Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Крварење на матката: симптоми и третман

Крварење на матката - главните симптоми:

 • Слаба состојба
 • Слабост
 • Абдоминална болка
 • Низок крвен притисок
 • Бледило на кожата
 • Гледајќи од вагината
 • Деградација на перформансите
 • Вагинално крварење за време на менопаузата
 • Крварење во отсуство на менструација
 • Гледајќи по сексот
 • Изолација на згрутчување на крвта

Крвавоста на матката е ослободување на крв од матката, која во скоро сите случаи укажува на појава на одреден патолошки процес во женското тело. Претставниците на послаб пол треба да се запаметат дека единствениот нормален случај на изразување на таков знак е менструацијата.

Таков опасен знак може да биде предизвикан од голем број етиолошки фактори, кои се движат од голем број на болести или бременост до насилство или ингестија на орални контрацептиви.

Покрај ослободувањето на голема количина на крв, постои и експресија на други специфични клинички манифестации, меѓу кои се и сериозна вртоглавица, слабост и бледило на кожата.

Дијагнозата вклучува изведување на бројни лабораториски и инструментални прегледи, како и спроведување на детален преглед на пациентот. Тактиката на терапија зависи од причините и интензитетот на хеморагијата на матката.

Етиологија

Бидејќи широк спектар на предиспонирачки фактори може да предизвика појава на таков знак, тие обично се поделени во неколку големи групи. Првиот од нив ги идентификува екстрагениталните извори, односно оние кои немаат никаква врска со нарушувањето на функционирањето на органите на репродуктивниот систем:

Дисфункционално крварење на матката (DMC) - ова се хеморагии кои се појавиле поради некоја причина, поради женскиот репродуктивен систем. Меѓу овие предиспонирачки фактори се:

 • малигни или бенигни неоплазми во јајниците или матката;
 • Утерусните фиброиди може да предизвикаат крварење на матката
 • спонтана руптура на циста или јајниците;
 • широк спектар на повреди на матката;
 • цервикална болест;
 • оштетување на надворешните женски генитални органи;
 • продолжена употреба на контрацептивни средства;
 • сексуална злоупотреба.

Бидејќи дисфункционалното крварење на матката нема ограничувања во староста, тие често се јавуваат кај жени за време на бременоста. Во овој период на живот може да послужи како извор на таков знак:

 • бременост надвор од матката ;
 • било каква патологија на јајцето;
 • присуство на лузни на матката;
 • рана плацентарна абрупција, нејзина абнормална локација или презентација;
 • руптура на матката директно при раѓањето на бебето;
 • траума на рачниот канал;
 • протокот на разни процеси кои можат да доведат до уништување на матката ткиво;
 • прекршување или одложување на местото, кое треба да замине по породувањето;
 • генеричка активност, која била извршена со царски рез;
 • матката fibroids или ендометритис ;
 • хориопепелиом или трофобластична болест.

Покрај тоа, може да се земат предвид и причините за крварење на матката:

 • недостаток на витамини во телото;
 • продолжено влијание на стресни ситуации или нервни пренапони;
 • климатските промени;
 • физичка исцрпеност;
 • работа која вклучува контакт со токсини или тешки метали.

Класификација

Покрај тоа, ДМК е поделена на неколку видови:

 • малолетничко крварење на матката - се појавуваат кај девојчиња и девојчиња од дванаесет до осумнаесет години;
 • крварење на репродуктивниот период - се забележани кај жени во раѓање - од осумнаесет до четириесет и пет години;
 • Пременопаузално крварење - се јавува кај жени за време на менопаузата .

Покрај тоа, постојат неколку видови на нефункционално крварење на матката:

 • Менорагија е прекумерна и продолжена менструација која трае повеќе од седум дена, при што жената губи повеќе од 80 милилитри крв. Интервалот помеѓу таквите хеморагии е од три недели до триесет и пет дена;
 • metrorrhagia е неправилна крвава исцедок која се јавува во текот на интерменструалниот период и не е интензивна;
 • менометрирагија - крварењето се карактеризира со неговата неправилност, но тие се прилично долги;
 • полименореа е честа менструација, чиј интервал е помалку од дваесет и еден ден.

Сите горенаведени форми може да се комбинираат во абнормално крварење на матката. Нормалната менструација кај жените не треба да трае повеќе од пет дена, со еднакви интервали, што треба да биде дваесет и осум дена. Покрај тоа, тие не треба да содржат големи или повеќе крвни згрутчувања.

Во зависност од причините за крварење на матката, овој симптом е поделен на:

 • дисфункционално крварење на матката - поради нарушување на нормалното функционирање на јајниците и ослободување на полови хормони;
 • органско крварење поврзано со абнормалности на матката;
 • Јатрогените хеморагии се предизвикани од негативниот ефект на хормоналните и нехормонските лекови.

Во врска со бременоста, ова нарушување е поделено на:

 • матката крварење при породување;
 • постпартални хеморагии, кои се поделени во раниот и доцниот постпартален период.

Симптоматологија

Оваа патологија има неколку специфични клинички манифестации кои можат да се поделат на општи и локални.

Така, вообичаените симптоми на крварење на матката вклучуваат:

 • слабост и намалени перформанси;
 • бледило на кожата;
 • несвестица;
 • намалување на крвниот притисок.

Локални знаци на крварење на матката:

 • обилно испуштање на крв од вагината;
 • појава на повеќекратни крвни згрутчувања за време на менструацијата, кои бараат честа замена на хигиенски производи, околу еднаш на секои два часа;
 • појава на крварење по сексуален контакт;
 • несогласување на крварење со периодот на менструација;
 • појава на болка. Сепак, вреди да се земе предвид дека таков знак не е типичен за дисфункционално крварење на матката.

Се верува дека на почетокот на менопаузата, претставниците на послаб пол немаат крвав исцедок, но тоа воопшто не е случај. Во таков период на живот, жените треба да ја следат нивната природа и квантитет. Следниве знаци на крварење на матката со менопауза треба да бидат алармантни и да обезбедат поттик за барање квалификувана помош:

 • обилни крварења дека хигиенските производи не можат да се справат;
 • појавата на голем број на крвави згрутчувања;
 • времетраењето на крварењето е повеќе од три дена.

Дијагностика

Што да направите кога крварењето на матката, како и начинот на дијагностицирање го знае гинекологот. Воспоставувањето на точна дијагноза често не предизвикува тешкотии за искусен клиничар.

Дијагностичките мерки се состојат од неколку фази, од кои првата вклучува:

 • спроведување на детален преглед на пациентот во врска со регуларноста, изобилството и болката на менструалниот циклус. Покрај тоа, истражувањето ќе помогне да се идентификува присуството и интензитетот на асоцираните симптоми;
 • запознавање на докторот со историјата на болеста и историја на животот на пациентот - да се бараат етиолошки фактори;
 • спроведување на гинеколошки преглед.

Меѓу лабораториските студии е да се обезбеди општа анализа и биохемија на крв. Ова е неопходно за да се утврди нивото на хормони, да се утврдат туморските маркери и коагулацијата на студијата. Исто така, може да се бара лабораториско испитување на тестот земен од грлото на матката.

Основата на дијагнозата е инструментални испитувања, кои вклучуваат имплементација на:

 • Ултразвук на карличните органи;
 • Трансвагинален карличен ултразвук
 • испитување на вагиналните ѕидови;
 • дијагностичка киретажа;
 • хистероскопија - е да се испита матката со посебен уред;
 • биопсија;
 • МРИ и КТ.

Третман

Пред сè, неопходно е да се земе предвид фактот дека крварењето на матката може да започне во секое време, поради што е неопходно да се познаваат правилата за прва помош, кои се состојат од:

 • земајќи хоризонтална положба, така што нозете беа неколку степени повисоки од остатокот од телото;
 • примена на ладна компресија или шише со топла вода со мраз до долниот дел на стомакот;
 • ингестија на големи количини на течност;
 • примаат хемостатски лекови за крварење на матката.

Строго е забрането да се извалка, да се топи бањата или да се стави топлина врз стомакот.

Изборот на методи за запирање на крварењето се базира на општата состојба на пациентот и степенот на интензитет на главниот симптом.

Малолеченото крварење на матката се третира на следниов начин:

 • употребата на хемостатични лекови и супстанции за намалување на матката;
 • рецепт на прогестерон - со неефективност на не-хормоналната терапија;
 • имплементација на хистероскопија со посебна дијагностичка киретажа - се користи за тешка хеморагија;
 • спроведување на терапија со анемија.

Таквите настани ќе помогнат да се ослободи од болеста за пет дена.

Покрај горенаведениот третман на крварење на матката, запирање на крварење на репродуктивниот период дополнително вклучува:

 • елиминирање на задни болести;
 • елиминација на интоксикација;
 • нормализација на невропсихолошката состојба.

Менопаузалната нефункционална терапија на крвавење на матката вклучува повикување на менопауза. Во вакви случаи, позитивен резултат се постигнува само со хируршки методи.

Најефективните лекови за ова нарушување се:

 • "Дицинон" - таблетите имаат хемостатски, стимулирачки и ангиопозитивен ефект при крварење на матката;
 • Дицинеон дрога
 • "Tranexam" е препорачливо да се земе со матката крварење со хеморагии предизвикани од периодот на носење на дете;
 • "Викасол" со крварење на матката доведува до нормални процеси на коагулација на крвта.

Покрај тоа, постои уште еден начин да се спречи матката крварење дома - рецепти од традиционална медицина, кои вклучуваат употреба на:

 • кора од портокал;
 • коприва;
 • viburnum;
 • птица високопланински;
 • Калган;
 • паста торба;
 • глуварче;
 • равнец;
 • гераниуми;
 • коренот на calamus;
 • цреши од птици
 • коријандер.

Компликации

Игнорирањето на изречените симптоми или ирационалната употреба на методи за спречување на крвавење на матката со згрутчување може да предизвикаат следниве компликации:

 • влошување на основната болест;
 • формирање на онколошки процес;
 • анемија ;
 • спонтан абортус или спонтан абортус;
 • намалување на квалитетот на животот или работниот капацитет на пациентот.

Превенција

За да се избегне појава на таков опасен симптом, жените треба:

 • целосно се откаже од зависноста;
 • навремено ги елиминираат болестите кои можат да доведат до појава на таков знак;
 • планирајте ја бременоста однапред;
 • земајте лекови само како што е пропишано од лекарот;
 • да се внимава на менструацијата и под најмала промена да се испита од страна на гинеколог;
 • ограничи од ефектите од стресот .

Навременото барање квалификувана помош е клучот за поволна прогноза за таквото нарушување.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате крварење на матката и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш вашиот гинеколог може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Хиповолемија (појавување симптоми: 6 од 11)

Хиповолемија е патологија која се карактеризира со намалување на обемот на циркулирачка крв во човечкото тело. Таа укажува на развојот на сите патолошки процеси. Оваа состојба е опасна по живот, така што е потребна итна медицинска помош. Може да се појави кај секое лице, без оглед на полот и возраста.

...
Анемија со дефицит на железо (појавување на симптоми: 5 од 11)

Анемијата со дефицит на железо е синдром кој се карактеризира со намалување на хемоглобинот и црвени крвни клетки. Тоа обично се гледа како симптом на друга голема болест. Овој тип на анемија е доста честа појава и се јавува почесто од другите форми на патологија (во 80% од случаите). Тој претставува микроцитна анемија, која постои поради намалување на концентрацијата на железо во човечкото тело поради загуба на крв или дефицит на железо што влегува во човечкото тело.

...
Мастоцитоза (појавување симптоми: 5 од 11)

Мастоцитоза или пигментна уртикарија е група на болести на необјаснета етиологија која се карактеризира со репродукција на мастоцити и инфилтрација на кожата или внатрешните органи. Во вториот случај, станува збор за системска болест, која може да доведе до сериозни компликации.

...
Ендометријална хиперплазија (појавување на симптоми: 4 од 11)

Ендометријалната хиперплазија е патолошки процес, како резултат на кој мускулното ткиво на матката расте и репродуктивниот систем не успее. Благодарение на овој патолошки процес, можноста за забременување и нормално носење на дете е значително намалена. Ендометријалната хиперплазија и бременоста се некомпатибилни концепти.

...
Анафилактичен шок (појавување симптоми: 4 од 11)

Анафилактичниот шок е тешка алергиска состојба која претставува закана за човечкиот живот, која се развива како резултат на изложеност на телото на различни антигени. Патогенезата на оваа патологија е предизвикана од моментален тип на реакција на телото, во која постои остриот прилив на супстанции како хистамин и други во крвта, што предизвикува зголемување на пропустливоста на крвните садови, мускулни грчеви на внатрешните органи и други повеќекратни нарушувања. Како резултат на овие нарушувања, крвниот притисок паѓа, што доведува до недостаток на соодветна количина на кислород од страна на мозокот и другите органи. Сето ова води кон губење на свеста и развој на различни внатрешни нарушувања.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

гинеколог зема
Адреса : Москва, ул. Zemlyanoy Val, 38/40, стр 6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Сергиј Радонеж, д. 5/2, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Новомарински, 32
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, ул. Gamalei, 18
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, транс. Расково, 14-22
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Polyarnaya 32
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Краснодар, 52, бул. 2
Телефон : +7 (499) 116-82-07
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .