Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Парапроктитис: симптоми и третман

Парапроктитис - главни симптоми:

Парапроктитис е гноен воспаление кое се јавува во масното ткиво кое го опкружува аналниот сфинктер и ректумот на својата локација. Парапроктитисот, чии симптоми се одредуваат во зависност од обликот на болеста, по хемороидите, е една од најчестите болести кои се јавуваат во ректалната област.

Општ опис

Пулмонален парапроктитис може да постои во акутна и хронична форма. Акутна, особено, е формирање на масни апсцеси (т.е. шуплини со ограничена скала со гној). Што се однесува до хроничната форма, парапроктитот може да се манифестира во форма на параректални фистули или периректални фистули или во форма на перианални фистули (кои го опкружуваат анусот), кои се формираат во повеќето случаи откако претрпел претходно акутен акутен пациент.

Класификација на форми на парапроктитис

Карактеристиките на секоја форма на парапроктитис ги одредуваат следните типови на него:

 • Акутен парапроктитис
  • Во зависност од етиологијата:
   • Чести акутен парапроктитис;
   • Анаеробен акутен парапроктитис;
   • Специфичен акутен парапроктитис;
   • Трауматски акутен парапроктитис.
  • Во зависност од локализацијата на инфилтратите (ленти, чирови, фистули):
   • Поткожен акутен парапроктитис;
   • Ишиоректален акутен парапроктитис;
   • Ретроректален акутен парапроктитис
   • Субмукозен акутен парапроктитис;
   • Пелвиректален акутен парапроктитис;
   • Некротичен парапроктитис.
 • Хроничен парапроктитис
  • Во зависност од карактеристиките на анатомските знаци на фистула:
   • Целосна фистула;
   • Нецелосна фистула;
   • Надворешна фистула;
   • Внатрешна фистула.
  • Во зависност од локацијата на фистулен внатрешен отвор:
   • Фронт;
   • Страна;
   • Назад.
  • Во зависност од односот кон влакната на фистулозните сфинктерни влакна:
   • Интрасфинктура;
   • Extrasphincal;
   • Трансширот.
  • Во зависност од степенот на сложеност на фистулата:
   • Едноставно;
   • Комплекс

Подолу е анатомската класификација на парапроктитисот, во зависност од локацијата на лезиите:

Класификација на парапроктитис, во зависност од локацијата на воспалителни жаришта

Начини на развој на воспаление на перикомибуларната целулоза

Развојот на парапроктитисот се јавува како резултат на пенетрација на разни видови на габи и микроорганизми во периферното цревно ткиво. Претежно инфекцијата е предизвикана од влијанието на неколку видови патогени, но основа за тоа, пред се, се микробите, чија репродукција се јавува во услови на апсолутен недостаток на кислород. Овој тип на микроорганизми се анаероби, кои во суштина се најагресивни од постојните. Anaerobes може во најкус можен рок да предизвика оштетување на ткивото и директно до ректумот толку силен што може да биде поврзан со нивната целосна некроза.

Влезот на овие микроорганизми во опфатената средина, кој, всушност, е целосно ограничен од ефектите на надворешниот свет, е возможен на два начина:

 • Хематогено (т.е. со проток на крв). Локалните воспалителни процеси кои се случуваат во ректумот (во форма на тромбоза на хемороиди, инфекција на аналната пукнатина, супериране на аналните жлезди) се поврзани со интензивна репродукција на бактерии кои продираат директно во садовите. Веќе по ова, заедно со протокот на крв, тие влегуваат во периректалното влакно. Во многу ретки случаи, сепак, без исклучок на оваа можност, дури и инфективен процес на оддалечен тип (кариес, ангина , итн.) Може да предизвика парапроктитис, како и инфекција на друг вид на органи.
 • Контакт Гастроинтестиналната мукоза има жлезди кои лачат посебна тајна во цревниот лумен и луменот на желудникот, оваа тајна служи за да се вари храната. Самиот ректум не е без такви жлезди. Со исклучок на мала количина на дигестивни ензими (бидејќи нема ништо повеќе за да се вари), оваа тајна содржи слуз, што последователно придонесува за леснотијата на поминување на фекалните маси по цревата и последователното дефекација. Во некои случаи се јавува воспаление на овие жлезди, поради што тие стануваат блокирани, а потоа се надувуваат. Руптурата на гнојната жлезда води до инфекција во периректалната целулоза на инфекцијата, што придонесува за формирање на парапроктитис.

Покрај тоа, во некои ситуации станува можно продирање на инфекцијата во влакното како резултат на повредите и повредите, вклучително и со различни хируршки процедури.

Фактори кои придонесуваат за развој на парапроктитис

Меѓу предиспонирачките фактори кои придонесуваат за развој на парапроктитис, изберете го следново:

 • Чести запек;
 • Пукнатини во анусот;
 • Хемороиди ;
 • Ослабување на имунолошкиот систем на телото поради исцрпеност, претходен грип или тонзилитис, како и поради алкохолизам;
 • Атеросклероза ;
 • Дијабетес .

Акутен парапроктитис: симптоми

Точно, односно, акутниот парапроктитис не е обична суппурација формирана во параректалното влакно, ниту пак е банална суппурација, слична на апсцес или вриење, кои често се формираат во случај на инфекција на надворешниот перианален регион. Нејзините манифестации особено се сведуваат на формирање на гнојни фистули. Локацијата на устите на фистулозните пасажи може да се концентрира во близина на анусот или на растојание од него, поблиску до задникот.

Треба да се забележи дека дијагнозата на акутниот парапроктитис е директна индикација за потребата од хируршка интервенција. Акутната форма на болеста се карактеризира со свој акутен почеток, како и со сериозноста на клиничките манифестации. Интензитетот на вториот, особено, се определува од локацијата на воспалителниот фокус, неговата големина, карактеристиките на предизвикувачкиот агенс што го предизвикале и целокупниот отпор на телото.

Гнојот кој се јавува во периректалната целулоза не наоѓа излез, и затоа ширењето на апсцесот ќе се случи подалеку и поинтензивно. И покрај можноста во некои случаи да се пробијат мртвите делови на ректумот со последователното ослободување на гној во перинеумот или во празнината на ректумот, релјефот постигнат преку ова е привремен.

Во акутен парапроктитис, операцијата вклучува отворање на инфективен фокус, како и отстранување на постоечките не-одржливи области. Кога оваа форма на болеста е придружена со формација во форма на фистулен пат, таа се исфрла. По завршувањето на операцијата, се воспоставува дренажа, поради што гнојот може слободно да истекува од погодената област.

Што се однесува до специфичните симптоми поврзани со парапроктитис, тие значително се разликуваат во зависност од секоја специфична локација на фокусот. Почетокот на болеста е придружен со краток период, кој се карактеризира со слабост, дополнително забележана слабост, главоболка. Температурата одговара на знакот од 37,5 ° C и повеќе, има треска, болки во зглобовите, мускулите. Нема апетит. Исто така, постои нарушување на урината и столицата, болна желба за дефекација, мокрењето се карактеризира и со болка. Покрај тоа, постојат болни сензации со различен интензитет, концентрирани во регионот на долниот дел на стомакот, мала карлица и ректум, чие зајакнување е особено важно за време на столицата.

Овие симптоми се заеднички за сите форми на акутен парапроктитис, меѓутоа, како што веќе забележавме, секоја од овие форми има свои особености.

 • Поткожен парапроктитис. Од првите денови оваа форма на парапроктитис се истакнува во форма на карактеристични манифестации. Особено, овие вклучуваат црвенило на кожата и формирање на едем, како и индурација, концентрирани во областа во близина на анусот. Чувството на површината одредува значителна болка, што го прави невозможно да седне нормално поради болка. Лесно е да се одреди фокусот на воспаление со голо око, што, соодветно, ви овозможува да се консултирате со лекар во почетната фаза на болеста.
 • Парапроктитис пелвично-ректален (ретроректален). Во овој случај, дијагнозата предизвикува многу тешкотии, бидејќи процесот се одвива во многу длабочини на карлицата, а симптомите, во форма на кој овој процес се манифестира, се заеднички за другите форми. Пациентите во овој случај се обраќаат на општ лекар и гинеколог, па дури и се обидуваат да го направат својот третман, дијагностицирајќи ја својата состојба како респираторна инфекција. Овој период може да се одложи до две недели, што е придружено со постепено влошување на пациентот. Покрај тоа, симптомите се зголемуваат соодветно на интоксикација. Болката станува се повеќе и поинтензивна, влошувањето се јавува во процесите на мокрење и столица. Во некои случаи, можно е ненадејно подобрување на благосостојбата, во која болката се намалува и температурата се враќа во нормала. Во исто време, се појавува грозен исцедок на изобилната природа на манифестацијата, во која се меша крвта. Постои таква слика како резултат на пробивот во ректумот на апсцесот поради неговиот стопен ѕид. Вреди да се забележи дека кај жените ваквото отворање на апсцесот може слично да се појави и во вагината.
 • Илиак ректус парапроктитис (изохеректален парапроктитис). Оваа форма на болеста во своја дијагноза, како и во почетниот тек, исто така, предизвикува одредени потешкотии. Причината за ова е неспецифични симптоми. Во овој случај, гнојното воспаление се концентрира во ило-ректалната фоса, која го одредува нејзиното име. Манифестации на локален карактер се јавуваат само до крајот на неделата, обележани со појавата на болеста. Тие се состојат од црвенило на кожата во центарот на своето воспаление, се појавува оток. Задникот се здобива со асиметрија, врз основа на која веќе се појавуваат сомневања за дијагностицирање на акутен парапроктитис.
 • Парцијален парапроктитис. Нејзината локација, како што може да се претпостави, е концентрирана под ректалната мукоза. Симптоматологијата во овој случај е слична на манифестациите карактеристични за поткожната форма на парапроктитис, меѓутоа, особеноста на оваа форма е помалку изразена промена на кожата.
 • Пелвиректален парапроктитис. Оваа форма на болеста се карактеризира со најголема сериозност. Покрај тоа, тоа е прилично акутна форма, негова главна карактеристика е локацијата на лезијата над мускулите, која го формира карличниот под. Тенок слој на перитонеумот го дели фокусот од абдоминалната празнина. Почетокот на болеста е проследен со треска и изразена треска. Меѓу локалните симптоми на пелвиректален парапроктитис, се утврдуваат болки во карличниот регион и болка во долниот дел на стомакот. По 10-12 дена, постои зголемување на болката, покрај што има и задржување на урината и столицата.
 • Некротичен парапроктитис. Оваа форма на болеста е дефинирана во посебна група. Нејзината карактеристика е брзото ширење на инфекцијата, која е придружена со екстензивна некроза на меките ткива. За да се отстранат, потребна е хируршка ексцизија, која остава зад значајни лезии на кожата, потоа елиминирани со помош на кожен калемење.

Хроничен парапроктитис: симптоми

Хроничниот парапроктитис станува последица на акутно излечината акутна форма на болеста, и затоа нејзините главни симптоми често се повторуваат во овој случај. Нивната експресивност, во меѓувреме, не е толку интензивна во манифестации како во акутна форма. Типично, хроничниот парапроктитис се карактеризира со формирање на адректална фистула, чии манифестации се состојат од ослободување на гној или крв во перинеалниот регион. Поради постојаната секреција, кожата во оваа област е иритирана, нервозна.

Со добра дренажа (што е, со излез кој е слободен за гној), адректалната фистула, како по правило, не им пречи на пациентите со болка на манифестациите или карактеристична непријатност. Синдромот на појава на болка е повеќе карактеристичен за внатрешната нецелосна фистула. Интензивирање на болката во овој случај се јавува за време на дефекацијата, по него, соодветно, се намалува. Оваа функција е поврзана со подобрена дренажа која произлегува од истегнување на аналниот вентил во процесот на дефекацијата.

Манифестации на симптоми на адектална фистула се карактеризираат со сопствената бранова форма, односно егзацербација, наизменично со ремисија. Ова се должи на блокада на луменот на храната и формирање на гноен апсцес, по отворањето на кое пациентот е ослободен. Треба да се забележи дека фистули не се лекуваат сами по себе, и текот на гнојните процеси во нив продолжува. Во случај кога нечистотиите во крвта се откриваат во гноен исцедок, истрагата треба да се спроведе како итна состојба, со што ќе се утврди можната релевантност на малигнитетот.

Компликации на парапроктитис

Компликациите се можни во било која форма на болеста, без разлика дали тоа е акутен тек на процесот или хроничен тек. Меѓу најчестите компликации кои можат да предизвикаат акутен парапроктитис се следните:

 • Топењето на ѕидовите на ректумот или вагината гној;
 • Спонтаност на отворање на кожата на апсцесот;
 • Можноста за транзиција на центарот на воспаление во карличната ткива;
 • Топење на топење на цревниот ѕид над аноректалната зона на излезот на параректалното влакно на цревните содржини со последователното ширење на инфекцијата заедно со самиот процес;
 • Отворање во перитонеалната празнина на апсцесот со последователен развој на перитонитис , како и ширење на гној во ретроперитонеалниот простор;
 • Топењето на уретрата на гној;
 • Се шири гноен воспаление на други влакна.

Што се однесува до компликациите од хроничната форма, најчестите од нив се јавуваат поради повторливото воспаление, како и поради развојот на ткиво на лузна. Сето ова, пак, води кон стеснување на аналниот канал со неговата последователна деформација. Истото важи и за сфинктерот и, всушност, за ректумот, кој поради таквите ефекти доживува одреден недостаток.

Третман на парапроктитис

Единствениот третман кој ја елиминира и акутната и хроничната форма на парапроктитис е хируршка интервенција.

Радикална хирургија во случај на акутен парапроктитис е отворање на апсцес и дренажа на неговата празнина. Покрај тоа, се прави ексцизија проследена со преклопување на курсот, по што инфекцијата се шири до адректалното ткиво. Целосно обновување е можно само во овој случај.

Во меѓувреме, во пракса, радикалната хирургија е исклучително ретко имплементирана поради недостаток на соодветни вештини кај хирурзите во повеќето случаи, што, соодветно, вклучува значителни ризици. Од оваа причина, по правило, апсцесот е отворен и исцеден, со кој се одредува ризикот од друга природа, што е веќе во повторното појавување на парапроктивот или во појавата на фистулен пат.

Егзацербацијата на хроничната форма на парапроктитис вклучува употреба на сите исти тактики кои се користат во акутниот процес, односно отворање на апсцесот, проследено со дренажа. По операцијата во третман со хронична форма се препорачува третман. Во случај да има инфилтрати долж текот на фистулата, се спроведува интензивна антибиотска терапија и физиотерапија. Вербализацијата на сите акутни манифестации бара планирана хируршка интервенција за да се исклучи фистула.

За да се дијагностицира болест во случај на карактеристични манифестации, треба да се јавите кај проктологот.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате парапроктитис и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш проктологот може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Пиелонефритис (појавување симптоми: 6 од 15)

Пиелонефритис е воспалителна болест во која бубрезите се погодени, ова се случува кога голем број на негативни фактори се комбинираат со изложеност на одредени микроорганизми. Пиелонефритисот, чиишто симптоми честопати се отсутни, е опасно токму поради оваа причина, бидејќи општата здравствена состојба не е нарушена и затоа не се преземаат мерки за лекување. Болеста може да биде унилатерална или билатерална, како и примарна или секундарна, односно развива со претходно здрави бубрези или со постоечки патологии.

...
Бруцелоза (појавување симптоми: 6 од 15)

Зоонотична инфективна болест, чија површина е главно кардиоваскуларна, мускулно-скелетни, репродуктивни и нервни системи на една личност, се нарекува бруцелоза. Микроорганизмите на оваа болест биле идентификувани во далечната 1886 година, а откривачот на болеста е англискиот научник Брус Бруцелоза.

...
Салпингитис (појавување симптоми: 6 од 15)

Салпингитис е инфективна болест, придружена со унилатерално или билатерално воспаление на фалопиевите туби (oviducts). Во овој случај, прво, влијае само на мукозната мембрана на фалопиевите туби, но како што напредува болеста, други слоеви со нарушување на нивната подвижност се засегнати.

...
Радијациона болест (појавување симптоми: 6 од 15)

Зрачената болест е патолошка состојба на лицето, што е предизвикано од систематското изложување на телото на радиоактивно зрачење. Клиничката слика се манифестира ако дозата на зрачење надминува 100 rad (1 Gy). Ако дозата е помала од ова, тогаш можеме да зборуваме за асимптоматскиот тек на зрачната болест.

...
Афтозен стоматитис (појавување симптоми: 6 од 15)

Афтозен стоматитис е вид на обична воспаление на мукозната мембрана на усната шуплина, придружена со појава на назад, односно мали чирчиња во бело-обоени бои со црвена граница, кои имаат облик на кружница или овална (може да се појават сами или да се појавуваат во голем број). Главните симптоми на болеста се - непријатност во форма на болка и горење, отежнато за време на оброкот. Неоплазмите заздрават за околу десет дена, оставајќи никаква трага зад нив, само некои видови на заболувања можат да предизвикаат лузни.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

проктолог зема
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, 2-ри Сиромятнически лента, 11
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, транс. Расково, 14-22
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Болшаја Молчановка, 32, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .