Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Жолтица: Симптоми и третман

Жолтица - главните симптоми:

Жолтицата е патолошки процес, чие формирање е под влијание на високата концентрација на билирубин во крвта. Да се ​​дијагностицира болеста може и возрасни и деца. Секоја болест може да предизвика таква патолошка состојба, и сите тие се сосема различни.

Причини

Жолтица - знак што укажува на повреда во телото на возрасните и децата. Ефектот од пропишаната терапија ќе се забележи само ако причината е пронајдена. Најчесто, жолтица влијае на телото поради дефект на следниве органи и системи:

 1. Циркулаторниот систем, чија функција е да произведе билирубин од потрошени крвни клетки.
 2. Црниот дроб, кој служи како место за акумулација и транзиција на билирубин во дел од жолчката.
 3. Жолчното кесе, во кое жолчката се разгорува и го инфицира дебелото црево.

Начини за пренос

Како се пренесува жолтицата? Постојат неколку методи за трансфер тука:

 1. Со контаминирани производи и вода - фекално-орална. Инкубациониот период за жолтица трае 10-45 дена.
 2. Парентерална рута. Таквата жолтица може да тече во хронична форма, а периодот на инкубација трае 6 недели - 6 месеци.
 3. Преку крв. Како се пренесува жолтицата во овој случај? Мошне едноставно, пациентот може да се зарази за време на трансфузија или за време на породувањето.
 4. Сексуално. Со овој метод на пренесување, жолтица или хепатитис Ц се пренесува.

Како да ја препознаеме болеста?

Главните симптоми на жолтица е жолтилото на кожата. Во прилог на кожата, патолошки промени се очите, склерата, мукозните мембрани. Ако постои вистинска жолтица, тогаш кај возрасни и деца постои затемнување на урината, бидејќи билирубинот е делумно произведен од бубрезите. Покрај тоа, знаците на жолтица се придружени со промена на бојата на фекалните маси, бидејќи билирубинот не влегува во дебелото црево.

Земајќи ја во предвид основната причина за патологијата, симптомите на жолтица може да се манифестираат како синдром на болка во десниот хипохондриум, билијарно белење. Хроничната форма на болеста кај децата и возрасните предизвикува интоксикација на телото. Како резултат на тоа, главоболка, слабост, чувство на гадење. За одредени форми на жолтица чешање е карактеристично.

Видови на жолтица

Имајќи ги предвид причините за формирање на патологија, се разликуваат следниве видови:

 • хемолитична;
 • паренхимски;
 • механички (опструктивна, бубрежна жолтица);
 • неонатален;
 • физиолошки;
 • бубрежна;
 • конјугација.

Механички

Механичка жолтица

Опструктивна жолтица е патолошки процес во кој се јавува екстра-или интрахепатична опструкција на билијарниот тракт. Ренална жолтица е поедноставено име - вирусен хепатитис. Повеќе лекари го нарекуваат болест на Боткин. Реналната жолтица предизвикува оштетување на црниот дроб поради слабото функционирање.

Механичната жолтица предизвикува кршење на одливот на жолчката или комплетно преклопување на заедничкиот жолчен канал. Опструктивната жолтица поради акумулацијата на жолчката во црниот дроб придонесува за истегнување на капиларите, компресија на хепатоцитите и ослободување на конјугиран билирубин во крвните садови.

Механичната жолтица е придружена со покачено крвно ниво на конјугиран билирубин. Друга опструктивна жолтица често се манифестира во форма на билирубин во урината. Ако количината на оваа компонента е намалена или целосно исчезна, тогаш можеме да зборуваме за целосна или делумна реконструкција на проходите на билијарниот тракт.

Механичната жолтица е најчестиот тип на болест, која може да се дијагностицира не само кај децата, туку и кај возрасните. Во прилог на опишаните симптоми, опструктивната жолтица може да предизвика главоболки, дијареа, чешање, поспаност, гадење, па дури и повраќање.

Паренхимална

Ако паренхимот на црниот дроб е оштетен, се забележува брз пораст на нивото на билирубин. Паренхимната жолтица се јавува како резултат на акутен вирусен хепатитис кој се јавува во токсичната фаза, како и токсикоза. Ако концентрацијата на билирубин во плазмата е надмината, тогаш почнува да излегува со урината. Паренхимната жолтица во почетните фази на нејзиниот развој не придонесува за ослободување на билирубин во урината. Зголемувањето на оваа компонента се јавува со тешка болест. Паренхимната жолтица во средината на развојот придонесува за највисока концентрација на билирубин во крвта, но после тоа има пад.

Хемолитичен

За оваа форма на патологија се карактеризира со формирање на неконјугиран билирубин во големи количини. Во компонентата на урината не е детектирана, а реакцијата на уробилиноген е позитивна.

Хемолитичната жолтица предизвикува зголемена содржина на билирубин во крвта, бидејќи нејзиниот метаболизам е нарушен. Кај деца и возрасни, постојано се забележуваат знаци на жолтица како што се жолтилото на кожата и мукозните мембрани. Причината за хемолитична жолтица е неспособноста на црниот дроб да го искористи, конјугира и фрли билирубин во жолчните садови. Во прилог на презентираните симптоми, хемолитичната жолтица може да го оштети нервниот систем, што резултира со раздразливост и главоболки.

Желтушка кај новороденчиња

Жолтица кај новороденчиња

Физиолошката жолтица е патологија која најчесто се дијагностицира кај новороденчиња. Тоа може да влијае на околу 60-70% од бебињата и се чувствува на 3-4 дена по раѓањето. Физиолошката жолтица не е болест, како со текот на времето, сите негови манифестации исчезнуваат. Физиолошката жолтица се јавува поради незрелоста на одредени телесни системи кои се вклучени во метаболизмот на презентираната компонента.

Физиолошката жолтица кај децата не предизвикува повреди на општата состојба. Ако има силен израз, детето сака да спие цело време, да се влоши лошо, а во некои случаи да се појави и повраќање. Тежината на болеста може да се утврди од нивото на директен билирубин во крвта. Тој ќе ја земе максималната вредност на третиот ден од животот на трошките. За да се спречи токсичниот ефект на оваа компонента на крвта врз телото на детето е можно благодарение на неговата поврзаност со албумин. Но, како што практиката покажува, не во сите случаи, физиолошката жолтица многу брзо ги остава новородените.

Форма на конјугација

Симптоми на жолтица

Конјугираната жолтица влијае на човечкото тело во случај кога е нарушена обработка на билирубин во клетките на црниот дроб. Често, оваа форма на жолтица е збунета со физиолошка жолтица, која се јавува кај новороденчињата. Но, конјугираната жолтица е наследна болест и се дијагностицира многу често. Конјугираната жолтица е патолошки процес кој бара третман и набљудување од страна на гастроентеролозите.

Неонатален

Почнува да се чувствува неонатална жолтица, почнувајќи од првите 2-4 дена од моментот на раѓање. Сите нејзини симптоми исчезнуваат за една недела или две. Неонаталната жолтица се јавува поради недоволно созревање на одредени телесни системи. Особено се однесува на размената на билирубин. Неонаталната жолтица најчесто се дијагностицира кај недоносени бебиња, близнаци и мајка со дијабетес.

Терапевтски активности

Суштината на третманот со жолтица е да се елиминира коренот на нејзиното формирање. Имајќи го ова на ум, пациентите се пропишани да се подложат на терапија со лекови, чија цел е да се уништат остатоците од плазма билирубин.

Многу често, фототерапијата се користи за отстранување на патологијата. Причината е дека билирубинот совршено се распаѓа под влијание на УВ зраците. Жолтицата кај новородените деца не се лекува со лекови. Како по правило, закрепнувањето на црниот дроб се јавува кај мали деца без интервенција, а физиолошката форма на патологијата исчезнува без трага.

Фототерапија

Важна е правилната исхрана. Исхраната треба да има мека и нежна природа. Пожелно е да го надополнувате вашето тело со млечни производи со нула проценти маснотии, растителни јадења, со малку масти сорти на риба и месо. Не можете да јадете за време на болеста зеленчук, кој вклучува груби сурови влакна.

Што е опасна жолтица?

Само по себе, патологијата не претставува посебна опасност за човечкото тело, но ако болеста е во напредна фаза, тогаш може да настанат некои компликации. Тие ќе доведат до нарушување на функционирањето на црниот дроб, жолчниот меур и други телесни системи.

Билирубин е компонента која служи како отровна супстанција за телото. Ако е содржан во максималната количина, создава силна интоксикација, ја засите крвта со отров и негативно влијае на нервниот систем. Ако жолтицата не беше третирана во време кај мало дете, тогаш тоа ќе предизвика таква компликација како застој во менталниот развој.

Како да се спречи болеста?

Превенција на жолтица

Превентивните мерки против жолтица подразбираат спречување на болести кои го предизвикуваат. За заштита од оваа патологија, треба внимателно да ја следите личната хигиена.

Вие не треба да земате храна во нехигиенски услови, треба често да ги миете рацете и да го избегнувате секојдневниот секс. Вакцината со жолтица не е направена, бидејќи не е посебна болест, туку само симптом. Денес, само вакцини против вирусниот хепатитис, кој често предизвикува жолтица, се развиени.

Жолтица е патолошка манифестација на одредена болест, која се карактеризира со формирање на чешање, пожолтување на кожата. За секој тип на патологија има свои симптоми и коренот. Затоа, пред третманот треба да се спроведе темелна дијагноза и да се одреди факторот кој влијаеше врз формирањето на жолтица.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате жолтица и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш може да ви помогне лекарите: хепатолог , педијатар , специјалист за заразни болести .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Механичка жолтица (појавување симптоми: 12 од 19)

Механичка жолтица се развива кога се нарушува процесот на одлив на жолчката по должината на жолчните канали. Ова се случува поради механичка компресија на каналите од тумор, циста, камен или други формации. Претежно жените страдаат од болеста, а на млада возраст, опструктивна жолтица се јавува како резултат на холелитијаза, а кај средовечни и постари жени, патологијата е последица на туморски процеси во органот. Оваа болест може да има и други имиња - опструктивна жолтица, екстрахепатична холестаза и други, но суштината на овие патологии е една и тоа е во кршење на протокот на жолчката, што доведува до појава на специфични симптоми и повреда на човечката состојба.

...
Алкохолен хепатитис (појавување симптоми: 12 од 19)

Алкохолниот хепатитис е воспалителна болест на црниот дроб, која се развива како резултат на продолжена употреба на пијалоци што содржат алкохол. Оваа состојба е претходник на развојот на цироза на црниот дроб. Врз основа на името на болеста, станува јасно дека главната причина за појавата е употребата на алкохол. Покрај тоа, гастроентеролозите идентификуваат неколку фактори на ризик.

...
Акутен вирусен хепатитис (појавување симптоми: 12 од 19)

Акутен вирусен хепатитис - е инфекција на црниот дроб предизвикани од специфични микроорганизми. Во зависност од тоа која бактерија стана извор на болка, ќе се утврди форма на хепатитис. Покрај специфичните бактерии, причината за развојот на оваа патологија може да биде и други, непознати микроорганизми. Постојат, исто така, голем број на предиспонирачки фактори кои го зголемуваат ризикот од развој на болеста.

...
Хепатитис Д (појавување симптоми: 11 од 19)

Хепатитис Д е друг вид на вирусна инфекција на црниот дроб. Неговата карактеристична особина е тоа што најчесто се јавува истовремено со хепатит Б, помалку се смета за компликација на негативните ефекти на ХБВ. Провокатор е специфичен микроорганизам кој често инфицира лице со парентерален пат, т.е. преку крв. Покрај тоа, постојат и други механизми на инфекција.

...
Хепатитис Г (појавување симптоми: 11 од 19)

Хепатитис Г е заразна болест предизвикана од негативниот ефект на специфичен патоген на црниот дроб. Меѓу другите сорти на оваа болест е помалку веројатно дека ќе се дијагностицира. Прогнозата целосно зависи од нејзината варијанта. Носачот на патолошкиот агенс се смета за болен човек и асимптоматски носител на вирусот. Најчеста инфекција е преку крв, но постојат и други механизми за влез на бактерии.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

хепатолог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, транс. Расково, 14-22
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, 2-ри Сиромятнически лента, 11
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
педијатар зема
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Первомайская, д. 42
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .