Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Маститис: Симптоми и третман

Маститис - главните симптоми:

Маститис, или како што е исто така дефинирано, градите е болест во која млечната жлезда е подложена на воспаление. Маститис, симптоми кои можат да се појават кај жени на возраст од 15-45 години, во поголемиот дел од случаите е поврзан со доењето, но не е исклучена можноста за појава на оваа болест непосредно пред породувањето или без врска со нив и бременост

Општ опис

Маститис е забележан кај околу 70% од случаите кај жени кои родиле за прв пат, кај 27% кај жени кои родиле втор пат и, соодветно, во 3% од случаите кај жени кои се размножуваат. Вреди да се забележи дека маститисот, исто така, може да се развие не само кај жени без соодветна врска со бременоста, туку и кај девојчињата, па дури и кај мажите.

Маститис, кој не е поврзан со бременост и доење, се дефинира како не лактациски маститис, главно се јавува поради повреда на млечната жлезда, развојот на оваа болест како резултат на хормоналните нарушувања кај женското тело не е исклучен како причина.

Причини за маститис

Како главна причина за развој на маститис, бактериите се ослободуваат директно во ткивото на дојката. Ова може да се случи преку пукнатини во брадавиците, кои во овој случај дејствуваат како отворена порта за да навлезат во одредената инфективна средина, како и преку крв, која се јавува во присуство на хронични инфективни фокуси во телото. Во вториот случај, таквите фокуси вклучуваат пиелонефритис, хроничен тонзилитис и други болести.

Треба да се напомене дека во нормална здравствена состојба, навлегувањето на одредена количина на бактерии во млечната жлезда води кон нивно соодветно уништување, кое го врши имунолошкиот систем. Во меѓувреме, огромното мнозинство на случаи укажува на слабост на женското тело по породувањето, соодветно, имунолошкиот систем престанува правилно да се справи со инфекции.

Како важен момент, придонесувајќи за развојот на болеста која се разгледува, треба да се издвои лактостазата, при што се јавува стагнација на каналите на млечните жлезди, што се јавува поради недостаток на експресија на млеко, нецелосна експресија на млеко или поради ретки јадења. Стагнацијата на млеко во каналите обезбедува поволна околина за процесот на размножување на бактериите, бидејќи млекото во целина има многу хранливи материи.

Маститис: видови

Постојат следниве главни типови на маститис:

 • лактациона маститис (постпартален маститис) - најчеста варијанта на болеста (околу 85%), поврзана со доењето;
 • не-лактативен маститис (фиброзен цистичен маститис) - соодветно, се јавува поради влијанието на причините кои не се поврзани со доењето;
 • Маститис (новороденче) на новороденчиња - се манифестира како зафаќање на млечната жлезда кај новороденото бебе, а сексот не е одлучувачки фактор во овој случај, односно болеста може да се развие и кај момчињата и кај девојчињата. Причината за нејзиниот развој е транзицијата од мајчината крв на лактогени хормони (т.е. хормони кои ја стимулираат лактацијата).

Врз основа на карактеристиките на тековниот воспалителен процес, утврдете ги следните видови на маститис:

 • акутна лактостаза, во која нема екскреција на млеко;
 • серозен маститис;
 • маститис инфилтративен акутен;
 • деструктивен маститис;
 • хроничен маститис (во гноен или во гноен облик).

Во согласност со специфичната област на локализација, се разликуваат следните видови на маститис:

 • поткожен маститис;
 • субареоларен маститис (т.е. концентриран во областа под ареолата);
 • интрамамарен маститис (концентриран директно во млечната жлезда);
 • ретромамарен маститис (концентриран надвор од градите).

Маститис и лактостаза

Една од причините што предизвикуваат лактостаза е "неправилноста" на формата на брадавицата (што е важно кога брадавиците се извлекуваат или рамен), што го отежнува бебето да ја цица градата и исто така доведува до нецелосно празнење при хранење на млечните жлезди, што пак води до лактостаза .

Како што веќе бевме забележано, лактостазата воопшто подразбира стагнација во каналите на жлездите на млеко поради недоволно пумпање. Како резултат на оваа состојба, млечната жлезда станува болна, во него се појавуваат фокални пломби, исчезнувајќи под дејство на масажа. Млекото излегува од болната површина на жлездата нерамномерно. Најчесто, без комбинација со маститис, лактостазата не е придружена со температура, но ако лактостазата не се отстрани за неколку дена, тогаш ќе се појави неизбежна транзиција кон маститис. Маститис во овој случај е придружен со температура до 39 степени.

Соодветно на тоа, основата за развој на маститис е токму лактостазата, која делува како корелација. Покрај овие фактори, лактостазата е предизвикана од голем број други опции:

 • несоодветна приврзаност на бебето на градите;
 • процесот на хранење на бебето кога земате само една позиција;
 • давајќи му на детето брадавица, што доведува до следните тактики од своја страна како "пасивна Смотун";
 • користете го при хранењето на бебето специјална постава на брадавицата;
 • спиење на стомакот;
 • стрес;
 • тесни алишта, градници;
 • ограничувања на зачестеноста на хранење на бебето, привремени ограничувања во овој процес, поради што градите не се празнат правилно;
 • прекумерна вежба, спазматични канали на жлездите;
 • модринки и повреди на градите;
 • хранење на бебето без загревање по страдање од хипотермија;
 • Ненадејна транзиција кон вештачко хранење.

Маститис: Симптоми

Клиниката на манифестации на маститис денес ги има следниве карактеристики:

 • доцен почеток, означен по истекот на наредбата од 1 месец од датумот на испорака;
 • честата појава на субклинички и избришани форми на болеста, чии симптоми не се доказ за вистинската состојба на работите во однос на процесот што се разгледува;
 • доминантна варијанта на појава на инфилтративно-гноен маститис кај пациенти;
 • времетраење на гноен маститис.

Симптомите на маститис зависи од неговата специфична форма, подолу ги разгледуваме нивните главни опции.

Серумски маститис. Симптомите на болеста, како, всушност, нејзиниот тек, се карактеризираат со сериозноста на манифестацијата, почетокот на овој маститис се јавува помеѓу 2 и 4 недели од моментот на доставување. Постои зголемување на температурата (до 39 степени), треска. Истовремени симптоми на интоксикација, исто така, се појавуваат во форма на слабост, главоболка и општа слабост. Прво, пациентите доживуваат тежина во млечната жлезда, а потоа се јавуваат и болка, стагнација на млеко.

Во исто време, забележано е одредено зголемување на млечната жлезда во волуменот, кожата е подложена на црвенило (хиперемија). Кога се обидува да изрази млеко, постои изразена болка, нема олеснување од резултатот. Недостатокот на соодветни мерки на терапија, како и прогресијата на воспалението, доведува до фактот дека серозен маститис се развива во инфилтративен маститис.

Инфилтративен маститис. Во овој случај, тревопасите кои ги доживува пациентот се доста силни, постои изразена напнатост и болка во градите. Исто така релевантни се симптоми во форма на губење на апетит, несоница, главоболка и општа слабост. Постои и зголемување на млечната жлезда, црвенилото на кожата. Покрај тоа, пациентите доживуваат болка во аксиларните лимфни јазли, што е комбинирано со болна палпација (палпација). Задоцнувањето во третманот на оваа форма на болеста, како и недостатокот на ефективност во него, доведува до фактот дека воспалението станува гноен, што, пак, обезбедува транзиција кон соодветната, гнојна форма.

Глуток маститис. Овде состојбата на пациентите е значително влошена. Апетитот се намалува, слабоста се зголемува, има проблеми со спиењето. Зголемувањето на температурата главно се одржува во рамките на 39 степени. Студената опстојува, кожата станува бледа, потењето се зголемува. Во млечната жлезда, тензија и болка се уште се чувствуваат, нејзината големина е зголемена, црвенилото има изразена манифестација, кожата е едематозна. Декантирањето на млекото е значително комплицирано и често може да се открие гној во добиените мали порции.

Апсцес на маститис. Како доминантни варијанти, изолиран апсцес или фурункулоза е изолиран, ретро- и интрамамарни абсцеси во форма на гнојни шуплини се поретки.

Флегомон маститис. Во овој случај, воспалителниот процес опфаќа поголем дел од млечната жлезда со последователно топење на нејзините ткива и префрлување на околната целулоза и кожа. Состојбата на пациентот како целина е дефинирана како тешка, температурата е околу 40 степени.

Студењето продолжува, интоксикација има изразена природа на нејзините манифестации. Постои нагло зголемување на обемот на градите, оток на кожата. Покрај црвенилото на кожата, цијанозата е забележана и во некои делови на засегнатото жлезда. Палпацијата (палпација) ја покажува својата пастоза (оток), како и остро изразената болка. Во оваа форма на маститис не ја исклучува можноста за развој на септичен шок.

Гангренозен маститис. Текот на болеста е во голема мера комплициран, интоксикација има многу изразена манифестација. Се развива некроза на млечната жлезда (т.е. неговата смрт се јавува). Состојбата на пациентот како целина е тешка, кожата е бледа, нема апетит, се јавува несоница.

Температурата е околу 40 степени, во пулсот се зголемува (до 120 отчукувања / мин.). Зафатената жлезда е зголемена, нејзиниот едем и нежност се забележани. Над него, кожата може да биде бледо зелена или виолетова-сина, некои места имаат области на некроза и пликови. Недостасува млеко, брадавица е повлечена. Зголемувањето и болката исто така се јавуваат во регионот на регионалните лимфни јазли, кој се открива при палпација.

Дијагностицирање

Изречените манифестации на симптомите на болеста што се разгледуваат не доведуваат до никакви тешкотии во дијагнозата, која се базира и врз општите поплаки на пациентот и врз објективниот преглед на нејзините млечни жлезди.

Треба да се напомене дека потценувањето на симптомите кои се карактеристични за гноен процес, како и преценувањето на факторите во форма на хиперемија на кожата и отсуството на флуктуација од страна на лекарот, може да доведат до долготраен третман на гноен маститис, кој на крајот едноставно ќе биде неоправдан. Ирационалната антибактериска терапија во случај на апстинентен маститис или маститис инфилтративен апсцес доведува до сериозна закана за развој на болеста во избришана форма, во која симптомите не ја одредуваат фактичката состојба на пациентот и тежината релевантна за воспалителниот процес.

Таквите пациенти првично имале треска, често црвенило на кожата и нејзиниот оток, природно, во градите. Овие симптоми се елиминираат со пропишување антибиотици. Како резултат на тоа, температурата паѓа на нормални нивоа во текот на денот, со можно зголемување во вечерните часови. Знаци од локална природа, кои укажуваат на гноен воспаление, се отсутни или многу слабо изразени. Болката во градите е блага. Палпацијата открива инфилтрација со зачувување на иста големина или со големина, постепено се зголемува.

Инфилтративно-апсцесниот маститис, забележан во повеќе од половина од случаите, има инфилтрат кој се состои од голем број гнојни пукнатини на мала големина, меѓутоа, кога се користи како дијагностички метод за пробивање на инфилтратот, гној може да се добие исклучително ретко. Ако го примениме методот на пункција во однос на избришаната форма, тогаш тука е веќе препорачливо да ја потврдиме неговата вредност како дијагностички метод.

Како дополнителна дијагностичка метода, се користи тест на крв, како и ехографија на жлездите.

Третман на маститис

Третманот на болеста се определува врз основа на карактеристиките на неговиот тек, форма и други фактори на строго индивидуален начин, а нејзините мерки првенствено се насочени кон намалување на растот на бројот на бактерии, а истовремено да влијаат на воспалителниот процес, со цел да се намали. Покрај тоа, се разбира, терапијата вклучува избор на соодветни мерки за намалување на болката.

За не-супуративни форми на маститис, се применуваат конзервативни методи на третман. Антибиотиците се користат како главни лекови, а сензитивноста на бактериите делува како основа за нивниот избор. Овие антибиотици се главно поврзани со пеницилинската група, цефалоспорините и сл. Тие се применуваат внатрешно, интравенозно или интрамускулно. Анестетичките лекови се користат за елиминирање на болката.

Затегнување на млекото на пациентот треба да се направи во интервал од три часа, и за обете главоболки, ова се прави со цел да се избегне стагнација на млекото. Забрзувањето на процесот на опоравување се олеснува со намалување на производството на млеко или целосно сузбивање на овој процес преку пропишување на соодветни лекови од страна на лекар. По заздравувањето, лактацијата може да се продолжи.

Што се однесува до третманот на гноен маститис, се врши исклучиво преку хируршка интервенција. Како дополнување на третманот, се користат физиотерапевтски процедури во форма на UHF и ласерска терапија, витаминска терапија, антианемична терапија и десензитизациона терапија.

Ако се сомневате дека имате маститис, треба да се јавите кај вашиот примарен гинеколог и маммолог.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате маститис и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш може да ви помогне лекарите: гинеколог , мамулолог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Херпес зов (појавување симптоми: 7 од 15)

Херпес зостер, кој исто така е дефиниран како херпес зостер или херпес зостер, е болест во која кожата е погодена, а лезијата има поизразен и масивен карактер на манифестација отколку традиционалната варијанта во форма на уснички херпес. Херпес зори, симптоми кои можат да се појават кај мажите и жените, е особено честа кај луѓето над педесет, иако ова не ја исклучува можноста за појава кај младите луѓе.

...
Бруцелоза (појавување симптоми: 7 од 15)

Зоонотична инфективна болест, чија површина е главно кардиоваскуларна, мускулно-скелетни, репродуктивни и нервни системи на една личност, се нарекува бруцелоза. Микроорганизмите на оваа болест биле идентификувани во далечната 1886 година, а откривачот на болеста е англискиот научник Брус Бруцелоза.

...
Воспаление на белите дробови (појавување симптоми: 6 од 15)

Воспалението на белите дробови (официјално - пневмонија) е воспалителен процес во еден или двата респираторни органи, кој обично е заразен по природа и е предизвикан од разни вируси, бактерии и габи. Во античко време, оваа болест се сметаше за една од најопасните, и иако современите средства за лекување можат брзо и без последици да се ослободат од инфекцијата, болеста не ја изгубила својата важност. Според официјалните податоци, во нашата земја секоја година околу еден милион луѓе страдаат од пневмонија во една или друга форма.

...
Гангрена (појавување симптоми: 6 од 15)

Гангрена е патолошки процес кој влијае на различни ткива на телото и придонесува за нивната смрт. Различни фактори влијаат врз развојот на болеста. Најчесто, ткивната смрт се јавува поради недоволно снабдување со крв, негативното влијание на надворешните фактори. Можно е да се излечи болеста, изборот на метод на третман зависи од степенот на оштетување и развој на болеста.

...
Лептоспироза (појавување симптоми: 6 од 15)

Лептоспирозата е болест од инфективна природа, која е предизвикана од специфични патогени на родот Лептоспира. Патолошкиот процес првенствено ги погодува капиларите, како и црниот дроб, бубрезите и мускулите.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

гинеколог зема
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, ул. Ландышевая, д. 14, корп. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, ул. Воротынская, 4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Glavmosstroy, 7
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
мамолог зема
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Краснодар, 52, бул. 2
Телефон : +7 (499) 116-82-07
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .