Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Менопауза: Симптоми и третман

Менопаузата е главната симптоми:

Менопаузата (менопауза), буквална дефиниција која значи завршување на менструацијата, се јавува кај жени како резултат на прекин на функциите што ги вршат јајниците кога одредена возраст е достигнато. Менопауза, симптоми од кои се доста комплексни и изразени во сопствени манифестации, се јавува ако поминала најмалку една година од последното менструација кај жената.

Општ опис

Процесот на исчезнување на јајниците пред менопаузата е предмет на постепен тек, заедно со намалување на вкупната количина на хормон естроген во женското тело. По четириесет години, овие процеси се карактеризираат со зголемување на внатрешниот интензитет. Транзицијата, во која е забележана појава на менопауза, исто така, има свое име и соодветните симптоми - се дефинира како перименопауза.

Како по правило, менструацијата е завршена кај жени на возраст од педесет години, во ретки случаи тоа е можно на возраст од четириесет години, во помали случаи - од шеесет години. Покрај тоа, постои тенденција во која жените кои пушат чад имаат менопауза порано од неколку години порано отколку, соодветно, непушачки жени. Во доминантно мнозинство случаи, промените во менструалниот циклус може да се забележат неколку години пред да се прекине менструацијата. Ваквите промени вклучуваат намалување на времетраењето на менструалниот циклус (временскиот интервал помеѓу периодите е скратен), болката и неправилноста на менструацијата.

Самиот период на менопауза се карактеризира со општо влошување на здравјето кај повеќето жени. Од редот на повеќе од 75%, постои наплив што често се случува во текот на ноќта, предизвикувајќи хронична несоница. Покрај тоа, голем број на симптоми карактеристични за овој период се исто така забележани, ние ќе ги погледнеме малку подолу.

Состојбата во која јајниците не произведуваат јајца, придружени со појава на менопауза. Во моментот на раѓање, жените имаат јајца по редослед од повеќе од три милиони, тогаш тие се предмет на постепена смрт. Пред појавата на почетокот на првата менструација кај девојките, има околу 400.000 јајца, а по почетокот на менопаузата, нивниот број е намален на 10.000 или помалку. Во процесот на овулација, мал дел од достапниот број на јајца директно учествува. Што се однесува до главната причина за нивната смрт, лежи во таков процес како атрезија.

Исто така забележуваме дека покрај производството на јајца, јајниците исто така произведуваат хормони (прогестерон, естроген) кои ги регулираат процесите на овулација и менструација.

Што се однесува до менопаузата (или менопауза), таа вклучува три главни фази: менопауза и менопауза, како и фазата на постменопауза. Секоја од овие фази има свои карактеристики и симптоми.

Пременопауза: симптоми

Пременопаузата се карактеризира со манифестација на првите клинички нарушувања, кои обично се карактеристични за менопаузата, кулминирајќи во менопаузата. Пременопаузата започнува со возраст по 45 години. Вреди да се забележи дека пременопаузата исто така може да биде рана, односно пред да достигне 45 години, или дури и целосно предвремено (на возраст од 40 години).

Што се однесува до симптомите на овој период, првенствено произлегува против позадината на одредено хормонално реструктуирање, кое, пак, се манифестира во нарушување на нормалната состојба на пропорција кај оваријалните и хипофизните хормони - поради овие хормони се регулира менструалниот циклус. Како резултат на тоа, се јавува постепено исцрпување на функцијата за формирање на фоликулите во јајниците, а исто така се влошува и хормоналната активност карактеристична за корпусот лутеум (фоликулот од кој се ослободува јајцето).

Степенот на овулација од менструалниот циклус се повеќе и повеќе исчезнува, додека времетраењето на циклусите постепено се скратува, односно интервалите помеѓу нив стануваат подолги. Во однос на испуштањето за време на менструацијата, тие се скудни во природата.

Треба да се напомене дека и покрај хормоналната нерамнотежа што се развива во текот на овој период, структурата на матката не подлежи на значителни промени, и покрај тоа, нејзиниот ендометриум не ја губи својата карактеристична форма и структура. Во исто време, во периодот на пременопауза, се појавуваат специфични видови клинички манифестации кои се карактеристични за симптомите на климатскиот период во раната фаза. Така, постојат голем број на нарушувања, меѓу кои се и вегетативните, невро-емоционалните и ендокрините нарушувања. Покрај тоа, метаболизмот е нарушен. Сите овие нарушувања се манифестираат во форма на хиперемија (што е, во форма на зони на црвенило) кои се појавуваат во одредени области, хиперхидроза (зголемено потење). Исто така, постојат главоболки, несоница, слабост, замор. Пулсот станува брз, притисокот може да биде низок или висок.

Во однос на утврдувањето на степенот на манифестации карактеристични за периодот што се разгледува, може да се забележи дека тие варираат од благи до тешки. Новите невро-емоционални нарушувања дејствуваат во овој случај и како последица на вегетативните манифестации (на пример, хроничниот замор и несоница можат да доведат до раздразливост и депресивни состојби), а како последица на свеста за самиот факт на менопаузата поврзана со неизбежниот пристап на старост. Често, ваквата психолошка состојба подразбира потреба од соодветна терапевтска корекција.

Во процесот на пременопауза, уриногенетската патологија често започнува да се развива, што се манифестира во форма на циститис, намалување на сексуалната желба и уретритис. Често постојат болести во кардиоваскуларната сфера.

Многу често, симптомите на пременопауза не бараат третман. Во меѓувреме, постојат и случаи во кои особеностите на клиничките манифестации придонесуваат за значително влошување на квалитетот на животот, што бара назначување на специфичен симптом за жената, а во некои случаи и хормонска терапија. Во вториот случај, специјалистот мора да има комплетна слика за сликата за општата состојба на пациентот, вклучувајќи општа историја низ целиот живот. Потребно е дополнително внимание и фактор на наследна предиспозиција за можни туморски болести.

Симптоми на менопауза

Самата менопауза е природна состојба која се јавува, како што веќе забележавме, кога една жена достигнува одредена возраст. Овој термин исто така се користи како ознака за било каков тип на физиолошки промени кои се јавуваат пред или по прекинот на менструацијата, што укажува на завршување на репродуктивниот циклус на женското тело.

Менопаузата често се јавува на рана возраст, која се промовира особено со пренесување на хируршки операции, оштетување на јајниците, итн. Без оглед на причините што предизвикале менопауза пред возраст од четириесет години, се дефинира како предвремена менопауза.

Предвремена менопауза често се јавува поради слабата наследност и нарушеното функционирање на имунолошкиот систем. Исто така, ги забележуваме следните услови кои го предизвикуваат раниот почеток на менопаузата:

 • Предвремено исцрпување на јајниците. Како што е наведено, хормоните како што се прогестерон и естроген се произведуваат од јајниците. Промените во нивото на овие хормони се придружени со прерано прекинување на процесот на производство на јајца, што, пак, може да се појави во однос на позадината на ефектите од различни причини. Оштетувањето на јајниците во овој случај, за разлика од предвремената менопауза, во многу случаи е реверзибилен процес.
 • Менопауза предизвикана од вештачки. Појавата на "вештачка" менопауза предизвикува отстранување за време на операцијата на јајниците во третманот на рак или болести предизвикани од нарушувања на ендокринната скала. Радиоактивно зрачење, хемотерапија - овие фактори исто така можат да предизвикаат "вештачка" менопауза.

Како и кај менопаузата, кај жени во пременопауза оваа појава се јавува во форма на топли блесоци, кои се манифестираат во форма на неочекувана топлина што се шири по целата горна половина на телото, придружена, покрај тоа, со црвенило и зголемено потење. Менопаузата исто така се јавува со црвенило, покрај што се забележуваат и следниве симптоми:

 • промени во расположението, депресивни состојби;
 • сувост на вагината, што придонесува за тешкотиите на сексуалниот однос, поради што често може да се јави и инфекција во оваа средина;
 • намалување на сексуалната желба, што може да биде незначително, а во некои случаи се карактеризира со апсолутна загуба на интерес за секс;
 • зголемено мокрење, подложност на појава на инфекции во областа на мочниот меур;
 • сува кожа, губење на нејзината еластичност, изгледување на косата, формирање на длабоки брчки;
 • намалување на големината на млечните жлезди, изгледот на дланката во нив;
 • остеопороза;
 • потреба за ноќно мокрење;
 • суви очи.

Исто така забележуваме дека не секоја жена се соочува со сите манифестации на наведените симптоми.

Постменопауза: симптоми

По завршувањето на менструацијата кај жените доаѓа постменопаузален период. Овој период е заклучен во отсуство на менструација во период од повеќе од 12 месеци. Покрај тоа, овој период е последниот во комплексот на инволутивните процеси кои се случуваат во телото на една жена, што, соодветно, води до губење на неговата способност да ги сноси децата.

Во постменопаузалниот период, хормоналните процеси продолжуваат да напредуваат. Производството на хормони во јајниците е намалено, додека во производството на машки хормони, исто така, извршени во женското тело, се забележува релативно зголемување. Така, постои промена во односот кај типовите на половите хормони, во кои еронот преовладува над хормонот естрадиол.

Разликата во дејството на овие хормони е дека, покрај контролата на репродукцијата и растот на епителните клетки во внатрешниот слој на матката, естрадиолот, исто така, помага да се обезбеди правилна диференцијација во ткивните елементи. Овој процес е исклучително важен во контекст на размислување за спречување на формирањето на атипични клетки, кои стануваат основен фактор во почетокот на формирањето на тумори на ракот. Исто така, постои зголемување на синтезата на хипоталамусот и хипофизата.

Што се однесува до симптомите кои го придружуваат постменопаузалниот период, се манифестира во следново:

 • сериозноста на менопаузалните симптоми е малку намалена, меѓутоа, плимата и некои вегетативни манифестации во форма на нарушувања на спиењето и потење, исто така, можат да продолжат, заедно со емоционалните разлики;
 • поради карактеристичното разредување кое се јавува во вагиналната лигавица, во комплексот се нарушува нејзиното снабдување со крв, кое е придружено со сувост и непријатност кај жената при сексуални односи;
 • поради нарушување во процесите на синтезата на колаген, слабоста може да се развие во лигаментозниот апарат на внатрешните органи, што, пак, може да предизвика пролапс на матката и вагината (понекогаш губење);
 • како манифестации како уретритис и циститис, забележани во текот на разгледувањето на претходните периоди на менопауза, исто така поради нарушување на еластичноста својствени на урогениталната дијафрагма во карлицата, уринарната инконтиненција не може да се изгуби;
 • коскениот систем е исто така предмет на карактеристични промени. Така, зголемената активност во клетките придонесува за уништување на остеокластите (коскени супстанции), што доведува до остеопороза со карактеристични манифестации во вид на коскена фрагилност дури и со мали ефекти врз нив. Соодветно на тоа, феномени во форма на дислокации и фрактури на коските стануваат чести;
 • поради падот забележан во нивото на женските полови хормони, постои прогресија во феноменот на атеросклеротични васкуларни лезии и артериска хипертензија;
 • развојот на пролиферативни процеси во форма на тумори, полипи и железна хиперплазија често се забележува во матката празнина. Ова ја одредува можноста за крварење на матката.

Климакс кај мажи: симптоми

Можеби некој ќе биде изненаден од сличен дел во нашата статија, но менопаузата се случува и кај мажите. Природно, некои од неговите манифестации се чисто физиолошки невозможни, но хормоналните промени се прашање кое може да се однесува на истиот степен на претставници на двата пола. Особено, лекарите ја забележале манифестацијата на симптоми кои се релевантни за жените во периодите на перименопауза и, соодветно, менопаузата кај мажите.

Таков јасно дефиниран период, карактеристичен за менопаузата кај жените, кај мажите се чини поинаку, поради што експертите ја утврдуваат причината за проблемите поврзани со возраста со постепено намалување на нивото на тестостерони (или андрогени) во крвта.

Кога ќе достигнат одредена возраст, мажите доживуваат намалување на нивоата на тестостерон, што, сепак, е карактеристично за дијабетесот. Заедно со намалувањето на нивото на овие полови хормони, симптомите се манифестираат во форма на слабост, чувство на анксиозност, депресија и вклучувајќи и сексуални проблеми. Врската помеѓу овие симптоми и недостатокот на половите хормони продолжува да биде предмет на контроверзност и дебата.

Кога се споредува со менопаузата, што е сосема јасно изразено кај жените и е проследено со комплетен прекин на процесот на производство на хормони, периодот на менопаузата кај мажите продолжува со постепено, како што веќе забележавме, намалување на нивото на тестостерон. Повторно, за разлика од карактеристиките што се релевантни во периодот што се разгледува кај женските јајници, кај мажите тестисите не го спречуваат производството на супстанцијата потребна за секреција и синтеза на тестостерони.

Вреди да се забележи дека во телото на здрав човек, производството на сперма може да трае до 80 години или повеќе. Во меѓувреме, можно е да има нарушување во функцијата која е карактеристична за машките сексуални жлезди, што се јавува како по правило против позадината на разни видови болести и се јавува на возраст од околу 50 години. Промени, поизразени во некои случаи, исто така, се забележани кај мажи кои се околу 70 години.

За да се утврди дијагнозата на менопаузата кај мажите, дијагностичкиот преглед го спроведува соодветен специјалист, појаснувајќи ги симптомите на симптомите. Покрај тоа, може да се препишат и повеќе дијагностички мерки за да се обезбеди дека пациентот е без болести кои се комбинирани со слични симптоми. Исто така, се земаат тестови на крв, вклучувајќи и анализа која го одредува нивото на хормони во него (вклучувајќи ги и тестостероните).

Дијагностицирање на менопаузата

По појавата на соодветните знаци на менопауза, нејзиното појавување е или определено независно, или кога се повикува на лекар, кој е придружен со истражување и испитување од негова страна. Точното определување на фазата на менопауза, што одговара на состојбата на жената, исто така е можно поради наједноставниот тип на анализа. Значително зголемување на FSH (фоликуло-стимулирачки хормон) се јавува кога јајниците се исцрпени и ова ниво може да се утврди врз основа на нормален крвен тест.

Покрај тоа, како што бевме забележано претходно, внатрешните вагинални ѕидови се изложени на чистење, чиишто клетки, соодветно, доживуваат промени во содржината на естроген, односно има намалување. За да се утврди атрофијата (степенот на разредување на вагиналните ѕидови и неговата сувост), докторот зема тест од внатрешниот ѕид на вагината (оваа постапка е целосно безболна и лесна за изведување). Овие анализи се исто така корисни во тоа што поради нив станува возможно да се одреди менструалниот циклус, а потоа да се подготви распоредот. Ова, од своја страна, им овозможува на лекарот да утврди дека жената е во период на интерес во овој случај.

Менопауза третман

Модерната гинекологија има такви пристапи во третманот на менопаузата, кои се фокусираат на намалување / елиминирање на нејзините главни симптоми. Значи, за да се намали фреквенцијата на топли бранови и нивната тежина во случај на патолошки текот на менопаузата, се користат антидепресиви.

За спречување на остеопорозата и нејзиниот третман за време на менопаузата, се користат биофосфонати, поради што се намалува губењето на коскената маса и, како резултат на тоа, се намалува ризикот од фрактури. Биофосфонатите исто така се ефикасна замена за естрогенска терапија во третманот на остеопороза во периодот што се разгледува.

Чтобы снизить проявления урогенитальной симптоматики в случае с патологическим течением климакса, рекомендовано введение эстрогена в таблетированном виде или в виде крема.

Наиболее эффективным методом в лечении менопаузы является гормональная терапия, назначенная в индивидуальном порядке врачом. Между тем, противопоказанным методом гормонотерапия является для тех пациенток, для которых актуальны следующие состояния:

 • рак молочной железы, эндометрия или яичников;
 • нарушения в функциях свертывания крови;
 • тромбофлебит, тромбоэмболия;
 • нарушения функций печени;
 • маточные кровотечения при невыясненных причинах, их провоцирующих;
 • почечная недостаточность.

До назначения гормональных медпрепаратов назначается ряд исследований:

 • УЗИ молочных желез и области органов малого таза;
 • мамографија;
 • биохемиски тест на крвта;
 • коагулограмма.

В случае появления актуальной для климакса симптоматики необходимо обратиться за консультацией к гинекологу (уролог, андролог – для мужчин).

Сподели го овој напис:

Если Вы считаете, что у вас Менопауза и характерные для этого заболевания симптомы, то вам может помочь врач гинеколог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Синдром истощения яичников (совпадающих симптомов: 7 из 16)

Синдром на исцрпна исцрпеност (синдром на ШИР, оваријална инсуфициенција, предвремена деплеција на јајниците, хипергонадотропна аменореа, ендокрина неплодност, предвремена менопауза) е патолошка состојба која се карактеризира со прекин на функционирањето на таквите органи кај жените под 40-годишна возраст. Вреди да се спомене дека на почетокот на болеста не му претходи нарушување на менструалната или репродуктивната функција.

...
Климактерический синдром (совпадающих симптомов: 6 из 16)

Климактеричниот синдром е симптоматски комплекс кој се развива на позадината на намалувањето на активноста на репродуктивниот систем, што се карактеризира со цел комплекс на нарушувања на ендокрините и невролошките нарушувања. Клиниката за оваа состојба трае околу 2-5 години, но медицината има познати случаи на пролонгиран менопаузален синдром - до 10 години. Симптоматологијата ќе зависи од сериозноста на развојот на овој патолошки процес - може да има нарушувања од страна на не само ендокриниот, туку и адаптогенскиот, психо-емоционалниот, кардиоваскуларниот систем. Не се исклучени и вазовегетативните манифестации.

...
Постменопауза (совпадающих симптомов: 5 из 16)

После прекращения месячных в жизни женщины наступает период, который врачи именуют постменопаузальным. Ему предшествует период менопаузы. В современное время средний возраст для наступления менопаузы у женщин - 51 год. О развитии постменопаузы можно судить в том случае, если месячные отсутствуют на протяжении 12 месяцев. Около 30% женского населения всего земного шара находится в периоде постменопаузы. На протяжении всего этого периода в организме происходят некоторые инволюционные процессы.

...
Пременопауза (совпадающих симптомов: 5 из 16)

Пременопаузата е посебен период во животот на жената, чиј поим е различен за секоја жена. Ова е вид на јаз помеѓу ослабнат и нејасен менструален циклус и последните менструации кои се јавуваат за време на менопаузата.

...
Сахарный диабет у мужчин (совпадающих симптомов: 5 из 16)

Дијабетесот кај мажите е болест на ендокриниот систем, наспроти позадината на која постои нарушување на метаболизмот на течности и јаглени хидрати во човечкото тело. Ова предизвикува дисфункција на панкреасот, која е одговорна за производство на важен хормон - инсулин, поради што шеќерот не се претвора во гликоза и се акумулира во крвта.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

гинеколог зема
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Гарибалди 36
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Волгоградский пр., 42, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Chernyakhovsky, 8
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Gamalei, 18
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .