Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Алфабетски рубрикатор на човечки болести и услови
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

ГИТ, уринарен систем

Во модерни услови на живот, полн со постојан стрес, нездрава исхрана и неповолни услови што ги има животната средина, телото не може да одговори на влијанието што го имаат, што особено влијае на гастроинтестиналниот тракт. Инциденцата на оваа област секоја година се зголемува само со најчесто забележана транзиција кон хроничната форма. Ова може да се избегне без да се игнорираат симптомите што се јавуваат, како и со елиминирање на само-третман, што влошува во повеќето случаи текот на болеста.

Вилмс тумор (нефробластом) се смета за високо-малигна лезија локализирана во паренхимот на бубрезите. Карактеристика на болеста е тоа што таа се развива и се дијагностицира само во детството. Најверојатната теорија за потеклото на таквата неоплазма е ембрионска, според која е последица на генетски мутации. Покрај тоа, туморот делува како компонента на некои вродени синдроми.

...

Тумор на желудникот - е патолошка неоплазма, и покрај фактот дека покрај малигниот тек, исто така, може да има бенигна природа. Без оглед на нејзиниот карактер, таа секогаш почнува да се развива од еден слој на овој орган, но е склона кон пораз на сите структурни ткива. Доста честопати има асимптоматски тракт и се карактеризира со бавен раст.

...

Тумор на панкреасот е неоплазма која се наоѓа во регионот на панкреасот или епителот на жлебовите ткива. Може да биде или бениген или малиген. Со навремен третман, туморот лесно се третира. Ако третманот се игнорира, ваквите бенигни тумори на панкреасот можат да напреднат кон малигнитет.

...

Туморот на бубрезите е патолошки процес кој се карактеризира со пролиферација на органските ткива, што се манифестира во форма на очигледни квалитативни промени во структурата на овој орган. Тежината на патолошкиот процес во бубрежен тумор ќе зависи од типот на малигните или бенигни тумори. За да се утврди природата на таквата болест е можно само со спроведување на сеопфатен преглед, кој задолжително вклучува КТ (компјутерска томографија) и МНР.

...

Акутен вирусен хепатитис - е инфекција на црниот дроб предизвикани од специфични микроорганизми. Во зависност од тоа која бактерија стана извор на болка, ќе се утврди форма на хепатитис. Покрај специфичните бактерии, причината за развојот на оваа патологија може да биде и други, непознати микроорганизми. Постојат, исто така, голем број на предиспонирачки фактори кои го зголемуваат ризикот од развој на болеста.

...

Акутен гастритис е акутен воспалителен процес во областа на мукозата на желудникот. Во зависност од етиологијата, може да влијае на двата дел од мукозната мембрана и целата површина. Оваа болест нема ограничувања во однос на возраста и полот, се дијагностицира дури и кај деца од помлада предучилишна возраст. Вториот се должи на фактот дека едно дете може да консумира штетна храна и пијалоци во големи количини. Со навремено лекување започна, прогнозата е поволна, не предизвикува компликации.

...

Акутен гастроентеритис е прилично честа нарушување во кое воспалението истовремено влијае на поставата на желудникот и тенкото црево. Болеста може да го погоди апсолутно секој човек, нема ограничувања за возраста и сексот. Болеста има поинаква природа, но најчеста причина за воспаление се патогени. Сепак, се разликуваат и прехранбените и алергиските предиспонирачки фактори.

...

Акутен панкреатит (воспаление на панкреасот) е воспалителен процес во панкреасот. Голем број различни причини може да предизвикаат такво нарушување, но агресивното влијание на активните ензими врз органот е основа, што доведува до појава на специфични симптоми, вклучувајќи и неподнослива болка во абдоменот.

...

Фокалниот атрофичен гастритис е една од најопасните форми на патолошкиот процес во стомакот, во кој се случуваат воспалителни процеси во мукозната мембрана и панкреасот. За време на болеста, нормалното функционирање на клетките одговорни за производство на гастричен сок е намалено, поради што умираат живите кои произведуваат ензими и хлороводородна киселина. Оваа болест може да се прошири и на двата дел од телото и на целиот стомак. Фокалниот гастритис има тенденција да влијае на една или повеќе области на мукозната мембрана на органот. Исто така, оваа болест може да предизвика преканцерозна состојба на стомакот.

...

Панкреатитот е група на болести во комбинација со нивните придружни синдроми, чиј тек е придружен со заеднички фактор, што е воспаление на панкреасот. Панкреатитот, чии симптоми се манифестираат поради фактот дека нема ослободување на ензими секретирани од жлездата во дуоденумот, се случува со активирање на овие ензими директно во жлездата, поради што постепено се уништува, со други зборови, само-варење.

...

Панкреатичната некроза на панкреасот е опасна и тешка патологија во која самиот орган почнува активно да ги вари своите сопствени клетки. Ова, пак, води до фактот дека одредени области на жлездата се некротични. Овој патолошки процес може да предизвика прогресија на гноен апсцес. Панкреатонекрозата, исто така, негативно влијае на функционирањето на другите витални органи. Ако не се спроведе навремено и целосно лекување, тогаш болеста често доведува до смрт на пациентот.

...

Папилитис - е развој на воспалителниот процес кај папилите или папилите, кои се локализирани во анусот, јазикот или стомакот. Една од најретките форми е поразот на оптичкиот нерв. Голем број на предиспонирачки фактори можат да станат причина за болеста, која ќе се разликува во зависност од тоа каде се наоѓа воспалението. Изворите можат да бидат патолошки и физиолошки.

...

Перинефритис - пурулентно-деструктивно топење на влакна, лоцирано околу бубрезите. Овој патолошки процес се развива поради ширењето на воспалението од бубрежниот паренхим. По потекло на пиелонефритис, лекарите се поделени на примарно и секундарно. Во првиот случај, воспалението почнува директно во влакната, а во вториот случај, гноен процес се шири од бубрегот. Етиологија Симптоматологија Дијагноза Превенција на третман Во 80% од клиничките случаи, пациентите доживуваат секундарен перинефрит. Како по правило, болеста ги погодува луѓето од работоспособна возраст - од 16 до 50 години. Кај постарите лица и малите деца, болеста се дијагностицира во исклучително ретки случаи. Патолошкиот процес обично влијае на левиот бубрег, поретко двапати одеднаш.

...

Парапроктитис е гноен воспаление кое се јавува во масното ткиво кое го опкружува аналниот сфинктер и ректумот на својата локација. Парапроктитисот, чии симптоми се одредуваат во зависност од обликот на болеста, по хемороидите, е една од најчестите болести кои се јавуваат во ректалната област.

...

Ингоинална хернија е патолошка формација која се јавува кога органот лоциран во перитонеалниот регион (поголемиот оменум, цревата, јајниците) го остава абдоминалниот ѕид преку ингвиналниот канал. Ингвиналната хернија, чиишто симптоми се манифестираат особено во форма на туморско издвојување локализирано во ингвиналниот регион, како и во сенка на болка со различни степени на интензитет, е најчестата варијанта на формирањето на херниите.

...

Флексија на жолчното кесе е аномалија на структурата на овој орган, при што органот е деформиран. Наспроти ова, постои промена во нормалната форма на Ж, што треба да има изглед од круша. Покрај тоа, постои повреда на неговото функционирање и стагнација на жолчката, што подразбира развој на компликации.

...

Перитонитисот е воспалителна болест која влијае на перитонеумот. Ваквата состојба претставува голема опасност за организмот, бидејќи резултатот од таквата патологија е кршење на работниот капацитет на сите витални органи. Симптомите на перитонитис варираат во зависност од степенот на болеста и неговата форма: акутен и хроничен.

...

Перихолециститис е патологија која се карактеризира со појава на воспалителен процес во перитонеумот кој го покрива жолчното кесе. Исто така, воспалението може да влијае на сврзното ткиво кое го дели жолчното кесе од црниот дроб. Оваа болест не е независна нозолошка единица. Обично напредува како компликација на пептичен улкус, акутен холециститис и така натаму.

...

Цревната перфорација е опасна патолошка состојба која се развива како резултат на агресивни ефекти на ѕидовите на малите и големите црева на различни егзогени и ендогени фактори, поради што е нарушен интегритетот на мукозната мембрана. Таквата состојба во медицинската литература се нарекува и перфорација на малото или дебелото црево (во зависност од локацијата). Болеста бара обезбедување на итна медицинска помош, бидејќи без него може да биде фатална. Цревната перфорација може да се развие кај луѓе од различни возрасни групи, вклучувајќи ги новородените деца. Затоа, ако се појават првите симптоми, веднаш треба да контактирате со медицинска установа за квалификувана помош.

...

Хепатална колика е патолошки процес кој се карактеризира со напади на болка во десниот хипохондриум и се манифестира во присуство на камења во жолчниот меур или систематска злоупотреба на масна "тешка" храна. Нема јасни ограничувања за родот, но според статистичките податоци, оваа болест најчесто се среќава кај жени. Во ризик, луѓето во возрасната група од 40-60 години.

...
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .