезди, со што клетките на ракот стигнуваат до лимфните јазли побрзо и лесно и се шират низ телото, влегувајќи во други органи.

...
Нодуларна мастопатија (појавување симптоми: 3 од 11)

Нодуларна мастопатија е патолошки процес кој се карактеризира со формирање на цисти и печати на бениген карактер во градите. Таквите неоплазми во дојката кај жените можат да бидат единствени или групирани меѓу себе.

...
Аденоза на дојка (појавување симптоми: 3 од 11)

Аденозата на дојката е бенигнен тумор кој се поврзува со формата на фиброцистична мастопатија и е поврзан со растот на ткивото на ткивото на градите. За таква болест се карактеризира со формирање на цврсти нодули во градите и празнење од брадавицата, често има болка.

...
Мастопатија (појавување симптоми: 2 од 11)

Мастопатијата е бенигна (во најголем дел од случаите) болест на дојка која се јавува на позадината на хормоналната нерамнотежа во женското тело. Мастопатија, симптоми кои се јавуваат кај жени од репродуктивната возрасна група (во период од 18-45 години), се карактеризира со развој на патолошки процеси во ткивата на жлездите во форма на раст.

...
Рак на дојка (појавување симптоми: 2 од 11)

Ракот на дојката е болест која е придружена со формирање на епителијална туморска маса во градите, во која нејзиниот раст се јавува од каналите на жлездата или од нејзините сегменти. Ракот на дојката, чии симптоми може да се засноваат на поразот на една или двете жлезди во исто време, е една од најчестите патологии на туморот (рак) кај жените.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

мамолог зема
Адреса : Москва, ул. Бољшај Серпуховскаја, 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .