Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Цревни опструкции: симптоми и третман

Цревна опструкција - главните симптоми:

Цревната опструкција е тежок патолошки процес, кој се карактеризира со кршење на процесот на ослободување на супстанции од цревата. Оваа болест најчесто ги засега луѓето кои се вегетаријанци. Постојат динамички и механички опструкција на цревата. Ако се откријат првите симптоми на болеста, потребно е да отидете кај хирургот. Само тој точно може да пропише третман. Без навремена помош од лекарот, пациентот може да умре.

Причини за формирање

Опструкцијата на цревата може да предизвика следните механички причини:

 • инцизија на хернија;
 • формирање и преклопување на луменот на адхезии, чиј развој се јавува по пренесената операција на абдоминалната празнина;
 • инвагинација на цревниот ѕид, како резултат на кој еден дел од цревата се влече во друг;
 • рак на цревата или неоплазма на близок орган;
 • инверзија на цревата и нодулација;
 • опструкција на цревниот лумен со измет или жолчни камења, црви, туѓи тела;
 • воспалителни болести на абдоменот;
 • хернија на предниот абдоминален ѕид.

Динамична интестинална опструкција се формира веднаш по операцијата на абдоминалната празнина, во случај на труење или присуство на перитонитис.

Кои се знаците на болеста?

Симптомите на интестинална опструкција започнуваат со болни сензации во стомакот, кои се остри, грчеви и растење во природата. Оваа состојба придонесува за формирање на гадење и повраќање. По некое време, цревната содржина се испраќа до желудникот, поради што повраќањето добива мирис што е карактеристично за фецесот. Пациентот е загрижен за запек и надуеност. Во почетната фаза на болеста, цревната перисталтика е зачувана, може да се забележи преку абдоминалниот ѕид. Карактеристичен сигнал за формирање на интестинална опструкција е зголемување на абдоменот во големина и усвојување на неправилна форма.

За време на дијагнозата на пациентот може да се детектираат следните знаци на интестинална опструкција:

 • зголемена брзина на срцето;
 • пад на крвниот притисок;
 • сув јазик;
 • зголемени цревни петелки исполнети со гас и течност;
 • зголемување на температурата.

Како се манифестира акутната интестинална опструкција?

Акутна интестинална опструкција се случува одеднаш. Како по правило, се манифестира според симптомите на дисфункција на дебелото црево. Како резултат на тоа, пациентот ги следи следниве симптоми:

 • синдром на болка;
 • надуеност и татнеж на стомакот;
 • запек и дијареа;
 • гадење и повраќање;
 • зголемена перисталтика и шок.
Симптоми на интестинална опструкција

Акутната интестинална опструкција може да има многу различни симптоми, и тие зависат од нивото на опструкција на засегнатиот орган. Презентираните симптоми ретко ги вознемируваат лицата одеднаш, затоа отсуството на еден од нив не го исклучува присуството на презентираната патологија. Затоа ги разгледуваме подетално.

Синдромот на болка се изговара од самиот почеток. Како по правило, болката е концентрирана во стомакот, околу папокот. Нејзиниот лик е спазматичен.

Повраќање е најстариот траен симптом на акутна интестинална опструкција. Зголемено повраќање се забележува ако опструкцијата во цревата е висока. Ако постои опструкција на дебелото црево, тогаш овој симптом ќе биде отсутен, и гадење останува. Првично, повраќањето е содржината на желудникот, и откако ќе се добие жолтеникава боја, постепено станува зелена и зеленикаво-кафена.

Запекувањето е доцна манифестација на болеста, бидејќи за прв пат по развојот на опструкцијата се јавува рефлексно празнење на основните одделенија. Така, се создава илузијата на нормата.

Акутната интестинална опструкција е придружена со големи загуби на течности, електролити за време на повраќање, интоксикација со стагнација на цревни содржини. Во отсуство на ефикасна терапија, пациентот има зголемен срцев ритам, намалување на крвниот притисок. Ваквите симптоми на интестинална опструкција укажуваат на почеток на шок.

Манифестации на опструкција на лепило

Леплива интестинална опструкција, која вклучува класификација на болеста, е кршење на преодот преку цревата, што може да биде предизвикано од адхезивниот процес во абдоминалната празнина. Презентираната патологија се смета за најчеста. Денес, постои тенденција да се зголеми неговата фреквенција, како голем број на операции на абдоминалната празнина.

Лепливи интестинални опструкции и класификација укажуваат на следниве форми на болест:

 • оптура;
 • задушување;
 • динамична опструкција на дебелото црево.

Кога се јавува првата форма на болеста, цревните атхезии се стегаат, но не се нарушува нејзиното снабдување со крв и инервација.

Кога обземана опструкција на цистична форма, адхезии вршат притисок врз мезентериумот на цревата. Резултатот од овој процес е некроза на засегнатиот орган. Класификацијата на гушење на цревата опструкција имплицира 3 видови на тоа: извртување, нодулација и стискање.

Инверзија е забележана во оние делови од телото каде што е присутна мезентеријата. Главните причини за неговото формирање се лузни и адхезии во абдоминалната празнина, постење со натамошно пополнување на цревата со груба храна.

Оваа форма на задушување на интестиналната опструкција, како нодулација, се формира на кое било ниво на малите и големите црева каде што е присутна мезентериумот. Причините за формирање на прстенест прстен се засновани на притискането на сигмоидниот колон.

Форми на интестинална опструкција

Симптоми на паралитична интестинална опструкција

Презентираниот тип на болеста се манифестира во форма на прогресивно намалување на тонот и мотилитетот на цревните мускули. Ваквата состојба може да доведе до целосна парализа на засегнатиот орган. Може да влијае на сите делови на дигестивниот тракт или да се концентрира на еден.

Паралитичката интестинална опструкција ги има следните симптоми:

 • униформа надуеност;
 • болка;
 • повраќање;
 • одложени столици и гасови.

Синдромот на болка влијае на целиот абдомен, е заглавен и не зрачи. Повраќањето го посетува пациентот повеќе, почетно гастрични, а потоа и цревни содржини. Ако има дијалепеално крварење од цревниот ѕид и стомакот, акутни улцери на дигестивниот тракт, тогаш повраќањето е хеморагичен по природа. Означеното надуеност предизвикува дишење во градите. Пациентите се дијагностицирани со тахикардија, низок крвен притисок и сува уста.

Како се манифестира болеста кај децата?

Цревна опструкција кај деца

Опструкција на цревата кај новородените може да се појави поради малформации на органот:

 • продолжување или стеснување на одреден дел од цревата;
 • индивидуално позиционирање или ротација на цревната јамка, придонесувајќи за одложено движење на цревни содржини. Карактеристични манифестации се абдоминална дистензија, гасови и запек не ја напуштаат.

Кај доенчињата, постои специфичен тип на болест - инвагинација. Се карактеризира со инверзија на цревата и воведување во друга. Типично, оваа патологија се дијагностицира кај деца 5-10 месеци. Кај деца годишно и постари, оваа болест ретко се открива. Главните причини за формирање на овој феномен се незрелоста на механизмот на перисталтика и мобилноста на дебелото црево.

Остри неуспеси во исхраната кај мали деца, почеток на комплементарни прехранбени производи и инфекции може да предизвикаат повреда во подвижноста на перисталтиката. Следните симптоми се карактеристични за инвагинација:

 • чести напади на абдоминална болка;
 • повраќање;
 • наместо столица крвава исцедок со слуз од анусот;
 • децата се многу немирни, постојано плачат;
 • крајот на нападите се случува како одеднаш како нивниот почеток.

Кај доенчињата, тие можат да ја дијагностицираат опструкцијата на динамичното црево во форма на спазми или парализа. Причините за оваа патологија се во незрелоста на дигестивниот систем на позадината на операциите, цревните инфекции, пневмонијата.

Фази на болеста

Болеста како што е интестиналната опструкција, се развива во три фази:

 1. Иницијално - времетраењето е 2-12 часа, придружено со болка во абдоменот, надуеноста и зголемената перисталтика.
 2. Средно - трае 12-36 часа. Синдромот на болката се намалува, доаѓа периодот на имагинарната благосостојба, во меѓувреме знаците за дехидрација и интоксикација се зголемуваат.
 3. Терминал - доаѓа 2 дена по формирањето на болеста. Состојбата на пациентот е многу полоша, има знаци на оштетување на внатрешните органи, дехидрација и оштетување на нервниот систем.
Фази на акутна интестинална опструкција

Дијагностички методи

Главните методи на дијагностицирање на сегашната болест се радиографско испитување на абдоминалните органи и анализа на крвта. Ултразвукот може да се користи како додаток.

Во случај на објективен преглед, јазикот на пациентот треба да биде сув, покриен со бело цут, нерамна абдоминална дистензија.

Терапија

Кога пациентот е дијагностициран или постои сомневање дека има интестинална опструкција, му треба итна хоспитализација во хируршкиот оддел. Ако постои брзо напредувачка, прогресивна, катастрофална дехидратација, тогаш е потребен итен третман на интестинална опструкција. Таквите терапевтски мерки треба да се спроведуваат кога е можно и за време на транспортот на пациентот. Пред да биде испитуван од лекар, му е забрането да дава лаксативи, администрирање на лекови против болки, клицови и гастрична лаважа.

Во болницата, во отсуство на изразени симптоми на механичка опструкција, се спроведува третман на интестинална опструкција, која вклучува и неколку мерки:

 1. Вшмукување содржина во желудникот и цревата преку тенка сондата вметната низ носот.
 2. Во случај на зголемена перисталтика, се препорачуваат антиспазмодици.

Доколку постои механичка опструкција, а конзервативната терапија не дава посакуван резултат, потребна е итна операција. Тоа вклучува:

 • дисекција на адхезии;
 • оттргнувањето на вртењето;
 • деинвагинација;
 • ресекција на цревата со некроза;
 • наметнување на интестинална фистула со цел да се ослободат цревните содржини кај тумори на дебелото црево.

По постоперативниот период се вклучени сите исти активности кои се насочени кон нормализација на метаболизмот на водата и на протеините. За овие цели, интравенски раствори за солена вода, замена за крв. Исто така се спроведува и антиинфламаторно лекување, стимулација на моторно-евакуационата функција на гастроинтестиналниот тракт.

Цревната опструкција е многу подмолна болест која, ако не и се даде навремена терапија, ќе биде фатална. Многу често, единствениот метод на терапија е хирургија, по што пациентот мора да изврши низа активности насочени кон обновување на телото.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате опструкција на цревата и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш хирургот може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Е. coli (појавување симптоми: 8 од 14)

Научниците Е. coli (Escherichia coli) ја нарекуваат опортунистичката бактерија слична на прачка која може да функционира и да се репродуцира само во отсуство на кислород. Тоа беше откриено во осумнаесеттиот век од Теодор Ешерих, благодарение на што го добило своето име.

...
Дисбактериоза (појавување симптоми: 8 од 14)

Не е тајна дека микроорганизмите се вклучени во телото на секое лице во текот на различни процеси, вклучувајќи го и варењето на храната. Дисбактериозата е болест во која е нарушен соодносот и составот на микроорганизмите кои го населуваат цревото. Ова може да доведе до сериозни прекршувања на желудникот и цревата.

...
Ишемичен колитис (појавување на симптоми: 8 од 14)

Ишемичниот колитис е болест која се карактеризира со исхемија (нарушена циркулација на крвта) на садовите од дебелото црево. Како резултат на развојот на патологијата, погодениот сегмент на цревата го губи потребното количество крв, така што нејзините функции постепено се нарушуваат.

...
Цревни колики (појавување симптоми: 8 од 14)

Цревни колики - остра болка во цревата, кои се пароксизмални и грчеви во природата и се јавуваат на позадината на нарушување на тонот и перисталтиката на органот. Честопати оваа патологија се развива кога се појавува преголема напнатост на цревните петелки, што доведува до иритација на нервните завршетоци кои се во непосредна близина на неговите ѕидови. Според МКБ-10, не се почитува шифрата на цревната колика, бидејќи е последица на други нарушувања во гастроинтестиналниот тракт. Сепак, според ICD-10, овој симптом се однесува на кодирање K59.9, што звучи како "неспецифицирано функционално нарушување на дебелото црево".

...
Цревна Дивертикулоза (појавување симптоми: 8 од 14)

Цревната дивертикулоза е гастроентеролошко нарушување, во кое се формираат мали формации во форма на торба на цревните ѕидови. Овој патолошки процес е нешто слично на формирањето на полипи, но ова не е истото.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

хирургот зема
Адреса : Москва, ул. Glavmosstroy, 7
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, 2-ри Сиромятнически лента, 11
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Davydkovskaya, 5
Телефон : +7 (499) 116-82-08
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, ул. Воротынская, 4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .