Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Холестаза: Симптоми и третман

Холестаза - главните симптоми:

Холестазата е болест која се карактеризира со намалување на протокот на жолчката во дуоденумот поради нарушување на неговата екскреција, формирање или екскреција. Холестазата, симптоми кои се манифестираат првенствено кај пруритус, темна урина и лесни измет, во зависност од карактеристиките на етиологијата, може да бидат екстрахепатични или интрахепатични, во зависност од природата на курсот, акутна или хронична, со жолтица или без неа.

Општ опис

Холестазата, исто така, честопати се нарекува синдром на холестаза. Името на оваа болест на морфологот се определува со присуството во хепатоцитите и кај хипертрофичните Купер-клеточни жоли (клеточна билирубиностаза), што особено се манифестира во форма на мали капки жолчка, концентрирани во областа на проширените каналици (каналикуларна билирубиностаза). Во случај на екстрахепатична холестаза, локацијата на жолчката е концентрирана во регионот на интерлобуларни дилатирани жолчни канали (што ја одредува дуктулната холестаза), како и кај паренхимот на црниот дроб, каде што жолчката има појава на таканаречени "жолчни езера".

Холестазата која постои неколку дена ја предизвикува појавата на потенцијално реверзибилни ултраструктурни промени. Напредната фаза на болеста се карактеризира со голем број на хистолошки промени во форма на дилатација на жолчните капилари, формирање жолчни згрутчувања, исчезнување на вили од каналикуларната мембрана и оштетување на клеточните мембрани, кои, пак, ја провоцираат нивната пропустливост. Покрај тоа, меѓу промените во продолжената фаза, постои нарушување на интегритетот во тесни контакти и билирубиностаза, формирање на хепатални розети и перидуктурен едем, склероза и билијарни инфаркти. Во исто време се формираат микроабсцеси, мезенхимални и перипортални воспаленија итн.

Со постојаната форма на холестаза со соодветна форма на воспаление и реакција во сврзното ткиво, болеста станува неповратна. По извесно време (во некои случаи, пресметан во месеци, по неколку години), ваквиот тек на болеста доведува до развој на билијарна фиброза и примарна / секундарна билијарна цироза.

Треба да се напомене дека секоја патологија поврзана со црниот дроб може да се комбинира со холестаза. Во некои случаи, причините за оштетување на црниот дроб се идентификувани (алкохол, вируси, лекови), а во некои случаи тие не се идентификувани (примарна билијарна цироза, склерозиран примарен холангитис). Голем број на болести (хистиоцитоза Х, склерозантен холангитис) доведуваат до пораз на двете интрахепатични канали и екстрахепатични канали истовремено.

Главните форми на болеста

Холестазата може да се манифестира како интрахепатична или екстрахепатична форма. Интрахепатична холестаза, чии симптоми се јавуваат во зависност од сопствените форми на сепарација, ги дефинира следните типови на нив:

 • Функционална холестаза. Се карактеризира со намалување на нивото на струја на жолчниот канал, како и намалување на органските анјони (во форма на жолчни киселини и билирубин) и хепатална екскреција на вода.
 • Морфолошка холестаза. Карактеризира со акумулација во жолчните канали и хепатоцитите на компонентите на жолчката.
 • Клиничка холестаза. Одредува одложување на составот на крвните компоненти, кои вообичаено се излачуваат во жолчката.

Како и за екстрахепатична холестаза, се развива за време на екстрахепатична опструкција во жолчните канали.

Враќајќи се на интрахепатична холестаза, забележуваме дека се јавува како резултат на отсуство на опструкција во главните жолчни канали, а неговиот развој може да се спроведе и на ниво на жолчните интрахепатични канали и на ниво на хепатоцити. Врз основа на ова, холестазата е изолирана, што е предизвикано од поразот на хепатоцитите, дуктулите и каналикулите, како и мешаната холестаза. Покрај тоа, акутна холестаза и хронична холестаза исто така се дефинирани, во иктерична или аниктерна форма.

Причини за холестаза

Причините за болеста што се разгледуваат се многу различни. Важна улога во разгледувањето на развојот на холестазата е утврдена за жолчните киселини, кои се карактеризираат со површински активни карактеристики во екстремен степен на манифестација на нивните манифестации. Тоа се жолчните киселини кои предизвикуваат клеточно оштетување на црниот дроб додека ја зголемуваат холестазата. Токсичноста на жолчните киселини се определува врз основа на степенот на нивната липофилност и хидрофобноста.

Општо земено, синдром на холестаза може да се случи во широк спектар на состојби, од кои секоја може да се дефинира во една од две групи на нарушувања:

 • Нарушувања поврзани со формирање на жолчката:
  • Алкохолно оштетување на црниот дроб;
  • Вирусно оштетување на црниот дроб;
  • Токсични оштетувања на црниот дроб;
  • Оштетување на лекот во црниот дроб;
  • Бенигна форма на рекурентна холестаза;
  • Нарушувања во интестиналната микроекологија;
  • Цироза на црниот дроб ;
  • Холестаза бремена;
  • Бактериски инфекции;
  • Ендотоксемија.
 • Нарушувања поврзани со протокот на жолчката:

Каналикуларната и хепатоцелуларната холестаза може да биде предизвикана од алкохол, лекови, вирусни или токсични оштетувања на црниот дроб, како и ендогени нарушувања (холестаза кај бремени жени) и срцева слабост . Во случај на болести како што е цироза на црниот дроб, се појавува дуктуларна (или екстралобуларна) холестаза.

Напишаните каналикуларни и хепатоцелуларни холестази водат главно на лезии на транспортните мембрански системи, екстралобуларната холестаза се јавува кога епителиумот на жолчните канали е оштетен.

Интрахепатична холестаза се карактеризира со влез во крвта, и соодветно, исто така, во ткива од различни видови на жолчни компоненти (главно жолчни киселини). Покрај тоа, постои нивно отсуство или недостаток во луменот на дуоденумот, како и кај други цревни делови.

Холестаза: симптоми

Холестазата поради прекумерна концентрација на жолчните компоненти во црниот дроб, како и во ткивата на телото, предизвикува појава на хепатални и системски патолошки процеси, кои, пак, ги одредуваат соодветните лабораториски и клинички манифестации на оваа болест.

Основата за формирање на клинички симптоми се базира на следниве три фактори:

 • Прекумерно внесување во крвта и жолчното ткиво;
 • Намалување на волуменот на жолчката или негово целосно отсуство во цревата;
 • Степенот на изложеност на билијарни компоненти, како и токсични жолчни метаболити директно на тубулите и клетките на црниот дроб.

Севкупната сериозност на симптомите кои се карактеристични за холестазата се определува од основната болест, како и хепатоцелуларната инсуфициенција и оштетените екскреторни функции на хепатоцитите.

Меѓу водечките манифестации на болеста, како што веќе видовме погоре, без оглед на формата на холестазата (акутна или хронична), се открива чешање, како и нарушувања во варењето и апсорпцијата. Кај хроничната форма на холестаза, карактеристичните манифестации се коскени лезии (во форма на хепатална остеодистрофија), депозити на холестерол (во форма на ксантам и ксантелаза), како и пигментација на кожата која произлегува од акумулацијата на меланин.

Замор и слабост не се карактеристични симптоми на оваа болест, за разлика од нивната важност за хепатоцелуларното оштетување. Црниот дроб се зголемува во големината, нејзиниот раб е мазен, забележано е задебелување и безболноста. Во отсуство на портална хипертензија и билијарна цироза, спленомегалија (проширување на слезината), како симптом кој го придружува патолошкиот процес, е исклучително редок.

Покрај тоа, меѓу симптомите на фекална дисколорација. Стеатореа (прекумерна секреција на маснотии од столицата поради абсорпција на цревата) е предизвикана од недостаток на жолчни соли во цревниот лумен, кои се потребни за да се обезбеди апсорпција на витамините и мастите растворливи во масти. Ова, пак, одговара на изречените манифестации на жолтица .

Столицата станува миризлива, станува течна и обемна. Бојата на измет ви овозможува да ја одредите динамиката во процесот на опструкција на билијарниот тракт, кој може да биде, соодветно, комплетен, наизменичен или решен.

Кратка холестаза доведува до недостаток на витамин К во телото. Долгиот тек на оваа болест предизвикува намалување на нивото на витамин А во телото, што се манифестира во "ноќно слепило", што е спротивно на адаптацијата кон мракот на видот. Покрај тоа, постои недостаток на витамини Е и Д. Вториот, пак, делува како една од главните врски кај хепаталната остеодистрофија (во форма на остеопороза или остеомалација), манифестиран во прилично силен болен синдром кој се јавува во лумбалниот или торакалниот регион. Наспроти ова, постои и спонтаност на фрактури, кои се појавуваат дури и со мали повреди.

Промените на нивото на коскеното ткиво исто така се комплицирани од вистинското оштетување формирано во процесот на апсорпција на калциум. Покрај недостатокот на витамин Д, појавата на остеопороза во холестазата се определува со калцитонин, хормон за раст, паратироиден хормон, полови хормони, како и голем број на надворешни фактори (недоволна исхранетост, неподвижност, намалување на мускулната маса).

Така, поради карактеристичниот жолчен дефицит за оваа болест, дигестијата е нарушена, како што е апсорпцијата на диетални масти. Дијареата, која е придружник на стеатероа, предизвикува губење на течности, витамини растворливи во масти и електролити. Поради оваа причина, се развива малапсорпција, проследено со губење на тежината.

Како маркери на холестаза (особено хронична форма) се ксантоми (жолти туморски дамки на кожата кои се појавуваат како резултат на нарушувања во липидниот метаболизам на телото). Главно областа на концентрација на овие точки е локализирана во областа околу очите, на градите, грбот, вратот, како и во областа на палмираните набори и под млечните жлезди. Таа претходи на појавата на хиперхолестеролемија од страна на ксантомот, која може да трае три месеци или повеќе. Вреди да се забележи дека ксантомите се форма која е склона кон нејзиниот спротивен развој, што особено се случува кога нивото на холестерол опаѓа. Други видови на ксантоми се такви форми како што се xanthelasma (жолтеникави плаки, концентрирани во областа околу очите и директно на очните капаци).

Карактеристична манифестација на холестаза е исто така повреда на метаболизмот на бакар, што придонесува за развој на процеси на колагеногена. Околу 80% од вкупната количина на апсорбираниот бакар кај нормална здрава личност се излачува во цревата со жолчка, по што се отстранува заедно со измет. Во случај на холестаза, акумулацијата на бакар во телото се јавува во значителни концентрации (по аналогија со болеста Вилсон-Коновалов). Голем број случаи укажуваат на откривање на прстен на рожницата на рожницата.

Акумулацијата на бакар во ткивото на црниот дроб се јавува кај холангиоцити, хепатоцити и во системски клетки на мононуклеарни фагоцити. Локализацијата на вишокот содржини во клетките на бакар е предизвикана од етиолошки фактори.

Кај пациентите со холестаза во својата хронична форма и како манифестација како дехидрација, влијае на активноста на кардиоваскуларниот систем. Повреда на васкуларните реакции се јавува поради артериска хипотензија , исто така, постои повреда во регенерацијата на ткивата, зголемено крварење. Зголемен ризик од сепса .

Долгиот тек на холестазата често се комплицира со формирање на пигментни калкули во билијарниот систем, кои, пак, се комплицирани со бактериски холангитис. Формирањето на билијарна цироза ја одредува релевантноста на знаците за хепатоцелуларна инсуфициенција и портална хипертензија.

Анорексија , треска, повраќање и абдоминална болка може да бидат симптоми на болеста што предизвика холестаза, но тие не се симптоми на холестазата.

Дијагностицирање на холестаза

Холестазата се определува врз основа на историјата на пациентот и присуството на карактеристични симптоми заедно со палпација на соодветните области. Како дијагностички дијагностички алгоритам, се обезбедува ултразвучен преглед со кој станува возможно да се одреди механичката блокада формирана во билијарниот тракт. При откривање на експанзија во каналите се применува холангиографијата.

Во случај на сомневање за релевантноста на интрахепатичната холестаза, може да се изврши биопсија на црниот дроб, за што, сепак, неопходно е целосно да се исклучи можноста за присуство на екстрахепатична форма на холестаза кај пациент. Инаку, игнорирањето на овој фактор може да доведе до развој на билијарен перитонитис.

Локализацијата на нивото на лезија (екстрахепатична или интрахепатична холестаза) може да се изврши со употреба на тиографија со тирографија, во која се употребува иминодиоцетна киселина означена со технециум.

Третман на холестаза

Интрахепатичната форма на болеста укажува на ефективноста на етиотропната терапија. Тоа значи, тоа подразбира специфичен третман фокусиран на елиминација на причините што предизвикале одредена болест во прашање. Ова може да вклучи отстранување на камен, deworming, ресекција на тумори итн. Врз основа на голем број студии, се утврди висок степен на ефикасност во третманот на урсодеоксихолична киселина во случај на холестаза со тековна билијарна цироза, како и склерозиран примарен холангитис, алкохолно заболување на црниот дроб и слично.

Плазмафереза, холестипол, холестирамин, опиоидни антагонисти и сл. Се користат за лекување на резултирачкиот пруритус. Покрај тоа, се препорачува да се јаде диета, со исклучок на јадењето неутрална маст, додека се намалува нејзиниот волумен на дневна норма помала од 40g. Покрај тоа, витамини растворливи во масти се доделуваат за компензација на нивниот недостаток (К, А, Е, Д), како и калциум. Во случај на механичка опструкција во одливот на жолчката, се врши ендоскопско или хируршко лекување.

Ако се сомневате дека холестазата има симптоми кои се релевантни за него, треба да се јавите кај вашиот гастроентеролог. Дополнително, можеби ќе треба да се консултирате со хирург.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате холестаза и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш може да ви помогне лекарите: гастроентеролог , хирург .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Хепатитис Ц (симптоми на појавување: 5 од 16)

Хепатитис Ц е инфективна болест која влијае на црниот дроб и е еден од најчестите типови на хепатитис. Хепатитис Ц, чии симптоми веќе долго време не можат да се појават, често продолжува со неговото доцно откривање поради оваа причина, што, пак, води до латентен превоз кај пациенти со паралелно ширење на вирусот.

...
Рак на главата на панкреасот (појавување симптоми: 5 од 16)

Ракот на главата на панкреасот е една од најнеповолните онколошки патологии, во која прогнозата во повеќето случаи е неповолна, и причината за ова е дека оваа болест ретко се дијагностицира во почетната фаза, бидејќи во овој момент симптомите се отсутни. Во исто време, при откривање на онкологија во рана фаза, што е можно како резултат на случајна дијагноза за време на профилактичко испитување, му дава на лицето можност трајно да се ослободи од болеста - во овој случај, хируршкиот третман кој се состои од ресекција на тумор е многу ефикасен.

...
Механичка жолтица (појавување симптоми: 5 од 16)

Механичка жолтица се развива кога се нарушува процесот на одлив на жолчката по должината на жолчните канали. Ова се случува поради механичка компресија на каналите од тумор, циста, камен или други формации. Претежно жените страдаат од болеста, а на млада возраст, опструктивна жолтица се јавува како резултат на холелитијаза, а кај средовечни и постари жени, патологијата е последица на туморски процеси во органот. Оваа болест може да има и други имиња - опструктивна жолтица, екстрахепатична холестаза и други, но суштината на овие патологии е една и тоа е во кршење на протокот на жолчката, што доведува до појава на специфични симптоми и повреда на човечката состојба.

...
Алвекококоза (појавување симптоми: 5 од 16)

Алвеококозата е паразитарна болест предизвикана од алвеококи и се карактеризира со формирање примарна лезија во црниот дроб. Болеста има сериозни симптоми и последици, а во многу случаи, болеста завршува дури и со смртта на пациентот. Затоа, нејзината дијагноза и третман кај луѓето треба да се спроведе навремено, со цел да се избегне развој на компликации.

...
Автоимун хепатитис (појавување симптоми: 5 од 16)

Автоимуниот хепатитис е бавно оштетување на клетките на црниот дроб наречен хепатоцити, и тоа се случува поради влијанието на имунолошкиот систем на сопствениот организам. Вреди да се одбележи дека болеста може да се развие и кај возрасното и кај детето, меѓутоа, главната ризична група се состои од жени.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

гастроентеролог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Бољшај Серпуховскаја, 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Вернадский пр., 93, бул. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
хирургот зема
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Воротынская, 4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Миклухо-Маклај, 43
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .