Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Мастопатија: Симптоми и третман

Мастопатија - главните симптоми:

Мастопатијата е бенигна (во најголем дел од случаите) болест на дојка која се јавува на позадината на хормоналната нерамнотежа во женското тело. Мастопатија, симптоми кои се јавуваат кај жени од репродуктивната возрасна група (во период од 18-45 години), се карактеризира со развој на патолошки процеси во ткивата на жлездите во форма на раст.

Општ опис

Како што веќе бевме забележано, мастопатијата се јавува кај жени кои се на возраст од репродуктивна возраст, односно на возраст од 18 до 45 години, со врв во стапката на инциденца од 30-45 години. Кога се разгледуваат физиолошките карактеристики на женското тело, суштината на развојот на оваа болест е прилично лесно да се објасни, ние ќе се обидеме да го направиме тоа.

Да почнеме со тоа, размислете што се состои од млечната жлезда и се состои од вродено ткиво кое се базира на значителен број на тубули со клетки кои придонесуваат за лачење на млекото. Ова жлечно ткиво во секоја жлезда се дистрибуира до лобуси (во висина од 15-20), исто така, за време на лактацијата (самиот доење), осигурува ослободување на млеко, кое е придружено со отворање на каналите лоцирани на врвот на брадавицата. Доста густо сврзно ткиво се простира во интердистерналните регии на млечните жлезди, со што се одржуваат лобусите, а во исто време се формира еден вид капсула во млечната жлезда. Таквата капсула изгледа како густа школка која ги решава млечните жлезди во однос на оние ткива што го опкружуваат. Покрај тоа, лобусите на млечните жлезди, исто така, имаат масни ткива, преку кои се креира заобленоста на градите. Кога размислуваме за здрави жени, може да се забележи дека нивниот сооднос на сврзното ткиво (обезбедување на одржување) и ткивото на жлездата (со други зборови, работа) се определува со константни и добро дефинирани граници кај млечните жлезди, со што се обезбедува нивна нормална структура и нормално функционирање.

Секој месец женското тело се подложува на циклични промени кои се јавуваат во однос на позадината на хормоналното влијание од прогестерон и естроген. Овие хормони не само што овозможуваат регулирање на двофазниот менструален циклус, туку и директно влијаат врз ткивото на дојката.

Ако ги разгледуваме процесите на таквото хормонално влијание во норма, тогаш во овој случај ефектот на естрогените формирани во периодот на првата фаза на менструалниот циклус (пред овулацијата) доведува до развој на пролиферативни процеси во млечните жлезди, што подразбира клеточна пролиферација. За возврат, прогестерон, формиран во периодот на втората фаза на менструалниот циклус (односно, после овулација, пред почетокот на менструацијата), доведува до ограничување на дејството што го произведуваат естрогените, со што се обезбедува инхибиција на процесите на множење на клетките. Прогестеронот е хормон на бременоста, бидејќи нејзиниот ефект доведува до зголемување на обемот на млечните жлезди, тие се подготвуваат за доење. Изложеноста на естроген води кон отекување на ткивото на дојката. Млечните жлезди се зголемени во втората половина на циклусот, зголемувањето е незначително, но на многу различен начин од големо мнозинство жени, што е опишано во варијанта на зголемена напнатост и чувствителност на дојката.

Во отсуство на бременост, нивото на естроген се зголемува, како резултат на што млечните жлезди се подложуваат на промени, што доведува до обратна состојба, односно на намалување на нивната големина и усогласеност со нивните претходни показатели. Ако се појави бременост, тогаш пролактинот во крвта се зголемува, што, соодветно, го покажува последичниот ефект врз развојот на млекото во млечните жлезди.

Што се однесува до отстапувањата од нормата во однос на процесите што се разгледуваат, сликата е како што следи. Поради влијанието на голем број неповолни фактори, се јавува нарушување на нормалната хормонална рамнотежа, поради што естрогените се формираат во вишок, додека прогестеронот, кој го спречува ова, се формира во количина недоволна за нормализирање на процесите. Така, постои прекумерна репродукција на клетките во ткивата на млечните жлезди, како резултат на која се развива мастопатијата.

Во некои случаи, развојот на оваа болест придонесува за прекумерно производство на друг хормон - пролактин, го произведува хипофизата. Разгледувањето на нормалната состојба со производството на овој хормон укажува на зголемен обем на неговото производство за време на бременост и лактација (што е неопходно за појавување и производство на млеко за хранење на детето). Во патолошката варијанта на разгледување на неговото производство, вишокот се забележува и надвор од факторот на бременост кој го придружува овој процес, односно, оваа опција не е само патологија, туку е и услов за развој на мастопатија.

Структура на градите

Причини за мастопатија

Покрај основните услови наведени погоре, врз основа на хормонски нарушувања, како резултат на кои се развива мастопатијата, исто така се идентификувани и други причини за оваа болест. Следниве фактори се однесуваат на нив:

 • формирање на тумор во јајниците, нивно воспаление (салпингоофоритис, аднекситис), матката fibroids, ендометриоза - овие фактори придонесуваат за нарушување на производството на полови хормони во женското тело, што, соодветно, доведува до мастопатија;
 • болести на надбубрежните жлезди;
 • болести поврзани со функцијата на тироидната жлезда (дијабетес, хипотироидизам, метаболичен синдром со истовремена дебелина и висок крвен притисок);
 • нередовна сексуалност;
 • заболување на црниот дроб;
 • присуство на реални психолошки проблеми (невроза, стрес, депресија итн.);
 • отсуство на бременост и, соодветно, породување до возраст од 30 години;
 • вистинска генетска предиспозиција;
 • чести абортуси - во овој случај ситуацијата се разгледува од промената на функционирањето на женското тело во целина, кое се јавува од првите денови на бременоста, е да се подготви за породување и соодветните промени во состојбата на вијаденицата, во која абортусите доведуваат до хормонски нарушувања и маститис против нивното потекло;
 • повреда на млечните жлезди, што исто така е релевантно кога се носат блиски и непријатни градници со метални коски во нив (како резултат, препорачливо е да се распределат микротраума на кои градите се изложени во овој случај);
 • одбивање на доење на дете, ненавремено прекинување на таквото хранење;
 • долготраен третман со употреба на хормони;
 • присуство на хронични заболувања на гастроинтестиналниот тракт;
 • присуство на лоши навики (алкохол и пушење);
 • дефицит на јод.

Мастопатија: форми (видови)

Карактеристична особина на дифузните форми на мастопатија е сегашната серија на промени што се јавуваат во ткивото на вијалните жлезди, ги разликуваме нивните типови:

 • Дифузна мастопатија, која се карактеризира со доминација на вродената компонента во неа (аденоза на млечните жлезди). За оваа форма на мастопатија, како што може да се претпостави од неговата почетна дефиниција, е карактеристична прекумерна пролиферација на жлечното ткиво во млечните жлезди, поради што постои зголемување на млечните жлезди кои произведуваат млеко.
 • Дифузна фибро-коска мастопатија, која се карактеризира со доминација на цистичната компонента во придружните процеси. Особено, оваа форма на мастопатија се манифестира со формирање мали шуплини кои содржат течност (т.е. течни меури), кои инаку се дефинирани како цисти.
 • Мастопатија дифузен цистично-фиброзен со влакнести компоненти што преовладуваат во неа (фиброзна мастопатија). Во овој случај, мастопатијата е придружена со доминација на сврзното ткиво во млечната жлезда.
 • Мешавина на фиброцистична мастопатија. Кај оваа форма на мастопатија, пролиферацијата на сврзното ткиво со истовремено појавување на цисти (шуплини) во млечната жлезда е карактеристична.

Во случај на нодални форми на болеста, млечните жлезди се локално засегнати (односно, млечната жлезда не е потполно засегната, но само во одредени сегменти). Со оглед на особеноста на лезијата во нодуларна мастопатија, областите на пломби се ограничени, а овие пломби се развиваат по дифузна форма на маститис што им претходи. Најчеста форма на нодуларна мастопатија е fibroadenoma. Оваа формација има заоблена форма, таа е прилично густа и мобилна. Повеќето fibroadenoma е формирана кај жени во млада возраст. Ова образование е бенигна, неговата елиминација се врши главно преку хируршка интервенција.

Поразот на млечните жлезди со мастопатија се различни форми на формации

Сумирајте ги главните точки во однос на видовите на мастопатија. Нодуларна мастопатија - мастопатија, чии симптоми се појавуваат на позадината на единечни пломби; фиброцистична мастопатија - симптоми се појавуваат во позадината на развојот на цистите, како и на фиброаденомите и папиломите (интрадуктивни); цистична мастопатија - симптоми се појавуваат против позадината на формирање на цисти; дифузна мастопатија - симптомите се појавуваат во однос на позадината на појавата на различни пломби во млечните жлезди. Општо земено, влакнеста мастопатија е мастопатија, симптоми кои укажуваат на релевантноста на бенигната природа на процесот со кој се формираат цисти, фиброза и густи јазли во млечните жлезди. Дозволете ни да се задржиме на симптомите на мастопатијата, во која ги истакнуваме некои од карактеристиките својствени за секоја од сортите на нејзините форми.

Мастопатија: Симптоми

Најчестите знаци на мастопатија се следните манифестации на оваа болест:

 • болка забележана кај млечните жлезди, со постојана или периодична природа на манифестацијата, а зголемувањето на оваа болка често се јавува на почетокот на менструацијата, а ремисијата доведува до негово завршување;
 • испуштање од брадавиците (налик на колострум, итн.);
 • сензација на набивање во млечната жлезда;
 • појава на нодули во жлездата.

Најчесто манифестациите на болеста што се разгледува се состојат од појава на пломби во областа на ткивата на жлездата, природата на нивниот тумор-како (вистинска карактеристика на нодуларна мастопатија). Друга форма на болеста, дифузна мастопатија, се карактеризира со фактот дека на допир со неа ткивото на дојката е болно и малку густо. Фиброцистичната мастопатија ги комбинира промените наведени во претходните верзии. Како по правило, промените што се појавуваат во жлездата се наоѓаат од страна на горниот дел.

Особеноста на фиброцистичната мастопатија е дека нејзиниот тек, за разлика од ова, на пример, болест како рак на дојка, е во пораз на двете жлезди одеднаш (со рак, само една од жлездите е главно погодена). Како што може да се утврди директно од дефиницијата на оваа форма на мастопатија (фиброцистична мастопатија), промените што се јавуваат во него имаат фиброзен карактер и цистичен карактер, при што една од наведените компоненти претежно преовладува.

Кога се разгледуваат особено овие компоненти, се формира следната слика. Така, доминантната влакнеста компонента се карактеризира со појава на набивање. Ако преовладува цистичната компонента, ткивата на жлезда во овој случај содржи многу цисти во областа на млечните канали (т.е. микроцисти). Почетокот на болеста во овој случај е придружен со такви мали формации што е невозможно да се препознаат или со палпација (палпација) или со ултразвук - природата на промените може да се проследи во овој случај само со употреба на микроскоп за оваа намена.

Дозволете ни да се свртиме кон подетално разгледување на овие симптоми.

 • Болка во градите

Болката што се јавува за време на мастопатијата, по својата природа, може да се опише како болка, во некои случаи придружена со чувство на тежина, концентрирана, како што е познато, во млечните жлезди. Зголемена болка се јавува во предменструалниот период (што веќе го забележавме во една од двете фази на циклусот, во однос на позадината на зголеменото производство на естрогени). Со мастопатија, болката не е само локална, туку често ирадира (се шири) на скапулата или на раката, вратот.

Болката е еден од главните симптоми што укажуваат на мастопатија, сепак, и покрај тоа, околу 10-15% од пациентите не го доживуваат. Во овој случај, палпацијата и испитувањето ги одредуваат истите промени кои го придружуваат текот на болеста кај оние жени кои имаат болка. Таквиот тек на болеста може да се објасни, на пример, со разликата во прагот на болката кој е индивидуален за секој пациент поединечно.

Болката во мастопатијата е поврзана со фактот дека процесите што се релевантни за болеста доведуваат до компресија на нервните завршетоци од страна на цистични формации и сврзно ткиво, додека овие нервни завршетоци истовремено се вклучени во склеротичното ткиво.

Околу 10% од пациентите се соочуваат со зголемување на лимфните јазли со мастопатија (тие се зафатени во аксиларниот регион), како и со одреден степен на нивната болка.

 • Зголемувањето на млечните жлезди во тома

Оваа манифестација на симптоми се состои во периодични ангажирање на жлездите, која е поврзана, како што претходно бевме забележано, сите со ист менструален циклус. Таквото прегревање се јавува поради венска стаза, како и едем, кој влијае на сврзното ткиво. Во просек, зголемувањето на млечните жлезди се јавува во границите од 15%, што е исто така придружено со зголемена чувствителност на млечните жлезди (која лежи во карактеристичната непријатност забележана при палпација), и повторно болка. Во некои случаи, сензации се придружени со абдоминална непријатност и главоболки, анксиозност и општа нервна иритација. Слични симптоми генерално го одредуваат предменструалниот синдром.

 • Исцедок на брадавиците

Од природата на испуштањето од брадавиците со мастопатија може да биде многу различно. Значи, тие се изобилни (што е нивна независна манифестација) или ситуациона (односно, тие се појавуваат само при притисок врз брадавицата). Исцедок од градите може да биде или транспарентен или белузлав или кафеав. Посебна опасност е појавата на крварење - слична манифестација за време на мастопатијата укажува на транзиција на процесот во малигната форма на протокот. Важно е да се разбере дека без оглед на бојата, природата и конзистентноста на испуштањето од градите, веднаш мора да го посетите соодветниот специјалист!

 • Изглед во градниот кош / јазли

Во случај на нодуларна мастопатија, откриен е јазол (или јазли), кој има сосема јасно палпабилни контури. Што се однесува до големината на таков јазол, тие можат да достигнат различни граници. Често е тешко да се одреди токму она што е важно во одреден случај, нодална мастопатија или рак на дојка. Според тоа, за детално појаснување на природата на таквата неоплазма се применуваат дополнителни дијагностички мерки.

Дијагностицирање

Во дијагнозата на болеста, се користат различни методи, ги нагласуваме подолу:

 • Палпација (зондирање) жлезди. Овој метод на истражување ви овозможува да направите примарната дијагноза независно, што овозможува можност за рано откривање на болеста за која станува збор. Палпацијата сама по себе подразбира, како што е наведено, испитување, соодветно, со нејзина помош, можно е да се одредат структурните карактеристики на млечните жлезди, како и да се утврди дали има фоки во градите, без разлика дали има болка. Лекарот, исто така, врши палпација, што е направено за да се воспостави прелиминарна дијагноза со последователна ориентација на дополнителни дијагностички мерки.
 • Мамографија. Се состои од студија во која се зема рентген на жлездите. Мамографијата овозможува да се одреди дури и присуството во жлездите со мали пломби, чија идентификација на палпација не е можна.
 • Ултразвук. Со оваа процедура, можно е да се детектираат промените на кои се предмет на млечни жлезди во одреден случај (дифузни, нодуларни промени). Комбинацијата на овој метод и претходната, мамографија, овозможува да се одреди мастопатијата со најголема ефикасност на веќе разгледаните дијагностички мерки.
 • Пробивање. Се користи за проучување на нодалната неоплазма. Користењето на овој метод овозможува прилично висок степен на прецизност за да се утврди природата на структурата карактеристична за јазолот, како и да се добие истовремена диференцијална дијагноза (изберете мастопатија од голем број други болести релевантни за млечните жлезди, на пример, ова може да се однесува на рак на дојка итн.). . Для пункции используется шприц, введение игры осуществляется в узел молочной железы, что делается для изъятия его клеток и для последующего изучения уже под микроскопом.

Если имеются определенные затруднения в диагностировании, то применяются дополнительные меры, к примеру, дуктография, доплеросонография и пр.

Самообследование

Обследование груди в особенности важно проходить женщинам, переступившим возрастной порог 35 лет, потому как именно с этого времени актуальность приобретают такого рода гормональные изменения, при которых впоследствии развиваются достаточно опасные заболевания. В особенности необходимо обратить особое внимание на собственное здоровье в этом плане тем женщинам, у которых среди ближайших родственников был ранее диагностирован рак молочной железы (мама, тетя, сестра).

Первичное самообследование на предмет мастопатии проводится после завершения менструации – именно в этот период признаки развития заболеваний молочных желез проявляются в наиболее выраженном виде.

 • Самообследование в лежачем положении:
 • мысленно производится разделение груди на четыре части (боковые, нижняя, верхняя часть);
 • каждый из отделов детально прощупывается на предмет обнаружения в нем уплотнений или узелков.
 • Самообследование перед зеркалом.
 • необходимо поднять руки вверх и оценить особенности внешних контуров груди, сосков: на самой груди не должно проявиться никаких впадин, соски по форме должны соответствовать правильным характеристикам;
 • аккуратно оттягивается каждый из сосков поочередно, что позволяет, тем самым, убедиться в отсутствии/наличии выделений.

О том, что развиваются заболевания молочных желез, свидетельствуют такие признаки как:

 • появление на коже молочных желез складочек;
 • прощупывание уплотнений;
 • обнаружение втяжений кожи;
 • наличие болевых ощущений, в т.ч. с их распространением к лопатке, руке или шее;
 • изменения формы сосков, их цвета, выделения из них.

Для предметного ознакомления с самостоятельным проведением первичного обследования можно ознакомиться ниже.

Самообследование молочных желез

Третман

Основные принципы, применяемые в лечении рассматриваемого нами заболевания, заключаются в нормализации состояния гормонального фона (то есть нормализации соотношения в крови половых гормонов), а также в устранении стрессов при одновременном повышении устойчивости организма в их отношении. Помимо этого, конечно, производится и местное лечение тканей желез. Как было отмечено в описании выше, узловая мастопатия (фиброаденома) преимущественно подлежит хирургическому ее удалению (подобное оперативное вмешательство определяется как секторальная резекция).

Лечение мастопатии должно быть комплексным, причем наибольшая его эффективность достигается при использовании ряда эндокринных препаратов. Например, это гомеопатические препараты (на растительной основе), в частности применяются следующие их виды:

 • Мастодинон. Данный препарат является негормональным, его прием обеспечивает нормализацию уровня пролактина в крови, а также снижение выраженности болевых ощущений, предотвращение развития предменструального синдрома. Используется в виде капель (дважды в день по 30 кап., разбавленных в воде) или в виде таблеток (прием: утро и вечер по 1 шт.). Курс такого лечения составляет 3 месяца.
 • Циклодинон. Негормональный препарат, способствующий уменьшению объемов выработки гормона пролактина при одновременной нормализации менструального цикла и снижении сопутствующей болезненности молочных желез. Применяется в виде капель (каждое утро по 40 кап., разбавленных в воде) или таблеток (время приема - аналогично приему капель, по 1 табл.). Длительность курса лечения в любом варианте – 3 месяца.
 • Мамокалм – негормональный растительный препарат на основе ламинарии (морская водоросль). Препарат насыщен йодом, за счет чего оказывается соответствующее воздействие, ориентированное на обеспечение нормализации функций, свойственных щитовидной железе. Помимо этого, препарат также ориентирован на снижение проявления болезненности в груди и боли, сопутствующей менструации. Применяется препарат Мамокалм в виде таблеток (по 1-2 табл. 2-3 р. в день). Учитывая, что в составе препарата содержится йод, его прием должен производиться с особой осторожностью пациентами с актуальными для них нарушениями функций щитовидной железы. Прием этого препарата, как и препаратов, перечисленных ранее, необходимо согласовывать с лечащим врачом.

Диффузная мастопатия излечивается посредством гормональной терапии в случае с достаточно поздней стадией течения заболевания, что в особенности необходимо при наличии других форм гормональных расстройств организма. Используются в лечении мастопатии также антиэстрогены, препараты, способствующие отсутствию овуляции и препараты, ориентированные на снижение уровня пролактина (помимо отмеченного ранее мастодинона).

Выраженные болевые ощущения требуют ограничения в приеме кофе, чая, какао и шоколада. Помимо этого важно соблюдать определенную диету, избегая копченых продуктов и продуктов жирных, включая в рацион как можно большее количество овощей и фруктов. Важная роль в лечении заболевания также отводится витаминотерапии, в которой в особенности следует уделить внимание таким витаминам, которые относятся к группе А и Е. Посредством приема витаминов улучшаются присущие печени функции, этот орган крайне важен со стороны обеспечения им обменных гормональных процессов.

Прогноза

При выявлении заболевания на ранней стадии, излечение является возможным в 99% всех случаев. Лечение мастопатии требует диспансерного наблюдения, которое, в зависимости от конкретной формы мастопатии и других сопутствующих течению заболевания факторов составляет порядка 3-6 месяцев.

При наличии симптомов, указывающих на мастопатию, необходимо обратиться к маммологу или к лечащему гинекологу. В любом случае лечение мастопатии не должно откладываться или игнорироваться как необходимость, а также не должно производиться самостоятельно.

Сподели го овој напис:

Если Вы считаете, что у вас Мастопатия и характерные для этого заболевания симптомы, то вам могут помочь врачи: маммолог , гинеколог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Рак молочной железы (совпадающих симптомов: 5 из 6)

Ракот на дојката е болест која е придружена со формирање на епителијална туморска маса во градите, во која нејзиниот раст се јавува од каналите на жлездата или од нејзините сегменти. Ракот на дојката, чии симптоми може да се засноваат на поразот на една или двете жлезди во исто време, е една од најчестите патологии на туморот (рак) кај жените.

...
Фиброзно-кистозная мастопатия (совпадающих симптомов: 4 из 6)

Фиброзно-кистозная мастопатия – патология, носящая фиброзно-кистозный характер, для которой характерно быстрое разрастание клеток в тканях молочных желез, а также ненормальное соотношение эпителия и соединительнотканных компонентов. Данный недуг в медицине относят к группе диспластических процессов доброкачественного течения при заболеваниях молочной железы.

...
Тонзиллит (совпадающих симптомов: 2 из 6)

Тонзиллит – это воспалительный процесс, возникающий в области небных миндалин и характеризующийся длительностью собственного течения. Тонзиллит, симптомы которого также определяют в качестве более распространенного названия заболевания «ангина», заключается в патологических изменениях ротоглотки, схожих между собой, но отличающихся особенностями собственной этиологии и течения.

...
Мастит (совпадающих симптомов: 2 из 6)

Маститис, или како што е исто така дефинирано, градите е болест во која млечната жлезда е подложена на воспаление. Маститис, симптоми кои можат да се појават кај жени на возраст од 15-45 години, во поголемиот дел од случаите е поврзан со доењето, но не е исклучена можноста за појава на оваа болест непосредно пред породувањето или без врска со нив и бременост

...
Остеомиелит челюсти (совпадающих симптомов: 2 из 6)

Воспалительные процессы, возникающие в отделах костного мозга, свидетельствуют о заболевании остеомиелит челюсти. Развитие недомогания заключается в результате проникновения инфекционных организмов в костные ткани. Это заболевание носит сложный характер и является одним из опасных недомоганий. Помимо этого в результате остеомиелита челюсти появляется генерализация, то есть состояние, при котором поражается не только определённая часть кости, а полностью вся костная система человека. Заболевание распространяется на все костные ткани и обуславливается развитием воспалений и инфицированием организма.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

мамолог зема
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Краснодар, 52, бул. 2
Телефон : +7 (499) 116-82-07
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Бољшај Серпуховскаја, 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
гинеколог зема
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Пестеля, 11
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Воротынская, 4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Болшаја Молчановка, 32, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Gamalei, 18
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .