Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Пореметување на цревата: симптоми и третман

Недостаток на црниот дроб - главните симптоми:

Болеста, која се карактеризира со нарушување на интегритетот на ткивото на црниот дроб поради нивното акутно или хронично оштетување, се нарекува слабост на црниот дроб. Оваа болест се смета за комплексна, поради фактот што метаболните процеси се нарушени по оштетување на црниот дроб. Ако не преземете соодветни мерки за лекување на болеста, тогаш под одредени услови, хепаталната инсуфициенција може брзо и брзо да се развие и да биде фатална.

Класификација

Болеста се класифицира според две карактеристики: природата на курсот и фазите.

Од природата на курсот постојат две фази на болеста:

 • Акутен;
 • Хроничен.

Акутна хепатална инсуфициенција се јавува поради губење на способноста на црниот дроб да ги извршува своите функции. Се манифестира главно од болест неколку дена и се карактеризира со тешка форма на симптоми. Често, акутниот изглед е фатален, па затоа е многу важно да се знаат симптомите со цел да се препознае болеста во рана фаза.

Акутната хепатална инсуфициенција е поделена, за возврат, во големи и мали . Големата е класичната форма на болеста, што е сосема јасно забележано во клиничките и лабораториските студии. Мала акутна хепатална инсуфициенција почесто се јавува кај деца со тешки болести (труење, интестинални инфекции, пневмонија итн.). Овој подвид е многу тешко да се дијагностицира поради отсуството на симптоми на болеста. Мал вид може да се развие и брзо и во текот на неколку години.

Хроничната дисфункција на црниот дроб се развива преку бавното прогресија на болеста. Поради постепената дисфункција на црниот дроб со прогресивниот тек на хроничната болест на паренхимот, се формира хроничен тип на болест. Болести како што се цироза на црниот дроб или хроничен хепатитис се резултат на хронична црнодробна инсуфициенција. Двете манифестации завршуваат со хепатална кома, проследено со смрт.

Главните форми на оштетување на црниот дроб

Дополнително, постојат два типа на црнодробна инсуфициенција:

 • ендогени;
 • егзогени.

За ендогените видови се карактеризира со манифестација на компликации со умирање или дистрофични промени во ткивата на црниот дроб. Овој тип е карактеристичен за цироза и хроничен хепатитис.

Егзогениот изглед се формира поради само-труење на телото, што е предизвикано од метаболички производи и супстанции кои се создаваат од цревната микрофлора. Тоа се случува поради навлегувањето на овие супстанции во крвта преку цревните ѕидови, кога тие застануваат во црниот дроб. Причината за стопирање може да биде блокада на вените, поради што, како резултат на тоа, црниот дроб само-ликвидира.

Според степени на гравитација, постојат четири фази:

 1. Примарна или компензирана , која се карактеризира со асимптоматски текот на болеста. Во почетната фаза, црниот дроб почнува активно да реагира на токсини.
 2. Декомпензиран . Манифестираат првите знаци на болеста. Во фазата на оваа фаза, крвниот тест го покажува развојот на болеста.
 3. Дистрофична или терминална . Пред-финалната фаза, на почетокот на која пациентот има сериозни повреди на функционирањето на црниот дроб. Наспроти позадината, исто така, се случува нарушување на целото тело од централниот нервен систем до метаболизмот.
 4. Фаза на хепатална кома . Се карактеризира со продлабочување на оштетувањето на црниот дроб, што во крајна линија доведува до смрт. Последната фаза се карактеризира со комплексноста на третманот, бидејќи црниот дроб оди во фаза на оседување.

Причини за болест

На болеста "црнодробна инсуфициенција" се дијагностицира и кај мажите и кај жените, исто така, нема старосна граница, па затоа може да се разболите во детството и во старост. Причините за оштетување на црниот дроб се разновидни и непредвидливи. Тие се важни за да знаат за да можат предвремено да ја утврдат дијагнозата и брзото лекување. Значи, причините што можат да предизвикаат црнодробна инсуфициенција кај луѓето се следниве:

 1. Болести на црниот дроб , кои вклучуваат: малигни тумори и други неоплазми, цироза, акутен и хроничен хепатитис, ехинокок, итн. Секој од овие знаци може да доведе до фатална болест. Цирозата и хепатитисот можат да бидат причина за болеста и нејзините последици.
 2. Жолчниот канал е затнат , и како резултат на тоа, се очекува зголемување на притисокот на билијарната хипертензија. Неуспехот на хипертензија ја нарушува циркулацијата на крвта во црниот дроб, што предизвикува развој на дистрофични абнормалности во клетките на овој орган.
 3. Болести на срцето, крвните садови , заразни инфекции на телото, недостаток на ендокрините жлезди, автоимуни болести. Секое нарушување во телото може да предизвика развој на сериозна болест, па затоа е многу полесно да се елиминираат знаците на абнормалности во рана фаза отколку да се обиде да се опорави од сериозни болести.
 4. Преземањето на лекови (особено за долго време) може да остави свој белег на црниот дроб. Како што знаете, секој лек влијае на црниот дроб, па затоа е многу важно да се чува точната доза на лекови и да не се наруши фреквенцијата на внесот.
 5. Труење со разни супстанции од органска и неорганска природа: отровни печурки, алкохол, тутун, хемикалии, итн.
 6. Екстремни ефекти . Причината за фатална болест може да биде дури и мала изгореница на кожата, на која соодветни медицински мерки едноставно нема да се преземат. Дополнително: повреди, губење на крв, алергии, септичен шок и други фактори може да бидат коренот на оштетувањето на црниот дроб.
 7. Абнормалности во функционирањето на бубрезите , туберкулозата , уролитијазата, пиелонефритот , конгениталните аномалии и многу повеќе, се причини за болест како бубрежно-хепатална непријатност.
Туберкулозата може да предизвика оштетување на црниот дроб.

Главната причина за бубрежно-хепаталната болест е недостатокот на баланс помеѓу контракции и дилатации на садовите. Причината за недостиг на рамнотежа може да послужи како банална причина за злоупотреба на алкохол, како и труење, храна и респираторни болести. Болеста на бубрежно-хепатална инсуфициенција не е помалку сериозна од оштетување само на црниот дроб, бидејќи на годишно ниво се забележува зголемување на морталитетот од овој тип на болест.

Врз основа на сите причини, се појавува комплекс на симптоми на болеста. Кои се овие симптоми и нивните главни карактеристики ќе бидат одблизу.

Симптоми на болеста

Симптомите на црниот дроб се најразновидни, но тие се првите фактори, по откривањето на кои е неопходно да се брза на лекар. Почетните фази на болеста се манифестираат во форма на општа слабост на телото, појава на манија и друга моторна анксиозност. За време на флексија / проширување на прстите, може да се забележи симптом на тремор, односно латерални знаци или треперење, кои често се јавуваат при ненадејни движења.

Хепаталната инсуфициенција и нејзините симптоми секогаш се придружени со развој на жолтица и невритис. Пациентот има пораст на температурата на ниво од 40 степени за време на егзацербација на болеста, како и отекување на нозете. Непријатна, но чудна мирис произлегува од устата, што укажува на почетокот на формирањето на триметиламин и диметил сулфид. Постои нарушување на ендокриниот систем, постои зголемување на губењето на косата, до ќелавост, намалено либидо, атрофија на матката и на предок на желудникот кај жени, сепарација и распаѓање на ноктите. Кај жените, хепаталната инсуфициенција на рана возраст може негативно да влијае на плодноста, односно да предизвика развој на неплодност .

Покрај тоа, целиот период на болеста кај пациент има зголемување на главоболки, фебрилни манифестации, вртоглавица, вклучувајќи и несвестица и агресивна состојба. Да разгледаме подетално што симптомите се својствени за трите фази на болеста.

Жолтица е симптом на оштетување на црниот дроб

Фази на хронична црнодробна инсуфициенција

Често хроничната дисфункција на црниот дроб се карактеризира со четири фази, кои имаат свои симптоми.

 1. Компензираната фаза е често асимптоматска, но следните негативни процеси се забележани во телото: зголемување на притисокот во хепаталниот систем, претекување на венски плексуси на стомакот и проширени вени . Во почетната фаза, можете да забележите нејасен изглед на васкуларните ѕвездички врз телото на пациентот и црвенилото на дланките. Пациентот одбива да јаде храна, поради гадење. Постои мала губење на тежината.
 2. Декомпензирана фаза поради зголемени симптоми на болеста. Првите знаци на болеста почнуваат да се појавуваат: агресија, дезориентација во локалитетот, нејасен говор, треперење на екстремитетите. Роднините може да забележат значителна промена во човековото однесување.
 3. Дистрофичната фаза е предизвикана од појава на ступор. Пациентот станува несоодветен, многу е тешко да се разбуди, а во моменти на будност, апатија периодично се заменува со возбуда. Вознемиреност на лицето, нозете, акумулација на течност во абдоминалната празнина. Исто така, пациентот може да се појави во утрински или вечерни периоди на крварење од носот или гастроинтестиналниот тракт.
 4. Во завршна фаза , пациентот има појава на хепатална кома, поради што пациентот е несвесен, додека не постои реакција на надворешни болки. Визијата на пациентот се намалува, се јавува страбизам, се јавува мозок и акумулација на течности. Хроничната хепатална инсуфициенција се развива во секој поединечен случај на различни начини, често со децении.

Симптоми на остар изглед

Акутна хепатална инсуфициенција се јавува претежно брзо со изразена слика на симптоми. Следниве симптоми се својствени за овој вид:

 • ненадеен изглед на слабост;
 • гадење, повраќање и други знаци слични на труење;
 • зголемување на телесната температура;
 • растот на жолтицата, додека може да се види промена во бојата на кожата до жолто. Очното јаболко на пациентот, исто така, се претвора во жолта боја;
 • здив;
 • намалување на големината на црниот дроб, што се манифестира во форма на знаци на болка;
 • летаргија, анксиозност и нарушувања на говорот.
Лош здив може да укаже на развој на оштетување на црниот дроб

Акутната хепатална инсуфициенција се карактеризира со промена на составот на крвта: постои зголемување на билирубинот, што укажува на распаѓање на хемоглобинот и негово намалување, како и намалување на индексот на протромбин.

Многу е важно да се достави пациентот во клиниката на време со цел да се има можност за медицински ефект. Инаку, акутната хепатална инсуфициенција може да биде фатална во крајниот рок.

Симптоми на бубрежно и хепатално заболување

Симптомите на заболување на бубрезите и црниот дроб се речиси идентични со погоре, единствената разлика е оштетувањето на бубрезите, што укажува на нивната болка и следниве симптоми:

 1. Присуството на болка во црниот дроб прво, а потоа и во областа на бубрезите.
 2. Зголемување на температурата.
 3. Знаци на жолтица.
 4. Еритроцитите, протеините и сложената жолчка се наоѓаат во урината.
 5. Се формира хеморагична дијатеза, чија причина е интоксикација на телото.

Главната опасност од бубрежно-хепатална болест е вклучување на патологија и други органи и системи: гастроинтестиналниот тракт, централниот нервен систем, респираторните органи и сл. Во хроничната форма, функционирањето на ткивата на црниот дроб запира, што резултира со токсини што почнуваат да се елиминираат преку гастроинтестиналниот тракт и белите дробови. Ова е абнормална состојба, така што телото е под сериозен стрес.

Пред да почне третманот, важно е правилно да се дијагностицира болеста. Што треба да се дијагностицира, можете да научите од следниот дел.

Дијагностика

Црнодробен ултразвук

Ако се откриени сите горенаведени симптоми, веднаш треба да одите во болница или да се јавите на амбуланта. Клиниката ќе треба дијагноза со цел да може да направи точна дијагноза. Прво, дијагнозата започнува со преглед и испитување на пациентот. Често ова не е доволно за да се направи точна дијагноза, така што лекарот ќе пропише клинички мерки.

Клиничките активности вклучуваат донација на крв за откривање на биохемиски податоци за билирубин, алкална фотофосфаза, ЛДХ, АСТ и АЛТ. Според овие показатели, лекарот открива не само присуство на знаци на болест, туку и во која фаза е хепаталната болест. Колку е повисока перформансата, толку е поактивен процесот на распаѓање на клетките на црниот дроб.

Дополнително, може да се бара ултразвучен скенирање врз основа на кој може да се утврди природата на болеста (акутна или хронична), големината на црниот дроб и присуството на структурни и дистрофични промени.

Следните дијагностички мерки не се исклучени:

Овие дополнителни анализи и податоци ќе дадат идеја за тоа како се вклучени други човечки органи и системи кои се вклучени во процесот на болеста.

Третман

Третман на оштетување на црниот дроб

Третманот за оштетување на црниот дроб е прилично комплицирана и долга процедура, која првенствено зависи од фазата на болеста.

Важно место во процесот на лекување се дава на терапијата со инфузија, преку која се обезбедува соодветна исхрана и телото е детоксифицирано. Исто така е потребно да се подобри микроциркулацијата на црниот дроб, да се нормализира или врати балансот на киселинско-базната рамнотежа.

На пациентот му се доделуваат лаксативи и клизи за да го исчистат дигестивниот тракт од токсините и да се ослободат од запек. Капперот со раствор на глукоза, витамини Б6, Б12 и липоична киселина се администрираат секојдневно.

Ако болеста поминала во фаза на хепатална кома, тогаш се прибегнува кон интензивни ефекти на лекот. Целта на овие активности е да се одржи животот на пациентот, така што црниот дроб може нормално да функционира. Се инјектира раствор на натриум или калиум бикарбонат, а инхалација на влажниот кислород се изведува преку назален катетер. Ако притисокот е намален, тогаш албуминот се инјектира интравенозно.

Пациентот мора да биде во болница и под надзор на медицински сестри. Покрај медицинските процедури, се исполнети и следниве услови:

 • дневно следење на анализите на крвта за да се утврди составот на албумин;
 • уринарен мониторинг;
 • профилакса на хемореза;
 • однесување тежи секој ден.

Подготовките за хипоамониумски ефекти може да го намалат нивото на амонијак во телото.

Ако пациентот има поврзаност со бубрежна инсуфициенција, тогаш ќе се бара хемодијализа, покрај тоа да се отстрани амонијакот и другите токсини од крвта, кои во нормални услови се неутрализирани од страна на црниот дроб. За едем или асцит, потребна е парацентеза, што ќе помогне да се отстрани вишокот течност од телото.

Во прилог на сето погоре, за нормализирање на црниот дроб ќе биде потребно одржување на правилна исхрана и, попрецизно, почитување на исхраната.

Исхрана

Исхрана за оштетување на црниот дроб

Исхрана во третманот на заболување на црниот дроб е задолжителна постапка, бидејќи значаен удар го добива црниот дроб од погрешната диета. Диетирањето вклучува следење на процедурите:

 1. Намалување на нивото на протеини и маснотии до 30 грама дневно, и јаглени хидрати до 300.
 2. Јадете по можност растителна храна, која вклучува: овошје, зеленчук, мед, компоти, желе.
 3. Храна која се консумира само во течен или полу-течен состав. Во исто време потребно е да се јаде малку, но на секои 2 часа.
 4. Солта се исклучува од вашата исхрана.
 5. Ако не постои едем, тогаш потребно е да пиете околу 1,5 литри течност дневно.

Исхраната игра важна улога во третманот на откажување на црниот дроб, така што комбинираниот ефект ќе се ослободи од симптомите на болеста и ќе се врати во претходниот здрав живот.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате црнодробна инсуфициенција и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите може да ви помогнат: хепатолог , гастроентеролог , терапевт .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Жолтица (појавување симптоми: 7 од 20)

Жолтицата е патолошки процес, чие формирање е под влијание на високата концентрација на билирубин во крвта. Да се ​​дијагностицира болеста може и возрасни и деца. Секоја болест може да предизвика таква патолошка состојба, и сите тие се сосема различни.

...
Хепатитис Б (симптоми на појавување: 7 од 20)

Вирусен хепатитис Б е вирусна болест на воспалителна природа, која главно влијае на ткивото на црниот дроб. Откако лицето се опоравува од оваа болест, тој развива траен имунитет за живот. Но, можно е транзицијата на акутната форма на хепатитис Б да хронична прогресивна. Превозот на вирусот е исто така можен.

...
Фасциолијаза (појавување на симптоми: 7 од 20)

Фасциолијазата е екстраинтестинална хелминтијаза предизвикана од патолошкиот ефект на паразитот на паренхимот на црниот дроб и жолчните канали. Оваа болест е класифицирана како најчеста хеминетска инвазија на човечкото тело. Изворот на болеста е патогенот, кој може да биде хепатичен флук или џиновски флукс. Покрај тоа, лекарите идентификуваат неколку начини да зарази таков микроорганизам.

...
Пурпура тромбоцитопенична (Verlgof болест) (појавување симптоми: 6 од 20)

Пурпура тромбоцитопенична или Verlgof-ова болест е болест која се јавува во позадина за намалување на бројот на тромбоцити и нивната патолошка тенденција за лепење и се карактеризира со појава на повеќе хеморагии на површината на кожата и мукозните мембрани. Оваа болест припаѓа на групата на хеморагична дијатеза, е доста ретка (според статистиката, 10-100 луѓе се разболуваат годишно). Првпат беше опишан во 1735 од страна на познатиот германски лекар Пол Werlhof, по што го доби своето име. Почесто, сè се манифестира на возраст од 10 години, а тоа влијае на лицата на двата пола со иста фреквенција, и ако зборуваме за статистички податоци кај возрасните (по 10-годишна возраст), жените се разболуваат два пати почесто од мажите.

...
Ехинококоза (појавување симптоми: 6 од 20)

Ехинококозата е паразитарна болест која е честа кај луѓето. Нерамномерно е дистрибуиран низ целиот свет. Честите случаи на морбидитет се забележани во оние земји каде преовладува земјоделската активност. Echinococcus може да го нападне секој орган во човечкото тело. Ехинококозата се развива кај деца, како и кај возрасни од различни возрасни групи.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

хепатолог прифаќа
Адреса : Москва, транс. Расково, 14-22
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
гастроентеролог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Первомайская, д. 42
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Gamalei, 18
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .