Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Алфабетски рубрикатор на човечки болести и услови
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

ГИТ, уринарен систем

Во модерни услови на живот, полн со постојан стрес, нездрава исхрана и неповолни услови што ги има животната средина, телото не може да одговори на влијанието што го имаат, што особено влијае на гастроинтестиналниот тракт. Инциденцата на оваа област секоја година се зголемува само со најчесто забележана транзиција кон хроничната форма. Ова може да се избегне без да се игнорираат симптомите што се јавуваат, како и со елиминирање на само-третман, што влошува во повеќето случаи текот на болеста.

Хепаталната кома е последната фаза на прогресија на хепаталната инсуфициенција, придружена со нарушувања на централниот нервен систем. Оваа патологија се јавува како резултат на влијанието на општата состојба на телото од разни видови на интоксикација, како и цироза или орган кој умира.

...

Болеста, која се карактеризира со нарушување на интегритетот на ткивото на црниот дроб поради нивното акутно или хронично оштетување, се нарекува слабост на црниот дроб. Оваа болест се смета за комплексна, поради фактот што метаболните процеси се нарушени по оштетување на црниот дроб. Ако не преземете соодветни мерки за лекување на болеста, тогаш под одредени услови, хепаталната инсуфициенција може брзо и брзо да се развие и да биде фатална.

...

Хепатална енцефалопатија е болест која се карактеризира со патолошки процес кој се јавува во црниот дроб и го зафаќа централниот нервен систем. Резултатот од оваа болест се невропсихијатриски нарушувања. Оваа болест се карактеризира со промени во личноста, депресија и интелектуално оштетување. Само да се справи со хепаталната енцефалопатија нема да работи, не може без медицинска интервенција.

...

Хепатални палми (палмарна еритема) - црвенило на палмарна површина на рацете, ретко нозе. Како по правило, таков симптом укажува на развој на одреден патолошки процес во црниот дроб, поретко други системи или органи на телото. Ограничувања на возраст и пол не се. Доколку постои таков симптом, побарајте медицинска помош. Авто-лекувањето е неприфатливо.

...

Пиелитис е уролошка болест која се карактеризира со воспаление на бубрежните чаши и карлицата. Оваа болест може да се развие кај возрасни и кај деца. Пиелит кај деца често се јавува. Бремените жени и мажи кои биле подложени на операција на простата се изложени на ризик.

...

Пиелонефритис е воспалителна болест во која бубрезите се погодени, ова се случува кога голем број на негативни фактори се комбинираат со изложеност на одредени микроорганизми. Пиелонефритисот, чиишто симптоми честопати се отсутни, е опасно токму поради оваа причина, бидејќи општата здравствена состојба не е нарушена и затоа не се преземаат мерки за лекување. Болеста може да биде унилатерална или билатерална, како и примарна или секундарна, односно развива со претходно здрави бубрези или со постоечки патологии.

...

Пиелеектазија - зголемување на бубрежната карлица (делови од телото што содржат урина од бубрезите). Оваа болест не е независна, туку е еден од симптомите на патолошката структура на органи или друга абнормална состојба. Пиелеектазата на бубрезите води кон чести воспалителни процеси во органите за филтрирање и до зголемување на инфективните проблеми.

...

Прехранбената токсикоинфекција е болест, чиј развој не е предизвикан од самите бактерии, туку од токсините кои се формираат како резултат на живеалиштето на патогени надвор од човечкото тело. Предизвикувачките агенси на прехранбените болести во големи количини се наоѓаат во прехранбени производи кои ги користи секојдневно. Многу од нив се способни да ги издржат сите услови за преработка на храна, дури и ако вријат неколку минути.

...

Берозниот езофагус, исто така познат како метаплазија на Барет, е сериозен тип на компликации што се случиле во контекст на ГРЕБ (односно, гастроезофагеална рефлуксна болест). Покрај тоа, тоа е Баротов езофагус, симптомите на кои ги разгледуваме во оваа статија, се определува како главен фактор на ризик за понатамошен развој на рак на езофагусот.

...

Труење со храна е не-заразно нарушување кое се јавува по ингестија на храна која содржи токсични материи, штетни микроорганизми, вируси или паразити. Сите производи содржат мала количина на бактерии, а во мали количини тие не претставуваат закана за возрасни или деца. Но, ако тие се складирани погрешно, бројот на патогени почнува да се зголемува брзо. По влегувањето во телото, тие почнуваат да се размножуваат и се шират низ гастроинтестиналниот тракт, што предизвикува воспалителни процеси, иритација и интоксикација кај луѓето.

...

Површинскиот гастритис е форма на хроничен гастритис што се карактеризира со воспаление на мукозата на желудникот. Можни повреди на секреторната функција. Потоа, моторните и дигестивните функции се нарушени. Болеста може да има деструктивен ефект врз ткивото на стомакот. Површинскиот гастритис може да ги повреди и возрасните и децата. Кај возрасните, оваа болест има поизразени симптоми.

...

Површниот гастродуоденит е гастроентеролошка воспалителна болест која влијае на ѕидовите на желудникот, мукозната мембрана и тенкото црево.

...

Полицистичен црн дроб - наследен тип на болест, кој се карактеризира со формирање во ткивата на орган од многу цисти (абнормални абдоминални неоплазми, во кои е ексудат локализиран). Причините за прогресијата на болеста до денес сè уште не се темелно проучени. Извонреден е фактот дека формирањето на абдоминални формации кај дете е веќе забележано за време на неговиот пренатален развој, што им овозможи на научниците да го преземат наследниот фактор на нејзината манифестација.

...

Полицистична бубрежна болест или полицистична болест е дефект во ембрионалниот развој на бубрежните тубули, кој се карактеризира со формирање на цисти од различни големини во паренхимот на органот. Патолошкиот процес истовремено влијае на два бубрези. Големината на патолошките формации се различни - од пинхед до голема цреша. Внатре во цистите е ексудат светло или кафеава (желе-како).

...

Полип од дебелото црево (синични тумори на дебелото црево, полипоза на колонот, колоректален полип) е мала форма на мали или големи стебленца, која се состои од вроденото ткиво на овој орган. Таквите тумори можат да бидат единечни или повеќекратни. Исто така, вреди да се земе предвид дека некои типови полипи може да се претворат во малигни неоплазми.

...

Полипоза на жолчното кесе е патолошки процес кој води кон раст на формации слични на тумор на површината на мукозниот слој на ѕидовите на овој орган. Треба да се разбере дека оваа болест не е онколошко заболување, туку укажува на предиспозиција на телото кон формирање на малигни неоплазми. Во повеќето случаи, третманот на патологијата е радикален. Конзервативната терапија само го успорува развојот на болеста.

...

Полипи од стомакот - е патологија во која мукозниот слој на овој орган се соочува со формирање на тумори кои се бенигни во нивниот тек. Сепак, во некои случаи тие можат да се трансформираат во онкологија.

...

Полипите на ректумот се такви бенигни туморски формации кои се формираат директно на цревниот ѕид, проширувајќи се кон луменот на овој орган, односно полнење на просторот во него. Полипите на ректумот, симптомите кои долго време може да бидат отсутни, од одредена фаза на време почнуваат да се манифестираат во форма на болка, чешање, непријатност во анусот. Тие можат да бидат придружени со развој на крварење, кое е предизвикано од појавата на ерозија на нивната површина.

...

Полиурија - зголемување на износот на урина што се ослободува дневно. Дневната стапка на екскреција на урина од страна на телото е литар или една и пол. Со полиурија - два, три литри. Оваа болест честопати е придружена со чести желби за помош на мала потреба. Полиурија честопати се меша во вообичаеното често мокрење. Единствената разлика е што со сегашниот брз процес, секој пат кога се ослободува мал дел од содржината на мочниот меур. Со полиурија, секое патување во тоалетот е придружено со обилна урина.

...

Со болест како што е порталната хипертензија, се подразбира синдром кој се јавува како резултат на оштетен проток на крв во комбинација со зголемување на крвниот притисок во порталната вена. Портална хипертензија, чии симптоми се базираат на манифестации карактеристични за диспепсија, асцит, спленомегалија, проширени вени на стомакот и хранопроводот, како и гастроинтестинално крварење, како радикален метод на третман, ја вклучува потребата за хируршка интервенција.

...
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .