Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Цервикална ерозија: симптоми и третман

Грчови ерозија - главните симптоми:

 • Болка при сексуален однос
 • Бурен мукозен исцедок од вагината
 • Гледано за време на сексуален контакт

Ерозијата на грлото на матката е патолошки, но истовремено и бенигни процес, кој се манифестира во форма на заоблени формации на црвена боја, локализиран во областа на мукозниот врат, дијаметарот на овие формации може да достигне околу два сантиметри. Ерозијата на грлото на матката, чии симптоми се манифестираат во форма на карактеристични формации, може да постои во неколку сорти, како вродена ерозија, вистинска ерозија или псевдоерозија.

Општ опис

Прво, треба да се забележи дека цервикалната ерозија е една од најчестите болести на женските генитални органи. Текот на патологијата се карактеризира со замена поради влијанието на еден или друг вид на фактори на нормален мукозен епител во разгледуваната област од страна на цервикалниот цилиндричен епител.

Како по правило, оваа болест не претставува значајна закана, ако само поради причината дека ерозијата само по себе е бениген процес, односно може да предизвика појава на сериозни болести, вклучувајќи и неопластични процеси, во ретки случаи.

Цервикална ерозија: поглед и локација

Постои оваа болест, која исто така е дефинирана како цервикална ектопија, кај околу половина од жените од репродуктивната возрасна група, додека кај жени кои го поминале прагот од четириесет години, тоа не се случува. Што се однесува до мислењето во врска со ерозијата и нејзината особено опасност, иако е нешто поинакво, повеќето експерти го упатуваат на голем број нормални физиолошки променливи состојби. Размислете за претходно забележаните видови на ерозија во повеќе детали.

Видови на цервикална ерозија

Вродена ерозија. Вроден тип на оваа болест е поместувањето на цервикалниот цилиндричен епител. Конгениталната ерозија е забележана во детството или во адолесценцијата, додека симптомите на болеста најчесто не се манифестираат. Откривање на ерозијата се јавува за време на колпоскопијата , каде што се одредува присуство на светло црвена површина која не може да се обои со користење на Лугол-овата раствор. Вреди да се забележи дека конгениталната ерозија не предиспонира во својот тек за понатамошниот развој во малигни тумори, па според тоа, третманот, како по правило, не е предвиден.

Ерозијата е точна. Во вистинска ерозија, манифестациите специфични за него се локализирани во областа на фаринксот (од надворешната страна, во некои случаи од задната страна), локализацијата во усната страна на грлото на матката е многу помалку веројатна. Вистинската ерозија се манифестира во форма на мала, заоблена област со изразена боја, понекогаш се забележува крварење. За овој тип на ерозија, ендоцервитисот често е карактеристична манифестација, поради што оштетениот дел од мукозната мембрана може да има гноен исцедок. Времетраењето на вистинската ерозија е околу 10-14 дена, тогаш грлото на матката е покриено со епителни клетки кои припаѓаат на соседните области. Псевдоерозијата е во овој случај следната фаза во развојот на болеста.

Псевдоерозија. Се манифестира во форма на заоблени област со изразена црвена боја, во некои случаи таа нема специфична форма, вредноста на дијаметарот може да биде колку што е неколку милиметри и може да достигне неколку сантиметри. Површината на формацијата може да се карактеризира со формирање на мукозни секрети на неа, што во некои случаи може да биде гноен. Времетраењето на протокот на овој тип на ерозија може да биде многу време, кое се определува врз основа на карактеристиките на протокот на воспалителниот процес, што го предизвикало. Опасноста од псевдоерозија е можноста за повторување, соодветно, во овој случај постои голема опасност од развој на рак, што мора да се земе предвид при третманот.

Покрај главните видови на ерозија, се разликуваат и следниве опции:

 • Ектопион. Во овој случај, се подразбира посебен инверзија на слузницата на грлото на матката, што се јавува како резултат на абортуси или по породувањето.
 • Ендометриоза на грлото на матката. Се карактеризира со процес на трансплантација на ендометриумот на утерусната шуплина на површината на грлото на матката.
 • Леукоплакија . Се карактеризира со кератинизација на сквамозен епител.
 • Полипи на цервикалниот канал, цервикални полипи.
 • Генитални брадавици.

Причини за болест

 • Механички повреди кои се резултат на груб и чест сексуален однос, како и абортус, породување. За време на физичката експозиција, стратифицираниот сквамозен епител започнува да се згуснува, што доведува до формирање на воспалителниот процес.
 • Сексуално преносливи инфекции . Меѓу нив се и вирусот на папилома , гениталниот херпес и другите болести.
 • Неточен и ненавремен третман на инфекции на гениталниот тракт .
 • Рана сексуална активност, доцна сексуална активност .
 • Реткиот секс, или, обратно, честите промени на партнерите .
 • Активни нарушувања во хормоналниот статус, неправилности во менструалниот циклус .
 • Промени во имунолошкиот размер (губење на имунитетот) .
 • Присуство на воспалителни болести кои се релевантни за карличните органи ( оофорит , салпингитис , ендометритис , итн.).
 • Комбинација од некои од причините наведени.

Појавата на болеста кај постари пациенти е можна поради притисок што го врши матричниот прстен. Покрај тоа, постои и "физиолошка" ерозија, која се утврдува кај жени на млада возраст (до 25 години), со тенденција за само-заздравување.

Цервикална ерозија: симптоми

Најголемиот дел од забележаните случаи на болеста кај жените покажуваат дека ретко се манифестира во форма на специфични клинички симптоми и затоа, во повеќето случаи, дијагнозата на болеста се прави случајно. Во меѓувреме, исто така се случува пациентите да се обратат до специјалист врз основа на следниве симптоми:

 • крварење кое не е поврзано со менструација, особено често се јавува после сексуален однос;
 • болка за време на сексуалниот однос;
 • гноен мукозен исцедок (чија појава се должи на приклучувањето на воспалителна болест на ерозијата, поради што е многу полошо во сопствениот тек), што жените често се мешаат со менструалниот проток, тромкот или прекурзорите на спонтан абортус во случај на бременост.

Дијагностицирање на цервикална ерозија

Дијагнозата може да се утврди веќе при првата посета на лекарот. Во меѓувреме, во многу случаи, визуелна инспекција е само половина од битката во дијагностицирањето на болеста. Затоа, пациентите ќе треба да ги поминат следниве тестови:

 • тест на флора;
 • продолжена колпоскопија;
 • цитолошки преглед;
 • ПЦР дијагностика со цел идентификување на главните видови на инфекции (херпес генитал, трихомонијаза, микоплазмоза, итн.);
 • крвен тест за хепатитис, ХИВ, сифилис;
 • бактериолошки сеење;
 • биопсија (ако пациентот има малиген тумор).

Ерозивен третман

Тактиката на третман соодветна во секој конкретен случај се развива поединечно, врз основа на видот на ерозијата и димензиите кои се карактеристични за него, вклучувајќи го и присуството на ко-инфекции. Така, вродената ерозија бара динамичко набљудување, поради што може да се забележи независно исчезнување. Општо земено, третманот може да биде конзервативен или хируршки, врз основа, повторно, врз специфичните карактеристики на текот на болеста.

Конзервативниот третман вклучува елиминација на причината за ерозијата. Затоа, врз основа на поврзаната болест идентификувана кај пациентот, може да се препишат антибиотици, кои имаат најширок спектар на дејства. Дополнително, може да се препишат антиинфламаторни лекови и имуномодулатори.

Локално, грлото на матката се третира со препарати што доведуваат до хемиска коагулација во погодената област. Овие лекови се користат само за бенигна едукација, во поголема мерка тие се погодни за нулипарови девојки, бидејќи третманот не остава лузни во грлото на матката, што е значајна предност на методот. Недостаток на тоа лежи во евентуалната повторна појава на болеста, додека е применлива за било кој вид на ерозија.

Ако ефектот на конзервативната терапија е незначителен или целосно отсутен, тогаш е пропишана каутеризација (што е хируршки метод во овој случај). Покрај тоа, можете да користите било кој од следниве методи:

 • електрохирургија;
 • криохирургија;
 • ласерско уништување;
 • радиохирургија;
 • термокоагулација.

Во врска со ваквите широко распространети предлози за народни лекови во третманот на ерозијата, тогаш специјалистите се двосмислено упатуваат на такви - ефективноста на која било од опциите за третман на ерозија не е докажана. Меѓу нетрадиционалните методи на третман на цервикална ерозија, одредена ефикасност најчесто се забележува кога се користи акупунктура (акупунктура) и физиотерапија.

Во случај на појава на алармантни симптоми, што е особено важно поради претежно асимптоматската ерозија на матката, неопходно е советување на гинеколог.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате цервикална ерозија и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш вашиот гинеколог може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Полип на грлото на матката (појавување симптоми: 2 од 3)

Цервикален полип (цервикален полип) - формирање на бенигна форма, која е произведена од растот на вроден епителен слој (ендоцервикс) на мукозниот орган. Меѓутоа, по својата природа, ова не е онколошки процес, сепак, ако третманот не се започне навремено, тогаш е возможен транзиција кон малигнен патолошки процес, односно рак на матката. Затоа, одговорот на прашањето дали да се отстрани полипот ќе биде потврден.

...
Ендоцервикоза (појавување на симптоми: 2 од 3)

Ендоцервикозата е патолошки процес поврзан со промена на епителниот слој на грлото на матката. Ако процесот стане долготраен, тоа влијае на цервикалниот канал, што предизвикува делумно уништување на мембраната.

...
Рак на грлото на матката (појавување симптоми: 1 од 3)

Ракот на грлото на матката, кој исто така се дијагностицира како карцином на грлото на матката, е една од најчестите болести на ракот релевантен за женскиот генитален тракт. Најраспространета возрасна категорија за оваа болест е жените од 35 до 50 години, додека оваа група на луѓе, без оглед на возраста, е надополнета со жени кои често ги менуваат своите сексуални партнери.

...
Рак на јајници (појавување симптоми: 1 од 3)

Според нејзината распространетост, ракот на јајниците е рангирана на седмо место меѓу видовите на рак кои се релевантни за жените. Најчесто, текот на болеста се карактеризира со сопствена невидливост, а знаците што укажуваат на тоа веќе се манифестираат кога ракот во голема мера се шири. Вреди да се забележи дека ракот на јајниците, чии симптоми се карактеризираат со слична карактеристика, е откриен во почетната фаза кај само една третина од жените.

...
Фиброма на матката (појавување симптоми: 1 од 3)

Фиброма на матката е зрел, бенигнен тумор од типот кој се карактеризира со структура на сврзното ткиво и локација во регионот на ѕидовите на матката. Фиброма на матката, чии симптоми се директно поврзани со неговото зголемување на големината, се дијагностицира со помош на стандарден гинеколошки преглед, ултразвук, КТ и МРИ.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

гинеколог зема
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Болшаја Молчановка, 32, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Воронцовская, д.8, стр.5
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Gamalei, 18
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .